Tujina

FOTO: Dejanja neonacistov označili za odvratna in sramotna

Dresden, 24. 08. 2015 15.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nemško mesto Heidenau je bilo zaradi odprtja azilnega doma prizorišče rasističnih izgredov. "Nemčija ne bo dovolila, da bi bili begunci, s katerih težko življenjsko situacijo bi moral biti vsakdo seznanjen, deležni sovražnih parol ali groženj pijanih kričačev," je dejal tiskovni predstavnik Merklove.

Izgredi desničarskih skrajnežev in rasistov so v mestu Heidenau blizu Dresdna v nemški zvezni deželi Saška izbruhnili v petek, potem ko so tam potekale sprva mirne demonstracije privržencev neonacistične stranke NPD proti prihodu več sto beguncev v novi center za prosilce azila, ki so ga uredili v nekdanji trgovini. Tam so medtem namestili 200 beguncev.

Nočno nasilje blizu azilnega doma, v katerem je sodelovalo več sto ultra nacionalistov, je nato divjalo tudi v soboto in nedeljo zvečer. Policisti so v noči na ponedeljek z gumijevkami in solzivcem ukrepali v spopadih med desničarji in levičarji, ki so prišli na prizorišče, da bi izrazili nasprotovanje desničarjem.

Ranjeni policisti

V nasilnih izgredih je bilo od petka ranjenih najmanj 33 policistov, ljudje v mestu, ki šteje skupaj 20.000 prebivalcev, pa se sedaj predvsem bojijo ponavljanja nasilja. Številni izgredniki namreč ostajajo na svobodi.

'Številni izgredniki na svobodi, saj imajo policisti premalo kadra'

Policija je aretirala le nekaj skrajnežev, načelnik Marko Laske pa je v nedeljo sporočil, da je temu tako, ker jim primanjkuje ljudi. Preiskava dogajanja je sicer po navedbah Laskeja v teku. Ukrepanje so napovedale tudi deželne in zvezne oblasti.

Merklova: Sramota

Eni so proti, ...
Eni so proti, ... FOTO: Reuters
Nemčija je prva destinacija prosilcev azila v Evropi. Berlin letos pričakuje 800.000 prošenj za azil. Naval migrantov spremlja tudi krepitev nacionalističnega oz. rasističnega nasilja. Na centre, v katerih so nameščeni begunci, so med januarjem in junijem izvedli 202 napada. Toliko jih je bilo v celotnem lanskem letu.

Nemška kanclerka Angela Merkel je nasilje, uperjeno proti azilnemu domu, danes ostro kritizirala. "Odvratno je, kako skušajo skrajni desničarji in neonacisti uporabiti begunski center za širjenje svojega sovražnega sporočila. In sramotno je, kako se ljudje, celo družine z otroki, pridružujejo in nudijo podporo tem grozljivim dogodkom," je dejal tiskovni predstavnik Merklove Steffen Seibert.

"Ni opravičila za nasilje," je dejal in dodal, da nasilni protesti ne odražajo vrednot Nemčije. "Nemčija ne bo dovolila, da bi bili begunci, s katerih težko življenjsko situacijo bi moral biti vsakdo seznanjen, deležni sovražnih parol ali groženj pijanih kričačev," je še dejal.

V Berlinu in Dresdnu so napovedali odločne ukrepe proti desničarskemu nasilju. Notranji minister Thomas de Maiziere je napovedal, da bodo proti nasilju, uperjenemu proti tujcem, ukrepali "z vso težo pravne države", saj je to povsem nesprejemljivo, poroča današnji Frankfurter Allgemeine Zeitung.

'Nihče od nikogar ne prosi, da se čemu odreče'

... spet drugi begunce pozdravljajo.
... spet drugi begunce pozdravljajo. FOTO: Reuters

Heidenau in tamkajšnji azilni dom bo danes obiskal vicekancler Sigmar Gabriel, že v nedeljo pa je tamkajšnje razmere ocenil saški ministrski predsednik Stanislaw Tillich. "Tu manjšina brutalno krši vrednote in zakone Nemčije. Tega ne bomo dopustili, proti temu bomo ukrepali z vsemi silami," je ob obisku v Heidenau izjavil Tillich. Župan Heidenaua Jürgen Opitz je razmere v mestu opisal z besedo teror. "Tu potrebujemo humanost. Nihče od nikogar ne prosi, da se čemu odreče," je dodal.

Gabriel je spričo nasilja v Heidenau in podobnih proti azilantom uperjenih izgredov, ki so v zadnjem času pretresli tudi nekatera druga bližnja mesta, med njimi Dresden in Freital, v nedeljo ocenil, da bo naval migrantov v Nemčijo največji izziv za državo od njene ponovne združitve leta 1990. "Begunsko politiko bomo morali dramatično spremeniti. Že same številke nas bodo prisilile, da bomo morali storiti več," je dodal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3