Šest tednov pred volitvami Merklovi podpora strmo raste

Šest tednov pred nemškimi parlamentarnimi volitvami, zavezništvo CDU-CSU pod vodstvom aktualne nemške kanclerke Angele Merkel pridobiva na priljubljenosti. Zadnje javnomnenjske raziskave namreč kažejo, da jim podporo izreka kar 40 odstotkov volivcev. Po drugi strani pa priljubljenost socialdemokratom pod vodstvom Martina Schulza pada.

Do nemških parlamentarnih volitev je še šest tednov, podpora kanclerki Angeli Merkel in njeni krščanskodemokratski stranki pa strmo raste, piše The Guardian. Še nekaj mesecev nazaj, sploh v času begunske krize in po zaporedju terorističnih napadov, je namreč vse kazalo na to, da Merklova čaka neizogiben poraz.

Prvi uspehi vodje nemških socialdemokratov (SPD) Martina Schulza pa po drugi strani bledijo, kažejo javnomnenjske raziskave.

Schulz je še nedolgo nazaj predstavljal nekakšnega 'nosilca upanja', ne samo za svojo stranko, pač pa tudi za širšo evropsko levico. Prijel se ga je celo vzdevek 'Sveti Martin', med volivci pa je veljal za človeka, ki ima po dolgem času dejansko možnost, da s prestola, po skoraj 12 letih vlade, vrže Angelo Merkel. 61-letni Schulz je predstavljal politični navdih celo za mlade volivce, hkrati pa so se v stranko SPD pričeli vračati tisoči podporniki, ki so jo pred časom zapustili.

Zavezništvo CDU-CSU z Angelo Merkel na čelu trenutno uživa kar 40 odstotno podporo volivcev.

A šest tednov pred volitvami Schulzev naskok in popularnost bledita, Merklova ga, sodeč po javnomnenjskih anketah namreč hitro prehiteva. Še več, Schulzevi socialdemokrati se borijo za obstanek v parlamentu. Ankete kažejo, da SPD za zavezništvom CDU in CSU, ki ga vodi Merklova, zaostaja že za pribižno 14 odstotkov.

Nemški analitiki prvotno navdušenje in naskok Schulza pripisujejo njegovi energični predvolilni turneji po Nemčiji, ki jo je Schulz imel ravno v času, ko je Merklova dopustovala na Južnem Tirolskem. A tradicionalno desničarski volivci, ki podpirajo Merklovo, so v nasprotju z volivci, ki se nagibajo v levo, precej bolj konsistentni in ne bodo kar tako pozabili, kaj predstavlja njihova voditeljica - torej stabilnost in gospodarsko rast, ki jo je dosegla v času vladanja, menijo analitiki.

Martin Schulz

Šest tednov pred volitvami Schulzev naskok in popularnost bledita (Foto: Reuters)

"Nemci ji v svetu, ki mu vlada toliko 'norih' voditeljev, preprosto zaupajo. Vejo, da je izkušena in sposobna, daje jim občutek stabilnosti," je stališče volivcev povzel nemški novinar Heribert Prantl.

Martin Schulz je bil na začetku predvolilne kampanje sicer deležen množične podpore. Priljubljenost njegove stranke je takrat narasla za kar deset odstotkov, njegova SPD pa je imela ves potencial, da postane vodilna nemška stranka. Toda Schulzova priljubljenost je bila kratke sape. Evforija se je umirila, prav tako navdušenje nad njegovimi predvolilnimi obljubami, kako bo zmanjšal čedalje večje neenakosti med revnimi in bogatimi.

Pomanjkanje alternativ ali celo stockholmski sindrom?

Eden od analitikov Alexander Wallasch pa se ob tem sprašuje, kako je pravzaprav tolikšen ponovni naskok Merklove sploh možen. "Ali je to zaradi pomanjkanja alternativ, ali pa je stanje v nemški politiki šlo celo tako tako daleč. da se kaže stockholmski sindrom - torej stanje, pri čemer so volivci pravzaprav žrtve, ki so do vodje razvili občutke zaupanja in naklonjenosti?" se sprašuje Wallasch.

Angela Merkel

Volivci, ki podpirajo Merklovo ne bodo kar tako pozabili stabilnosti in gospodarske rasti, ki jo je v državo vnesla njihova voditeljica. (Foto: AP)

Še bolj nenavadno je po njegovem mnenju to, da Merklovi narašča priljubljenost med volivci, ki se na volišča odpravljajo prvič. Junijske javnomnenjske raziskave namreč kažejo, da bi kar 57 odstotkov volivcev, starih od 18 do 21, podporo izkazalo Merklovi. Nasprotno pa je Schulz deležen le 21 odstone podpore volivcev iste starostne skupine.

Karl-Rudolf Korte, politični analitik iz Duisburga, pa ob tem opozarja, da je, ne glede na trenutne razultate, še zmeraj prehitro ocenjevati, kakešn bo dejanski rezultat volitev. "Kot smo že videli v preteklosti, se lahko mnenje volivcev spremeni v nekaj tednih ali celo dneh" je dejal Korte.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 190
sllaa 14.08.2017 13:24:00
Merklica,, je toliko zafurala, da ne sme zmagat na volitvah...kaoos
Več komentarjev