Tujina

Schulz z ostrimi kritikami na račun Merklove išče podporo volivcev

Dortmund, 25. 06. 2017 17.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vodja nemških socialdemokratov Martin Schulz je na izrednem kongresu stranke, na katerem naj bi določili smernice za parlamentarne volitve, ki bodo septembra, ostro napadel kanclerko Angelo Merkel. Pred okoli 600 delegati jo je obtožil arogantnosti in ji očital, da se izogiba vsebinski razpravi o prihodnosti države.

Vodja nemških socialdemokratov (SPD) Martin Schulz je na izrednem kongresu stranke v Dortmundu ostro napadel kanclerko Angelo Merkel, ki jo je obtožil arogantnosti in ji očital, da se izogiba vsebinski razpravi o prihodnosti države. Kandidat za kanclerja SPD na jesenskih volitvah skuša sicer po padcu podpore znova dvigniti priljubljenost stranke.

Schulz je na današnjem kongresu stranke, na katerem naj bi določili smernice za parlamentarne volitve 24. septembra, Merklovo in njeno krščanskodemokratsko stranko (CDU) obtožil, da "sistematično zavrača razpravo o prihodnosti države".

Pred okoli 600 delegati in več tisoč privrženci stranke je Schulz CDU, ki je trenutno koalicijska partnerica SPD, očital "arogantnost oblasti".

V znak jasne ločnice med SPD in CDU se je Schulz kot pogoj za morebitno prihodnjo vladno koalicijo zavzel za zakonsko zvezo za vse, tudi za homoseksualce. CDU skupaj s sestrsko stranko CSU na Bavarskem sicer kot edina potencialna koalicijska partnerica v novi vladi temu nasprotuje.

Z ostrimi napadi na CDU in Merklovo skuša Schulz po mnenju dpa znova pridobiti glasove volivcev po velikem padcu priljubljenosti pred septembrskimi volitvami. Socialdemokrati po zadnjih javnomnenjskih anketah za CDU zaostajajo do 15 odstotnih točk.

Schulz je bil ob CDU oster tudi do desne populistične stranke Alternativa za Nemčijo (AfD), ki jo je primerjal s skrajno desničarsko Nacionalno demokratsko stranko (NPD).

Martin Schulz
Martin Schulz FOTO: Reuters

Generalni sekretar CDU Peter Tauber se je hitro odzval na Twitterju: "Brezup mora biti tako globok, da smo mi demokrati obtoženi napadov na demokracijo."

Generalni sekretar sestrske CSU Andreas Scheuer pa je dejal, da osebni napadi na kanclerko govorijo o veliki nemoči SPD.

Vodja SPD se je lotil tudi ameriškega predsednika Donalda Trumpa in ga označil za "zblojenega predsednika". Kritiko Merklove na račun Trumpa pa je označil za premalo konkretno.

Stranka je popoldne sprejela volilni program z naslovom "Čas je za več pravičnosti: zagotoviti prihodnost, okrepiti Evropo". Program so podprli vsi delegati razen enega, ki se je vzdržal.

V manifestu se zavzemajo za nižje davke za državljane z nizkimi in srednje visokimi prihodki ter višje davke za premožnejše. Obljubljajo tudi brezplačne vrtce za otroke in legalizacijo gejevskih porok.

Navzoče je nagovoril tudi nekdanji kancler iz vrst SPD Gerhard Schröder, ki je stranki pred volitvami skušal vliti dodaten pogum. "Nič ni odločeno," je zatrdil in dodal, da je "še dovolj časa, da se spremeni razpoloženje (volivcev)".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
26. 06. 2017 10.29
Ko sem bil pred nekaj tedni na obisku v Nemčiji, me je prijatelj vprašal, kako v Sloveniji gledamo na njihovega cvilimožka? Nisem vedel, kdo naj bi to bil, on pa mi je v smehu odgovoril; " ja na našega allraunderja Schultza seveda". Čeprav je bil v Evropskem parlamentu menda zelo uspešen, da so ga socialdemokrati zopet potegnili nazaj v Bundestag z namenom, da v prihodnjih volitvah premaga Angelo Merkel, proti njej nima niti najmanjše možnosti.
Ka pa mislis
25. 06. 2017 21.43
Zamaškarjem se meša...
mallonge
25. 06. 2017 20.05
+0
Tale Schulz je kot naša Fajonka. Čista zguba.
proofreader
25. 06. 2017 19.14
-1
Kaj čaka Slakonja? Kje je Angela?
ooResnicA
25. 06. 2017 18.45
-7
....lefakarji v nemčiji so svetlobna leta pred levakarji v SLO fašisri levi......
Brakedirt
25. 06. 2017 18.51
-2
spd je ubral vaso taktiko,s pljuvanjem po nasprotniku. to se tukaj v nemciji kaznuje z izgubo glasov. pri cdu in csu ne bos videl da pljuvajo po nekom,raje se predstavlja program.
orel?ek
25. 06. 2017 18.52
-3
Sem proti komunistom. Bi pa nama obema bilo pod komunisti veliko bolje kot pod fašisti!?
Brakedirt
25. 06. 2017 18.54
-2
sicer pa vidim da nimas pojma,ker imajo levaki tukaj toliko procentov podpore kot jo imate sveckarji v slo.torej nenevarni in nepomembni.
proofreader
25. 06. 2017 19.14
+7