Tujina

Še pet let časa za spremembe

Koebenhavn, 19. 10. 2009 13.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Časa za sprejemanje ukrepov proti klimatskim spremembam in preusmeritev v nizkoogljično družbo imamo še pet let. Potem bi bilo lahko že prepozno.

Svet se mora do leta 2014 popolnoma preusmeriti k nizkoogljični ekonomiji ali pa bodo nevarne klimatske spremembe neizogibne, pravi zadnje poročilo Svetovnega fonda divje narave (WWF). Če bomo čakali dlje, bo prepozno za preprečevanje katastrofalnih vremenskih sprememb, kot je dvig temperature za več kot dve stopinji Celzija.

Izsušena struga reke Jordan
Izsušena struga reke Jordan FOTO: Reuters

Države morajo ukrepati na več področjih hkrati – uvajati obnovljive vire energije, zmanjšati oziroma omejiti izpuste ogljikovega dioksida, preprečiti krčenje gozdov in izboljšati energijsko učinkovitost, so zapisali strokovnjaki. Vse to pa se mora dogajati hkrati, poudarjajo in dodajajo, da države ne smejo popuščati pri tem zaradi visokih denarnih vložkov.

Prav tako potrebujemo strategijo glede tega, kako vzpodbuditi ljudi k uporabi obnovljivih virov energije in kako preprečiti izplačevanje subvencij tistim, ki uporabljajo fosilna goriva. Strokovnjaki sicer priznavajo, da ta proces ne more biti hiter. "Čisti sektorji industrije se v tako kratkem času lahko razširijo samo do določene mere," je prepričan Keith Allot iz britanskega urada WWF. "Če bomo čakali več kot pet let, da se začnemo spopadati s tem problemom, bo prepozno. Ne bomo mogli namreč zagotoviti, da bi vsi ukrepi začeli delovati niti do te mere, da bi ohranili sedanje stanje na planetu."

Po njegovem mnenju poročilo izpostavlja potrebo po tem, da se začnemo obračati proti "nizkoogljični prihodnosti", ki se mora začeti s poštenim in obvezujočim dogovorom decembra v Koebenhavnu. Dober začetek bi, na primer, bil izjava glede prenehanja trgovanja z emisijami, piše v poročilu.

V Koebenhavnu bo namreč med 7. in 18. decembrom potekal vrh o podnebnih spremembah, na katerem naj bi tudi oblikovali nov sporazum, ki bi nadomestil Kjotski protokol. Veljati bi predvidoma začel po letu 2012.

Brown: Imamo manj kot 50 dni

Tudi britanski premier Gordon Brown se strinja, da je skrajni čas za ukrepe. Okoljskim ministrom iz 17 držav, ki proizvedejo kar 80 odstotkov vseh toplogrednih plinov, je tako dejal, da imajo manj kot 50 dni, da določijo usodo planeta za 50 let in več. Ob tem je opozoril na ubijalske vročinske vale, poplave in suše, če vlade ne bodo ukrepale še pred ključnimi pogovori v Koebenhavnu. S tem ne mislim samo na vlado ZDA, ampak na vse, je dodal in poudaril, da rezervnega načrta ni.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

spaparnas1
20. 10. 2009 08.14
Tale s klimatskimi spremembami je največja natega vseh časov. Klimatske spremembe so preprosto VREME in nič drugega kot to in VREME se vedno spreminja. Tako je pač v naravi. To je čisto politično gibanje in nima nobene zveze z znanostjo. Na netu se da pogledati dokumentarec z naslovom CBC - Global Warming Doomsday Called Off Prav tako je vrhunski dokumentarec z naslovom The Great Global Warming Swindle, za katerega je bila TV postaja, ki ga je naredila močno okregana, saj nikakor ne gre v prid novi POLITIČNI agendi.
rok18488
20. 10. 2009 03.38
folk mate internet, pozanimite se, velka večina vs govori stvari, k ste jih pobral iz televizije (nadzorovan pretok informacij) medtem, ko mate na voljo internet (svoboden pretok informacij)
veselo-na-delo
20. 10. 2009 00.05
Zakaj naj bi bila kriva živinoreja kot sem opazil v komentarjih,vendar živinoreja je verjetno dlje na tem planetu kot pa indostrije in ves promet ki je z leta vleto vedno večji,avti so danes že pri vsaki hiši ali kaki drugi zgradbi-bloku in še kje,kjer kmetjstva res nimajo.Res da lahko ima tudi živinoreja kak vpliv na to,samo toliko sicer ne,edino če zamenjamo avte za krave in konje kot nekoč za prevozna sredstva.(Zaj pa dajte minuse če ni prav kaj je več.)
Kimberley-Echo
19. 10. 2009 22.30
Nevarne klimatske spremembe so že tu. Do uradnega poletja je še dober mesec, pa je že vsak dan 40 in več stopinj. Že nekaj časa se ne sme več zalivati rastlin in prati avtomobilov. Enako je tudi na vzhodni obali (Brisbane in okolica). Zelene trave ni, vse je požgano. Še dobro, da imam vodnjake. Morda je to efekt El Nino, morda pa gremo adijo. Mislim, da smo unicili planet do konca, lahko pa da je on nas. Mati Narava že ve kaj dela, mi žal ne.
Audy
19. 10. 2009 21.58
Električni avtomobili so obstajali že v času izuma motorja z notranjim izgorevanjem a so jih zaradi "pomankanja polnilnih postaj" skinili. Da ne govorimo o Tesli in njegovi viziji o zastonj elektriki za VSE. Poglejte si Zeitgeist Presentation Orientation. Dokler bo kapitalizem tak kot zdaj, ki zahteva neskončno eksponentno rast, ne bo NIČ bolje.To je dejstvo. Ti ukrepi so pesek v oči. Če ne bo radikalnih sprememb v novo družbeno ureditev (pa ne NWO), se dolgoročno ne izide. Treba je proizvajat toliko kot potrebujemo, ne zato da imajo ljudje službe in firme dobiček. Z ohranjanjem delovnih mest se zavira avtomatizacija proizvodnje, kakovost izdelkov in nadaljni razvoj gospodarstva in tehnologije. In tudi osebni razvoj človeka, kajti če preživiš 10-12 ur na delu, ni časa zase, družino, itd. Uglavnem "know-how" obstoja že stoletja ampak eliti očitno bolj ustreza status quo, kot pa dejanski razvoj človeka na vseh ravneh, ne samo tehnološki.
Bogdan Binter
19. 10. 2009 20.27
Popolna traparija, saj gospodarstvo tega ne dovoli.Še tam kjer bi lahko kaj spremenili, vlade držav, kot je naša tega ne sprejema. Namesto da bi šla v takojšnjo dograditev in razširitev nuklearke, ki ima najcenejšo električno energijo, se pogovarja o novem bloku termoelektrarne, ki bi jo morali zapreti. To je popolnoma skregano z zdravim razumom, vendar štajerski lobi to zahteva, naša skorumpirana bebava vlada, pa to potrjuje, čeprav bomo vsled tega plačevali vsi SLOVENCI evropski uniji v naslednjih letih milionske kazni. Sicer so pa tudi drugi v evropi popolnoma enaki.VW, je letos prodal na Kitajsko 1,6 mio vozil in ta trend še narašča. Glede na njihovo številčnost, se bo lahko cela Evropa držala sporazumov, obenem pa njihova industrija izvažala onesnaževalce - avtomobile na Kitajsko. Se bo potem na našem planetu kaj spremenilo ? NIč, temu se reče Sizifovo delo.
Nauders
19. 10. 2009 20.11
zakaj bi omejevali izpuste, če pa je najbolj problematična živinoreja, po podatkih raziskave FAO
?in?
19. 10. 2009 19.20
BLABLABLABLABLAblablablaBLABLABLABLABLAblablablaBL...
veselo-na-delo
19. 10. 2009 19.13
Leta 2012 nič drugače kot zdej samo tehnika bo bolša nobenega konca sveta nebo, to samo folk napihujejo. Potem nebi nč več poročali npr.2014 pa 2015..16..in td.kaj vse bo pa kake avte mo imeli pa kako naj ločujemo odpadke in gradimo objekte in še bi lahko naštevo.
rewritable@email.si
19. 10. 2009 18.10
pa počakajmo teh 5 let, da slišimo "sedaj pa res samo še 2 leti, dajte hiter denar, sicer bo konec".
WikiX
19. 10. 2009 17.46
Razmišljam, kaj pomeni segrevanje, v fizikalnem smislu. pred kakšnimi sto leti smo zgruntali, kako ustvariti ogromno entropije in vso to količino energije usmeriti po neki poti, da opravi neko delo. Pri tem se sprošča še več energije, v obliki toplote, kar pospešuje proces. Žur se je začel, ko so počile prve atomske bombe, čez 2000 njih v nekaj desetletjih, od tega vsaj 200 v stratosferi. Te so posebej zanimive, saj so direktno vplivale na ionosfero okoli planeta, ki žene toplotne tokove in druge termodinamične procese, ki jim pravimo vreme. Zanimivo se mi zdi, kako proces segrevanja vpliva na skrivnostno jedro zemlje, kot generator elektromagnetnega polja, ki ščiti zemljo, pred sevanjem iz vesolja. Zadnja dognanja pravijo, da sončno sevanje neposredno spreminja to polje, ki žene vreme na zemlji. Meni se zdi pomembno, kako se toplota, ki jo ustvarjamo, pretaka po kompleksni sestavi planeta. Raje prehaja skozi snov, kot vakuum, zato se mora akomulirati tudi v ogromnih količinah vode, ki segrevajo tla pod sabo. To bi pomenilo, da se segreva vsaj cela ovojnica zemlje, če ne jedro samo, kar verjetno spreminjaj elektromagnetne tokove v njej. To pa spremeni EM polje tudi okoli zemlje, oziroma kako se to prepleta z EM poljem, ki ga seva sonce. Kadar nekaj zagrejemo, se to razširi, zato bi se, poleg gladine morja, morala razširiti tudi atmosfera, spremeniti gibanje kontinentov in podobno. Vsaka snov se tudi drugače razteza. Sicer so spremembe, za zdaj verjetno minimalne, vendar je treba upoštevati veliko vztrajnostno maso zemlje, ki potrebuje nekaj časa, da se premakne. Kako to ustaviti do leta 2014, mi ni znano, lahko pa bi nehali delat štalo in se prilagodili neizogibnim spremembam.
Leandra
19. 10. 2009 17.08
Že spet bo narava kriva za nove in nove davke z katerimi bodo preživljali na svetu za nič uporabne družboslovce..??
blue05
19. 10. 2009 16.56
Slovenija je bla zmeraj zadaj za Skandinavijo? Bojim se. da tud tokrat nimamo prav. Vsak potrošnik lahko vpliva na emisije. Z menjavo mobilnikov vsako leto, povzročanjem na tone smeti, vsakodnevnimi nakupi....., prešpricanimi in presevanimi živili v embalaži iz plastike. Vsak zase ve, brez česa bi lažje in bolj kakovostno preživel. Raje vsega manj, kot pa velik nekakovostne krame, ki kmalu roma v koš.
ata_jez
19. 10. 2009 16.54
> Mars se segreva 4 krat hitreje kot zemlja pa kolikor jaz vem tam ni neke industrije. Vidiš ... samo je bila industrija tam ... zdej pa marsovcev ni več ... eto dokaza da gre tudi svet po poteh marsa... :-))
_bla_bla_
19. 10. 2009 16.23
_bla_bla_
19. 10. 2009 16.22
vem, da sem še mlada in nimam možnosti, da bi kaj spremenila. ampak jaz si res prizadevam za čisto okolje (imam pa veliko rešitev, oz. lahko bi malo pogledali v preteklost, zakaj je npr. čokolada v plastičnem ovitku, ki ga je težje reziklirati, kot pa parir in aluminijasto folijo). Vse skupaj me res že zelo skrbi.
_bla_bla_
19. 10. 2009 16.19
pa saj politika (do zdaj) je (bla) čist zgrešena. ljudje bi se morali bolj zavedati teh problemov!! ni še prepozno, še vedno lahko nekaj spremenimo. Če bomo mislili, da je prepozno in ne bomo nič ukrepali, bomo izgubili veliko priložnost. BORITI SE JE TREBA DO ZADNJEGA DIHA!!! povem vam, če se bomo potrudili, je zmaga zagotovljena!! ;)
luka.ki.muka
19. 10. 2009 16.18
Bla, bla, bla... A nismo dali že dovolj za zrak? Politika se začne pogovarjati o neki stvari, ko jo želi podražiti in dobro pokasirati.
_glamour_
19. 10. 2009 16.12
nočem bit pesimistična, samo ne verjamem, da bo ta napoved "gospodiče pomembne" kaj premaknila, prepozno bo (pač)
square
19. 10. 2009 16.04
hm... a ni leta 2012 nek podobnega koncu sveta? :P