FOTO: Severna Koreja napoveduje 'totalno vojno'

Pjongjang je razveljavil vse dogovore o nenapadanju z južno sosedo. Ta je odgovorila, da bo režim Kim Džong Una izginil z zemeljskega obličja, če se bo Severna Koreja odločila za napad z jedrskim orožjem.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Fotogalerija (8)

  • Severnokorejski vojaki
  • Severnokorejski vojaki
  • Kim Džong Un
  • Kim Džong Un
  • Kim Džong Un
  • Kim Džong Un
  • Kim Džong Un
  • Kim Džong Un

Pjongjang je znan po svoji bojeviti retoriki do Južne Koreje in ZDA, vendar jo v zadnjih dneh stopnjuje, kar vzbuja skrbi, da bi lahko prišlo do incidenta širše razsežnosti glede na to, da obe Koreji za prihodnji teden napovedujeta pomembne vojaške vaje.

Varnostni svet Združenih narodov je včeraj sprejel nove sankcije proti Severni Koreji zaradi jedrskega poskusa, posledice te odločitve pa se na Korejskem polotoku že močno čutijo. Iz severnokorejske prestolnice Pjongjang so tako danes sporočili, da so razveljavili vse dogovore o nenapadanju z južno sosedo.

Severnokorejski vodja Kim Džong Un je med obiskom blizu sporne morske meje z Južno Korejo dejal, da je vojska pripravljena na "totalno vojno". Te besede je izrekel pred topovsko enoto, ki je novembra 2010 obstreljevala bližnji južnokorejski otok Jeonpjeong. Takrat so umrli štirje ljudje, obstajala pa je tudi resna nevarnost izbruha večjega vojaškega konflikta med Korejama.

Odnosi med Korejama so šli tako daleč, da jih ni več mogoče popraviti. Na Korejskem polotoku vlada izjemno nevarna situacija, kjer lahko vsak hip izbruhne jedrska vojna.
Severnokorejski odbor za mirno ponovno združitev Korej

Južna Koreja je že odgovorila: z morebitnim jedrskim napadom bi Severna Koreja sprožila svoje lastno uničenje. "Če bo Severna Koreja napadla z jedrskim orožjem, bo režim Kim Džong Una izginil z zemeljskega obličja," je dejal tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva Kim Min Seok.

Glavni dogovor o nenapadanju sta državi, ki sta ločeni že več kot šest desetletij, podpisali leta 1991. V njem sta se zavezali k mirnemu reševanju sporov in preprečevanju naključnih vojaških spopadov. Tako premirje kot dogovori o nenapadanju po napovedih Pjongjanga ne bodo več veljali od prihodnjega ponedeljka. Omenjeni odbor je ob tem danes še sporočil, da seznanja Seul, da so prekinili rdeči telefon, ki sta ga državi vzpostavili leta 1971. Pjongjang je to že večkrat storil, nazadnje leta 2010.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 622
Robert Novak 29.03.2013 18:38:18
to se sedaj točno tako dogaja kot je igra za playstation 3 HOMEFRONT
Več komentarjev