Tujina

FOTO: Salomonovo otočje stresel nov močan potres. Po potresu v Indoneziji brez strehe nad glavo 43 tisoč ljudi

Honiara/Džakarta, 10. 12. 2016 08.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Salomonovo otočje je stresel nov močan potres z magnitudo 6,9. Oblasti so posvarile pred visokimi valovi, sicer pa večje škode po prvih podatkih ni bilo. Po potresu v indonezijski provinci Aceh pa je brez strehe nad glavo ostalo več kot 43.000 ljudi.

Potem, ko so se v petek na Salomonovem otočju zatresla tla, jih je zjutraj zbudil nov potres.
Potem, ko so se v petek na Salomonovem otočju zatresla tla, jih je zjutraj zbudil nov potres. FOTO: AP

Epicenter zadnjega potresa, ki je tla stresel nekaj po 6. uri zjutraj po lokalnem času (20. uri po srednjeevropskem času), je bil 90 kilometrov zahodno od mesta Kirakira v globini okoli 10 kilometrov, je sporočil ameriški geološki inštitut (USGC).

Tla so se tresla tudi v Sloveniji: Seizmografi Arsa so ob 0.41 uri zabeležili potres magnitude 1,0 v bližini Žalca, 53 kilometrov severovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Šempetra v Savinjski dolini in Svetega Lovrenca. Učinki potresa po ocenah niso presegli III. stopnje po evropski potresni lestvici. V petek pa je osrednjo Dalmacijo stresel potres z magnitudo 4,8. Tresenje tal je prestrašilo prebivalce na območju Splita, Makarske in Šibenika ter na otokih Brač, Hvar, Korčula in Vis.

Tihomorski center za opozarjanje pred cunamijem je sprva sporočil, da nevarnosti za cunami ni, kasneje pa je napovedal "nevarne cunamijske valove" višini od enega do treh metrov ob nekaterih obalah Salomonovega otočja.

Ob obalah Avstralije, Fidžija, Vanuatuja in nekaterih drugih držav bi se lahko valovi dvignili za 30 centimetrov, je dodal center.

Predstavnik policijske postaje v Kirakiri Donald Tehimae je sicer pojasnil, da večje škode ni zaznati. "Vse je v redu," je dejal.

Kot je dodal, so se po četrtkovem močnem potresu in opozorilu pred cunamijem ljudje umaknili iz svojih stanovanj, tokrat pa so ostali. Tudi USGS je ocenil, da je verjetnost za žrtve in škodo zaradi potresa majhna.

V četrtek zvečer je Salomonovo otočje stresel potres z magnitudo 7,7. Žarišče potresa je bilo takrat 68 kilometrov zahodno od Kirakire v globini 48 kilometrov.

Kakšne štiri ure kasneje je območje prizadel bolj plitek popotresni sunek z magnitudo 6,5.

V delih Salomonovega otočja je zmanjkalo elektrike, potres pa je večinoma povzročil le površinsko škodo. Poškodovanih ni bilo.

V Indoneziji po potresu brez strehe nad glavo 43.000 ljudi

Po potresu v indonezijski provinci Aceh je brez strehe nad glavo ostalo več kot 43.000 ljudi. Sredin potres je uničil več kot 11.600 hiš, terjal več kot 100 življenj, več kot 800 ljudi je bilo ranjenih, je danes povedal tiskovni predstavnik indonezijske nacionalne agencije za katastrofe Stuopo Nugroho.

Oblasti so doslej ocenjevale, da je zaradi potresa domove moralo zapustiti okoli 22.000 ljudi.

Prav tako so nekoliko popravili število smrtnih žrtev; govora je bilo o 102 umrlih, trenutno je uradna številka pri 101. Reševalci sicer še naprej preiskujejo ruševine, pri čemer jim pomagajo reševalni psi.

Indonezijski predsednik Joko Widodo je v petek obiskal prizadeta območja in obljubil obnovo domov in svetišč. Srečal se je z žrtvami in obiskal poškodovano lokalno mošejo. Potres je namreč udaril ob zori, ko so se mnogi v večinsko muslimanski regiji pripravljali na molitev. "To mošejo bomo obnovili, kakor hitro bo mogoče," je povedal množici. "Skupaj se bomo prebili skozi to."

Za žrtve indonezijskega potresa je v četrtek sicer molil tudi papež Frančišek.

Tla v pokrajini Aceh so se stresla v sredo zjutraj malo po 5. uri po krajevnem času, žarišče potresa pa je bilo po podatkih nacionalne agencije za geofiziko 18 kilometrov severovzhodno od kraja Pidie Jaya na globini 10 kilometrov. Zaradi relativne plitkosti žarišča potresa je bila njegova rušilnost na površini velika. Številne zgradbe so porušene.

Območje je sicer leta 2004 močno prizadel rušilni potres z magnitudo 9,1, ki mu je sledil še cunami. Takrat je samo v pokrajini Aceh umrlo okoli 120.000 ljudi, na širšem območju Indijskega oceana pa skupno več kot 230.000.

Indonezija sicer leži na t. i. tihomorskem ognjenem obroču, stičišču tektonskih plošč, kjer so pogosti potresi in izbruhi vulkanov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bofur
10. 12. 2016 09.00
+5
Rešitev je v tem, da se ukinejo davčna zatočišča, oaze za davčne neplačnike. Kako bi pa bilo, če bi vse poslovanje preselili v davčne oaze, denimo, če bi še celotne države začele poslovati prek davčnih oaz, mi navadni državljani, ki bi si plače nakazovali v bruto zneskih, ki bi bili neto prek nekakšnih fundacij oziroma skladov, v domovini pa bi dobivali simbolično plačo enega evra in bi bili na podlagi tega upravičeni do otroških dodatkov, socialnih pomoči, naši otroci bi bili upravičeni do brezplačnih šolskih kosil, paketov Karitasa, saj uradno ne bi imeli prihodkov ??
ficfiric 1
10. 12. 2016 13.07
+1
Tako se gre biznis clovek....jaz sem za...sam naj mi nekdo nakaze miljonck pa se bom tud sam spilal ultra kapitalista...