Slovenija

Boštjan Šefic: Imeli bomo razumevanje in posluh do ljudi, da bo situacija zmerna

Bruselj, 12. 04. 2017 07.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

V Bruslju so razpravljali o sistematičnem nadzoru potnikov na zunanjih schengenskih mejah. Nekatere države so od spoštovanja uredbe odstopile, med njimi tudi Hrvaška. Slovenija bo potnike sistematično preverjala, ko bodo razmere to dopuščale. Sicer se v prazničnih dneh spet pričakuje gneča na mejnih prehodih.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Poostren nadzor na meji ostaja
    02:59
    Iz 24UR: Poostren nadzor na meji ostaja
  • Iz SVETA: V Bruslju razpravljali o težavah na meji
    02:28
    Iz SVETA: V Bruslju razpravljali o težavah na meji
  • Iz 24UR ZVEČER: Kolone na mejah bodo
    06:30
    Iz 24UR ZVEČER: Kolone na mejah bodo

V Bruslju je potekal sestanek o sistematičnem nadzoru vseh potnikov na zunanjih schengenskih mejah. Sestanek je sklicala Evropska komisija, na njem so govorili o težavah, ki se zaradi izvajanja novih pravil pojavljajo na mejah. Ker pa se osrednje države EU, kot so Francija, Nemčija in Belgija, z njimi ne soočajo, zato pa so še kako živi spomini na teroristične napade, ki so jih doživele, opustitve nadzora ni pričakovati. Uvedli so ga namreč prav zaradi grožnje s terorizmom.

Zato pa je sistematični nadzor toliko bolj prizadel Slovenijo in Hrvaško. Potniki so konec tedna na prestop meje čakali tudi po tri, štiri ure, na izgube, ki bi jih to lahko povzročalo, pa so opozarjali tako gospodarstveniki kot tudi turistični delavci. Obe državi sta zato v nedeljo izvajanje sistematičnega nadzora začasno delno opustili.

Državni sekretar na ministrstvu Boštjan Šefic je dejal, da smo Bruselj še pred uvedbo poostrenega nadzora opozarjali na nesorazmernost ukrepa in se zavzemali za več izjem sistematičnega preverjanja. "Težave smo pričakovali še pred prejšnjim koncem tedna, ko so se začeli nekateri prazniki in predvidevali, da bodo gneče zaradi bruseljske uredbe še večje. Slovenija je seveda tranzitna država, zato so bile kolone pričakovane," je povedal Šefi in poudaril, da želi uredba območje zaščititi, za to bo pač potrebno žrtvovati nekaj časa.

Težave so bile predvsem na hrvaški strani, je povedal sekretar, ki je bil sicer vseskozi v stalnih stikih s hrvaškimi kolegi. Poudaril je, da Slovenija ni opustila sistematičnega nadzora, pač pa le sprejela ukrepe za zmanjšanje čakalnih dob, ki jih dopušča tudi zakonik o schengnu.

Tudi v prihodnjih prazničnih dneh bo gneča na mejnih prehodih pred pravilo kot izjema, potrpežljivost voznikov bo tako več kot na mestu.

Gneče na meji so ob določenih praznikih in v času dopustov vedno bile, je dejal sekretar Boštjan Šefic.
Gneče na meji so ob določenih praznikih in v času dopustov vedno bile, je dejal sekretar Boštjan Šefic. FOTO: Aljoša Kravanja

V Bruslju so politiki predvsem poskušali razjasniti težave, ki so se pojavile v prvih dneh na hrvaško-slovenski meji. Evropska komisija je želela razjasniti dvome, ki so se pojavili pri interpretaciji uredbe, kar vodi k različni praksi držav članic, predvsem za vprašanje notifikacije in priprave ocene tveganj, ko se države odločajo za ciljno usmerjene kontrole.

Po besedah Šefica sta Slovenija in Hrvaška na tem sestanku podrobno predstavili dogajanje in opisali težave s prometom.

"S strani Slovenije smo predvsem izpostavili nujnost oblikovanja enotnih izhodišč za odstop od sistematične kontrole, da se zelo jasno opredeli, kdaj, pod kakšnimi pogoji se lahko odstopi od tega in pa da se vzpostavi skupna praksa izdelovanja teh ocen tveganj," je dejal Šefic.

Slovenski predstavniki so ponovili tudi opozorila o nesorazmernosti ukrepa, ki so jih sicer podali že v času sprejemanja uredbe. "Preverjanje vseh potnikov brez logičnih izjem po našem iskrenem prepričanju ni ukrep, ki bi bil proporcionalen s ciljem te uredbe. Zato se je Slovenija zavzemala za širši nabor izjem od sistematičnega preverjanja," je ponovil Šefic in pojasnil, da gre za otroke do 12 let in mladoletnike, ki potujejo v spremstvu staršev, učence na organiziranih ekskurzijah, starejše, ki potujejo organizirano, imetnike dovoljenj za obmejni promet itd.

"Žal pri tem zadostne podpore nismo dobili, smo pa ob sprejemanju uredbe vložili posebno deklaracijo, v kateri smo izrazili svoja stališča. In dejansko se je izkazalo, da smo imeli prav," je izpostavil. Ob tem je dodal, da seveda povečan promet in gneča pred velikonočnimi prazniki nista nič posebnega.

Evropska komisija je bila jasna: ocene tveganja morajo države članice pripraviti za vsak mejni prehod posebej, je povedal Šefic. "Med prazniki bomo po potrebi začasno odstopili od sistematičnega nadzora, na določenih mejnih prehodih bomo v kritičnih obdobjih preverjali le tiste potnike, za katere bodo kazalniki pokazali, da je kontrola potrebna," je povedal Šefic.

Sistematični nadzor vseh potnikov na schengenskih mejah so uvedli zaradi teroristične grožnje.
Sistematični nadzor vseh potnikov na schengenskih mejah so uvedli zaradi teroristične grožnje. FOTO: Aljoša Kravanja

Odstop od sistematičnega nadzora

"Kdaj in v kakšnem obsegu smo odstopili od sistematičnega nadzora, smo obvestili Evropsko komisijo. Zdelo se nam je prav, da to storimo", je dejal Šefic. "Zdaj bomo naredili natančne ocene tveganj in na podlagi teh lahko že vnaprej najavimo možnost odstopa od nadzora. Odprta vprašanja na tehnični ravni so pojasnjena, tako da večjih težav ne pričakujemo," je zagotovil sekretar.

Na vprašanje, kaj se bo za ljudi, ki bodo šli v prihodnjih dneh na pot, spremenilo, je Šefic pojasnil, da je Hrvaška odstopila od sistematičnega nadzora. "Slovenija je pripravljena na morebiten povečan promet na naših mejah, zato ne vidi razloga, da ne bi uspešno ukrepali v smeri odprave nenormalnih čakalnih dob. A kljub temu popolnoma brez kolon ne bo šlo, ob praznikih so čakalne vrste vedno bile in vedno bodo, tega se je potrebno zavedati", je dejal.

Številne članice Evropske unije že odstopajo od sistematičnega preverjanja vseh potnikov na meji, poleg Slovenije še Madžarska, Italija, Finska, Hrvaška, Bolgarija in Grčija.

Uredba sicer to omogoča, je pa treba obenem še vedno zagotavljati popolno varnost, so bili enotni v Bruslju. Vse te države sicer od uredbe odstopajo na različne načine - Hrvaška, ki nima niti dovolj policistov, čitalcev in delujočega informacijskega sistema, je od uredbe odstopila v celoti za kar pol leta, Slovenija bo odstopala zgolj po potrebi, ko bo gneča na meji enostavno prehuda.

Zakaj so potrebne ocene tveganj?

Ključni pomen ocen tveganj je v tem, da z odstopom od sistematičnega nadzora ne bi prišlo do povečanega tveganja, je povedal Šefic. Vsaka policijska enota bo napravila oceno na podlagi konkretnih razmer na meji in na podlagi podatkov, ki jih imajo in jih bodo imeli na razpolago. "Mi bomo naredili vse, da zagotovimo državljanom varnost", je dejal sekretar. "Pri ciljnem preverjanju smo že večkrat rekli, da obstajajo posebni indikatorji, ki jih ima policija. O njih ne govorimo, ker na njihovi podlagi policija prepozna sumljive osebe in na njihovi podlagi so do zdaj tudi uspešno delali."

Ko bo gneča, se bo preverjalo tako, kot se je do sedaj, je povedal Šefic. "Mi bomo odstopili od sistematičnega nadzora takrat, ko bo prišlo do zgostitve prometa. Državljani tretjih držav iz tega sistema ne bodo izpadli niti ob morebitni gneči, tak je bil režim tudi do tega trenutka, ne glede na sistematični nadzor in tako bo ostalo še naprej."

Šefic je povedal, da glede na stopnjo ogroženosti v Evropski uniji in glede na vse napade, ki smo jim priča, Evrope ne bomo prepričali, da je treba zmehčati schengenski nadzor. Tudi stopnja organiziranega kriminala je visoka, zato moramo biti pri spreminjanju aktov previdni. "Da z reševanjem enega problema ne naredimo še večjih. V kratkem času, to je moje osebno mnenje, ne gre pričakovati spremembe uredbe", je zaključil Šefic.

Zastoji na Obrežju
Zastoji na Obrežju FOTO: POP TV

Avramopulos dejal, da je dialog najboljša rešitev

Evropski komisar za migracije, notranje zadeve in državljanstvo Dimitris Avramopulos je ob robu današnjega sestanka v Bruslju dejal, da je dialog med državama najboljši način za odpravo težav. Napovedal je tudi, da bo današnje zasedanje prineslo potrebne odgovore, in izrazil prepričanje, da bodo v naslednji fazi izvajanja ukrepov v zvezi s sistematičnim nadzorom meja te zapeljali na elegantnejši način in da "zelo kmalu ne bo težav, kot so bile v prvih dneh" izvajanja sistematičnega nadzora. 

Spomnil pa je, da je bila odločitev o sistematičnem nadzoru sprejeta na najvišji ravni, se pa lahko države članice odločijo samo za ciljno preverjanje, tako na kopenski kot vodni meji, a morajo dokazati, da so ciljni pregledi dovolj za zagotavljanje vseh stopenj varnosti.

O težavah poročajo tudi s španskih in grških letališč, na slednjih so prav tako opustili nadzor.

Janos Ader in Kolinda Grabar-Kitarović
Janos Ader in Kolinda Grabar-Kitarović FOTO: AP

Madžarski predsednik Ader s Hrvati tudi o težavah na meji

Madžarski predsednik Janos Ader je danes začel dvodnevni uradni obisk na Hrvaškem, med katerim se je srečal s hrvaško kolegico Kolindo Grabar-Kitarović in hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem. V ospredju pogovorov so bile tudi aktualne teme, kot so posledice uvajanja sistematičnega nadzora na zunanjih schengenskih mejah.

Ader in Grabar-Kitarovićeva sta na skupni novinarski konferenci v uradu hrvaške predsednice soglašala, da je treba zaradi prihajajoče turistične sezone doseči rešitev za gneče na mejnih prehodih, ki jih je povzročila uredba Evropske unije o sistematičnem nadzoru na njenih zunanjih mejah.

Predsednika Madžarske in Hrvaške sta soglašala, da posebej zaradi prihajajoče turistične sezone ne morejo dovoliti zastojev na mejnih prehodih. Ader je predlagal, da bi odprli dodatne pasove na obstoječih cestnih mejnih prehodih s Hrvaško, dolgoročno pa si želi odprtje novih mejnih prehodov med državama.

Ader in Grabar-Kitarovićeva se strinjata tudi glede potrebe po trajnem zaprtju balkanske migrantske poti, si pa prizadevata za nadaljevanje dialoga s Turčijo. Dotaknila sta se tudi odprtih vprašanj med državama, predvsem spora hrvaške vlade z madžarsko energetsko družbo Mol zaradi upravljavskih pravic v Ini, čeprav to vprašanje ni v njuni pristojnosti.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (134)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sinhron
13. 04. 2017 13.48
+1
Dragi Plenkovič Slovenija je verodostojna država in se drži dogovorov za razliko od vas Hrvatov in zato bo varovala Šengensko mejo po predpisih ! Slovenija ne jemlje samo tisto , kar ji ustreza , zaveda se , da vstop v EU ni samo prejemanje , je tudi dajanje in so obveznosti ! Hrvati pa pritiskajo , ker se bojijo zmanjšanja priliva turistov na Hrvaško zaradi dolgih čakalnih dob na mejnih prehodih in zato so vse slinasti !
TRUMPP
13. 04. 2017 12.32
+1
Temu Šefćići bo narod sodil nekega dne,....
TolstojV
13. 04. 2017 08.21
+4
Šefik je država v državi, stara partijska šola, kak on reče je zmeraj prav, iztedno rad se nastavlja v javnosti, obseden je z samopromovatorstvom, v javnosti z egoistično vnemo ustvarja vtis očeta naroda, ki ga skrbijo begunci bolj kot usoda in težko življenje Slovencev, deluje mi kot prodana duša kot prikriti hinavec.
txoxnxy
12. 04. 2017 22.59
+16
A v stari jugi se ni pa nobeden pritoževal ko so se morali na vsaki strani meje kazati dokumenti , pa zelene karte pri sosedah in bančna potrdila za iznos mark in ostalega denarja iz države. Ja rajo je bilo potrebno nadzirat ! Sedanja uredba bi se morala pričet izvajat že prvi dan po vstopu slovenije v schengejski sistem , pa se ni zato so pa zaradi naše malomarnosti in nevesne kontrole na zunanji meji bile ostale države prisiljene uvesti nadzor na svojih mejah znotraj schengena.
trdovrat
13. 04. 2017 10.22
-3
Spet eden preveč pametnih, pa kaj nismo šli v EU zato, da nam bo boljše?
pizzamargerita
12. 04. 2017 22.48
+20
zdaj bomo torej vsakic javno objavljali, kdaj bomo zaradi guzve nehali kontrolirat pasose.... da bojo ravno takrat lahko navalili kombiji s skritimi afganistanci noter. Blazno smiselno, res, vsak ukrep tw bedaste evrope je bolj retardiran.
pizzamargerita
12. 04. 2017 22.45
+19
kaj pa italija? a oni pa nimajo zunanje sengenske meje za merkat z enakimi ukrepi??? kako potem se vedno lifrajo vsak dan par tisoc migrantov izpred libijsks obale v italijo, jim skenirajo pasose mogoce???? kje??? na ladji ze??? in kaj, ce jih jimajo? vsi rojeni 1.1.2000?
metronom
12. 04. 2017 22.23
+7
upam da hrvatom pade biznis
Absolutist 1
12. 04. 2017 21.57
+15
Človek odprtega srca,ki skrbi za svoje ljudstvo,da ne bo preveč trpelo,kar je že dokazal z dovoljenje za nelegalni prestop Schengna 600000 ilegalcem brez dokumentov.Hvala bogu mi imamo vsaj dokumente v latinici,kmalu pa bomo že imeli dokumente v arabščini.
Jožajoža
12. 04. 2017 21.54
+0
Socialistična federativna republika Jugoslavija, s kratico SFRJ ali na kratko Jugoslavija, je bila država na Balkanskem polotoku, ki je obstajala med letoma 1963 in 1992. Pod imenom Demokratična federativna Jugoslavija se je oblikovala po 2. svetovni vojni iz ozemlja predvojne Kraljevine Jugoslavije, nakar je leta 1945 spremenila ime v Federativna ljudska republika Jugoslavija (FLRJ) in leta 1963 v dokončno ime SFRJ. SFRJ je na severozahodu mejila na Italijo in Avstrijo, na severu na Madžarsko in Romunijo, na vzhodu na Bolgarijo, na jugu na Grčijo in Albanijo ter na zahodu na Jadransko morje.
felix59 drugič
12. 04. 2017 21.51
+20
V nedeljo bom pri maši molil za zid na Kolpi !!
metronom
12. 04. 2017 22.24
+2
benjivenamian
12. 04. 2017 21.03
+25
MORTE SE ZAVEDAT, DA JE TERORIZEM SAMO IZGOVOR,KER PRAVI TERORISTI SO: GOSPODARJI NAŠIH GOSPODARJEV!!!!! FOR REAL...
jonbonslon
12. 04. 2017 21.00
+21
ZID NA KOLPI TAKOJ ZDAJ !
murin
12. 04. 2017 20.59
+23
Šefic kdo je dovolil da pošiljamo v Bruselj podatke o privatnih potovanj v tujino? Zdaj analizirajo naše navade, točno vejo koliko nas gre in koliko krat na morje. Vejo koliko krat grem v Graz v Ikejo. Majo skenirane naše osebne, to nema veze z kontrolo terorizma.
medo90
12. 04. 2017 20.08
+14
Za pravega izurjenega terista ni meje!!!! Kdor si predstavlja da bodo v koloni čakali je lahko samo nas politik
JApajaDAja
12. 04. 2017 20.07
+17
1,5 mio jih je že v eu radi "posluha in razumevanja"!!!! naj nam vzamejo šengen pa gremo nazaj "po balkansko"!
mariomandzukic
12. 04. 2017 19.59
-5
Madzarska je tud v sengenu,ampak Madzari nikogar ne preglejujejo ob izstopu iz drzave(vstopu v Hrvasko).na Madzarsko-Hrvaski meji ni nobenih kolon.kera fausija iz Slovenske strani
srebrnibreg
12. 04. 2017 20.15
+5
mariomandzukic
12. 04. 2017 19.56
-20
SPET si Slovenci zakon,direektivo EU razlagate po svoje in gnjavite narodu ob IZSTOPU iz drzave.ze na dalec se vidi,da je vas cilj cim vec nasih Zahodno Europskih turistov odvrnit od odhoda na Hrvasko obalo,ampak vam ne bo uspelu.noben Nemec,Austrijec,Francoz,.,.si nebo premislil in namest za Zadar,Rovinj,Dubrovnik zavil za Portoroz,Piran,Izolo.neverjetna fauseija z vase strani
Morana7
12. 04. 2017 20.12
+11
V Bruslju, kjer so sprejeli to odločitev so se tudi že odzvali na hrvaške krokodilje solze in popustili. Očitno je bolj kot nadzor na shengenski meji za EU pomemben Hrvaški turizem.
mariomandzukic
12. 04. 2017 20.36
-5
mariomandzukic
12. 04. 2017 20.37
-17
Morana7 nobena drzava v sengenu ne gnjavi narodu ob izstopu iz drazve,to sam vi Slovenci pocnete.SRAMOTA
jonbonslon
12. 04. 2017 21.31
+9
mario ,pojdi dol takoj!tukaj komentirajo samo Slovenci!
macro
13. 04. 2017 08.32
+3
V bistvu Slovenci skrbimo, da med našimi zahodnimi turisti nebo teroristov na Hrvaško. Zahvalite se Hrvati.
macro
13. 04. 2017 08.34
+4
Aja pa še nekaj prejšnji teden so me gnjavili v Skandinaviji za let v Nemčijo. Pa nisem zapustil Šengena pa sem kljub temu moral skozi skener.
FC Chelsea2
12. 04. 2017 19.56
+19
hrvati so se zmenili, ker znajo reči glasno ne mi pa ker imamo kekca za premierja pa pač ne. In ta kekec govori, da če bi opustili pregledovanje nas evropa ne bi več jemala resno aja a zdaj nas pa jemlje resno Npr Junker v Sloveniji reče, da se bo zavzel za Teran in ko gre nazaj v evropo se nič ne zgodi tolk o tem kolk nas jemlje evropa resno. Pa sej ni nič čudno, da je tako, če pa imamo premierja, ki ne jamra in kao išče rešitve.
TOX6
12. 04. 2017 19.37
+25
Šefic-slo bi lahko uvedla poseben pregled-imenovan BIROKRAT. S tem postopkom bi preverjali kaj za boga vsak petek zutraj ob 9h10h počne nebroj birokratov ki si pišejo da so na delovnem mestu oz na terenu, v resnici pa se lifrajo na davkoplačevalski denar v socialistična gnezdišča na hr obalo!!!!
jonbonslon
12. 04. 2017 21.34
+2
saj za to ve že cela Slovenija,a dokler bo cmerar gor bo tako! če pride pa jajša ,bo pa še 100 krat slabše
dajno
12. 04. 2017 19.34
+16
Upajte samo da ne bo kje poknilo in bo ugotovljeno, da je prišel ilegalec preko naše meje. Potem bo šengen n a Karavankah tisto minuto
mariomandzukic
12. 04. 2017 19.58
-7
najvecje guzve se delajo,ob izstopu iz Slovenije(vstopu na hrvasko) in ne ob vstopu.