Tujina

Vse več Američanov nasprotuje vojaškemu posredovanju v Siriji

Washington, 09. 09. 2013 08.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
177

Sirski predsednik Bašar al Asad je za ameriško televizijo vnovič zatrdil, da njegove sile niso odgovorne za napade s kemičnim orožjem. Da nimajo dokazov, ki bi brez vsakršnega dvoma dokazali, da za napadom stoji Asad, je dejal tudi šef kabineta Bele hiše Denis McDonough.

Bašar al Asad
Bašar al Asad FOTO: Reuters

Sirski predsednik Bašar al Asad je za ameriško televizijo CBS vnovič zatrdil, da njegove sile niso odgovorne za napade s kemičnim orožjem. Namignil je, da jih je verjetno izvedla opozicija, a tudi on ni ponudil nobenih boljših dokazov, kot jih ponujajo ZDA. Doslej so prišli v javnost le videoposnetki posledic napadov, ki ne dokazujejo, kdo jih je izvedel.

ZDA trdijo, da je bilo v napadih ubitih 1429 ljudi, od tega 426 otrok. Tiskovni predstavnik sirske opozicijske koalicije Kalid Saleh, ki v Washingtonu prepričuje kongresnike, naj podprejo resolucijo o kaznovanju Asada, je dejal, da je žrtev še več. Opozicija razmišlja o objavi imen vseh žrtev. "Ves svet opazuje. Sirci se sprašujejo, kdaj bo mednarodna skupnost ukrepala in jih zaščitila," je dejal Saleh.

ZDA imajo ali nimajo dokazov?

Medtem ko so Američani svet prepričevali, da imajo dokaze o kemičnem orožju, je zdaj šef kabineta Bele hiše Denis McDonough dejal, da ZDA nimajo dokazov, ki bi brez vsakršnega dvoma dokazali, da je za napade 21. avgusta v Damasku kriv Asadov režim, "vendar to pravi zdrava pamet".

McDonough je v nedeljo nastopil na petih ameriških televizijah in prepričeval javnost, da je treba Asadov režim kaznovati.

"To ni sodna dvorana. Obveščevalne dejavnosti ne delujejo tako. Zdrava pamet pravi, da je Asad odgovoren za napade in mora odgovarjati. Material je bil dostavljen z raketami, ki jih ima režim, in nobenih indicev nimamo, da bi jih imela tudi opozicija," je dejal McDonough.

Shod proti ameriškemu posredovanju v Siriji
Shod proti ameriškemu posredovanju v Siriji FOTO: Reuters

Podpora posredovanju v Siriji med Američani pada

Kljub lobiranju najvidnejših politikov se naklonjenost  posredovanju v Siriji med ameriško javnostjo ni povečala. Prav nasportno. Če je v zadnji javnomnenjski raziskavi, opravljeni 30. avgusta, 53 odstotkov Američanov nasprotovalo vojaškemu posegu v Siriji, jih zdaj nasprotuje še 10 odstotkov več, kažejo podatki raziskave, ki jo je opravil Reuters/Ipsos.

Logično se je zmanjšala tudi podpora ameriškemu vojaškemu posredovanju v Siriji. Zdaj bombardiranje Sirije z davkoplačevalskim denarjem podpira le še 16 odstotkov državljanov in državljank ZDA, medtem ko je bila v prejšnji anketi podpora 20 odstotna.

Rusi iščejo kompromis

Rusi pa si medtem prizadevajo, da bi v zadnjem hipu preprečili napad na Sirijo. Predlagajo, da bi Sirija vse svoje kemično orožje predala v roke mednarodne skupnosti, v zameno pa bi se ZDA vzdržale napada. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je pojasnil, da naj bo sirsko kemično orožje potem tudi uničeno. Ob tem je še dejal, da bi morala Sirija postati članica Organizacije za prepoved kemičnega orožja.

Sirski zunanji minister Valid al Mualem je pozdravil ruski predlog za "ustavitev agresije ZDA", ni pa konkretno dejal, da ga je sirska vlada tudi uradno podprla.

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je pozdravil ruski predlog in pozval k oblikovanju posebnih območij v Siriji, ki bi bila pod nadzorom Združenih narodov in v katerih bi uničili sirsko kemično orožje. Ban Ki Mun še pravi, da mora mednarodna skupnost ukrepati, če se izkaže, da je sirska vlada uporabila kemično orožje zoper svoje državljane.

Ruski predlog o sirski prepustitvi nadzora nad kemičnim orožjem je pozdravil tudi britanski premier David Cameron.Ob tem je posvaril, da je treba biti previden, da ne gre le za taktično preusmerjanje pozornosti od bistva problema. "A če gre za iskreno ponudbo, potem bi jo morali iskreno preučiti."

V Beli hiši pa so za zdaj skeptični, čeprav pravijo, da bodo ruski predlog resno preučili.

Peščica v ZDA živečih Sircev zahteva napad na vlado Bašarja al Asada.
Peščica v ZDA živečih Sircev zahteva napad na vlado Bašarja al Asada. FOTO: Reuters

Kerry: Vojna v Siriji terja politično rešitev

Vojna v Siriji terja politično rešitev, je v Londonu danes dejal ameriški državni sekretar John Kerry. A tveganje, ki bi ga mednarodna skupnost sprejela z odločitvijo, da v tej državi ne posreduje, je večje od tveganja, ki pride s posredovanjem, je dodal. Kerry še naprej zbira čim širšo podporo "omejenemu" ameriškemu posredovanju v Siriji. Kot je poudaril, se ZDA zavedajo, da je končno rešitev za sirski konflikt mogoče doseči le za pogajalsko mizo in ne na bojišču.

"A za to mizo šele moramo priti," je opozoril Kerry. "Če ena stran verjame, da lahko izbriše neomejeno število svojih državljanov z nekaznovano uporabo kemičnega orožja ... ne bo nikoli sedla za pogajalsko mizo," je dodal ob tem. Znova pa je Kerry dodal, da se lahko Asad vojaškemu posredovanju še vedno izogne, če mednarodni skupnosti preda prav vse kemično orožje. Tega sicer ZDA ne pričakujejo, je dodal.

Obama bo skušal prepričati tudi javnost

Ameriški predsednik Barack Obama, ki je pred več kot tednom dni odločitev o omejenih napadih na Asada predal kongresu, bo imel v torek (v sredo zjutraj ob 3. uri po srednjeevropskem času) televizijski nagovor, danes pa bo imel intervjuje za šest televizijskih postaj.

Barack Obama
Barack Obama FOTO: Reuters



V nekaj več kot tednu dni, odkar je Obama odgovornost za napad na Sirijo podelil kongresu, se podpora manjša. Senat bo morda resolucijo še uspel potrditi, v predstavniškem domu pa kaže slabo.

Obama zato stavi na svojo sposobnost prepričevanja tako kongresa kot javnosti.

Hrbet mu je obrnila liberalna organizacija MoveOn.org, ki ga je odločno podpirala pred in po obeh predsedniških volitvah. Organizacija je začela prikazovati oglas proti posredovanju.

Senat bo prvo glasovanje o resoluciji o posredovanju v Siriji opravil v sredo, ko bo treba zbrati 60 glasov proti obstrukciji. Glasovanje o resoluciji, ki vojaško posredovanje brez vojakov na terenu omejuje na največ 90 dni, bo nato na vrsti v četrtek ali petek. Predstavniški dom bo glasoval šele po 16. septembru.

Nekdanji poveljnik zavezniških sil v Iraku in Afganistanu, general David Petraeus, ki je kasneje odstopil s položaja direktorja Cie, je Obami izrekel podporo, vendar republikanci, ki podpirajo ukrepanje proti Asadu, niso niti najmanj prizanesljivi do predsednika, ki jih je prisilil, da svoje besede opravičijo pred volivci.

Odločen zagovornik še močnejšega posredovanja, republikanski senator John McCain iz Arizone, jih je, kot kaže, že slišal od volivcev in zdaj Obami grozi s sprožitvijo postopka odstavitve, če bo poslal vojake na teren.

Newyorški kongresnik Peter King je dejal, da si ne more zamisliti, da bi predsedniki "Harry Truman, John Kennedy ali Ronald Reagan državo postavili v takšen položaj. Želim si, da bi v Beli hiši imeli vrhovnega poveljnika, ne pa organizatorja skupnosti," je dejal King, ki zagovarja akcijo, a jo mora opravičiti pred volivci.

Za zdaj ni jasno, kako se bo Obama odločil, če kongres resolucijo zavrne. Republikanski senator Rand Paul iz Kentuckyja bo sicer zahteval amandma, da se predsedniku v primeru zavrnitve resolucije izrecno prepove ukrepanje na lastno pest.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (177)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Shisui
10. 09. 2013 01.01
+4
Eh, dokler se s prstom kaže na Obamo in ne na njegove "šefe", je tole vse skupaj farsa. Sicer pa bodo še naprej izvajali false flage dokler se jim pač ne posreči. Saj tako pravzaprav delujejo že desetletja.
LOPOVI V AREST
10. 09. 2013 00.45
+4
Nobelov nagrajenec za mir Pérez Esquivel v pismu napadel Obamo NAPISANO TAKO DA TE KAR STRESE!!! TO JE NOBELOVA NAGRADA ZA MIR ne pa Obamova
LOPOVI V AREST
10. 09. 2013 00.12
+4
RT poroča, da so odkrili, da nameravajo uporniki v kratkem iz ozemlja pod kontrolo Asada izvesti kemični napad na Izrael, kot naslednjo pravokacijo. Očitno želijo na vsak način ne glede na civilne žrtve izpeljati ta napad
dreko123
09. 09. 2013 23.04
+2
Samo da se je rusija s putinom na čelu skinla zionističnih bankirjev rothchildov, ki so povod za vse vojne po svetu že najmanj 200 let so se plate čisto zamenjale - rusija je postala tista velesila ki predstavlja varnost, mir in diplomacijo, včasih je to veljalo za zahod... Če rusiji uspe speljat ta dogovor za predajo kemičnega orožja, si zasluži nekdo od vodilnih nobelovo nagrado, saj bodo s tem spustili zionističnim vojnim hujskačom veliko kajlo saj jim vzamejo edini atribut za neutemeljen napad na sirijo! - Vprašanje je le kakšno pokvarjeno varianto bodo potem nagruntali, da bodo dobili nov razlog...
odgovorje42
09. 09. 2013 20.59
+9
Ahahaha Lavrov spet potrolal jenkije, mojster! Skinite nobelovo obami pa jo dejte putinu če se to spelje.
jansa-arms
09. 09. 2013 20.56
+9
načrt za demoliranje sirije (in ostalih 6 držav) je star caa 10 let in je težko verjeti da bi od tega odstopili!ta že ničkolikorat ponovljena prevara je pač spodletela in večina ni nasedla ,zato lahko pričakujemo še kakšno z mnogo več žrtvami.za njih je to malenkost!clinton je izetbegoviču recimo čisto hladnokrvno povedal da bi caa 5000 mrtvih opravičilo posredovanje NATA.in sedaj imamo zato vsako leto ceremonijo v srebrenici.
pankration
09. 09. 2013 20.26
+11
.....šef kabineta Bele hiše Denis McDonough dejal, da ZDA nimajo dokazov, ki bi brez vsakršnega dvoma dokazali, da je za napade 21. avgusta v Damasku kriv Asadov režim, "vendar to pravi zdrava pamet". Problem je ker tukaj nikjer ni zdrave pameti. Vse so gnile in pokvarjene.
Al83
09. 09. 2013 20.04
+5
V senatu Obamo podpira 23 senatorjev, 27 jih je proti, večina še neodločena. V predstavniškem domu pa ga podpira 25 predstavnikov, medtem ko jih je 227 proti, še kaka tretjina neodločenih. V predstavniškem domu je verjetno že izgubil saj je tam odločilna večina 217 glasov, poraz pa zna biti zelo velik s 50 do 100 glasovi.
revolt1
09. 09. 2013 20.12
+8
bodo amerikanosi ze najdl izgovor za napad to imajo v cilju
Al83
09. 09. 2013 20.30
+7
Pred 10 minutam je RT poročala, da so odkrili, da nameravajo uporniki v kratkem iz ozemlja pod kontrolo Asada izvesti kemični napad na Izrael, kot naslednjo pravokacijo.
Al83
09. 09. 2013 19.49
+11
Stari rimski sodniki so se včasih spraševali "cui bono", kar pomeni komu vse to koristi. Skupinam, ki ti kemični napadi koristijo so FSA, Al Nursa, Ameriški, Izraelski ter Saudiski režim. In Amerika v tej vojni podpira "upornike" že od prvega dne, potem obstajajo mejli britanskega plačaniskega podjedja Britam defense, ki so prišli ven po hakerskem udoru, kjer se podjetje dogovarja z Saudsko Arabijo in Ameriko, o tem kako bodo naredili false flag operacijo v Siriji. Potem imamo primere, ko so Turške oblasti ujele "upornike" z sarinom, primer, kjer je Sirijska vojska našla labaratorij, ki je pripadal "upornikom", še Carla del Ponte je rekla, da so za napadi uporniki.
yarrick
09. 09. 2013 20.27
+4
To vse OČITNO ne velja kot kredibilen dokaz, čeprav so več ali manj potrjene informacije ali pa informacije ki se jih da z lahkoto potrditi ali ovreči.Po drugi strani pa imjo ZDA "svoje dokaze", ki pa naj bi bili verodostojni a jih nočejo pokazati.Le kaj tu ne štima...
Al83
09. 09. 2013 22.41
+1
Amerika vidi samo svojo stran zgodbe. Namesto dokazov s katerimi bi z logiko dokazali krivdo, pa z uporabo video posnetkov žrtev poskušajo doseči čustven odziv prebivalstva.
pohec =)
09. 09. 2013 19.32
+15
Ne razumem Američanov. Obtožujejo druge za vse svoje napake! Enako za napad 11.9 .2001 to so sami izvedl a res vrjamete da so Afganistan al pa IRAK res izvedl teroristični napad. To so si na žalost sami naredil teroristično sceno. Seveda pol snemajo filme in tako naprej le da bi vsi verjeli njihovi zgodbi sam verjamem da ljudje ne vramete več njihovim zgodbicami.
FailNation
09. 09. 2013 22.25
+2
+++++ pogledaš podporne temeljne od WTC-ja pa videš pravokotno odžagane glavne nosilce, ni treba bit inženir demolicije da videš da je bilo uporabljeno rezalno explozivo.....
x eror
09. 09. 2013 19.27
-11
otroci so domnevno teroristi?? civilni narod so teroristi? asad ne stoji za tem da je uporabil ke ično orožje??? zdaj pa rusijo kliče da pomaga ker ve da bi padel asad in asadov režim
yarrick
09. 09. 2013 20.30
+6
dej ne bluzi brez veze. Take zločine proti človečnosti kot jh je izvajala amerika v zadnjhih 120ih letih asad ne more, pa če pobije VSe prebivalce sirije.Poleg tega pa NIKJER ne obstajajo kredibilni viri, da je ASAD kriv za kemičen napad.Ravno nasprotno, čedalje več dokazov je da so napad zakrivili teroristi znotraj FSA.Teroristi, ki so več ali manj v vseh državah strogo preganjani, a jih zahod (amerika ter nekatere evropske države) tako z veseljem zalaga z orožjem in informacijami. Torej bi lahko rekel, da ti če podpiraš Zahodna dejanja podpiraš terorizem.tako pač je, terorist si TI !
graf
09. 09. 2013 19.22
+5
Preprosto dejstvo je da je zaradi bolestnega oklepanja oblast ,pepotentnosti , lakomnosti parih osebkov v Siriji umrlo preko 60.000 ljudi ! Vsaka vojna za nekoga pomeni dobiček , kajpak na račun napumpanih množic ki so zaradi "prepričevanja" nasprotnikov kdo ima prav ...navaden kanon foter ! Glavni krivci jo seveda odnesejo brez kazni , eni celo dobijo Nobelovo nagrado za mir ....
Iniesta
09. 09. 2013 19.10
+3
Glavni razlog da (se) ne napadejo je ta, da je na strani opozicije vecina skrajnezev. Ubogi sirski narod ....
jutri bolje bo
09. 09. 2013 18.59
+8
Dobra ideja Rusija, cestitam...
Zrkizz
09. 09. 2013 18.34
+2
Upam da se Rusi zavedajo, da pocasi, pocasi se krci krog okoli njih. Hladna vojna se za eno stran ni nikdar koncala.
Arktus
09. 09. 2013 18.15
+3
Predsednik Obama ima zelo dobro osebnost, je za zajebancijo, ampak mora igrati to "črno" figuro, škoda. Če še ne veste, so tudi njegovi sosedje in domačini potrdili da naj bi bil tudi zelo zagrižen ateist, ampak ker je tako naročeno, da se neko maso mora ukrotit , finančno izčrpat in jih usmerit da verjamejo v nevidnega strica na nebu in VOILA, čez noč je postal kristjan. Za američane pa je predsednik ena pomembna oseba, kot Kraljski klovni v Angliji , ovce pa le sledijo...
Super1337
09. 09. 2013 18.39
+7
Lobiji delajo svoje... ti politiki so tak samo maske za javnost... dokler bodo lobiji nadzirali svet, bodo vojne po svetu in recesija aka. zasužnjevanje naroda...
ascension
09. 09. 2013 19.02
+0
spletni Kritik
09. 09. 2013 18.01
+15
Pa saj že vsi ptički na veji čivkajo, da se je upornikom zgodila nesreča pri rokovanju kemičnega orožja, ki so ga dobili iz Saudske Arabije..
Green Bee
09. 09. 2013 17.58
valda, pomoje so ble spectre...
Komentator2000
09. 09. 2013 17.48
+30
Nobelov nagrajenec za mir bo ljudi skušal prepričati, da je vojna potrebna.
yarrick
09. 09. 2013 17.52
+13
paradoks, vem ;). Meni se zdi, da je nobelova nagrada čisto izgubila na pomenu, ko so jo podarili obami.Glede na njegovo nič kaj znano preteklost niti na neke politične ali humanitarne dosežke se sprašujem ZAKAJ so sploh izbrali obamo...Da ni bilo zadaj kaj drugega kot pa pa le "volitve" znotraj odbora...
dosti
09. 09. 2013 17.32
+17
So se Američani mal ( velika potreba ), ko so vidli ruske in kitajske vojne ladje, kako plujejo v sredozemsko morje.