Tujina

Saharov v roke borkama za pravico Jazidov: 'Terorizem in radikalizem sta sovražnika človeštva'

Strasbourg, 13. 12. 2016 15.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Dobitnici nagrade Saharov sta mladi borki za pravice Jazidov Nadia Murad in Lamija Adža Bašar, ki sta uspeli pobegniti IS in se zatekli v Nemčijo. Nagrado sta posvetili žrtvam konfliktov po vsem svetu. 'Terorizem in radikalizem sta sovražnika človeštva,' je na podelitvi dejala Muradova in pozvala Evropo, naj bo zgled za svet.

V Evropskem parlamentu v Strasbourgu so nagrado Saharov podelili letošnjima nagrajenkama, borkama za pravice Jazidov Nadii Murad in Lamiji Adži Bašar

Muradova se je Evropi zahvalila, ker je stopila na stran Jazidov, Bašarjeva pa jo je prosila, naj ne dopusti več podobnih grozot. Pozvali sta tudi h kaznovanju borcev IS, ki so zagrešili zločine proti človeštvu. Muradova je na novinarski konferenci po prejemu nagrade posebej pozvala, da bi borcem IS, ki so napadli Jazide in se vrnili domov v Evropo, sodili na mednarodnih sodiščih.

Muradova se je Evropi zahvalila, ker je stopila na stran Jazidov, Bašarjeva pa jo je prosila, naj ne dopusti več podobnih grozot.
Muradova se je Evropi zahvalila, ker je stopila na stran Jazidov, Bašarjeva pa jo je prosila, naj ne dopusti več podobnih grozot. FOTO: AP

Da bi morali odgovorni za zločine priti pred sodišče, je poudaril tudi predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz. Dejal je, da sta letošnji nagrajenki junakinji in sta preživeli neopisljiva grozodejstva, pobegnili iz spolnega suženjstva in našli zatočišče v Evropi. Borita se za tiste, ki so še ostali na območju, za priznanje genocida nad Jazidi ter proti nekaznovanosti tistih, ki so zagrešili zločine.

Svet mora vedeti, je nekoč dejala ena od nagrajenk. To je ponovil Schulz in dodal, da mora svet tudi ukrepati. Lamija Adži Bašar je nagrado ob prejemu posvetila vsem, ki so bili žrtve džihadistov, vsem žrtvam teroristov in vsem deklicam. "Nagrada mi daje veliko moč, odločila sem se, da bom glas tistih brez glasu," je dejala in Evropo pozvala, naj obljubi, da grozot, kot je pokol Jazidov, ne bo nikoli več dopustila. Pojasnila je, da je bila stara 15 let, ko so borci IS zavzeli njihovo vas. Moške in starejše ženske so pobili, mlajše ženske in deklice so razdelili in jih prodali.

Schultz je letošnji nagrajenki označil za junakinji, ki sta preživeli neopisljiva grozodejstva.
Schultz je letošnji nagrajenki označil za junakinji, ki sta preživeli neopisljiva grozodejstva. FOTO: AP

Njo so prodali štirikrat, enkrat je morala pomagati namestiti eksploziv na eno od žrtev. Povedala je tudi, da so dekleta, tudi devetletne deklice, posiljevali. Skupaj z dvema dekletoma je pobegnila, ena od njiju je med begom stopila na mino in umrla, sama je bila hudo ranjena in je skoraj oslepela.

Na novinarski konferenci pa je Bašarjeva poudarila, da ne bi smelo ostali pri nagradi, iti bi morali dlje. Da bi se lahko vrnili na območje in tam živeli naprej, je treba vzpostaviti zaščiteno območje pod mednarodno zaščito, sicer se lahko podobno še ponovi, je dejala.

Nadia Murad je ob prejemu nagrade dejala, da je 70.000 Jazidov zbežalo s svojih domov.
Nadia Murad je ob prejemu nagrade dejala, da je 70.000 Jazidov zbežalo s svojih domov. FOTO: AP

"Moje srce je veselo, ker ste stopili na stran jazidskih žensk in jazidske manjšine, s tem pa tudi vseh trpečih žensk na konfliktnih območjih," pa je ob prejemu nagrade dejala Nadia Murad. Islamska država je hotela zlomiti našo voljo do življenja. "Terorizem in radikalizem sta sovražnika človeštva," je poudarila. Evropa mora biti po njenih besedah zgled za svet, za sožitje narodov in ver. Poudarila je, da svetu trenutno grozita dve nevarnosti: terorizem in odgovori na terorizem. "Pravice verskih manjšin v Iraku, tudi jazidske, je treba zaščititi," je še pozvala. Dejala je še, da ji je IS vzel mater, ki je verjela v človeškost. Moje ljudstvo je razpadlo pod bremenom genocida. "Kaj naj storimo? Naj zbežimo?," je vprašala in dodala, da je to naredilo okoli 70.000 od skupno pol milijona Jazidov. Večinoma so zbežali v Nemčijo, ki se ji je Muradova ob tej priložnosti zahvalila.

Na slovesnosti je bil tudi mlajši brat Bašarjeve, ki je dlje časa preživel v taborišču in po dolgem času našel sestro, edino preživelo članico svoje družine. 21-letna Muradova in 18-letna Bašarjeva prihajata iz vasi Kočo v sindžarskem pogorju na severu Iraka. Tam je IS avgusta 2014 izvedla enega svojih najhujših pokolov in številne ženske odpeljala kot spolne sužnje, tudi njiju. Obe sta uspeli pobegniti in se zatekli v Nemčijo. Odtlej dejavno osveščata o usodi jazidske skupnosti ter pomagata ženskam in otrokom, ki jih je IS zasužnjila in nad njimi izvajala svoja grozodejstva.

Evropski parlament nagrado Saharov vsako leto podeli posameznikom ali organizacijam, ki so se posebej odlikovali v svojem zavzemanju za človekove pravice in svobodo govora. Lani je 50.000 evrov nagrade dobil zaprti savdski aktivist in bloger Raif Badavi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jzkzfzmz
14. 12. 2016 09.25
+1
Ne terorizem. On je samo posledica nastavljanja vojnih območij. Temu se reče Hibridna vojan, ki jo američani uporabljajo po Vietnamu. Uvideli so da imajo preveč žrtev plus poraz. Lažje je dati nekomu oržje, denar podkupit nekaj ljudi v vladi in pokupit vs emedija in ljudem prat možgane. In je stvar rešena. Sovraštvo se naredi, vojna je tu. Biznis teče. A ne 24 ur. Vi že veste kako manipulirat z ljudmi, samo vedno težje je!
Infraping
13. 12. 2016 19.00
+3
ONniON
13. 12. 2016 17.00
+5
sanjači sanjajo o sožitju in multikulturnosti med tako različnimi verami in kulturami ki nikoli in nikdar niso meli kaj skupnega
Emil Jakse
13. 12. 2016 16.43
+8
muslimani se lahko sramujejo kajti jihadisti v imenu vere kot nacisti maltretirajo vse verske manjsine pot pretvezo podrejenosti alahu...ce alah res to dpusca je bolj podoben hudicu
Mil?007
13. 12. 2016 16.22
-3
Deklice res niso nič krive sam tam je pač tako, da je vse prežeto z vero, tradicijo in podobnimi pravljicami. Sicer pa Evropa je že kar nekaj časa, sploh pa odkar je v koščke šel Berlinski zid zgled za cel svet.
Uporabnik113189
13. 12. 2016 16.11
+1
Terorizem in radikalizem sta sovražnika človeštva?? Bolj se mi zdi, da je vmešavanje tujih vlad glavni razlog za težave. Predvsem ene tipične. Sicer pa pravijo da sta kriva tudi fašizem, pa komunizem, pa kaj vem še kateri izem. Sam opažam, da se težave začno takrat ko se kopica bradačev začne pojavljati na zaslonu televizije. Težave pri nas so se začele z raznimi bradači in evo demokracije s tretjino državljanov v popolni revščini, težave so potem nastale na bližnjem vzhodu ko so bradači golobrade skrajševali za glavo. Prej bi torej lahko rekli, da je sovražnik človeštva bradizem.
Mil?007
13. 12. 2016 15.35
+2
Jazidi niso preveč priljubljeni zaradi svoje vere, so namreč častilci tega, ki prinaša luč - Luciferja.