Tujina

Severna Koreja naj bi s podmornice izstrelila balistično raketo

Pjongjang, 23. 04. 2016 16.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Severna Koreja naj bi dopoldne po srednjeevropskem času v Vzhodno morje s podmornice izstrelila balistično raketo. Za zdaj ni jasno, ali je bila izstrelitev uspešna. Južna Koreja pozorno spremlja dejanja severnokorejske vojske in ostaja v polni pripravljenosti.

balistična raketa
balistična raketa FOTO: AP

Severna Koreja naj bi danes dopoldne po srednjeevropskem času v Vzhodno morje s podmornice izstrelila balistično raketo, je sporočilo južnokorejsko obrambno ministrstvo.

Kot je sporočil tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva, je šlo za projektil oziroma, kot menijo v Južni Koreji, balistično raketo, izstreljeno s podmornice. Za zdaj ni jasno, ali je bila izstrelitev uspešna.

Kot je še pojasnil omenjeni predstavnik, Južna Koreja pozorno spremlja dejanja severnokorejske vojske in ostaja v polni pripravljenosti. Severna Koreja je sicer prvič skušala izstreliti raketo s podmornice že minulo leto in tako pokazati, da je v začetni fazi razvoja takšnega sistema, ki bi lahko predstavljal novo grožnjo sosedam in ZDA.

Severna Koreja je sicer minuli teden neuspešno izvedla preizkus izstrelitve balistične rakete. Šlo je za raketo srednjega dosega musudan, ki bi lahko dosegla Južno Korejo in Japonsko ter tudi ameriška oporišča na tihomorskem otoku Guam.

Severna Koreja
Severna Koreja FOTO: AP

Napetosti na Korejskem polotoku se medtem po januarskem četrtem jedrskem poskusu Severne Koreje krepijo.

Varnostni svet ZN je zaradi izzivanja proti Pjongjangu uvedel najstrožje sankcije doslej, zaradi česar je Severna Koreja v zadnjem času ZDA in Južni Koreji večkrat zagrozila z napadom.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AtaAufbiks
24. 04. 2016 10.31
+2
Čestitke Severnim Korejcem! Zdaj pa naj Amerosi kar napadejo, če si upajo!
boy36
23. 04. 2016 20.49
+3
..a ko jo pa ameri izstrelijo je pa to povsem samoumevno
pankration
23. 04. 2016 18.54
+4
Pred kratkim ste poročali, kako naj bi S.Korejska podmornica izginila iz radarja za tem ko sta zaveznika (Amerija J.Koreja) med urjenjem bombardirala predel na morju. Tam v članku nisem zasledil, da bi pisali o sovražnem dejanju. Zdaj, ko S.Koreja preizkusi eno raketo pa so vsi v pripravljenosti? Se pravi Amerika in J.Koreja se lahko urita, S.Koreja pa se ne sme????
gaby2
23. 04. 2016 18.02
+2
z napisanim se strinjam (aaaaaa122121) to je povsem mogoče.. Namreč nekaterim je cilj to državo spravit na zahodno "strujo" in te grožnje sklepam, da so čista izmišljotina. Huje pa je, da noben se s tem ne ukvarja...zato poskušajo vse možno, da bi razumeli ali je sporočilo jasno. Jutri bo predvidevam pri njih pristal NLP, ki bo vse ogrožal v svetovnem merilu in jih bodo napadli...spet poznan scenarij...seveda
flojdi
23. 04. 2016 16.56
.? a da še ne vedo kolk ribic je uspešno pocrkal za brezVeze
aaaaaa122121
23. 04. 2016 16.56
+3
Odbojkarski trener s srbskimi koreninami Branislav Moro, ki je doslej živel že v 11 državah po celem svetu, je razkril, kako je živeti v Severni Koreji. Po njegovih besedah ima javnost napačno predstavo o državi. "Številni na primer mislijo, da so tam lačni otroci. V resnici pa živijo bolje kot pri nas. Imajo boljše vrtce, z boljšimi pogoji. Ponekod imajo celo bazene, v katerih se učijo plavati," je povedal za Srbijadanas.com.
aaaaaa122121
23. 04. 2016 16.56
+2
Ob prihodu v državo so mu najprej pojasnili, da ne obstaja Južna Koreja. "Pravo ime 'južne' je Koreja, severne pa Demokratična narodna republika Koreja. Prva je naklonjena ZDA, druga Kitajski in Rusiji," je dejal. Po mestu se giblje svobodno in ima status varovane osebe. Priznava, da so ga preverili pred zaposlitvijo, "kar pa ni nič drugače kot v drugih državah".  Res pa je, da vse spremljajo in nadzorujejo. "Trening vedno snemajo, kar me je na začetku motilo, nato pa sem spoznal, da je tako v vseh službah." Velikega vodje še ni spoznal, je pa sam Kim Džong Un dal soglasje za podaljšanje zaposlitve. Z njim naj bi se srečal v prihodnjih mesecih. "Država je brez dolgov, imajo izredno dobro razvito industrijo hrane. Povprečni dohodek je od 300 do 350 dolarjev (276 do 322 evrov), pri čemer od države dobiš stanovanje in avtomobil. Izobraževanje, zdravstvo, komunala so zastonj. Država plača vse," je razložil. Po njegovih besedah imajo mladi popolnoma drugačne vrednote, ki jih ne bi spremenili, čeprav bi preko filmov ali glasbe do njih prišel vpliv Zahoda. "Vsa dekleta v moji ekipi znajo igrati klavir, violino. Da niti ne govorim o branju knjig." Nekoč je med treningom predvajal moderno zahodno glasbo in nihče ni bil navdušen. "Raje poslušajo kakovostno glasbo." Cel dan v spa centru, tako modernem, da imajo v njem sistem za umetne valove, stane dva dolarja (1,80 evra). Če v trgovini plačate v evrih, vam vrnejo v evrih. "Domače valute nisem videl. Obstajajo tudi brezcarinske trgovine, v katerih kupujejo tudi domačini." Živi v Pjongjangu in njegovo pričevanje temelji na izkušnjah iz življenja v prestolnici. Po njegovih informacijah tudi drugod ni tako slabo. "Predvsem ob morju naj bi zraslo na desetine velikih mest, zgradili so prava letovišča." Nad Pjongjangom je navdušen, predvsem zaradi čistoče. "Če boste na tleh našli smet, vam dam 100 dolarjev (92 evrov). Pjongjang je urejeno in čisto mesto s širokimi ulicami in velikimi trgi. Vse je zelo lepo." Prebivalce primerja z Japonci, kar se tiče dela. Po njegovih besedah niso nevedni, temveč so zelo izobraženi. "Znajo delati z računalniki, ampak so za računalnikom samo v službi." Zanimajo jih popolnoma drugačne stvari.
Aijn Prenn
23. 04. 2016 16.50
-4
Kdo jim pa riž donira, da preživijo??
aaaaaa122121
23. 04. 2016 17.05
+2
kere ofce ste to, sploh kdaj sami mozgane uporabljate:)
Aijn Prenn
23. 04. 2016 18.22
-1
Jest sem koštrun, če si pa ti ovca, pa tud ok.
Rains-
23. 04. 2016 16.49
-1
S. Koreja, blešč komunizma.
takje
23. 04. 2016 16.40
+6
Sem prebral samo "naj bi", pa me je minilo!
Infraping
23. 04. 2016 16.50