Satelitska fotografija razkriva brazgotino, ki jo je za seboj pustil tornado

Nasin satelit je fotografiral sled, ki jo je tornado, ki je pustošil po mestu Moore v Oklahomi, pustil v pokrajini. Tornado je terjal 24 življenj. Tornado je bil na vrhuncu moči širok 2,1 kilometra, vetrovi pa so dosegali hitrost tudi 340 kilometrov na uro.

20. maja je Oklahomo opustošil tornado, označen z najvišjo stopnjo po lestvici Fujita – EF-5.

Tornado, ki je najbolj prizadel mesto Moore, je ubil 24 ljudi, poškodoval 377 in tako ali drugače vplival na življenje 33.000 ljudi. Bil je najbolj smrtonosen EF-5 tornado po tistem iz leta 2001, ki je v Joplinu v Missouriju ubil 158 ljudi.

2. junija je Nasin satelit fotografiral brazgotino, ki jo je tornado pustil v pokrajini. Fotografija je, da so strukture lažje razvidne, obarvana umetno. Voda je modra, stavbe in betonske strukture so modro-sive. Rastline so rdeče. Sled tornada pa je vidna kot praska v bež barvi, ki se širi od vzhoda proti zahodu.

Sled tornada

(Foto: NASA Earth Observatory )

Po podatkih nacionalne meteorološke službe je tornado po tleh pustošil 39 minut, in sicer na 27 kilometrih – od Newcastla do Moora. Tornado je bil na vrhuncu moči širok 2,1 kilometra, vetrovi pa so dosegali hitrost tudi 340 kilometrov na uro.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 8
Derpette 06.06.2013 15:31:59
To je satelitska slika, ki jo satelit slika v Infra-rdeči ter se v programih za obdelavo prikaže tako kot zgoraj.
Več komentarjev