Tujina

Schettino bi lahko na prostosti preživel še pet let

Grosseto, 12. 02. 2015 18.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kapitan ladje Costa Concordia Francesco Schettino, ki so mu dosodili 16 let zaporne kazni, bi bil lahko na prostosti še celih pet let, po vseh končanih prizivnih postopkih pa ga po vsej verjetnosti čaka precej nižja kazen od izrečene. On pa, pravi, si želi le oprati svoje ime.

Francesco Schettino, kapitan ladje Costa Concordia, ki so mu zaradi povzročitve nesreče, v kateri je leta 2012 umrlo 32 ljudi, v sredo dosodili 16 let zaporne kazni, bi bil lahko na prostosti še celih pet let, po dolgotrajnem procesu vlaganja prizivnih postopkov pa ga po vsej verjetnosti čaka precej nižja kazen od izrečene, ugotavljajo italijanski pravni strokovnjaki.

V Italiji namreč zapornih kazni ne izvršijo, dokler niso končani vsi prizivni postopki. Na razsodbo se zdaj lahko pritoži tako obramba kot tožilstvo, ki je zanj sicer zahtevalo 26 let in tri mesece zapora.

Francesco Schettino
Francesco Schettino FOTO: Reuters

Dolgotrajnost postopkov bo odvisna od razreševanja le-teh na sodišču. Vse skupaj bi se lahko zavleklo tudi do pet let, a glede na to, da gre za medijsko zelo odmeven primer, se bo verjetno razrešilo v dveh ali treh letih. "Ta zamuda je običajna za italijanski pravni sistem," je povedal Markus Wiget, odvetnik iz Milana.

Osebo, ki je spoznana za krivo, pošljejo naravnost v zapor le, če obstaja verjetnost, da bo pobegnila, ponovila dejanje ali skrila oz. uničila pomembno dokazno gradivo.

Andrea Davies, potnica, ki je preživela nesrečo, je razočarana in presenečena, da ga niso takoj odpeljali za zapahe. "Obsodilna sodba brez tega, da mora človek v zapor, je skoraj oprostilna," je povedala. "Če se bo zdaj to vleklo še nadaljnja leta, bo vsakič, ko bo moral v zapor, našel nek izgovor, pa naj bodo to njegova leta ali zdravje," je še dodala.

Kot je znano, je sodnik Schettino obsodil na pet let zaporne kazni zaradi povzročitve brodoloma iz malomarnosti, na deset let pa zaradi večkratnih ubojev. Ker je ladjo zapustil, ko so na njej bile še mladoletne osebe in invalidi, je bil obsojen še na leto dni zapora.

54-letnemu kapitanu so tudi dosmrtno prepovedali opravljanje javnih funkcij, za pet let pa so mu prepovedali delati v njegovem poklicu. Skupaj z lastnikom ladje, družbo Costa Crociere, mora plačati tudi milijone evrov sodnih stroškov in odškodnin dolgi vrsti tožnikov, med katerimi so žrtve nesreče, italijanske oblasti, regija Toskana in otok Giglio.

"Vse življenje se bom boril za to, da bom dokazal, da nisem zapustil ladje," pa je dan po razsodbi dejal Schettino, ki si zdaj želi oprati svoje ime.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.