Slovenija
Oglas

Seme na traku - enostavna setev in zdrav pridelek

Ljubljana, 14. 04. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Andreja Tomšič, Semenarna Ljubljana d.o.o.
Komentarji
0

Seme na traku nam bo precej olajšalo delo na vrtu. Setev bo enostavnejša, pridelek pa bolj zdrav, zaradi optimalne razdalje med rastlinami.

Priprava gredice pri setvi semena na traku je enaka kot pri običajni setvi – prekopljemo jo, razbijemo prevelike grude in pograbimo. Nato naredimo plitve jarke in vanje položimo trakove ali setvene plošče. Razmik med vrsticami je odvisen od vrtnine, običajno pa je 25–30 cm. Posevek nato plitvo zasujemo s prstjo in skrbimo za zadostno vlago v tleh. Ko se pojavijo prve rastline, lahko morebitne odvečne rastlinice preredčimo na razdaljo, ki je navedena na vrečici.

Pridelki so večji kot pri običajni setvi semena, saj je lahko vzrok za slabe pridelke lahko tudi preveč gost posevek in kroženja zraka med njimi ni. Rastline, ki rastejo preblizu skupaj so tudi bolj občutljive za bolezni.

SEME - 4
SEME - 4 FOTO: SEME

Seme je lahko na traku ali na ploščah

Trak, ki je dolg 5 m, lahko razrežemo na različne dolžine, odvisno od dolžine vrstic. Na traku je na voljo solata, korenček, rukola, rdeča pesa, motovilec in redkvice. Setvene plošče, na katerih najdemo na primer peteršilj, namestimo v lončke ali pa jih damo v gredice in z njimi ustvarimo zanimive zelene otočke v vrtu.

Kombinacije, že pripravljene v vrečki

Ker je seme na traku, je lahko v eni vrečki več trakov z različnimi vrstami vrtnin ali cvetlic, ki v vrtu sodijo skupaj. Valentin semenske vrečke ponujajo tri kombinacije vrtnin, ki so si v vrtu dobre sosede: v prvi so korenček, redkvica in solata, v drugi rdeča pesa, čebula in šetraj in v tretji peteršilj, solata in kumare. Cvetlice so v vrečki kot mešanica, ki deluje za zaščito pred polži, na voljo pa je tudi vrečka z mešanico medovitih rastlin na traku - limonske bazilike, facelije in grobeljnika.

Kaj pa mini vrt na traku?

To je bio-razgradljiva odeja na kateri je že posejana mešanica semen: solata, korenček, endivija, rdeča pesa in blitva. Odejo lahko uporabimo na eni gredi ali pa jo razrežemo na več različnih delov. Tako je primerna za različno velike površine.

www.semenarna.si

SEME - 3
SEME - 3 FOTO: SEME