Tujina

Carles Puigdemont ne bo razpisal volitev, odločitev prepušča parlamentu

Barcelona / Madrid, 26. 10. 2017 06.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Katalonski regionalni voditelj Carles Puigdemont je proti pričakovanjem zavrnil razpis novih regionalnih volitev. Odločitev o tem, kako naj se Barcelona odzove, če bo osrednja vlada v Madridu res prevzela nadzor v Kataloniji, Puigdemont tako prepušča regionalnemu parlamentu. Iz Madrida pa medtem sporočajo, da bodo v roku šestih mesecev razpisali nove volitve.

Katalonski premier Carles Puigdemont je danes proti pričakovanjem zavrnil razpis novih regionalnih volitev. Odločitev o tem, kako naj se Barcelona odzove, če bo osrednja vlada v Madridu res prevzela nadzor v Kataloniji, Puigdemont prepušča regionalnemu parlamentu.

Kot je v izjavi za medije - ki jo je pred tem danes najprej večkrat preložil in nato celo odpovedal - pojasnil Puigdemont, je "razmišljal o možnosti", da bi skušal z razpisom predčasnih volitev omiliti globoko krizo in se izogniti uporabi 155. člena španske ustave, s katerim namerava Madrid začasno odpraviti avtonomijo Katalonije.

A kot je dodal, se je na koncu odločil drugače, saj od Madrida kljub prizadevanjem ni dobil zadostnih 'zagotovil', da bi se volitve dejansko izvedle in spoštovale. "A moja obveznost je bila, da poskusim. Nihče ne bo mogel reči, da se nismo bili pripravljeni žrtvovati v imenu dialoga."

Carles Puigdemont se je s člani svoje vlade pozno v noč posvetoval o nadaljnjih korakih.
Carles Puigdemont se je s člani svoje vlade pozno v noč posvetoval o nadaljnjih korakih. FOTO: AP

Sedaj je na regionalnem parlamentu, da odloči, kakšen naj bo odgovor na načrtovani prevzem nadzora v Kataloniji s strani Madrida, je še sporočil Puigdemont. Zasedanje parlamenta v Barceloni se je nato začelo okoli 18. ure. V njem imajo absolutno večino zagovorniki neodvisnosti in mnogi od njih glasno pozivajo k takojšnji razglasitvi neodvisnosti.

Puigdemont je tekom dneva sicer dvakrat prestavil in odpovedal izjavo, sprva napovedano za ob 13.30 in nato za ob 14.30, za katero se je predvidevalo, da bi na njej lahko katalonski regionalni voditelj sklical predčasne volitve. Razlogov za odpoved izjave katalonska regionalna vlada ni podala.

Te besede so presenečenje, saj je več španskih in katalonskih medijev pred tem danes napovedalo razpis volitev in celo že navajalo datum - 20. december. Zaradi medijskih poročil se je pred vladnim poslopjem v Barceloni tudi zbralo na tisoče ljudi, ki so zahtevali takojšnjo razglasitev neodvisnosti in Puigdemonta celo zmerjali z izdajalcem.

Če bi Puigdemont res razpisal volitve, bi s tem osrednjo vlado premierja Mariana Rajoya postavil v težek položaj.

Španska vlada je namreč pred tem jasno sporočila, da sklic novih volitev ne bo dovolj za odpoved predvidenih ukrepov, ki jih namerava sprejeti v petek - odstavitev vlade, razpustitev parlamenta in prevzem nadzora nad policijo in javnimi mediji -, ampak da se mora Barcelona jasno odpovedati izjavi o neodvisnosti.

A danes naj bi po poročanju časnikov La Vanguardia in El Pais potekala pogajanja med Rajoyevo Ljudsko stranko in opozicijskimi socialisti, ki naj bi predlagali, da se Madrid v primeru razpisa predčasnih regionalnih volitev vendarle odpove uporabi 155. člena.

Po Puigdemontovi izjavi je namestnica premierja Rajoya in podpredsednica španske vlade Soraya Saenz de Santamaria sporočila, da je "zakonska obveza" osrednje vlade, da naredi konec načrtom za neodvisnost Katalonije.

V okviru ukrepov, ki jih bo predvidoma v petek potrdil španski senat, bo Madrid po njenih besedah odstavil regionalno vlado v Barceloni in "odprl novo fazo, v kateri se bo spoštovalo zakone". Kot je napovedala, bodo v roku šestih mesecev razpisali nove volitve.

Pred vladno palačo v Barceloni se je zbrala množica nasprotnikov volitev.
Pred vladno palačo v Barceloni se je zbrala množica nasprotnikov volitev. FOTO: AP

Španski mediji so sprva predvidevali, da se bo Puigdemont kljub nesoglasjem med člani katalonske vlade odločil za predčasne volitve, medtem ko se je del koalicije zavzemal za razglasitev neodvisnosti.

Vladajoča koalicija njegove namere namreč ni odobravala, najmanj dva poslanca njegove stranke PDeCAT pa sta ob tem napovedala odstop s položaja. Eden je zatrdil, da se je Puigdemont odločil sklicati volitve, ne da bi to uradno potrdila njegova vlada.

Tudi pred vladno palačo v Barceloni, kjer naj bi Puigdemont sprva spregovoril, se je začela zbirati množica ljudi, ki so nasprotovali sklicu volitev. Nekateri so Puigdemonta pri tem označevali za izdajalca. Med njimi so bili tudi študenti, ki so se pred tem zbrali na ulicah Barcelone v znak protesta proti predvidenemu posredovanju španske vlade.

Španska vlada sicer zatrjuje, da sklic novih volitev ne bo dovolj za odpoved predvidenih ukrepov, ki jih namerava sprejeti v petek.
Španska vlada sicer zatrjuje, da sklic novih volitev ne bo dovolj za odpoved predvidenih ukrepov, ki jih namerava sprejeti v petek. FOTO: AP

S sklicem predčasnih volitev naj bi se Puigdemont želel izogniti uporabi 155. člena španske ustave s strani Madrida, ki namerava na ta način zaradi nepripravljenosti Barcelone, da se odreče težnjam po neodvisnosti, prevzeti nadzor v Kataloniji.

Opozicijski socialisti so menili, da s sklicem predčasnih volitev v Kataloniji, ukrepi španske vlade, ki jih nameraca sprejeti v petek, ne bi bili več potrebni.

Katalonski regionalni voditelj Carles Puigdemont je po pisanju El Paisa svoje sodelavce sinoči ob šestih sicer sklical na sestanek, ki je trajal kar šest ur.

Po sestanku je vodja Katalonske republikanske levice Oriol Junqueras dejal, da bo zagotovo prišlo do razglasitve neodvisnoti, ker zaradi "odločitev vlade ni druge možnosti". Da bi razglasil neodvisnost in preprečil volitve, ki jih namerava izvesti Madrid, razmišlja tudi Puigdemont, pri čemer pa naj bi naletel na ostra nasprotovanja nekaterih zaveznikov, ki menijo, da gredo stvari predaleč.

Na koncu naj bi se Puigdemont kljub nesoglasjem odločil za predčasne volitve in ne razglasitev neodvisnosti, za kar se zavzema del koalicije, a se to ni zgodilo.

Katalonska regionalna vlada glede odziva na ukrepe - torej razglasitve neodvisnosti ali sklica predčasnih volitev - ni enotna. Nekateri si želijo takojšnje razglasitve neodvisnosti, spet drugi so bolj previdni.
Katalonska regionalna vlada glede odziva na ukrepe - torej razglasitve neodvisnosti ali sklica predčasnih volitev - ni enotna. Nekateri si želijo takojšnje razglasitve neodvisnosti, spet drugi so bolj previdni. FOTO: AP

Opozicija v katalonskem parlamentu poziva Puigdemonta k sklicu volitev

Opozicijski poslanci v katalonskem parlamentu pa so Puigdemonta pozvali, naj skliče predčasne regionalne volitve in pomiri razmere ter se tako izogne drastičnemu koraku Madrida, da bi prevzel nadzor v pokrajini.

"Še vedno je dovolj časa za vrnitev v zakonito stanje in sklic volitev," je dejala vodja glavne opozicijske stranke Ciudadanos v Kataloniji Ines Arrimadas na zasedanju parlamenta.

Enakega mnenja je vodja Socialistične stranke Katalonije, veje španskih socialistov, ki prav tako nasprotuje neodvisnosti Katalonije, Miquel Iceta. Kot je poudaril v razpravi, ima katalonski premier še vedno dovolj časa za preprečitev implementacije 155. člena ustave in s tem začasne odprave avtonomije pokrajine. Kot je dejal, ima na voljo dve možnosti - ali skliče volitve v skladu z zakoni ali gre v španski senat in začne dialog s špansko vlado.

Zgornji dom španskega parlamenta, v katerem ima večino Ljudska stranka (PP) premierja Mariana Rajoya, naj bi v petek potrdil ali zavrnil prevzem nadzora v Kataloniji, ki ga predlaga vlada v Madridu.

Katalonski parlament bo prav tako v petek glasoval o tem, ali naj enostransko razglasijo neodvisnost pokrajine ali ne. Zasedanje naj bi namreč trajalo dolgo v noč, saj naj bi se na govorniškem odru zvrstili vsi poslanci.

Poslanci, naklonjeni neodvisnosti pokrajine, ki imajo v katalonskem parlamentu absolutno večino, medtem na zasedanju pozivajo k enostranski razglasitvi neodvisnosti v skladu z izraženo voljo na referendumu.

Lluis Corominas iz Puigdemontove koalicije političnih strank Junts pel Si (JxSi), ki se zavzemajo za neodvisnost Katalonije, je tako danes dejal, da mora Barcelona v odgovoru spoštovati mandat, ki so ga dobili na referendumu 1. oktobra, na katerem je 90 odstotkov udeležencev podprlo neodvisnost. Volilna udeležba je bila sicer 43-odstotna, volilni dan pa je zaznamovalo nasilje španske policije. Kot je dodal, bodo v petek poslancem predlagali, da uresničijo izid referenduma.

Puigdemont je medtem pisal tudi španskemu senatu in med drugim opozoril, da se bodo razmere še zaostrile, če Madrid ne bo odstopil od namere, da prevzame nadzor v Kataloniji. Predvideno je sicer bilo, da bo Puigdemont senat nagovoril osebno, a si je premislil, ker da to nima smisla, saj so v senatu že odločeni.

Vladi v Madridu je še poočital, da bi s tem kršila ustavo.

Španija ob prevzemu nadzora v Kataloniji pričakuje upor javnih uslužbencev

Španska vlada medtem vztraja pri svojem - vsi ti ukrepi so namenjeni zaščiti države, če kdo, pa ustavo krši katalonska regionalna oblast.

Sestanek, ki je potekal, medtem ko se je na trgu zbralo okoli 1200 protestnikov, se je končal brez zaključkov, pogovori pa se nadaljujejo tudi danes.

Prav tako je Španija danes pozvala katalonske javne uslužbence, naj sodelujejo s predstavniki Madrida. Osrednja vlada v Madridu namerava v petek sprejeti ukrepe za prevzem nadzora v Kataloniji, vendar pričakuje 'upor' v javnem sektorju.

"Možno je, da se bodo upirali," je dejal španski gospodarski minister Luis de Guindos za radio Cadena Ser, ko so ga vprašali, kako se bo na prevzem nadzora odzvalo 176.000 katalonskih javnih uslužbencev.

Opozoril je, da je treba zakone spoštovati, ker na koncu "bo posledice trpela katalonska družba", je dodal minister.

Največji španski sindikat Comisiones Obreras (CCOO) je pozval katalonske javne uslužbence, naj ne upoštevajo vprašljivih ukazov. "Priporočamo, da prosijo za pisna navodila, če se jim zdijo čudna," je dejal generalni sekretar sindikata Unai Sordo za Cadeno Ser.

Medtem pa je španski zunanji minister Alfonso Dastis zagotovil, da v Katalonijo ne bodo poslali vojakov in da o tem ne razmišljajo. Kot je pojasnil, je vlada osredotočena na ukrepe za ponovno vzpostavitev vladavine prava preko ustreznega uresničevanja zakonov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (80)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BUONcaffee
26. 10. 2017 21.30
+4
Bumerang efekt bo udaril v Bruselj in EU se bo zatresla, če ne razpadla. Očitno Brexit Bruselj še ni streznil. Jih ne briga, ker so mnogi pred penzijo, rente pa so si uredili še za posmrtno življenje. Edina skrb pa so jim ljubice in zaloge viagre.
tali?ni tom
26. 10. 2017 21.23
+1
takole,pižedunt al kaj je jih je! katalonce!
BUONcaffee
26. 10. 2017 21.08
+1
Španija in Evropska komisija škodita integriteti in demokraciji v Evropski uniji in uničujeta moralo in motiviranost slovenskega .naroda.
rossi66
26. 10. 2017 21.14
-3
A zato je tvoja morala tako nizka in motiviranost na psu? Zdaj razumem.
BUONcaffee
26. 10. 2017 21.22
+1
Ja, če vidimo kam smo prišli in sklepamo kaj nas čaka dejansko res.
Kollerik
26. 10. 2017 20.27
+8
Ne glede, kakšen bo rezultat razpleta Katalonske krize.... zdaj vsaj vemo, kakšna "demokracija" vlada v EU. To je "demokracija" toleriranja Royjove fašistične desničarske ljudke stranke in brutalnega pretepanja miroljubnih volilcev Katalonije z gumjevkami.... toleriranje groženj, nasilja, ekonomskih in vseh ostalih pritiskov, ki so se zgrnili nad Katalonski narod. Sramota za EU....pljuc....
rossi66
26. 10. 2017 21.04
-6
Priznati moram kolerika, da sem v casu referenduma spremljal zaslepljeni entuziazem tebe in nekega CAFFEespresso, in vajino bolestno podpihovanje h katalokski odcepitvi... Zdaj ne morem drugega, kot da se krohotam in si recem..., vse vajino v nebo vpijoce klobasanje ni vredno pocenega grosa... Prevladali so zdrav razum, logika in preprosta, a ucinkovita matematika: le 38% Kataloncev si je dejansko zelelo odcepitve. Tako da, ti in CAFFEespresso, globoko vdahnita in se umirita, case closed.
BUONcaffee
26. 10. 2017 21.18
+5
Dragi rossi66, v bistvu proces osamosvajanja Katalonije še ni končan, tako da bodi potrpežljiv dokler se osamosvojitev ne bo zgodila. EU kot smo opazili ni demokatična družba, ampak družba katera temelji na interesih določenih držav. Zato pa Katalonija rabi čas in pravi moment.
rossi66
26. 10. 2017 21.21
-5
Saj, po svoje je vajine komentarje kar zanimivo brati... kot dva Spicparkeljca, ki se repencita in poskakujeta..., ucinek pa nicen.
igorli
26. 10. 2017 19.53
-1
Gotovo je gotovo
BUONcaffee
26. 10. 2017 19.45
+0
EU spominja na Irak in Sirijo pred vojno.
rossi66
26. 10. 2017 21.05
-2
BUONcaffee
26. 10. 2017 21.35
-1
Skrbi me, itak. Zadnje čase pogosto kažejo soško fronto.Kot da se kaj ne pripravlja?
kitzbill
26. 10. 2017 18.20
+7
katalonce je zdražil, jim dal idejo, nato pa se se po domače pokakal
macek_garfield
26. 10. 2017 18.15
+3
skratka nahecal je katalonce, nima pirhov, ali pa se boji, da bi ga pospravili pa to
biggbrader
26. 10. 2017 17.58
-6
Samo eden je bil Janša.
Kollerik
26. 10. 2017 17.59
+5
mackintosh
26. 10. 2017 18.01
-1
mackintosh
26. 10. 2017 18.03
+1
mackintosh
26. 10. 2017 18.18
-3
mackintosh
26. 10. 2017 18.21
+1
ti svečka doo. a znate vi sploh še kaj drugega razen smetit na portalu in blejat in prižigat svečke pred sodiščem?
mackintosh
26. 10. 2017 18.22
+3
mackintosh
26. 10. 2017 18.24
+3
ne vem zakaj z vsemi svojimi niki srbe not vlečeš. slovenci smo vam dal po p in še enkrat vam bomo če bo to potrebno
Uporabnik113089
26. 10. 2017 18.29
-1
biggbrader
26. 10. 2017 22.37
-1
dipe
26. 10. 2017 17.54
+0
Demokratična Evropa v imenu,, ljudskih slobod,, podpira separatiste v bivšoj Jugi, SSSRu, Siriji, noše ,,sranje,, v lastnem dvorišču.
hardwear
26. 10. 2017 17.43
+4
Vsral se je.....enostavno
CIGU MIGU
26. 10. 2017 17.31
+1
pokemon tvojo vlado so že kralji podkupili,,čas je bil takoj in nič mencat ampak neodvisnost izglasovat,,ker če ne gre vse v franže
Uporabnik113089
26. 10. 2017 17.00
-5
Puigdemont je premlad, naiven in preveč pošten. Takšne osebnosti niso nikoli postale uspešni politiki. Manjkajo mu kar konkretne Kučanove akrobatske sposobnosti. Predsednik CK ZKS je najprej podpisal odlok o odvzemu orožja slovenski TO in njegovi izročitvi agresorski JLA. Čez par tednov, ko smo si z orožjem, ki ga nismo predali, ker nismo hoteli ubogati njegovih izdajalski ukazov le izborili samostojnost, pa je ratal največji slovenski osamosvojitelj... Rdeči pisuni kratkega spomina ga poveličujejo do te mere, da je na Brionih on osebno prisilil jugogenerale da so podpisali brezpogojno kapitulacijo. Tako kot že 70 let prodajajo buče, da so slovenskii partizani razsuli nemški Wehrmacht na prafaktorje....
Aijn Prenn
26. 10. 2017 17.03
+3
Boli, kaj, ko je treba priznati, da se je šmuglar z dokumenti skrival po kleteh medtem, ko so drugi vlekli pravilne poteze osamosvojitve. Ne mislim toliko Kučana kot Drnovška.
biggbrader
26. 10. 2017 17.48
-2
mackintosh
26. 10. 2017 17.59
+4
žal vam kljub velikim naporom ne bo uspelo potvoriti zgodovinskih dejstev. enkrat izdajalci vedno izdajalci. zgleda to velja tudi za potomstvo
Kollerik
26. 10. 2017 18.01
+2
Uporabnik113089
26. 10. 2017 18.08
+1
mackintosh
26. 10. 2017 18.13
+1
v prenesenem pomenu si ti tipičen aksentijević
Uporabnik113089
26. 10. 2017 18.31
+0
rossi66
26. 10. 2017 16.51
+0
Tale tipo je naredil en hud kažin iz vsega skupaj... k tej odcepitvi se je spravil kot lačen srat...
Aijn Prenn
26. 10. 2017 17.00
+3
Pa še Rupla je angažiral, ki bi mu lahko svetoval po izkušnjah iz prakse.
Jožajoža
26. 10. 2017 16.38
+1
katalonci,združeni ste močni.kot je bila močna skupna juga.
korintos23
26. 10. 2017 16.52
+0
Slovenija jo pa financirala, kot sedaj Katalonci Španijo?
Jožajoža
26. 10. 2017 16.55
+2
juga 3 velesila na svetu,ko je še bila skupaj.
biggbrader
26. 10. 2017 17.50
+1
Tretja po revščini. Futrali so nas Američani z starimi konzervami, ki so jih odmetavali.
Kollerik
26. 10. 2017 18.02
+1
rossi...tvoja ZDA bo notranje razpadla, oziroma že razpada.
rossi66
26. 10. 2017 18.32
+0
kolerika..., ja a spet ti, pacientek...:-)) Pa naj bo po tvoje, vseznalcu, verjetno imas prav... Ze pakiram kufre in se selim na Kitajsko, LOL...
Kollerik
26. 10. 2017 18.41
+1
tudi za tja nisi sposoben...te bodo spet obrali.... :))
rossi66
26. 10. 2017 21.12
Hja..., kaj ces, meni imajo vsaj kaj vzeti, tebi izvedencu, ki moras opravljati kar dve sluzbi, eno od teh celo v Avstriji (o,lala)..., pac ne. A ti lahko primaknem kaksno malenkost, da ti ne bo treba iskati se tretje, he, he...?
gulmor
26. 10. 2017 16.28
+6
Najhuje boli sramoten evropski odziv... Itak bo prej ko slej Evropa regij.
rossi66
26. 10. 2017 16.53
+0
Evropski odziv je smotrn in racionalen. Edini ki ni skregsn z zdravo pametjo.
Kollerik
26. 10. 2017 18.42
+2
rossi, tako ste govorili 91.ga tisti, ki ste imeli radi slobota...
rossi66
26. 10. 2017 21.15
Jožajoža
26. 10. 2017 16.24
+0
kataloncem je lažje,saj potegnejo vzporednice z razpadom jugoslavije in hitro ugotovijo,da jim ne bo lahko.ljudem mislim..za politike in njihove podpornike pa lažje.
prouhudababa
26. 10. 2017 16.08
+2
Še malo, pa bo narod Puigdemonta proglasil za izdajalca, ga izgnal v Madrid in stvari vzel v svoje roke. Pa ne moreš na veliko najavljat fešto, povabit vse znance, potem pa jo odpovedat, ker je sosed zagrozil, da bo poklical policijo. Ponovne volitve brez strank, ki podpirajo odcepitev, pa bodo farsa. Koliko kataloncev pa bo šlo na volitve, kjer ne bodo mogli voliti za 'svoje'? Samo še kvizlinško vlado potrebujejo, pa bo res ratala kakšna štala.
Aijn Prenn
26. 10. 2017 16.34
Točno to bodo zakuhali s svojim palamudenjem.
Uporabnik443897
26. 10. 2017 16.06
+2
Odcepitev bi morali izvršiti takoj, ko se začne pregovor Janje je konec sanj o samostojnosti.!
Aijn Prenn
26. 10. 2017 16.05
+8
Katalonci se sploh en zavedajo kakšno škodo si delajo s svojo neenotnostjo. Priložnost zamujena... in španci jih bodo pregazili.
Kollerik
26. 10. 2017 18.03
+++++. premalo so enotni, kar je najslabše.