Sodišče potrdilo obtožnico zoper sestro španskega kralja, ki je obtožena pranja denarja

Špansko sodišče je potrdilo obtožnico proti sestri španskega kralja Felipeja VI. Če bo obveljala odločitev preiskovalnega sodnika, bo 49-letna Cristina prva iz španske monarhije, ki bo v zgodovini monarhije sedela na zatožni klopi.

Inaki Urdangarin in princesa Cristina

Inaki Urdangarin in princesa Cristina (Foto: Reuters)

Špansko sodišče je potrdilo obtožnico proti sestri španskega kralja Felipeja VI., Cristini in njenemu možu Inakiju Urdangarinu, ki sta obtožena pranja denarja in davčne utaje. Končno odločitev o tem, ali bo morala princesa na sojenje, bo sprejelo sodišče v Palmi de Majorka.

Če bo obveljala odločitev preiskovalnega sodnika, bo 49-letna Cristina prva iz španske monarhije, ki bo v zgodovini monarhije sedela na zatožni klopi.

Obtožnica Cristino in njenega moža, sicer poslovneža, bremeni, da sta iz javnih sredstev, namenjenih dobrodelni ustanovi Noos, utajila šest milijonov evrov. Cristina je bila članica upravnega odbora Noosa, njen mož pa predsednik. Obenem sta bila lastnika podjetja Aizoon, za katerega preiskovalci sumijo, da je služilo le kot krinka za pranje denarja.

Preiskovalni sodnik je sicer februarja letos šest ur zasliševal Cristino v zvezi z računi, ki kažejo, da je uporabljala denar podjetja Aizoon za osebne namene. Tako je z njim financirala dela v njunem domu v Barceloni, plesni tečaj ter knjige o Harryju Potterju.

Zaprisega novega španskega kralja - 3

Šest dni po tem, ko je 46-letni Felipe prevzel prestol, je pozornost v Španiji spet usmerjena v sestrin škandal. (Foto: Reuters)

Princesa Cristina, sicer mati štirih otrok z magisterijem univerze v New Yorku, je v svojem zagovoru dejala, da je preprosto zaupala svojemu možu in ni o njegovih poslovnih zadevah vedela ničesar. A preiskovalni sodnik je po štiriletni preiskavi zaključil, da bi Urdangarin vse skupaj težko izpeljal brez njene privolitve in strinjanja.

Cristinini odvetniki so že napovedali, da se bodo zoper odločitev sodišča pritožili.

Tako je šest dni po tem, ko je 46-letni Felipe prevzel prestol, pozornost v Španiji usmerjena v sestrin škandal. Felipe je ob svojem ustoličenju med drugim obljubil "iskreno in transparentno" monarhijo, a za zdaj ni jasno, kako bodo obtožbe proti njegovi sestri in njenemu možu vplivale na njegov ugled.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 8
 
boboo69 26.06.2014 08:40:35
V normalnih državah noben ne demonstrira v podporo kriminalcem.
Več komentarjev