Tujina

Sanaderjev stroj za meglo

Zagreb, 12. 02. 2009 10.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kaj je večja ovira Hrvaške za vstop v EU: Slovenija ali korupcija, ki se je zavlekla v vse pore hrvaškega sistema? Hrvaški mediji razkrivajo Sanaderja in vse odgovorne, ki prikrivajo resnico.

Po slovenski blokadi hrvaških pristopnih pogajanj za vstop v Evropsko unijo (EU) naj bi se za isti korak odločile tudi Belgija, Velika Britanija in Nizozemska, poroča spletna stran Index.hr. Vse to pa naj bi se zgodilo zaradi nesodelovanja Zagreba s haaškim sodiščem za vojne zločine, storjene na območju nekdanje skupne države. Haaški tožilec Serge Brammertz pravi, da Hrvaška ni predala celotne dokumentacije o vojaški operaciji Nevihta. Zato naj bi omenjene države nasprotovale odprtju poglavja o pravosodju in temeljnih pravicah.

Po poročanju Indexa naj bi Sanader ustvarjal meglo, resničnih težav v državi pa naj ne bi reševal.
Po poročanju Indexa naj bi Sanader ustvarjal meglo, resničnih težav v državi pa naj ne bi reševal. FOTO: Reuters

Toda glavni razlog naj bi bil nekje drugje in ne v nesodelovanju s haaškim sodiščem, poroča omenjena spletna stran. "Očitno je to premišljena poteza predsednika vlade Ive Sanaderja,“ poroča Index.hr. "Gre za Sanadarjeve 'poskusne balone'. Pred lokalnimi volitvami bo moral volivcem razložiti evropski poraz. Njegova razlaga bi temeljila na obrambi podobe domovinske vojne,“ piše spletna stran. Pa gre res za vprašanje o domovinski vojni ali za kaj drugega?

Sodstvo je največji problem

Očitno je poglavje Pravosodje in temeljne pravice še daleč od odpiranja, argumentov pa je kar nekaj. Decembra 2005 je EU poslala sporočilo Hrvaški, ki se je glasilo, da zahteva od vlade hitro reševanje vprašanja korupcije v državi. "Plačevanje sodnikom, zdravnikom, podkupnine za politike, že vnaprej dogovorjeni posli, skorumpirana lokalna samouprava, prikrito financiranje političnih strank – to so težave, ki pretresajo Hrvaško,“ je takrat Unija opozorila našo južno sosedo. "Težave v sodstvu so velike. EU po Bolgariji ne bo dovolila še eni državi, da s tovrstnimi težavami vstopi v Unijo. Takrat je Unija jasno povedala, da bo vztrajala pri svoji zahtevi, da država mora vzpostaviti učinkovito pravosodje,“ so zapisali na Index.hr in dodali, da EU vztraja pri načelu, da je učinkovito pravosodje potrebno pri obrambi temeljnih človekovih pravic.

Lanskega septembra je hrvaška policija v Zagrebu v okviru boja proti korupciji na univerzah izvedla operacijo Indeks. Osumljeni profesorji naj bi za vpis na fakultete zahtevali po 9.000 evrov, cene posameznega izpita pa so se bile od 400 do 2.000 evrov.

V tem času pa Hrvaška ni naredila nič, da bi se stvari spremenile na bolje. Akcije, kot sta Indeks in Maestro, so le Sanadarjevi stroji za ustvarjanje megle. "EU pričakuje več kot pa samo predstavo za javnost. Oni zahtevajo rezultate, teh pa ni od nikoder,“ poročajo in dodajajo, da Hrvaška že nekaj časa prejema zaušnice Bruslja, saj se predstavniki oblasti vtikajo v pravosodje. Nekateri si s tem pridobivajo politične točke, sam boj zoper korupcijo pa je le zaigran. "To je predstava za javnost: vse te izjave, aretacije ... Tudi neopredeljeni politični opazovalci iz Slovenije že nekaj časa opozarjajo, Markov trg pa vztrajno zavrača slišati ta opozorila, da so Slovenci še najmanjša težava za Hrvaško, ko pa sama tako odlaša z izpolnjevanjem zahtev EU," dodajajo.

In kje je so tu medijski baloni premierja Sanaderja? Na spletni strani je zapisano, da se je stroj za meglo zaustavil, saj Bruselj zahteva konkretne rezultate. "Zato pa so iz naftalina potegnili generala Gotovino, s katerim ne želijo omiliti le poraz v EU, temveč si tudi pridobiti nove politične točke," kritično zaključi hrvaška spletna stran Index.hr.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (303)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lahec
18. 02. 2009 11.06
SANADER SI PREDSTAVLJA ,DA BI BIL SIGURNO NAJBOLJŠI PREDSEDNIK ZDA -DOMIŠLAVEC
vinadap
13. 02. 2009 17.31
insaner - saj se zastopiva. L.P.
insaner
13. 02. 2009 16.03
matjazr7, v ajfru površnosti sem te na brzino "opredelil" v svojem odnosu za Hrvata, pa po branju nazaj zaznavam, da to verjetno nisi. Oprosti. Če pa slučajno si, oprosti za opravičilo. Nič žaljivega nisem mislil.
insaner
13. 02. 2009 15.50
vinadap 13.02.2009, 15:32, prav z navedbami, s katerimi me skušaš zanikat, me potrjuješ. sam ne trdim nič drugega, kot ti. dodajam le še malo ozadja, kot sem ga dojel in ga še danes pojmujem.
insaner
13. 02. 2009 15.47
Osebno mislim, da je bil Veljko Kadijević v tej vojni prej pozitivna kot negativna osebnost, ki pa mu s svojo strpnostjo proti Miloševiću in mladi jna militantni struji ob pričakovani številčnosti oportunistov ( praizvoru uzakonjene množične zločinskosti človeške zgodovine ) osamljenemu ni uspelo. Mislim, da je tudi kakšen Gotovina ( ni edini ) Haggu bolj potreben za njegovo lastno verodostojnost kredibilnost poštenosti in nepristranosti, kot pa človek, ki naj bi bil dejansko odgovoren za zločine. Ti so s strani Hrvatov nad Srbi bili. In to množični. A kdor le nekaj dni zbrano in odgovorno koordinira vojaške operacije, mu ni treba / ne more prevzeti odgovornosti za maščevalno nizkotnost naroda, ki ga zastopa in osvobaja. Pa čeprav se ti zločini dogajajo v istem času takoj za njegovo ritjo.
vinadap
13. 02. 2009 15.32
insaner - to nikakor ne drži. Imeli smo srečo,da smo imeli opravka z rekruti,mladimi naborniki,ki pravzaprav niso vedeli zakaj se gre. Vojna med Hrvati in Srbi je potekala na bazi rezervistov in tujih plačancev,ki pa jih ni bilo malo na eni in drugi strani. Vojaških obveznikov,ki so se bojevali,je bilo zelo malo. Nenazadnje pa je tudi to sreča za nas,da nas Srbi niso mogli direkt udariti po nas zaradi geografskega položaja,ker na koncu koncev to ni bil njihov interes,kar so to na koncu tudi povedali.
insaner
13. 02. 2009 15.16
Mladič je zgolj njuno nevzgojeno dete, na katerega sta (bila) oba ponosna
insaner
13. 02. 2009 15.13
vinadap 13.02.2009, 11:23, s tole Slo 10 dnevno vojno je pa takole - če ne bi bila jla presenečena in če bi nas jla napadla šele kot drugo državo / področje, ne kot prvo, bi bila vojna na slo tleh podobno uničujoča in dolga, kot v BH in Hrvaški ventil srbski podivjanosti je spustil Baker, z izjavo, da se usa v primeru vojaške intervencije discipliniranja ne bo vmešavala, ( Clinton se hvalabogu je in Baker danes pozna svojo krivdo ), a poleg Miloševiča sta Ađič in takratni poveljnik letalstva, srbski general (O... ?) glavna krivca za začetek in razvoj vojaškega hordnega divjanja na balkanu 1991-1995 brez teh dveh je Hagg farsa samemu sebi
insaner
13. 02. 2009 14.49
matjazr7 12.02.2009, 23:46, ste pravzaprav poraženci 4 letne vojne, a zmagovalci dveh bitk. in samo ti dve bitki sta odločili da ste hrvati postali končni zmagovalec
insaner
13. 02. 2009 14.45
matjazr7 12.02.2009, 23:46, v mnogočem imaš prav, a vendar - zakaj se ta obupana oborežena množica ne bi raje obrnila kar proti odgovornim, da ne rečem kar krivcem, za stanje revščine ? obup in norost posameznika sta običajno zelo nepredvidljiva, a zgodovina nas uči, da je obup in norost množič dokaj lahko usmerjati. nekaj je tudi v klasikovem zapisu - premagali ste leta 1990 peto najmočnejšo vojsko v evropi. pri tem vam je poleg poguma pomagalo predvsem preko Slovenije mednarodno pravno nelegalna dobava orožja vseh vrst. si res prepričan, da - neglede na strahotno materialno škodo in človeške žrtve, ki bi ob tem nastale na obeh straneh, vas na koncu ne bi mi po vaših ritih !?
Uporabnik113189
13. 02. 2009 12.04
matjazr7,12.02.2009, 23:46 ti je ze vindap povedal, da je vojskovanje potrebno veliko znanja. Važno je, da dosežeš cilj in imaš pri tem čim manj žrtev, najbolje je seveda nič. Teorija o 100.000 hrvatih je bolj slaba. Če bi si ogledal primere zadnjih vojn, potem bi ugotovil dve stvari. Prvič, za vojno in vojake potrebuješ ogromno denarja, ki ga hrvaška nima. Drugič, vse zadnje vojne so dokazale izjemen pomen komunikacij ter strateškega in taktičnega vodenja iz nadzornih centrov ( ki so zopet zelo draga stvar). Neorganizirane oborožene skupine so lahek plen za organizirano in sodobno oboroženo in izurjene vojake. Prav lahko bi se zgodil nesramno velik poboj teh stotisočev, potem bi bili pa zopet slovenci krivi. Vstopanje hrvatov v NATO je zato strateška napaka Sanaderjeve vlade, saj bo že tako visoko zadolženost z vlaganjem v orožje in vojsko še dodatno povečal. .To je strošek, ki ga sedaj najmanj potrebujejo. Ampak če si to želijo, zakaj pa ne..
vinadap
13. 02. 2009 11.31
matjazr7 - hrvaška politika od Tudjmana naprej je totalno nesposobna. Tudjman je vabil v sam vrh njegove politike ustaške imigrante in to je dejstvo kaj to pomeni za samo Hrvaško. Če bi bili oni boljši,bi bili veliko pred nami v EU,pa niso,ker so ne sposobni. Capljajo za nami kot mali otroci,ki želijo prijeti liziko ( EU ),pa jim ne gre in ne gre. Hrvati bodo morali spremeniti svoj stil-hrvaškega,in misliti po evropsko.
vinadap
13. 02. 2009 11.23
matjazr7 - kaj pa ti govoriš? Koliko si pa star? Kje si pa bil 91-ega? Hvala Bogu,imeli smo samo deset dni vojne,delali smo prefesionalno in z taktiko. Tudi na nas so streljali in to velikoševilčnejša vojska,nas raketirali. Vsaj upam,da nisi Slovenc,potem ti je pol oproščenega. Pojdi malo pogledat na YOUTUBE,pa boš videl kaj so delale ustaške horde,kaj so peli itd. Vojskovati se je treba tudi znati in ne pobijati vse povprek. Res pa je,da je imela Slovenija drugačen politični položaj od Hrvaške. Pa še nekaj,slovenski vojak je discipliniran,izvežban po NATO standartih,in seveda temu primerno oborožen.
trzican
13. 02. 2009 07.15
vedno smo govorili,da nimajo nobene možnosti za vstop v EU.Sami hrvati vidijo ,dajim meče sanader pesek v oči!!!
zakretene
13. 02. 2009 07.07
Ej Smranader, "idemo dalje"?
zogby
13. 02. 2009 01.28
Seveda saj megla dobro zakrije napake,odpravi jih pa ne.
djdj
13. 02. 2009 00.10
Janez ti si naš!
djdj
13. 02. 2009 00.02
Bo pa v Zagrebu v disku stroj za meglo
matjazr7
12. 02. 2009 23.46
Pa tisti, ki tako vztrajno pozivate na vojaške akcije, kot recimo moj novi prijatelj mih2227, ne pozabite ene stvari. Hrvaška je eno resno vojno že dala skozi in sedaj v mirnem času ima vsaj kakšnih 100.000 ljudi, ki so bili desetletje nazaj nacionalni heroji, danes so pa na robu preživetja. In od teh 100.000 ljudi ima verjetno večina doma orožje in si želi spet biti heroji ter jim dol visi, če bi morali jutri spet obleči uniforme in iti na fronto. Kaj pa Slovenija in njena vojska? 3000 vojakov, ki nimajo pojma, kaj to pomeni, če kdo strelja nate in ni nikoli streljalo na ljudi? Rezerva, ki je to še samo po imenu, saj večina od nas 8 ali 10 let ni videla orožja? V nekaj urah Hrvati plešejo v centru Ljubljane. Pa ne se zdaj oglasit mulčki, ki vojske niste niti videli kje drugje kot v filmu Rambo ali pa mamine maze, ki ste služili vojsko v Karitasu ... To je preprosto dejstvo in tega se upam vsaj večina v Sloveniji zaveda.
matjazr7
12. 02. 2009 23.35
mih2227 Vidim, da si spet nekdo, ki živi v utopiji ... Hrvaška bo v EU takrat, ko bo hotela biti. Žal imajo bolj sposobne politike, kot so naši, ki vsem po vrsti nastavljajo riti. Če me že žališ z bebcem in idiotom, vsaj preberi članek, da ti bo jasno, da gre za hrvaški problem in potem še moj prejšnji komentar, iz katerega je vsakemu bebcu jasno, da nisem FDV-jevec. Ne bom se pa spuščal na tvoj nivo in te žalil nazaj, ker le menim, da mi to ni potrebno, prav tako pa je takšen nivo daleč po mojim. Hotel sem pa napisati samo to, da se preveč ukvarjamo s Hrvaško in da je vse kar naredi Hrvaška takoj na našem dnevnem redu. Seveda sem tudi omenil, kaj mislim da vzrok za to. Očitno se nekateri še vedno niso sposobni vsaj za trenutek odklopiti z Balkana in če kihne Hrvaška, dobi gripo pol Slovenije. Med takšne žal in očitno sodiš tudi ti.