Tujina

Še en korak bliže razkritju skrivnosti

Ženeva, 07. 06. 2011 07.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Znanstveniki v Cernu so ujeli in shranili antimaterijo za 16 minut, kar je najdaljši čas doslej. To bi lahko bil korak proti razkritju ene izmed največjih skrivnosti fizike.

Znanstveniki v švicarskem Cernu so uspeli shraniti atome antihidrogenov, ki so jih ujeli za 16 minut, so sporočili v nedeljo. To jih bo, tako vsaj upajo, približalo k reševanju skrivnosti antimaterije. Gre za najdaljši čas, kar ga je človeško oko imelo, da je lahko zrlo v antimaterijo.

Cern
Cern FOTO: Reuters

"To morda ni znanstveno odkritje, saj smo vedno vedeli, da je to možno, čeprav zelo težko," je dejal Claus Grupe, profesor fizike delcev na univerzi Siegen. "Vendar pa je zagotovo eksperimentalni preboj." Običajno delci in antidelci uničijo drug drugega z bliskom, ko se zaletijo. Ekipi ALPHA, ki je vodila poskus v Cernu, pa je uspelo ustvariti, kar Grupe pojasnjuje kot "mehak pristanek" delcev in antidelcev, tako da se ne uničijo med seboj.

V študiji, objavljeni v reviji Nature Physics, raziskovalci poročajo, da so ujeli približno 300 antiatomov. Lansko jesen je ekipi ALPHA uspelo ujeti na desetine antimaterije atomov in jih shraniti za manj kot sekundo. Nihče ni še nikoli prej dosegel kaj takega, vendar tudi to ni bilo dovolj za izvedbo temeljitih poskusov.

V času Velikega poka pred skoraj 14 milijardami leti so znanstveniki teoretizirali, da materija in antimaterija verjetno obstajata v enakih količinah, danes pa je naše vesolje sestavljeno pretežno iz materije. Znanstvena zgodovina antimaterije sega kar nekaj časa nazaj: Znanstveniki so se zavedali njenega obstoja na začetku prejšnjega stoletja, njen obstoj pa jim je uspelo dokazati v letu 1930.

Pospeševalnik v Cernu
Pospeševalnik v Cernu FOTO: Reuters

Od takrat je bila ena izmed velikih skrivnosti fizike in raziskovalci so poskušali reproducirati antimaterijo za nadaljnjo analizo. Upajo, da bodo s tem ugotovili, ali obstajajo kakšni kraji, ki so skoraj v celoti iz antimaterije, in kaj bi se zgodilo na našem planetu, če bi mi to izkoristili. Ekipa ALPHA upa, da bi lahko s pomočjo laserja in mikrovalovne spektroskopije primerjali delce z njihovimi vodikovimi kolegi.

"Antihidrogene atome imamo lahko ujete za 1.000 sekund, " je dejal Jeffrey Hangst, fizik na univerzi Aahus na Danskem, in predstavnik ekipe ALPHA. "To je dovolj dolgo, da jih lahko začnemo analizirati, čeprav z majhnim številom, ki smo jih ujeli do sedaj," je dodal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

majorb
22. 09. 2011 23.20
+1
Še malo pa bodo ugotovili da je antimaterija deljiva in je sestavljena iz še manjših delcev. Pa smo spet na začetku.
vesolec1
10. 06. 2011 01.12
hmm....antimaterija se nebo daka nikdar ujeti,je skrita v srcku lahko bi ji rekli dusa,zato pa je nevidna,vse materijalno nam je vidno kaj pa je bol pomembno kot je duhovnost to jest ljubezen pa je ocesu skrito kot antimaterija,zato je ne bodo nikdar ujeli,pravzaprav clovek se ni pripravljen za take stvari se pa prebuja,antimaterija-ljubezen:)
rageinblack
09. 06. 2011 03.39
Ah, bolj je važno da imamo: Kung-Fu...Pando...DVE
mangakid
08. 06. 2011 16.42
torej če antimaterijo ujamemo in zadržimo in to je dejansko celica kar pomeni da je mogoče poustvariti v laboratoriju z raziskavami. jaz sem prišel na zamisel ki bi revolucionalizirala vse kar danes obstaja. torej če obstaja neka materija za katero vsi vemo da obstaja je enako kot če bi dal naslednji primer. če bi bilo vse okoli nas zelene barve in bi vse bilo enake barve potem človek sploh nebi vedel da obstaja kakšna druga barva kot zelena in če bi videl zeleno barvo nebi sploh mogel dojeti da obstajajo druge barve in zato nebi videl druge barve ker jo ni dojel sploh. torej kaj če rečemo da obstaja tudi anti-antimaterija katero še nismo videli torej se ne zavedamo njenega obstoja ali je to isto kot da ne obstaja ali dejansko obstaja ampak ker ne vemo za njen obstoj je nismo je nismo dojeli in z tem ne obstaja za nas v resnici ja pe vse okoli nas. kaj če bi rekel da obstaja bi mi vseeno verjeli ker ni dokaza da obstaja anit-materija in vsi ki ste videli materijo lahko potrdite da je nemogoče z zagotovostjo trditi da je antimaterija glaven vzrok nastanka materije
edin.zn
08. 06. 2011 13.41
Sam kere so to bud@le xD Iz nič ne nastane nič,torej kako naj bi potem nastal ta "praatom,pramolekula",whatever,in se "pomnožilo" tolikokrat,da imamo danes praktično neskončno vesolje??Geniji...
JAPP
08. 06. 2011 09.32
zelo zanimiva in poučna stvar...vendar tam delajo le največji geniji sveta :)
Ekaderina
08. 06. 2011 09.13
Vesoljske ladije, ki te dni aktivno krožijo okoli zemlje in ki se jih da videti tudi v obrisih nenavadnih oblakov, poganja antimaterija. Ta folk v Cernu pa dela poisuse za katere sploh ne ve kako se bodo končali. Nekega dne se enostavno ta svet ne bo več prebudil v fizični obliki, ker ga bo ta svojat znanstvena enostavno raztolkla.
didiss
08. 06. 2011 07.55
VSE TO JE USTVARIL BOG ON EDINI VE IN IZDA SKRIVNOST SKROMNIM IN SEVEDA VSE V SVOJEM CASU MI PA MORAMO SPOROCILA RAZUMETI A JIH RAZUMEJO TISTI KI V NJEGA VERJAMEJO...
enasmrklja
08. 06. 2011 07.38
tomyslo07.06.2011, 13:2232 @alanford457 na srečo je vedno več takih.*** Tisti, ki razmišlja samo na osnovi materije ima več problemov, kot tisti, ki tudi v drugih oblikah najdejo svoje zadovoljstvo, ne v dragem avtomobilu, amak v sprehodu po naravi, ljubezni do bližnjih, v sproščenem poštenem življenju. Probleme imajo tisti, ki še niso prestopili prag nematerialnega in jih vseskozi obremenjuje "premoženje". Vsi tisti, ki pa nimajo teženj po premoženju, ampak le toliko, da normalno preživijo, so pa veliko manj obremenjeni, bolj sproščeni in bolj zdravi. Torej nematerialno "duhovno" zagotovo počasi prerašča tudi v našo zavestno sfero.
CKKPJ_Milko
08. 06. 2011 07.13
+1
Imamo slovensko besedo za antihidrogen in sicer antivodik. Slovenščina ne pozna vaših manir ala piši kao govoriš.....
tirolec
07. 06. 2011 22.46
Živim na zemlji, ki mi je še vedno najljubši planet...tudi mi vsi bomo nekje končali svoje življenje...nekateri tudi v vesolju..., a meni je ljubše vlagati v razsiskave konoplje...., kar še ni raziskano 1000 let nazaj...., saj nas, (vse živeče na planetu) uničuje farmacija....
kleopatra-1
07. 06. 2011 22.41
Janez Usenik07.06.2011, 10:112 Tomyslo: No ja, no. Skoraj vse, kar vidimo v vesolju je narejeno iz materije. Lahko, da kje obstaja prostor, kjer prevladuje antimaterija ampak v teoriji to sploh ni nujno. Materija lahko mirno obstaja brez antimaterije, sploh če se ta, kot sem pisal prej, sama po sebi prej uniči (kot materija izginja v jedrskih reakcijah). Da pa bi človeštvo preveč izrabljalo materijo... dejansko majcene količine materije izginjajo v jedrskih reakcijah, ampak verjetno bi vsi reaktorji morali delovati milijon let, da bi porabili toliko materije kot jo sonce čisto naravno v enem dnevu. Morda pa ta izračun (teorija) upošteva prav materijo, ki izginja v naravnih procesih v zvezdah? Vsa energija iz fosilnih goriv pa z materijo nima nobene neposredne zveze, saj gre za sončno energijo, ki se je skrila v energijsko bogatih vezeh organskih spojin. V tem primeru gre le za pretvorbo energije skozi kemični proces. ---- nisem ravno vrhunski strokovnjak na tem področju, ampak kolikor sledim kvantni fiziki in kolikor mi logika nese, se mi zdi, da ne ti ne jaz brez antimaterije ne bi imela s čim razmišljati in teh komentarjev ne bi bilo ... pa še mimogrede vprašanje za strokovnjake: iz česa pa je elektrika?
gummy_bear1
07. 06. 2011 22.37
no saj en pametn članek, ne pa da cel dan poslušaš samo politiko....
kleopatra-1
07. 06. 2011 22.35
poccorocco07.06.2011, 11:2620 in vi mislite, da je pospeševalnik v cernu edini na svetu? svet je večji kot mislite. in predvsem bolj zloben. ---- vemo, da ni edini, prvi je bil narejen že leta 1937
Frane Šajn
07. 06. 2011 22.15
AHA JA,JA, A JAA!?'? JA,A JA,JA, JA, SEVEDE TAKO BI POKIMOV BOROT IN DELAL FACO V EKRAN KOT ČEŠ POSLUŠAJTE TAMALI MENI JE VSE JASNO!
smoljo
07. 06. 2011 22.03
vse lepo in prav,ampak sem mnenja da bi bilo bolje s tem denarjem ,ki je vlozen v te raziskave in polete v vesolje,nahranit ludi sirom sveta,da nebi eni stradali eni pa bi se basali.
Civil
07. 06. 2011 21.37
Velja omeniti, da naš sonček ves čas pridno sije tudi antimaterijo in to niti ne v tako majhnih količinah. Ker znanost mrzlično išče skrivnost fuzije, znajo biti te raziskave še zelo zanimive. Med eksplozijo atomske bombe, se "le" kakšne 3% mase pretvori v energijo, ob eksploziji antimaterijske bombe, pa bi svet hitro gorel v ognju tisočih sonc, ob čemer se res velja zamisliti. Danes lahko ustvarijo le prigrišče antiatomov, kar je nepredstavljivo mala količina in jih "zamrznejo" za nekaj minut, kmalu jih bo na milijone za več ur ali dni, vendar se tako še ne da izdelati bombe, ker je te treba tudi skladiščiti ter dostaviti na naslov, podobno kot klasične. Zdaj pa si zamislite tako bombo, ki bi ustvarila veliko količino antimaterije, le trenutek preden bi jo razneslo. Kako? Eh, ne povem, tudi če bi vedel, ker "nije žvaka za seljaka"! Sicer pa je treba najprej zgruntati, kako to počne mojster sonce. Ker je to precej daleč, ne bo lahka naloga. Je pa še ena možnost za ta spoznanja, ki nam je dosti bližje. Le kaj se nahaja v središču zemlje, tudi pod našimi nogami je izvor antimaterije in mogoče je to prilika za teologe, da se izkažejo, ker bomo pri raziskovanju rabili precej vere. Namig: bolj kot so atomi zbiti skupaj na čisto majhnem prostoru, bolj so trdi, se odbijajo in manj je možnosti, da se zlijejo skupaj, bolj pa kot so mehki...
drekec_pekec
07. 06. 2011 20.58
Enim se zdi to potrata časa... Ne vem no, tudi tistemu ki je sestavljal prvi pecikel so se vsi smejali in govorili da je to potrata časa. Pa bratoma Wright in verjetno kar večini izumiteljem in raziskovalcem. Potem pač najbolje da gremo nazaj na drevesa jest banane al kako?
nanixxx17
07. 06. 2011 20.51
vi ste prave antimaterije..
cic1981
07. 06. 2011 20.08
bolje je pa že da nas antimaterija uniči, kot pa naša VLADA ;)