Tujina

Kitajski voditelj Ši Džinping 89 milijonov kitajskih komunistov pozval, naj ukrepajo proti vsemu, kar spodkopava partijo

Peking, 18. 10. 2017 10.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Pekingu se je pričel kongres kitajske komunistične partije. Kitajski voditelj Ši Džinping je ob začetku kongresa kitajske komunistične partije posvaril pred nevarnostmi za Kitajsko. Med približno teden dni dolgem kongresu bo okoli 2300 delegatov izvolilo tudi nov centralni komite, 64-letni Ši pa bo predvidoma dobil drugi mandat na čelu partije.

V Pekingu se je danes pričel 19. kongres kitajske komunistične partije, najpomembnejši politični dogodek letos na Kitajskem.

Kitajski državni in partijski voditelj Ši Džinping je ob začetku kongresa posvaril pred resnimi izzivi za Kitajsko. Tako drugo največje gospodarstvo sveta kot tudi ves svet se soočata z "globokosežnimi in zapletenimi spremembami". Vse kitajske komuniste je Ši pozval, da morajo biti pozorni na nevarnosti.

Kongres, ki poteka vsakih pet let, je za Šija tudi priložnost, da z imenovanjem svojih kadrov v najvišje organe partije okrepi nadzor v državi z 1,4 milijarde prebivalcev.

Prav tako je vseh 89 milijonov članov kitajske komunistične partije pozval, naj odločno ukrepajo proti vsemu, kar spodkopava partijo, ter k odločnim in okrepljenim prizadevanjem za blaginjo. Socializmu s kitajskimi značilnostmi naj tudi pomagajo do novega uspešnega obdobja.

V tri in pol ure trajajočem govoru tudi o tem, da mora kitajska vojska postati svetovna elita

"Ponovni vzpon naroda so največje sanje kitajskega naroda," je v neobičajno dolgem, tri ure in pol trajajočem govoru še dejal Ši, ki se je zavzel tudi za močno kitajsko vojsko, ki mora postati svetovna elita. Modernizacija kitajske vojske na vseh področjih naj bi se tako končala do leta 2025.

Med akutne težave, ki predstavljajo nove izzive za stranko in državo, je Ši uvrstil nesorazmeren in neuravnotežen razvoj. Ob tem je napovedal nadaljnje odpiranje kitajskega trga ter zaščito tujih vlaganj. "Kitajska ne bo zaprla svojih vrat v svet, postali bomo samo še bolj odprti," je dejal.

Xija, ki si je v prvem mandatu nagrabil ogromno moči, mnogi primerjajo z Mao Zedongom.
Xija, ki si je v prvem mandatu nagrabil ogromno moči, mnogi primerjajo z Mao Zedongom. FOTO: AP

'Kitajska nikoli ne bo dovolila, da bi se kateri koli del države odcepil'

V luči pozivov za več demokracije v Hongkongu je kitajski voditelj potrdil suverenost Kitajske nad nekdanjo britansko kolonijo in podčrtal temeljno usmeritev 'Ena država, dva sistema' za avtonomijo te azijske gospodarske metropole. Glede Tajvana je izpostavil potrebo, da se zoperstavijo separatističnim dejavnostim. Ob velikem odobravanju je Ši še dejal, da Kitajska ne bo nikoli dovolila, da bi se odcepil kateri koli del države.

"Nikoli ne bomo dovolili, da bi kdorkoli, organizacija ali politična stranka, kadarkoli ali v kakršnikoli obliki ločil katerikoli del kitajskega ozemlja od Kitajske," je dejal Ši.

Tajvanski svet za odnose s Kitajsko je v odzivu Šijevo izjavo označil za obžalovanja vredno in sporočil, da Kitajska ne more premagati ljudi s svojo politiko 'ene Kitajske'.

Ši je sicer ponudil obnovo komunikacije s tajvanskim vodstvom, če bo tamkajšnja vlada znova priznala konsenz iz leta 1992, v katerem sta se strani strinjali, da obstaja le ena Kitajska, pri čemer nista definirali, katera stran jo predstavlja.

Potem ne bo imela nobena politična stranka ali skupina na Tajvanu nobenih težav pri stikih s celino, je zatrdil kitajski voditelj.

Državni in partijski voditelj Ši Džinping je na kongresu po pričakovanjih utrdil svojo oblast in status najmočnejšega voditelja azijske sile v zadnjih desetletjih.

Ši v prvem petletnem mandatu okrepil tudi zatiranje vseh nasportnikov

Odprtja kongresa, ki poteka vsakih pet let, sta se udeležila tudi nekdanja partijska voditelja, 74-letni Hu Džintao in 91-letni Džjang Zemin.

64-letni voditelj bo na kongresu, ki običajno traja teden dni, nedvomno dobil drugi mandat na čelu partije, bodo pa analitiki pozorno spremljali morebitne znake, ki bi nakazovali, da bo Xi poskušal ostati na oblasti tudi po letu 2022.

Šija, ki si je v prvem mandatu nagrabil ogromno moči, mnogi primerjajo z Mao Zedongom, ustanoviteljem Ljudske republike Kitajske, in Deng Šiaopingom, ki je konec 70. let prejšnjega stoletja sprožil gospodarske reforme, s katerimi je Kitajska postala drugo največje gospodarstvo na svetu.

Ši je s kampanjo proti korupciji počistil tudi z morebitnimi tekmeci.
Ši je s kampanjo proti korupciji počistil tudi z morebitnimi tekmeci. FOTO: AP

Ši je v prvem petletnem mandatu pridobil kopico nazivov, gojil kult osebnosti in okrepil zatiranje oporečnikov. S kampanjo proti korupciji je počistil z morebitnimi tekmeci, prestrukturiral je vojsko.

Na globalni ravni je Ši izkoristil veliko kitajsko gospodarsko moč, da je pod okrilje azijske sile privabil še več držav. Čeprav javno zagovarja globalizacijo, se ZDA in Evropa še najprej pritožujeta zaradi velikih ovir pri vstopu na kitajski trg.

Dan po kongresu tudi volitve novih članov politbiroja

Med kongresom, ki se ga udeležuje 2287 delegatov, bodo izvolili nov centralni komite partije. Ta bo imel 205 članov. Po pričakovanjih bodo v partijski statut vpisali Šijevo politično 'misel'. Ta čast je do zdaj doletela le Mao Zedonga in Deng Šiaopinga.

Novi centralni komite bo dan po koncu kongresa, prihodnjo sredo, tudi izvolil nove člane politbiroja, ki je imel doslej 25 članov.

V času kongresa v Pekingu veljajo strogi varnostni ukrepi. Na ulicah je videti veliko število pripadnikov varnostnih sil in na tisoče prostovoljcev, ki jih je mogoče prepoznati po rdečih trakovih na rokah. Prepovedana je uporaba letalnikov in majhnih letal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

appollyon
19. 10. 2017 11.05
A tej komunisti so tudi fasisti tako kot tisti v spaniji?!? ker kot pravijo ne bodo pustili da se kdo odcepi, tudi ce je to volja ljudstva.
Infraping
18. 10. 2017 21.49
+0
Tepci ploskajo.
Infraping
18. 10. 2017 21.49
+1
Partija dol, Vril gor. Za vedno.
Al83
18. 10. 2017 19.31
+0
Komunistična Kitajska, skoraj tako velika peklenska luknja, kot je Severna Koreja. Dom komunističnega delavnega sužnja. Kjer država odloči, koliko otrok boš lahko imel, ali pa kaj lahko gledaš na internetu. Kjer Kitajska vlada preprodaja človeške organe svojih zapornikov. Resnični levičarski paradiž.
Infraping
18. 10. 2017 15.29
-1
Kulturna revolucija v 60'h vaša - to je bilo res - pa un tam pa ne vem ka - bote vidl ka bo - se bomo pa mal zavzel, js grem na lepše da vodim dalje v koeksistenci s šefi, ki so pravični in boste videli. Bolje je kvaliteta kot kvantiteta, ker slednje samo trpi v ogoljufanosti.
nikhrast
18. 10. 2017 15.00
+2
To je zdaj komunizem, saj ne bi vedel, partija podpira kapitalizem, tuje naložbe, globalizacijo, neoliberalizem. Pa bi mislil da bi se avtokrati in diktatorji v Venezueli, Kubi, Severni Koreji, Rusiji, pa Zimbabwe... kaj naučili.
Sirius.2
18. 10. 2017 18.36
+0
nikhrast
18. 10. 2017 21.11
Kdo je to, Janša? Pa saj se je spametoval, precej v Sloveniji se jih še ni. Samo Janša bi mogel odstopiti, predolgo vodi SDS, stranka potrebuje novo kri tako da bi postala res desno usmerjena, fiskalno odgovorna in socialno napredna.
komarec
18. 10. 2017 14.36
+4
Največja država na svetu ima komunistično ureditev, država je tudi v velikem gospodarskem vzponu in počasi prevzema primat najbolj razvite države na svetu.
appollyon
18. 10. 2017 15.37
+3
Rusija je vecja pa ima demokracijo. Ima pa najvec prebivalcev. Kar se tice pa gosodarstva pa si se enkrat cifre poglej, so v hudi krizi srednji sloj se veca place pa ne. Po vrhu pa umetno dvihujejo yen.
Kollerik
18. 10. 2017 14.13
+1
Pri nas imamo kar nekaj takšnih.... bo treba kak spisek poslat.... :))
fafajonka
18. 10. 2017 13.54
+3
Kaj spodkopava Partijo?.........Denar!