Severna Koreja ZDA grozi z 'grozljivim jedrskim napadom' in 'dokončnim uničenjem'

Severna Koreja se je odzvala na Trumpove grožnje z novo grožnjo. Sporočili so, da bodo na "najmanjši znak provokacije" odgovorili z "dokončnim uničenjem" ZDA. Severnokorejski režim je še dejal, da se ne boji novih sankcij, pritiskov ali vojne. Analitiki pa so nad Trumpovo retoriko zaskrbljeni, saj da je zrcalna slika tiste iz Pjongjanga.

Kim Džong Un gleda v nebo

Kim Džong Un napoveduje obupno in dokončno uničenje ZDA. (Foto: AP)

Če se bodo ZDA odločile za spopad in vojno, jim Severna Koreja napoveduje popolno uničenje. Severna Koreja je namreč ZDA zagrozila z "grozljivim jedrskim napadom" ter "obupnim in dokončnim uničenjem". Sporočili so, da so pripravljeni uničiti "baze sovražnikov" s preventivnim napadom, če bodo pokazali "najmanjši znak provokacije", severnokorejske državne medije povzema ruski RT.

"Severna Koreja, ki se je povzpela na mesto najmočnejše jedrske države, kljub nepredstavljivim težavam in preizkušnjam, se ne boji sankcij, pritiskov in vojne," je po poročanju severnokorejske tiskovne agencije KCNA sporočil režim. 

Tako se je Severna Koreja odzvala Trumpove grožnje in ameriške pozive k novim sankcijam proti tej državi. "Imeli smo dostop do vsega in smo pridobili vse, kar smo lahko, kljub najstrožjim sankcijam in blokadi sovražnih sil," je sporočila severnokorejska vlada, ki je zatrdila, da je nove sankcije ne bodo omajale. 

Ameriški predsednik Donald Trump je v svojem prvem nagovoru v Združenih narodih zagrozil Pjongjangu s totalnim uničenjem, če napade ZDA ali njene zaveznice. Trump je severnokorejskega voditelja Kim Džong Una označil za "raketnega moža", ki je na samomorilski misiji. 

Analitiki: Trumpova retorika spominja na retoriko severnokorejskega režima

Azijski voditelji in analitiki se sicer še vedno sprašujejo, kaj so pomenile Trumpove besede. Sicer vajeni nenehnih groženj in napetosti, pa so tokrat zaskrbljeni, ker besede ameriškega predsednika močno spominjajo na sporočila, ki so jih vajeni pri voditeljih Severne Koreje.

Donald Trump na korejski televiziji

Trump uporablja podobno retoriko kot Severna Koreja. (Foto: AP)

Podobno razmišlja denimo Andrej Lankov z Univerze Kookmin v Južni Koreji. Trumpove grožnje so po njegovem mnenju zelo podobne blefiranju, ki ga Severna Koreja uporablja že desetletja. "Smešno je videti, da se ameriški predsednik obnaša na povsem enak način in uporablja povsem enake besede, kot so jih severnokorejski voditelji uporabljali že desetletja," pravi Lankov. Retorika, ki ji ne sledi akcija, pa bo sčasoma znižala mednarodni ugled ZDA. Ameriške grožnje pa bodo tako postale precej manj učinkovite, še dodaja. 

Trumpove grožnje bodo le še dodatno podžgale prepričanja Severne Koreje, da ZDA predstavljajo eksistencialno grožnjo, opozarja Marcus Noland, specialist z washingtonskega Inštituta Peterson za mednarodno ekonomijo. Trumpove grožnje bo severnokorejski režim izkoristil in to izjavo neštetokrat predvajal na državni televiziji ter s tem utrjeval protiameriško retoriko, še dodaja. 

Trump je sicer že pred tem Pjongjangu zagrozil z "ognjem in gnevom", Kim pa se je odzval z novim jedrskim testom in izstrelitvijo dveh raket nad Japonsko. 

Trumpov govor v GS ZN tarča kritik številnih voditeljev

Nicolas Maduro

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro (Foto: AP)

Govor ameriškega predsednika Donalda Trumpa v Generalni skupščini ZN je deležen ostrih kritik tudi s strani nekaterih drugih voditeljev. "Nov Hitler mednarodne politike," je bil oster venezuelski predsednik Nicolas Maduro. "Trumpov ignorantski sovražni govor spada v srednji vek," je na Twitterju ocenil iranski zunanji minister Džavad Zarif.

Kitajsko zunanje ministrstvo je na Trumpove besede o "grožnjah suverenosti" v Južnokitajskem morju danes odgovorilo, da predstavljajo ZDA s svojimi dejanji - med drugim s pošiljanjem ladij in letal na sporna območja v tem morju - večjo grožnjo suverenosti tamkajšnjim državam kot pa Kitajska. Glede Severne Koreje so v Pekingu pozvali k zadržanosti, poročajo tuje tiskovne agencije.

Rusi so slišali tudi pozitivne stvari

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je na vprašanje novinarjev, kako ocenjuje Trumpov govor, medtem sarkastično pripomnil, da so bile v njem tudi pozitivne reči - predvsem to da "ZDA ne bodo vsiljevale svojega načina življenja drugim". "To je zelo dobrodošla izjava, ki je od kakega ameriškega voditelja že dolgo nismo slišali," je dejal po srečanju z ameriškim zunanjim ministrom Rexom Tillersonom.

Tudi avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen je po govoru v New Yorku jasno povedal, da je nad njim "razočaran", poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Po njegovem je bil to predvsem "nagovor (Trumpovim) volivcem v provinci ZDA" in obenem poziv k ponovnemu obujanju nacionalnih držav. To pa je neke vrste "vojna napoved EU", saj je prav to, "da lahko skupaj dosežemo več kot vsak posebej", za unijo "eksistenčno vprašanje", je še ocenil Van der Bellen.

Kot pišeta britanski BBC in Reuters, v dvorani GS ZN v torek med govorom ameriškega predsednika ni manjkalo zgroženih in osuplih obrazov. Med drugim je švedska zunanja ministrica Margot Wallstrom za BBC omenila, da je bil to "napačen govor, ob napačnem času, za napačno občinstvo".

Je pa bil nad Trumpom nasprotno med drugim v torek navdušen izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki je njegov govor označil za najpogumnejšega v zadnjih 30 letih, saj je govoril resnico o grožnjah.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 567
ssesses 21.09.2017 11:52:35
Kdo še vejame temu portalu je pa res prava zavedena ovčka.
Več komentarjev