Tujina

Severna Koreja: Jedrski poskus je dejanje samoobrambe

Pjongjang, 12. 02. 2013 07.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
220

Mednarodna skupnost, vključno s Kitajsko, je ostro obsodila jedrski poskus, ki ga je izvedla Severna Koreja. Toda režim v Pjongjangu se ne pusti prepričati. Trdijo, da gre za samoobrambo in v isti sapi najavljajo nove "ukrepe". Varnostni svet že razpravlja o ostrejših ukrepih proti izolirani državi.

Seizmograf na Japonskem je zaznal eksplozijo v Severni Koreji.
Seizmograf na Japonskem je zaznal eksplozijo v Severni Koreji. FOTO: Reuters
Jedrski poskus je bil opravljen v okviru ukrepov za zaščito naše nacionalne varnosti in suverenosti proti brezobzirni sovražnosti ZDA, ki kršijo našo pravico do miroljubnih izstrelitev satelitov. Severnkorejska tiskovna agencija KCNA

Severna Koreja je sporočila, da je uspešno izvedla jedrsko testiranje. Po njihovih besedah so preizkus izvedli z "manjšo podzemno napravo z veliko eksplozivno močjo", detonacija pa je potekala pod zemljo.

Več držav v bližini te izolirane obubožane države je sporočilo, da so njihovi seizmografi okoli četrte ure zjutraj zaznali potres, ki je imel značilnosti eksplozije. Da je potres posledica severnokorejskega jedrskega testa, nakazuje lokacija epicentra potresa, ki je na kraju, kjer je znani severnokorejski podzemni jedrski poligon.

Poskus naj bi imel moč med šestimi in sedmimi kilotonami, kar je precej več kot pri prvih dveh testih leta 2006 in 2009. Za primerjavo, prva atomska bomba, ki so jo ZDA odvrgle na Hirošimo, je imela moč 15 kiloton. Za zdaj ni znano, ali je Severna Koreja pri današnjem poskusu uporabila uran.

Varnostni svet razpravlja o poostritvi ukrepov

Zaradi poskusa se je na izrednem zasedanju sestal Varnostni svet ZN. Predsednik sveta je trenutno južnokorejski zunanji minister Kim Sung Hvan, ki je dejal, da ta organ ZN "ostro obsoja" tretji jedrski poskus Severne Koreje.

"Člani Varnostnega sveta ostro obsojamo ta poskus, ki predstavlja grobo kršitev resolucij Varnostnega sveta," je povedal. Prav zdaj pa Varnostni svet razpravlja o "primernih ukrepih". Ob tem je ameriška veleposlanica pri ZN Susan Rice dejala, da namerava Washington s svojimi zavezniki utemeljiti poostritev sankcij proti režimu v Pjongjangu.

Obsodbe poskusa ne omehčajo Severne Koreje

Severnokorejsko razkazovanje vojaških mišic sta nemudoma obsodili Južna Koreja in Japonska, pa tudi Rusija, ki je že prejšnji mesec podprla zaostritev sankcij, potem ko je decembra Severna Koreja izstrelila raketo. 

Odzval se je tudi ameriški predsednik Barack Obama. Severnokorejski jedrski poskus je po njegovih besedah "provokativno dejanje, ki ogroža varnost v regiji, obenem pa predstavlja tudi grožnjo ZDA". Pjongjang je opozoril, da s tem krši svoje obveze in več resolucij ZN. Obsodbam se pridružujeta tudi EU in zveza Nato.

Mednarodnim kritikam se pridružuje tudi slovensko zunanje ministrstvo, ki je v odzivu zapisalo, da takšna dejanja ogrožajo mir, varnost in stabilnost na Korejskem polotoku in v širši regiji, zato Severno Korejo pozivajo, da ustavi jedrski vojaški program in se vrne v pogajalski proces. Ministrstvo dodaja, da podpira prizadevanja za denuklearizacijo Korejskega polotoka, ki jo je mogoče doseči zgolj po mirni, diplomatski poti in v sodelovanju za mednarodno skupnostjo.

Zelo zaskrbljen je generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun, ki pravi, da gre za grobo kršitev resolucije ZN. Generalni sekretar je obenem izrazil obžalovanje, ker je Pjongjang kljuboval "močnim in enoglasnim pozivom mednarodne skupnosti, naj se vzdrži dodatnih provokativnih ukrepov". Varnostni svet je zato za danes že sklical izredno zasedanje.

Toda ostra sporočila in žuganje z grožnjami očitno ne prepričajo Severne Koreje. Njihovo zunanje ministrstvo je zagrozilo z nespecifičnima "drugim in tretjim ukrepom", ki bosta sledila jedrskemu poskusu, in pojasnilo, da je jedrski poskus dejanje samoobrambe, saj jih ZDA vse bolj ogrožajo. Neki severnokorejski diplomat pa je medtem sporočil, da se njegova država "nikoli ne bo uklonila resolucijam".

V Seulu so najbolj goreči nasprotniki severnokorejskega režima zažigali plakate s Kim Džong Unom.
V Seulu so najbolj goreči nasprotniki severnokorejskega režima zažigali plakate s Kim Džong Unom. FOTO: Reuters

Poskus obsodila tudi Kitajska

Kitajska, edina prava zaveznica Severne Koreje, je prav tako izrazila ostro nasprotovanje jedrskemu poskusu v Severni Koreji, ki ga je izvedla "kljub vsesplošnemu nasprotovanju mednarodne skupnosti". "Odločno pozivamo Severno Korejo, naj spoštuje svoje zaveze o jedrski razorožitvi in ne sprejema ukrepov, ki bi lahko poslabšali razmere," so sporočili z zunanjega ministrstva v Pekingu.

Analitiki menijo, da je malo verjetno, da bi Peking kaznoval režim v Pjongjangu, čeprav so kitajski državni mediji opozarjali Severno Korejo, da bo plačala visoko ceno, če bo izvedla test.

Zanimiv pa je tudi poziv Irana. Z njihovega zunanjega ministrstva so sporočili, da se morajo vse države hkrati odreči jedrskemu orožju in orožju za množično uničevanje. Dodali pa so, da mora biti dovoljena uporaba jedrske energije v miroljubne namene.

V Južni Koreji so takoj obsodili rožljanje "severnih bratov".
V Južni Koreji so takoj obsodili rožljanje "severnih bratov". FOTO: Reuters

Severna Koreja je prvi jedrski test izvedla leta 2006, drugega pa leta 2009. Oba sta povzročila obsodbe mednarodne skupnosti in posledično tudi nove sankcije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (220)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janez6bbbbb
13. 02. 2013 12.39
-3
ZDA so izvedele podzemeljski jedrski poskus pod kritično mejo. Poskus je bil namenjen preučevanju obnašanja jedrskih materialov, ne da bi sprožili jedrsko eksplozijo. Na ta način naj bi dobili tudi "ključne informacije za vzdrževanje varnosti in učinkovitosti jedrskega orožja države", so v četrtek pojasnili v Washingtonu. Kot je pojasnilo ameriško ministrstvo za energetiko, so poskus izvedli v sredo v Los Alamosu v Nevadi. "Zahtevni poskusi pod kritično mejo preizkušajo naše zmogljivosti, da lahko vzdržujemo varne in učinkovite jedrske zaloge, ne da bi izvajali podzemeljske preizkuse," je pojasnil vodja ameriškega urada za jedrsko varnost Thomas D'Agostino. Gre za eksperiment, ki so ga izvedli že 27. Zadnji tovrstni poskus pod kritično mejo so izvedli februarja 2011, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Jedrski poskus pod kritično mejo ne sproži verižne reakcije, ki bi se končala z eksplozijo. Gre sicer za poskus, kako se obnaša plutonij, če je izpostavljen močnim eksplozijam, ki jih izvedejo s kemičnimi eksplozivi. ZDA so leta 1992 prenehale z jedrskimi poskusi, ki so se končali z jedrsko eksplozijo in ki so jih na koncu sicer izvajali le še pod zemljo. Do tedaj pa so ZDA od prve eksplozije atomske bombe leta 1945 glede na uradne številke Združenih narodov izvedle 1032 jedrskih poskusov. če pa zda to počnejo je pa to vzdržavanje varnosti in učinkovitosti, jao res morate biti ubogi ljudje, da verjamete takšnim pravljicam:)
Bip_Bip
13. 02. 2013 13.34
+1
Zamisli pravljico "Elijeva knjiga" kjer v velikem naslonjaču vladajo, vsak s svojim daljincem v roki, sneguljčice Saddam, Ahmadinedjad, Kim Jong in Gadafi. Ajatolah Ali Hamnej jim pere noge medtem, ko pošiljajo "Fedex" pakete po svetu.
appollyon
13. 02. 2013 13.47
+1
Še enkrat tudi rusi in francozi v svojih raziskovalnih reaktorjih izvedejo poizkuse do kritične meje! Samo to ni atomska bomba, kjer je verižna reakcija nekontrolirana, ampak je tukaj se govori o kontrolirani reakciji, ki se v jedrskih elektrarnah vrši nonstop! Ovca pojdi v šolo, ker niti ne veš kaj pišejo, samo nekaj pobiraš in potem si ustvarjaš neke nove teorije zarote!
babicagrenajug
13. 02. 2013 07.42
+0
Tukaj se zgleda obeta še en izziv za Unicef.
zz26
13. 02. 2013 00.21
+5
Joj joj joj, glede orožja za množično uničenje, ali kako mu že pravijo, se moramo najbol bat Izraela. Samo Izrael je pač Amerika, Amerika pa OZN.
Lajnaa
13. 02. 2013 05.12
babicagrenajug
13. 02. 2013 07.45
appollyon
13. 02. 2013 14.08
-3
Izraela se ne rabiš bat, nikoli ni nobenemu grozil z izbrisom, tako kot to počne S.Koreja, ter iran na letni bazi!
kim llsung
13. 02. 2013 14.20
+1
kim llsung
13. 02. 2013 18.39
Izrael ze nekaj let grozi Iranu,da go bo napadel,lani so ze dolocali mesece kdaj bodo napadli Iranske objekte,groznja je groznja!!! Iran se samo brani...
HooplaToopla
12. 02. 2013 22.48
+7
Mene pa zanima, zakaj ne bi recimo ZDA izolirali mednarodno, če je vsemu svetu jasno, da gre za državo, ki vojne zločine počne serijsko že za zajtrk, preden se sploh v redu zbudi. Aja, če je država dovolj bogata, potem moramo njenim vojnim zločincem zaploskati. Če pokne, bom vsekakor za Kitajsko navijal.
Lajnaa
13. 02. 2013 04.46
+3
En ovčji sir mi nabavi, če greste kaj dol domov čez vikend. Hvala.
Beliebe
12. 02. 2013 18.58
-7
a gre samo meni na smeh ko gledam jezne japoncke.... kaksne glasove spuscajo:)
layers
12. 02. 2013 18.15
+8
amerika je pa takrat ko je koreja izstrelila raketo, v razmiku 7 dni tudi poskusno bombo sprobala, tko da nej se zmenjo vsi al pa noben zakaj amerika misl da je nkaj
ODSLUŽILDOB
12. 02. 2013 17.36
+14
Ko bi vsaj za en noht urana dobil pa bi bil z kurjavo v hiši do konca življenja priskrbljen ne pa ta plin,olje peleti,drva...eni ga pa raje stran mečejo...
srpko
12. 02. 2013 17.09
+6
Severna Koreja: Jedrski poskus je dejanje samoobrambe Komu se severni korejci ne bi smilili? Pritisli so jih v kot, nenehno jim grozijo, varnostni svet jih ne zaščiti, že jutri jih ameri lahko napadejo brez milosti....... Bogi narod.
appollyon
13. 02. 2013 14.08
ljx
12. 02. 2013 17.07
+21
Izrael je trenutno daleč najbolj nevarna država ,kar se tiče jedrskega orožja.Baje ga ma pa tud že Savdska Arabija.
HooplaToopla
12. 02. 2013 23.17
+6
Zato ga pa Iran nujno rabi, da bo spet ravnotežje.
Nina Nubia 1
13. 02. 2013 07.48
+4
Mislis,da bi Amerika dala svojim hlapcem jedrsko orozje?? ker sami ga niso sposobni naredit!
appollyon
13. 02. 2013 13.49
-1
Ja da ne bo res! Nevarne so tiste države ki ga izdelujejo, ali so ga izdelovale, ker imajo možnost širjenja arsenala! Izrael pa nikoli ni izdeloval Jedrskega orožja! In uradno ga tudi nikoli ni posedoval! In vprašanje je če ga res ima, ali pa je ta špekulacija samo za varnost države!
appollyon
13. 02. 2013 13.50
+1
Nina, kot vedno pozabljaš kdo je izumil Jedrsko energijo oz. atomsko bombo! To je bil ŽID!
appollyon
13. 02. 2013 13.51
Hoopla toopla po tvoji logiki bi ga morali američani dati Južno korejcem, da bo ravnotežje a ne?!? To pa ne, ker it ne maraš amerike, in njihovih zaveznikov! Dvoličneži!
appollyon
13. 02. 2013 13.51
-2
drugače pa je Iran najbolj nevarna država, poleg S.Koreje, in edina država na svetu poleg severne koreje ki drugim grozi z izbrisom!
kim llsung
13. 02. 2013 14.21
+2
Infadel misljeno je bilo za SA in NE Izrael,sam kaj ko ti tudi navadnega komentarja ne razumes....
kim llsung
13. 02. 2013 14.23
+1
A to tisti Iran,ki ze stoletja ni nikogar napadel??
ljx
12. 02. 2013 17.06
+5
Obama ni nič manj nor aoi kej boljši od Severnih Korejcev,edina razlika je da Kim Jung Ilu niso dal Nobelove nagrade za mir.(saj za enkrat še ne)
orahovcan
12. 02. 2013 16.58
+4
ce bi americani izvedli poskus pa ih noben ne bi obsodil-kaksno licemerstvo
ljx
12. 02. 2013 17.04
+2
Niti pisnt ne bi smel nihče,ker bi to bil napad na njihovo svobodo!
layers
12. 02. 2013 18.18
+2
sej so izvedli, 7 dni razlike od korejske rakete
Shisui
12. 02. 2013 15.57
+11
Zivimo v casu, ko je edina obramba pred petrodolarjem atomska bomba. Katastrofa.
majorb
12. 02. 2013 15.08
+4
Pa kaj bi to, mi smo tudi bili proti takšnim poskusom, ki so jih izvajali ameri pa rusi pa jih nič ni brigalo, zdaj si pa pravico iščejo ravno pri nas
NicNeVem
12. 02. 2013 13.45
+16
Ameri naj se brigajo za sebe, druge pa pustijo pri miru, pa bo MIR! Čist enostavno!
HooplaToopla
12. 02. 2013 23.19
+6
Ne morejo. Ker bi njihove oblastnike lastno ljudstvo pojedlo, če ne bi vedno znova dovažali vojnega plena v državo. Ampak zadeva jim počasi postaja kontraproduktivna, ker gredo na k . že celemu svetu. Sploh ni nemogoče, da boste današnji mladi dočakali popoln propad in razpad ZDA. Ali pa da bodo prevzeli ostro obliko fašizma. Ker sicer ne bodo več mogli kontrolirati lastnega ljudstva.
appollyon
13. 02. 2013 13.54
-1
Komunsiti pa zase, sm ne vem kaj serjete po sloveniji potem, marš kuči!
NicNeVem
12. 02. 2013 13.41
+9
Nikakor ne podpiram nikakršnega orožja, še najmanj jederskega, vendar me pri vsem tem moti to, da nekdo na tem planetu bi se s tem lahko igral, drugi pa ne! Kdo si sploh drzne odločat o tem? Nihče na svetu nima te pravice!!!
ao oa
12. 02. 2013 14.25
malimoz2012
12. 02. 2013 13.21
+11
NAJ clovestvo ze enkrat izumre. TISOCLETJA SO.ZE.VOJNE.... NISMO.VREDNI TEGA PLANETA.
+16
Ko jih pa drugi opravijo, je pa vse ok? Mah, kretenizem brez primere...
kleopatra-1
12. 02. 2013 13.36
+7
se popolnoma strinjam - ZDA in Rusija in še marsikdo (Izrael, ki je zelo nevaren, npr) jih lahko imajo, Irak in Južna Koreja pa ne. Ker sta v načrtu zahoda, da ju podredijo ... Ko bodo države z jedrskim orožjem to orožje popolnoma uničile, takrat šele lahko zahtevajo to tudi od drugih.
appollyon
13. 02. 2013 14.06
-1
Južna koreja ima jedrsko orožje?!? Pa Iraq?!? He nebodi smešna! Point je v tem da širijo jedrki arsenal, in ni point o posedovanju! Iran je npr. podpisal sporazum o neširjenju da je dobil Jedrsko tehnologijo, sedaj pa to izkorišča za izdelavo bombe! Ker nikjer na svetu se v medicinske in energetske zadeve ne uporablja obogaten uran na 20%! Poleg tega ima Iran toliko centrifug za bogatenje kot jih ima evropa za vse jedrske objekte po evropi skupaj! Se pravi želi predvsem hitro obagatit uran, in nato zaprti obrat, to kar vidimo danes, ko hočejo v svoj objekt v Parchinu spustiti preiskovalce, zakaj po 1 letu, zakaj ne takrat, prec, zato ker so rabili čas!!!
appollyon
13. 02. 2013 14.07
-2
zakaj so rabili čas?!? Zato da obagatijo uran, pospravijo za sabo in pokažejo prazne objekte! In se delajo da nič ne vedo!
kim llsung
13. 02. 2013 14.31
+3
Infadel 1- To je bila napacna informacija,da je iran rekel,da bo v Paracin spustil kogarkoli,to si je zahod po svoje tolmacil TAKA JE RESNICA!! 2-Paracin je vojaski objekt,zakaj Amerika ne supsti irance v obmocje 51?? 3-tvoj komentar je cista nepreverjena cvetka!! sprot si zmisljujes stvari,tipicno zate!
RED_line
12. 02. 2013 12.39
+15
amerikanci in njihove "pametne izjave". naj spokajo že 1x
janez6bbbbb
12. 02. 2013 12.19
+21
ZDA so izvedele podzemeljski jedrski poskus pod kritično mejo. Poskus je bil namenjen preučevanju obnašanja jedrskih materialov, ne da bi sprožili jedrsko eksplozijo. Na ta način naj bi dobili tudi "ključne informacije za vzdrževanje varnosti in učinkovitosti jedrskega orožja države", so v četrtek pojasnili v Washingtonu. Kot je pojasnilo ameriško ministrstvo za energetiko, so poskus izvedli v sredo v Los Alamosu v Nevadi. "Zahtevni poskusi pod kritično mejo preizkušajo naše zmogljivosti, da lahko vzdržujemo varne in učinkovite jedrske zaloge, ne da bi izvajali podzemeljske preizkuse," je pojasnil vodja ameriškega urada za jedrsko varnost Thomas D'Agostino. Gre za eksperiment, ki so ga izvedli že 27. Zadnji tovrstni poskus pod kritično mejo so izvedli februarja 2011, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Jedrski poskus pod kritično mejo ne sproži verižne reakcije, ki bi se končala z eksplozijo. Gre sicer za poskus, kako se obnaša plutonij, če je izpostavljen močnim eksplozijam, ki jih izvedejo s kemičnimi eksplozivi. ZDA so leta 1992 prenehale z jedrskimi poskusi, ki so se končali z jedrsko eksplozijo in ki so jih na koncu sicer izvajali le še pod zemljo. Do tedaj pa so ZDA od prve eksplozije atomske bombe leta 1945 glede na uradne številke Združenih narodov izvedle 1032 jedrskih poskusov. če pa zda to počnejo je pa to vzdržavanje varnosti in učinkovitosti, jao res morate biti ubogi ljudje, da verjamete takšnim pravljicam:)
majorb
12. 02. 2013 15.09
-6
janez6bbbbb
12. 02. 2013 15.15
+4
???? a to je vse kar premoreš na dejstva:) bi se dal kdo je kam padu:)
appollyon
12. 02. 2013 17.12
-4
Pojdiv šolo, viteoretiki zarot ste še enkrat pokazali da ste neizobraženi ljudje, ti pa še posebej! Poikusi pod kritično mejo se vršijo vsak dan, v Jedrskih reaktorjih namenjenim preučevanju! In pa tudi v vsaki jedrski elektrarni! Ne bodi pameten , ker nekaj prepisuješ a veš ne kaj pomeni! To počnejo vsi na letni bazi, tudi rusi in vsi ki si lastijo jedrsko energijo! In to je popolnoma drugače kot pa ne kotrolirana verižna reakcija, ki jo naredi AB! Pojdi v šolo!
janez6bbbbb
13. 02. 2013 12.39
-1
ja ti si lep primer kaj je z ljudmi ki hodijo samo v OŠ šolo:)
appollyon
13. 02. 2013 13.55
+0
Imam 6 stopnjo izobrazbe, se pravi 5 stopenj nad tabo! Tako da v džamiji te nikoli ne bodo naučili nič pametnega!
appollyon
12. 02. 2013 12.17
-4
Američani bi mogl Atomsko bombo prodati J.Koreji, japonski, Izraelu pa bi bila situacija rešena! Če jo imajo lahko korejci potem jo imajo lahko vsi, če oni ne spoštujea sporazuma o neširjenju zakaj bi ga ostali!
janez6bbbbb
12. 02. 2013 12.20
+16
orahovcan
12. 02. 2013 17.00
-4
appollyon
12. 02. 2013 17.13
-5
Misija1
12. 02. 2013 21.17
+4
Izrael ze ima atomsko orozje, razvijal pa ga je skupaj z JAR (Juzno afrisko republiko) v 80 letih prejsnjega stoletja. JAR je sicer program prostovoljno zakljucila, Izraelci ap nadaljevali.
appollyon
13. 02. 2013 14.00
appollyon
13. 02. 2013 14.02
-1
Ve se da je Izrael razvijal Jedrsko orožje s francijo in kasneje italijo! In edini ki sumijo da ima izrael Jedsrko orožje je CIA, ki sumi da so jim ga ukrali in nato še izdelali! Samo zakaj cii nikoli ne verjamete sedaj pa jim?!? Temu se pravi dvoličnoist, verjamete samo tisto kar hočete! Velikokrat videno pri vas!