Tujina

Grčija bo varčevala pri pokojninah in javnih uslužbencih

Atene, 21. 09. 2011 12.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.M./STA/U.Z.
Komentarji
33

V sklopu novih varčevalnih ukrepov bo Grčija tistim, ki mesečno prejemajo več kot 1200 evrov pokojnine, le-to zmanjšala za 20 odstotkov. Prav tako bo zmanjšala pokojnine tistim, ki so se upokojili pred 55 letom. Sindikati so že napovedali stavko.

Grška vlada je na izredni seji sprejela nekaj odločitev o novih varčevalnih ukrepih, ki razburjajo.

Parlament je nagovoril finančni minister Evangelos Venizelos, ki je zagotovil, da bo država obdržala skupno evropsko valuto. Dodal je, da bo vlada storila kar koli, da ne bo ogrozila usode države in njenega položaja v območju s skupno evropsko valuto. Poudaril je še, da mora država sprejeti še več varčevalnih ukrepov.

Tistim, ki mesečno prejemajo več kot 1200 evrov pokojnine, bodo le-to zmanjšali za 20 odstotkov. Prav tako bodo zmanjšali pokojnine tistim, ki so se upokojili pred 55 letom. 

30.000 javnih uslužbencev bo odšlo na čakanje. Dali jih bodo med delavske rezerve, kar pomeni, da jim bodo zmanjšali plačo na 60 odstotkov zdajšnje in jim dali leto dni časa, da si najdejo drugo službo.

Mejo davka na dobičke bodo znižali na 5000 evrov, davek na nepremičnine pa podaljšali najmanj do leta 2014. "Poskušali smo najti najbolj primerne rešitve,“ so povedali po sestanku.

Novi ukrepi Grčiji omogočajo, da spoštuje načrt Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) za reševanje do leta 2014. "Te odločitve pošiljajo sporočilo, da bo Grčija spoštovala svoje obveznosti," je povedal predstavnik vlade Ilias Mossialos, ki je zatrdil še, da Grčija ostaja v evroobmočju. Pogovori s trojko svetovalcev se bodo po njegovih besedah končali naslednji teden, ko bodo prišli inšpektorji Evropske unije in IMF.

protestniki v Grčiji
protestniki v Grčiji FOTO: Reuters

Vrnitev strokovnjakov trojke pomeni pomemben korak k temu, da bi Grčija lahko dobila naslednjo, šesto tranšo posojila v višini osmih milijard evrov, ki sodi v sklop lani dogovorjene pomoči. Gre za dogovor o ad hoc mehanizmu za 110 milijard evrov posojil Grčiji v treh letih, od katerih 80 milijard prispevajo članice v območju evra, preostalo pa IMF.

Revizijo so začasno prekinili pred dvema tednoma, potem ko so ugotovili, da Grčija, ki se je znašla povsem na robu bankrota, ne uresničuje svojih zavez, ki jih je dala v okviru odobrene pomoči. Grčija naj bi imela denar le še do oktobra.

Še pred današnjimi odločitvami so grški sindikati za 5. in 19. oktober napovedali splošno stavko. Delavci v javnem prevozu bodo stavkali v četrtek, nadzorniki zračnega prometa pa v nedeljo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

francfejstbukov
22. 09. 2011 08.56
Slovenija že dolgo VARČUJE -posebaj pri pokojninah-pa nč ne pomaga...T.R. pri GNB 0000-0000.in še več nul...
Tadej Skof
22. 09. 2011 07.51
po srednji končani šoli ne dobiš dela !jaz grem francosko lergijo!
Tadej Skof
22. 09. 2011 07.49
SLOVENSKI NAROD STE VELIKI LOLEKI ZAstonjn delate!
Tadej Skof
22. 09. 2011 07.48
to je samo bla bla¸! GDAJ V SOLOVENIJI BO IMEL SLOVENSKI NAROD TAKE PLAČE PA PENZIJE! nas tudi čakka taka BEDA!
wizeman
22. 09. 2011 07.15
@zalijanc 22.09.2011, 04:37 2 seveda pri upokojenci, ki so pošteno plačevali 40 let v državni sklad, visoki državni uradniki, politiki, agencije in diplomacija naj pa še naprej zapravlja za večerje in spanje po najdražjih hotelih.le zakaj imamo Evropski Parlament ?Za birokracijo? Tudi mi pošteno plačujemo v državni sklad in bomo verjetno več kot 40 let. Pa bomo imeli kljub temu veliko nižje penzije, kot jih imajo sedaj, če sploh. Samo zato, ker se "solidariziramo" z zdajšnjimi upokojenci. Njim seveda niti na misel ne pride, da bi se solidarizirali z nami.....
zalijanc
22. 09. 2011 04.37
seveda pri upokojenci, ki so pošteno plačevali 40 let v državni sklad, visoki državni uradniki, politiki, agencije in diplomacija naj pa še naprej zapravlja za večerje in spanje po najdražjih hotelih.le zakaj imamo Evropski Parlament ?Za birokracijo?
zivkav
22. 09. 2011 02.51
Javna uprava se mora sprijazniti, da država mora delovati kot podjetje v gospodarstvu. Če denarja ni, je odpuščanje, je manj izobraževanja (samo tisto, ki je res potrebno in ne vsako, ki si ga nekdo poželi), je nižja plača. To so zadeve, ki jih vsak dan čutijo zaposleni v realnem sektorju. Zaposleni v javni upravi bi že dosedaj morali imeti nižjo plačo kot v gospodarstvu, ker zaposleni niso bili podvrženi tžnim stresom, ko se je potrebno vsak dan boriti za kruh in ne ve v naprej noben zaposleni, kaj bo čez nekaj mesecev ali naslednje leto. Veremite mi, da bi za ta občutek varnosti, ki ste ga imeli do sedaj v javni upravi, večina ljudi zaposlenih v gospodarstvu zamenjala službo takoj... Pri vas izsilujejo državo sindikati, pri gospodarstvu (sploh v manjših in srednjevelikih podjetjih) pa se ljudje ne upajo niti včlaniti v sindikat... V večinih podjetjih v gospodarstvu zaposleni že dolgo ne delajo več 40 urnika. Pa so tiho in srečni, da imajo službo. Od teh le malo njih vidi legalno izplačane ali izplačane nadure... Stavke ne rešijo nič, prinesle bodo le bankrot.. Ljudje se morajo zavedati, da je stanje kritično in da se vse institucije morajo obnašati tako, kot se obnašamo v družini, ko se nam družinski prihodki zmanjšajo.
przelmuding
21. 09. 2011 23.09
30.000 javnih uslužbencev bo šlo na čakanje. Moj nasvet njim je, pridite v Slovenijo boste takoj dobili službo v javni upravi.
pika poka ježek
21. 09. 2011 22.31
RAZLIKA MED JAVNIMI USLUŽBENCI IN VODSTVENIM KADROM: Nek tip se med vožnjo zave, da se je izgubil. Zagleda moškega na cesti in ga prosi za pomoč: "Oprostite, ali mi lahko pomagate? Obljubil sem prijatelju, da se ob dveh dobiva, sedaj pa zamujam in ni mi jasno, kje se nahajam..." "Jasno, da vam lahko pomagam. Nahajate se v avtu na zemljepisni širini Sever 44*30'18" in na zemljepisni dolžini Vzhod 18*36'20" in ura je 12 in23 minut in 35 sekund, danes pa je 5. december 2010 in temperatura je 4 stopinje C. " Človek v avtu vpraša: " Ali ste vi javni uslužbenec?" Ta mu odgovori: "Jasno, le kako ste to dognali?" Moški v avtu odgovori: "Ker vse, kar ste mi povedali, je tehnično gledano brezhibno, vendar je pa v praksi popolnoma neuporabno; saj sem kljub vašim informacijam na istem, kot sem bil prej..." Tip na cesti pa ga jezno vpraša: "Vi ste pa iz vodstva, a ne?" Tip iz avta je dokaj presenečen: "Res je ... po čem pa to sklepate?" Ta s ceste: "Dokaj enostavno: vi ne veste, kje se nahajate, niti vam ni jasno, kako ste do sem prišli in še manj vam je jasno, v katero smer ste namenjeni, obljubili ste nekaj, kar ne morete izpolniti in sedaj upate, da vam bo nekdo drug rešil težavo. V bistvu ste v istem dreku, v katerem ste bili preden sva se srečala...vendar iz nekega čudnega razloga sedaj zgleda, da sem za to kriv jaz!!!!"
Smrekar1
21. 09. 2011 22.30
Kaj natančno hočejo s temi stavkami doseči?
bamperli
21. 09. 2011 22.18
grke je lahk pošteno strah kajti v sloveniji ni več na oblasti borčija da bi jim posojal miljarde, ki doma SPLOH NISO POTREBNE!
yarrick
21. 09. 2011 22.08
5301 21.09.2011, 20:41 Amerika pa močnejša? trenutno se kaže v precej REALNi luči, in ta luč osvetljuje tri desetletja življenja na tujih kreditih, umsko zaostalo populacijo( če poznajo zgolj fox news in CNn ter dedicated športne kanale:S) povrh vsega pa še režim z totalitarističnimi težnjami... Kar pa se tiče evra; bil je sestavljen kot zamenjava nemške marke, ker je bila takrat še vedno premočna za ostale valute. Sploh pa je Eu en velik socialni poizkus kako imeti tolk različnih nacij v eni "državi", ter kako uvesti potihoma čedalje hujše ukrepe in vzeti prebivalcem unije še te pravice ki jih imajo.Slovenci pa smo butasti kot noč; Jugoslavija nam ni prinesla ravno veliko dobrega, pa smo šli na svoje za 14 let, potem pa znova v unijo...Pa kaj zaboga je z nami ?!?
koalicija
21. 09. 2011 22.00
Grki imajo res tako leno kulturo, da sem v času dopusta na pijačo čakal kar 1 uro, pa vseeno ne verjamem, da je to pravi razlog za njihov bankrot. Prepričan sem, da je denar (pomoč), ki ga prejemajo od EU, lepo razdeljen med peščico grških državnikov in evropskih lobistov, ki so iznašli edinstven način kako enostavno in zagotovo spraviti Evropo na kolena in na povsem legalen način dobiti enormno vsoto nepovratnih sredstev. Administrativno je Grčiji zagotovo precej enostavno upravičiti za kaj vse naj bi bil porabljen denar od EU pomoči. Obstaja možnost, da gre za korupcijo najvišje stopnje.
bobothecat
21. 09. 2011 21.19
mesto bo spet gorelo
roko511
21. 09. 2011 20.52
grki majo prav ,saj niso oni silili v evropa evropa je silila knjimi , IZ DOLOČENIH RAZLOGOV (CENEJŠA DELOVNA SILA IN DOBER TRG) .kaj to pomeni če me želiš ustvari mi rudi takšne pogoje da živim kot ti.hočem povedat če je plača v nemčiji ,austriji 18000 € ZAKAJ NEBI BLA TUDI PRI NAS ALI V GRČIJI.
TA_RDEC
21. 09. 2011 20.48
Odlično! Če bi si pri nas vsaj kdo upal govoriti o kulturniških, borčevskih ipd. penzijah...
5301
21. 09. 2011 20.41
evropa je uvedla valuto EURO, zato, da bi se zoperstavila ameriki. a kot vemo, je amerika premočna in sama evropa se klanja pred njo. zato je to velika neumnost. mislim da manjkajo tu neuvrščeni (kitajska, rusija...), ki bi s svojo valuto pokopali obe celini. a to se ne more zgoditi, saj bi evropa nadaljevala z iskanjem (kot je sedaj grčija, pa še kdo) krivca, medtem ko bi amerika pri neuvrščenih sprožila vojne in na tak način držala vrednost po pragom (kar se pa že dogaja) sredozemsko morje jim močno diši in sami vidimo kaj je v državah (velikih) ob njem (španija, italija, libija, egipt, grčija...)
tali?ni tom
21. 09. 2011 20.40
v grčiji bo to zimo vročeeeeeeeeeeeeeeeee! in pr ns verjetno !!!!!!!!!!!
Aaron-Heydar
21. 09. 2011 20.35
Jožajoža: Kaj jim pomaga, če so jim dali lepe pokojnine, če pa bodo sedaj okrnjene?
FrancRozman
21. 09. 2011 20.34
En moj kolega je šel v penzijo. Bil je na zahtevnem delovnem mestu, sedaj ima 700EUR penzije.