Tujina

Se islandski vulkan spet prebuja?

Reykjavik, 02. 11. 2010 14.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
2

Islandske oblasti so zaradi taljenja ledeniškega jezera na preži. To bi lahko bil namreč znak, da je islandski vulkan, ki naj bi zadnjič izbruhnil leta 2004, spet dejaven.

Izbruh vulkana Grimsvötn 4. novembra 2004
Izbruh vulkana Grimsvötn 4. novembra 2004 FOTO: Reuters

Islandski geologi pričakujejo izbruh vulkana Grimsvötn na Islandiji. V minulih dneh so namreč na območju največjega evropskega ledenika Vatnajökull zaznali več potresnih sunkov in večje izlitje vode in staljenega ledu pod ledeniško kapo vulkana. Po mnenju vulkanologa Palla Einarssona je verjetnost skorajšnjega izbruha pod ledenikom "zelo visoka".

Način tresenja in povečano taljenje ledu je zelo podobno geofizičnemu dogajanju ob zadnjem izbruhu vulkana Grimsvötn leta 2004. Vulkan je takrat izbruhnil pet dni za tem, ko so opazili podobno dogajanje.

Po skoraj dveh stoletjih je vulkan Eyjafjallajökull izbruhnil letošnjo pomlad in za teden dni povsem ohromil letalski promet v Evropi.
Po skoraj dveh stoletjih je vulkan Eyjafjallajökull izbruhnil letošnjo pomlad in za teden dni povsem ohromil letalski promet v Evropi. FOTO: Reuters

Grimsvötn velja zaradi svoje redne aktivnosti za dokaj nenevaren vulkan. Nahaja se pod nenaseljenim ledenikom Vatnajökull na jugovzhodu države in velja za najaktivnejši vulkan na Islandiji. Od njega je vulkan Eyjafjallajökull, ki je izbruhnil marca letos, oddaljen okoli 100 kilometrov.

V preteklosti je Grimsvötn izbruhnil leta 1993, 1995, 1998 in 2004. Med nekajdnevnim izbruhom v začetku novembra 2004 je prišlo do poplav in zaradi vulkanskega pepela do motenj v notranjem in čežatlantskem letalskem prometu, vendar ne v takšnem obsegu kot ob izbruhu vulkana Eyjafjallajökulla aprila letos, ki je povzročil kaos v letalskem prometu po vsej Evropi. Oblak gostega vulkanskega pepela je takrat povzročil kaos v zračnem prometu, ki ga letalski prevozniki, ti so utrpeli ogromno finančno škodo, in potniki, ki so imeli pokvarjene dopuste, še dolgo ne bodo pozabili.

Ledeniška reka, ki priteka izpod največjega islandskega ledenika Vatnajökull, je lahko zanesljiv znak sveže geološke aktivnosti. V večini primerov namreč taljenje ledenika na vulkanskem območju dejansko napoveduje bližnji vulkanski izbruh.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

peklanc
03. 11. 2010 08.36
nik500, malo podrobneje si preberi za kateri vulkan oni pišejo da je pred izbruhom in kateri vulkan je letos bruhal in naredil kaos u prometu.
nik500
02. 11. 2010 17.31
24ur ta vulkan je bil zadnjič dejaven letos v mesecu maju in ne, leta 2004 kot vi pišete v naslovu in članku.