Tujina

Šest pisateljev bojkotira slovesnost Pena v ZDA zaradi nagrade reviji Charlie Hebdo

New York, 28. 04. 2015 14.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Šest pisateljev bo bojkotiralo slovesnost Pena v ZDA zaradi namere te organizacije, da satirični reviji Charlie Hebdo podeli nagrado za svobodo govora. Prepričani so, da se Pen, znan po zagovarjanju zaprtih pisateljev, odmika od svoje vloge.

Pen namerava reviji Charlie Hebdo izročiti nagrado za pogum do svobode izražanja.
Pen namerava reviji Charlie Hebdo izročiti nagrado za pogum do svobode izražanja. FOTO: Reuters

Zaradi namere Pena, da reviji – katere uredništvo v Parizu so januarja zaradi upodobitve preroka Mohameda razdejali teroristi in pri tem ubili 12 ljudi – izroči nagrado za pogum do svobode izražanja, bo šest pisateljev bojkotiralo slovesnost.

71-letni kanadski pisatelj Michael Ondaatje se ne bo udeležil slovesnosti Pena.
71-letni kanadski pisatelj Michael Ondaatje se ne bo udeležil slovesnosti Pena. FOTO: Reuters

Velikega literarnega dogodka, ki bo 5. maja v New Yorku, se ne bodo udeležili Michael Ondaatje, Peter Carey, Rachel Kushner, Teju Cole, Taiye Selasi in Francine Prose. Ne strinjajo se namreč s "kulturno nestrpnostjo" revije, poroča britanski BBC.

Dobitnik nagrade booker, Peter Carey, je kritičen do Pena. Za New York Times je dejal, da je s tem Pen pokazal slepoto nad kulturno aroganco francoskega naroda, ki ne prepozna svoje moralne dolžnosti do velikega in prikrajšanega dela prebivalstva.

Pisatelj Salman Rushdie, nekdanji predsednik Pena, ki se je po objavi svojega romana Satanski stihi več let skrival zaradi groženj muslimanov, je napovedani bojkot skritiziral. Dejal je, da se kolegi močno motijo ter izrazil upanje, da se nihče nikoli ne bo spravil nadnje.

Nagrado Pena bo v imenu uredništva revije Charlie Hebdo prevzel Jean-Baptiste Thoret, ki se je usodnega dne izognil napadu, ker je prišel kasneje v službo.

V Penu so prepričani, da Charlie Hebdo ni želel pregnati ali žaliti muslimanov, temveč odločno zavrniti prizadevanja radikalnih ekstremistov, ki so v manjšini, da bi postavili omejitve govora. Kot so dodali, obžalujejo, da se pisatelji, ki so se tako odločili, ne bodo udeležili slovesnosti, a vseeno spoštujejo njihovo odločitev.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PUTINOVI?
29. 04. 2015 12.34
+6
kaka svoboda govora,na 24 nevejo kaj je to....ko oni pišejo laži je dovoljena če pa mi pišemo pa jo brišejo....
veselinko123
29. 04. 2015 12.51
+2
kia se sekerraš......itak je kle brzveze karkoli resno komenterat...ko bi kj na pornhubu pisua..
Joker3
29. 04. 2015 08.47
-2
Slovenski pisatelji so se družno zavzemali za svobodo pisane besede v bivši Jugoslaviji, sedaj pa to oprekajo drugim svobodomislečim, ki so samo želeli počastiti pokojne nedolžne novinarje, ki so se borili za svobodo v Evropi. Sramota za slovenski PEN.
appollyon
29. 04. 2015 07.08
Edina pametna poteza letos iz on stran luže!
.jest
29. 04. 2015 00.12
+4
Ma kakšna svoboda govora? Že na tem proameriškem portalu te izbrišejo, če napišeš kaj, kar jim ni všeč.
Denny Crane
28. 04. 2015 15.08
+6
dandanes se gremo neko svobodo govora. ampak, če tko malo razmisliš so ljudje tako občutljivi postali, da brezveze. sj nobenemu ne smeš nč več povedat. kaj šele da kateri na tv kaj kontroverznega reče je to takoj skandal brez primere! zame to ni svoboda govora in nobena svoboda. vse je sam še farsa.