Tujina

Severnokorejski praznik na Expu le za izbrance

Šanghaj, 06. 09. 2010 17.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Severna Koreja je na sejmu Expo v Šanghaju praznovala nacionalni dan, a z njo niso mogli praznovati vsi, temveč le izbrani. Sejemski paviljon je bil med praznovanjem namreč zaprt za javnost. Oglejte si nekaj utrinkov.

Severna Koreja (Demokratična ljudska republika Koreja) se letos prvič predstavlja na sejmu Expo v Šanghaju. Danes so tam pripravili praznovanje ob nacionalnem dnevu, nacionalnem severnokorejskem prazniku, ki ga država sicer praznuje 8. septembra. A vrata v paviljon so bila odprta le za izbrane goste z vabilom, ki so si lahko ogledali nastope severnokorejske plesne in pevske nastope. No, na ogled so bili tudi na kitajski televiziji.

Tudi na spletni strani sejma je organizator prosil za razumevanje, ker vrata v paviljon niso odprta za vse. Na kitajskem državnem radiu pa so zavrteli izjavo neimenovanega severnokorejskega predstavnika, ki je dejal, da bo njihov nacionalni dan na Expu pripomogel k dodatni poglobitvi odnosov s Kitajsko.

Tako so si morali mnogi novinarji in obiskovalci paviljon ogledati z velike razdalje (kar okoli 200 metrov) in so tako le od daleč "občudovali" tiste pomembne in povabljene goste, ki so smeli v dvorano. "Upam, da bo Severna Koreja bolj podobna Kitajski in se bo odprla. Menim, da bi se lahko začela učiti od Kitajske in se počasi spremenila," je za tiskovno agencijo Reuters povedal 57-letni obiskovalec sejma Žao Kaičeng. 24-letni Džu Tindž iz province Džangsu pa je dejal, da je Severa Koreja spominja na nekdanjo Kitajsko. "Sedanja generacija Kitajcev ni videla Kitajske, kot je nekoč bila, zato si želimo ogledati severnokorejski paviljon," je dejal.

A veliko obiskovalcev, ki so na vstop čakali tudi do štiri ure, je dejalo, da notri ni bilo veliko za videti.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jurimuri1
07. 09. 2010 06.52
kako imamo kratek spomin
zahod.west
06. 09. 2010 23.11
Severna Koreja (Demokratična ljudska republika Koreja)........to je čisto vse, če razumeš razumeš, drugače pa .............
tito16
06. 09. 2010 21.42
Vsaj eni ki rečejo jasno in glasno ne imperialistom...Mi tega že dolgo več ne moremo...
volek
06. 09. 2010 21.22
A so bili naši vladajoči demokrati povabljeni, spodobilo bi se.
12345s
06. 09. 2010 20.45
Prav so naredili, ker niso "demokratom" blizu pustil. Bravo