Tujina

Servus, Benedikt

München, 14. 09. 2006 15.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Papež Benedikt XVI. je sklenil šestdnevni obisk na rodnem Bavarskem in odpotoval nazaj v Rim.

Benedikt XVI. je zapustil svojo domovino
Benedikt XVI. je zapustil svojo domovino FOTO: Reuters

Papež Benedikt XVI. je danes sklenil šestdnevni obisk na rodnem Bavarskem in z letališča v Münchnu odpotoval nazaj v Rim. V poslovilnem nagovoru tik pred odhodom je papež dejal, da je v preteklih dneh "podoživel številne dogodke, ki so zaznamovali njegovo življenje". "Povsod, kjer sem bil, sem bil deležen pozornosti in skrbi, ki sta me ganili," je še dejal, nato pa se z "Auf Wiedersehen" poslovil in odšel na letalo.

"Globoko sta me ganila navdušenje in goreča pobožnost vernikov, ki so se zbrali, da bi poslušali božjo besedo in se povezali v molitvi," je dejal Benedikt XVI. "Naj bo Bog s tabo, dežela Bavarcev, nemška zemlja, moja domovina! Naj čuva tvoje podeželje in mesta in ohrani zate barve svojega belega in modrega neba," je poetično zaključil papež.

'Naj bo Bog s tabo, dežela Bavarcev, nemška zemlja,' je pred odhodom dejal papež
'Naj bo Bog s tabo, dežela Bavarcev, nemška zemlja,' je pred odhodom dejal papež FOTO: Reuters

Glede na to, da je zapuščal Nemčijo, ki se sooča z eno najvišjih stopenj brezposelnosti po drugi svetovni vojni, je Benedikt XVI. ob odhodu tudi spomnil na encikliko svojega predhodnika Janeza Pavla II. "Laborem Exercens" o pomenu dela: "Temu besedilu ne manjka preroške vrednosti in bi jo rad priporočal svojim rojakom. Prepričan sem, da se bo njena konkretna uporaba pokazala kot izredno koristna v razmerah, v katerih se trenutno nahaja Nemčija."

Zadnja papeževa postaja pred vrnitvijo v Rim je bil sicer Freising - mesto, kjer je bil posvečen v duhovnika. V tamkajšnji katedrali se je poglavar rimskokatoliške cerkve danes dopoldne srečal z duhovniki in diakoni ter molil pred relikviarjem svetega Korbiniana. Od Benedikta XVI. se je sicer danes uradno poslovil bavarski ministrski predsednik Edmund Stoiber, ki se mu je zahvalil za njegovo spodbujanje vere in poudaril: "Postali ste papež naših src."

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.