Tujina

Schettino na sodišču: Ne mislite, da mi ni bilo hudo

Rim, 02. 12. 2014 15.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nesreča Coste Concordie, ki se je zgodila pred skoraj tremi leti, je bila posledica "neumne napake", je na prvem pričanju pred sodiščem dejal kapitan ladje Francesco Schettino. Razkril je, da se je za vožnjo v bližini otoka odločil iz treh razlogov – na ljubo šefa strežbe, v čast prijatelju in kot atrakcijo za javnost.

Luksuzna ladja Costa Concordia je zadela v čeri in se deloma prevrnila v noči na 13. januar 2012. Pred tem je kapitan skrenil z začrtane poti in ladjo pripeljal preblizu otoka Giglio. Na krovu ladje je bilo v času nesreče 4229 ljudi, od tega jih je 32 umrlo v nesreči.

"Nesreča je bila posledica neumne napake," je kapitan luksuzne ladje Costa Concordia Francesco Schettino, ki je obtožen zaradi uboja iz malomarnosti in drugih hudih zločinov, na prvem pričanju dejal tožilcu Alessandru Leopizziju. Pri tem je mislil na pomanjkljivo komunikaciji med njim in člani posadke.

Kot je dejal, je ena od stvari, ki je šla narobe ob približevanju otoku, to, da bi moral nekdo na krovu prevzeti dolžnosti od indonezijskega člana posadke Jacoba Ruslija Bina, ki so ga premestili na mesto krmarja. Za ta korak se je odločil kapitanov namestnik Ciro Ambrosio, ki je poveljeval Concordii ob začetku manevra. Schettino je vstopil v poveljniško soboto 11 minut pred nesrečo, formalni nadzor nad križarko pa je dejansko prevzel pet minut kasneje, tako da je Ambrosio krmaril ladjo še nekaj časa, ko je ob njemu že bil njegov nadrejeni.

Francesco Schettino
Francesco Schettino FOTO: Reuters

Posnetki črne skrinjice so doslej pokazali, da je imel Rusli Bin, ko je Schettino prevzel nadzor nad ladjo, težave z razumevanjem njegovih ukazov. Odgovora na vprašanje, ali bi se lahko izognili nesreči, če bi krmar ravnal ustrezneje, doslej še niso našli. "Ne mislite, da mi ni bilo hudo," je še dejal 54-letni kapitan pred sodišče v Grossetu.

Razkril je še, da se je za vožnjo v bližini otoka odločil iz treh razlogov: na ljubo šefa strežbe Antonella Tievolija, čigar sorodniki živijo na otoku, da bi izrekel čast svojemu prijatelju, upokojenemu kapitanu Mario Palumbu in kot atrakcijo za javnost. Bilo je mišljeno, da "ubijem tri muhe na mah," je med drugim še dejal.

Kapitanovo pričanje pred sodiščem, ki izjemoma zaradi velike medijskega zanimanja ne poteka v sodni dvorani, pač pa v gledališču, se bo predvidoma nadaljevalo do srede.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vsevidi
03. 12. 2014 08.59
To da daš krmilo v roke nekomu, ki se je kvčejemu kdaj s kolesom peljal, morš bit pa tud ornk tup tup.
puspan
03. 12. 2014 08.36
To bi bilo pa za IZJAVO LETA.
FlatyEric
02. 12. 2014 19.48
+1
Haha! Makaroni mu bodo sodili v gledališču pa pobirali vstopnino. Pri nas naj tako naredijo za odmevne primere. Ziher bo več ljudi prišlo kot na kako opero.
Skalinada
02. 12. 2014 18.11
+1
To pa bila atrakcija za javnost, res!
fujjjjjj
02. 12. 2014 17.41
+1
po njegovem obnašanju mu nikoli ni bilo hudo in sedaj tudi ne.
minimalisch
02. 12. 2014 16.16
+9
V gledaliscu, lol...