Slovenija

Vlada po besedah Koprivnikarja stavke po zakonu ni dolžna plačati

Ljubljana, 23. 01. 2018 12.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je dejal, da napovedane stavke sindikatov javnega sektorja niso upravičene. V koordinaciji stavkovnih odborov sindikatov pa ugotavljajo, da je ta glede na podcenjujoč in ignorantski odnos vlade do njihovih zahtev neizogibna. Od svojih stavkovnih zahtev ne odstopa niti Sviz, ki je stavko napovedal za 14. februar.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kje se bo delo ustavilo?
    02:06
    Iz SVETA: Kje se bo delo ustavilo?
  • Iz SVETA: Zaposleni v DZ o stavki ne upajo govoriti
    03:30
    Iz SVETA: Zaposleni v DZ o stavki ne upajo govoriti
  • Iz SVETA: Minister Koprivnikar: Pogajamo se vsak dan
    06:16
    Iz SVETA: Minister Koprivnikar: Pogajamo se vsak dan
  • Iz 24UR: Stavka bo, a ne bo plačana
    03:14
    Iz 24UR: Stavka bo, a ne bo plačana

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je poudaril, da podatki kažejo, da so tudi javni uslužbenci deležni gospodarske rasti. Kot je dejal, se je masa za plače v javnem sektorju v zadnjih dveh letih povečala za več kot deset odstotkov, povprečna plača pa se je dvignila za sedem odstotkov. Dejstvo je po njegovih besedah tudi, da plače v javnem sektorju že četrto leto zapored rastejo malenkost hitreje kot v zasebnem.

Napovedan stavkovni val po njegovi oceni ni upravičen. Dejal je, da gre pri vseh napovedanih stavkah za interesne stavke – stavke "za nekaj več" – in ne za stavke za izpolnitev pravic, ki so zaposlenim kršene, oz. zavez, ki jih delodajalec ne izpolnjuje. Takšne stavke pa po zakonu niso dolžni plačati. Je pa Koprivnikar dodal, da je bilo plačilo stavke vedno doslej ena od stavkovnih zahtev in predmet pogajanj.

Minister je zavrnil očitke, da se vlada ne odziva. Nenazadnje, je dejal, so cel konec tedna s celotno ekipo na vladni pogajalski strani sedeli do poznih večernih ur in iskali možnosti za konstruktivne pogajalske predloge. "Imam občutek, da se v javnosti poskuša ustvariti občutek kaosa in zmede. Jaz vam zagotavljam, da na vladni strani tega vsekakor ni," je poudaril.

Boris Koprivnikar je sindikatom sporočil, da osnove za plačilo stavke ni.
Boris Koprivnikar je sindikatom sporočil, da osnove za plačilo stavke ni. FOTO: 24ur.com

Pri tem je ponovil, da je vlada želela skupna pogajanja z vsemi sindikati tudi zato, ker se zahteve sindikatov ne bodo mogle uresničiti, dokler za skupno mizo ne bodo vsi potrdili enotnih krovnih kolektivnih pogodb in morebitnih zakonskih sprememb. Ker pa so nekateri sindikati kljub temu vztrajali pri ločenih pogajanjih, imajo ta trenutek več ločenih pogajalskih skupin.

Ponovil je, da so zavezani dialogu, kar so v vseh teh letih tudi dokazovali, in menil, da so se pogajali zelo uspešno. Še naprej se bodo pogajali, a kot je poudaril, ne na ulici. Vlada pa ne bo sprejemala zavez, ki bi bile škodljive za državo, pa tudi če bi jih prenesli nekam v prihodnost.

Direktor urada za makroekonomske analize in razvoj Boštjan Vasle je poudaril, da mora biti rast plač skladna z rastjo produktivnosti. V zasebnem sektorju je bila rast plač lani v 11 mesecih okoli 2,7-odstotna, če bi se za toliko povišale plače v javnem sektorju, bi to pomenilo okoli 140 milijonov evrov. Za letos pričakujejo, da bo rast plač v zasebnem sektorju približno 3,4-odstotna. Če bi se za skladen znesek povišale tudi plače v javnem sektorju, bi pomenilo 170 milijonov evrov.

Dvig plač za 991 milijona evrov, kolikor vlada ocenjuje, da so težke vse stavkovne zahteve sindikatov, pa bi po Vasletovih besedah precej spremenil celotno makroekonomsko sliko v Sloveniji. Koprivnikar je dodal, da bi s tem zaustavili gospodarsko rast in bi se začeli vračati v spiralo recesije.

Pojasnil je, da so za letos načrtovali dvig stroška dela v javnem sektorju za 4,4 odstotka, pri čemer je spomnil, da k povečanju že prispevajo polno izplačilo pokojninskih premij ter regresa za vse javne uslužbence in redna napredovanja. Kot je dejal, nekaj minimalnega prostora za pogajanja še je, a je ta prostor daleč od tega, kar so skupne sindikalne zahteve. O konkretnih številkah pa ne more govoriti, saj so predmet pogajalskega procesa.

Sicer pa je ponovil, da so se v pogajalskem procesu s sindikati zavezali, da se bodo dogovorili o dvigu plač, ki so primerljive z zdravniškimi, ne morejo pa govoriti o dvigu vseh plač.

Dotaknil se je tudi zahteve po sprostitvi vseh varčevalnih ukrepov, vključno z osemodstotnim znižanjem plač z zakonom za uravnoteženje javnih financ v letu 2012. Po njegovih navedbah zakon spremembe vrednotenja plačne lestvice ni sprejel kot začasni ukrep. Plačna lestvica je bila prevrednotena. Sam učinek tega prevrednotenja pa je bil kompenziran z drugimi uvrstitvami.

Javni uslužbenci se tako po ministrovih besedah dejansko niso soočili z osemodstotnim znižanjem plač, so pa bile nekatere skupine deležne večjega ali manjšega znižanja plač, največjega direktorji in ravnatelji javnih zavodov.

Sindikati vladi očitajo podcenjujoč in ignorantski odnos, sredina stavka neizogibna

Iz koordinacije stavkovnih odborov sindikatov so sporočili, da vladna stran vztrajno zavrača pogajanja o njihovem predlogu, ki temelji na dejstvu, da so bila z dogovori s posameznimi poklicnimi skupinami, zlasti z zdravniki, porušena razmerja pri vrednotenju ostalih delovnih mest v javnem sektorju in bi zato ponovna vzpostavitev razmerij terjala pregled in spremembo vrednotenja vseh delovnih mest v javnem sektorju zaradi njihove medsebojne primerljivosti.

Vlada je po njihovih navedbah tak pristop izrecno zavrnila predvsem zato, ker bi pomenil ponovno zvišanje vrednosti plačnih razredov zaposlenih do 26. plačnega razreda. A v sindikatih opozarjajo, da uvrstitve teh delovnih mest v povezavi s spremenjenim vrednotenjem delovnih mest zdravnikov niso bile nikoli obravnavane. "Vladno stališče očitno izhaja iz predpostavke, da gre za manjvredna delovna mesta, ki niso niti znotraj enotnega plačnega sistema v nikakršnem razmerju do delovnih mest zdravnikov," so zapisali.

Kot so dodali, pa se vladni strani ne zdi problematično, da so se uvrstitve zdravniških delovnih mest v izhodišču povišale od treh do sedmih plačnih razredov, "medtem ko naj se zaposleni na delovnih mestih do 26. plačnega razreda zadovoljijo z odpravo anomalij, ki so bile del sistema še od leta 2008," praviloma pa so bil deležni "enega do dveh, izjemoma za najnižje vrednotena delovna mesta treh do štirih plačnih razredov".

V koordinaciji stavkovnih odborov ob tem zavračajo izjave ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja, da si je vlada zelo prizadevala in da naj bi se s svojimi predlogi konkretno približala. Kot pojasnjujejo, je vladna stran vztrajala na konceptu svojih izhodišč iz aprila 2017, v katerih je predlagala spremenjeno vrednotenje zgolj nekaterih delovnih mest, ki jih ocenjuje kot neposredno primerljiva z zdravniškimi.

Temu naboru je dodala še nekaj delovnih mest, ki jih zaseda relativno malo zaposlenih z doktorati in magisteriji znanosti, in izrazila pripravljenost, da bi v ta nabor dodali še nekatere manjše skupine z zdravniki neposredno primerljivih delovnih mest, za katera se zahteva univerzitetna izobrazba. Vpliv spremembe zdravniških plač na ostala delovna mesta pa je zavrnila.

Pri tem se vlada po navedbah sindikatov sklicuje predvsem na finančne posledice dviga večjega števila delovnih mest, čeprav so na sindikalni strani izrazili pripravljenost na dogovor o dinamiki realizacije dogovorjenega in na pogajanja o višini predlaganih dvigov vrednosti plačnih razredov.

"Povsem jasno postaja, da se vlada še vedno izogiba svoji odgovornosti za porušena razmerja v enotnem plačnem sistemu in stanja ni pripravljena sanirati," so ob tem zapisali v koordinaciji stavkovnih odborov sindikatov. Iz vladnih izhodišč pa po njihovem izhaja tudi, da vladna pogajalska skupina zavrača odpravo ukrepa osemodstotnega znižanja vrednosti plačnih razredov, ki je bil uveden z zakonom za uravnoteženje javnih financ iz leta 2012.

V koordinaciji stavkovnih odborov tako nadaljujejo z vsemi pripravami na stavko. Potek pogajanj ter neresen in neodgovoren odnos vlade do napovedane stavke pa se po njihovih besedah nenazadnje kaže tudi v dejstvu, da je vladna stran z začetkom pogajanj zavlačevala.

Tudi Sviz ne namerava odstopiti od stavkovnih zahtev

Od zahteve ne odstopajo niti Štrukljevi ''učitelji''.
Od zahteve ne odstopajo niti Štrukljevi ''učitelji''. FOTO: Miro Majcen

Vlada ima odprto fronto tudi s predstavniki sindikata Sviz, ki je stavko napovedal za 14. februar. Po mnenju vladne strani so pri zahtevi glede plač visokošolskih učiteljev blizu rešitvi, a Sviz ne namerava odstopiti od nobene od vsebinskih zahtev, med katerimi je ustreznejše vrednotenje plač izobraževalnega dela.

Koprivnikar je dejal, da imajo na vladni strani pomisleke, koliko je predlog Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) za reševanje njihovih zahtev realen. Na vladni strani so se po njegovih besedah pripravljeni pogovarjati o drugačnem vrednotenju razredniškega dela, "težko pa bi bilo zanje sprejemljivo, da bi morali v celotni lestvici šolskega sistema uvajati dvojna delovna mesta - denimo delovno mesto predmetni učitelj in delovno mesto predmetni učitelj - razrednik".

To bi po ministrovih besedah pomenilo, da bi bilo treba učitelju vsakokrat, ko ni razrednik, odpovedati pogodbo o zaposlitvi in potem z njim skleniti novo.

Glede zahteve o regresu za letni dopust v višini 1200 evrov bruto za vse zaposlene z minimalno ali nižjo osnovno plačo je po pogajanjih poudaril, da te zahteve ni mogoče uresničiti samo za en sindikat.

Pri plačah visokošolskih učiteljev pa je vladna stran po njegovih besedah večino Svizovih stavkovnih zahtev že naslovila s svojim protipredlogom, ki se nanaša tudi na druge pogajalske skupine. "Tu smo že zelo blizu," je zagotovil.

Na pogajanjih so danes odprli ključno vprašanje, ki po presoji Sviza utemeljuje njihove argumente za zahtevano izboljšanje plač, to pa je slabše vrednotenje izobraževalnega dela glede na primerljiva delovna mesta v javnem sektorju, je po pogajanjih dejal glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj. "Na istih stopnjah izobrazbe nekateri nosilni poklici, denimo vzgojitelj in učitelj, dobivajo nižje plače," je ilustriral. Od vsebinskih vprašanj, med katerimi je ustreznejše vrednotenje šolnikov, po njegovih besedah ne nameravajo odstopiti.

V sindikatu želijo doseči odpravo pri zaostajanju plač od vrtcev do univerze. V svojih stavkovnih zahtevah so kot osnovni cilj postavili odpravo v zaostajanju plač s primerljivimi delovnimi mesti z enako izobrazbo, ki je nastalo v času krize. "Ves spor je natanko v tej točki," je pojasnil.

Kot je spomnil, podpirajo stavkovne zahteve sindikatov javnega sektorja, ki bodo stavkali v sredo. A Sviz ne zahteva zvišanja plač, ampak odpravo zaostajanja v plačah. "Tu je ključna razlika med nami in kolegi, ki so stavko napovedali za sredo," je pojasnil.

Njihove stavkovne zahteve so med drugim zvišanje osnovnih plač strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju od vrtcev do univerze, ustrezno ovrednotenje razredniškega dela in regres za letni dopust v letu 2018 v višini 1200 evrov bruto za vse zaposlene z minimalno ali nižjo osnovno plačo. Za zaposlene v vzgoji in izobraževanju zahtevajo od dva do tri plačne razrede višje plače.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (228)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

batom@pinkponk.com
25. 01. 2018 20.43
Morda ni dolzma placat stavke, je pa dolzna vrnit place na nivo pred krizo. Tako je sama zapisala v Zujf. To je vlada ves cas vedela, pa ni zagotovila sredstev, zdaj se pa zgovarja na fislalno pravilo. Za tako nevestno delo bi morali pred sodisce!!!!!
Thinc25
24. 01. 2018 18.38
+1
Trdim, da bodo 100% plačali, ker govorijo eno, delajo drugo, in ker mislijo, da smo navadni ljudje neumni.
wolfterier
25. 01. 2018 09.57
+1
Plačati dvojno,to je bil edini dan,ko so malo zašvicali ob petju Internacijonale,de !
julija85421
24. 01. 2018 13.47
+2
Vsi, ki nasprotujete stavki danes, vas popolnoma razumem. Bi se pa lahko vsi vprašali kakšno je dejansko stanje v praksi kar se tiče plač. Polagam vam na srce dejstvo, da nas je veliko takšnih ljudi, ki smo po že po naravi zelo delavni in pošteni in bi bili taki tudi če bi delali v gospodarstvu. Nas je pa tudi veliko takšnih, ki pri 18ih letih nismo vedeli, kako se bo naša odločitev kater študij izbrati odrazila na naše življenje v prihodnosti. Delam v JS, moja plača ni niti blizu 1000 EUR, zavedam se, da mi je lažje kot mojim staršem, ki so delali fizično in kot veliko drugim, mi današnja stavka ne pomeni nič.
staridida
24. 01. 2018 11.01
+4
Čakam še samo, da bo sindikat upokojencev razglasil stavko....
resslovenka
24. 01. 2018 10.55
+3
Pa ravno danes 》》se je že začelo, lol. Pred 20 minutami na naših vratih pozvoni. Odprem in glej, glej dve dami srednjih let delata anketo. Kakšno? Glede volitev, če smo za spremembe. Kakšne za vraga, se sprašujem. Saj jih čakam že skoraj 28 let z istimi obrazi, parolami, prepričevanji. Vljudno povem, da imam glede tega že vse popredalckano. Pa se še ne data. Ali bi ju vsaj poslušala. Vljudno se zahvalim in zaprem vrata. Nisem vprašala čigavi sta, si pa predstavljam. Prav gotovo je današnji dan prav priročen za te zadeve, ker je narod nastrojen in ima vsega počasi dovolj.
sinhron
24. 01. 2018 08.43
+2
Želje so eno dejanske možnosti pa drugo ! Sindikati so z mrtvilom izgubili vpliv na delavce in zelo malo ljudi jim še sploh verjame , da se sploh zavzemajo za kaj drugega , kot za svoje plače in privilegije ! Sedaj ob menjavi vodstev sindikatov pa si ti želijo ponovno ustvariti renome in zato brezglavo postavljajo neke imaginarne zahteve , ne da bi se na sestankih poslušali s pogajalci ! Ulica ni za razumne !
wolfterier
25. 01. 2018 10.00
+1
Sejmolićev socijalistični sindikat ni bil ustanovlen delavcem v korist,bil je ena veja SZDL ! Nategujejo nvas že 70 let,pa vam ne kapne !!!
helvecijaner
24. 01. 2018 08.31
+2
JS & JU še niso prišli v službo,da še ni -. ali pa so na Štrajkanju?
helvecijaner
24. 01. 2018 08.27
+0
Tajkuni so vas bose in suhih nog čez vodo peljali, kot vedno samo, da so naši tajkuni ex komunjare in sinčki zblojene LEVICE in LDS,Zares. Glsovalci pa smotani SOCIJALISTIČNI nostalgičarji TITOve diktature 50 let nazadnjaštva. Ta leta ali bolje rečeno te izkušnje in razvoj duha in telesa nam sedaj v vseh EX repiublikah FALI.Bolje plačanci JS & JU so pa glasovalna večina, ki na dolgi rok tudi sebe laže-betriga.Delat bo treba narod bo moral povzročitelje revščine izključit. Samo se bojim, da zato še ni dovolj reven in demokratsko-državotvorno ozaveščen.Dokler bo Kučan stranke nastavljal bo kot je in ovcam bo volna služila za tajkunske izkoriščevalce to pa niso kapitalist ali kot je zmotno od žurnalistov prikazano privatniki temveč strici in njih potomci večne jare kače povojnih kradljivcev.LDS,SD,SMC,DeSUS in novi izumi kučanizma že prežijo na slepce, ki verjamejo levim medijem državne zavajalne lopovščine.Vas že vidim kako boste zopet nasedli.
Rolesx
23. 01. 2018 22.58
+12
kakšne besede ministra. Tam pa gradijo nov zapor za tiste ki so dolžni 100 evrov ne milijone zato pa gre državi slabo .Takšne ministre imamo v Sloveniji
azzoo
23. 01. 2018 22.43
+30
kdaj pa se bodo delavci v gospodarstvu ustavli in vdarli po mizi
resslovenka
23. 01. 2018 22.40
+3
Lol. O , pa kako bomo plačali. Bi rada videla, kdo bo koga. Sindikati JS niso kot sindikati v gospodarstvu . Ko zagrizejo, dosežejo.
wolfterier
25. 01. 2018 10.02
+1
inside1
23. 01. 2018 22.39
+17
plačano je vedno bilo delo in ne prisotnost na delu, kot je velikokrat znano, da je tako. nekateri delajko čedalje manj, a z plačo bi pa gor...... pol vrtca otrok manjka, dve tam pa jamrajo, da je morala nalogo delat z otrokom, matr, kaj pa če bi jih 20 imela v igralnici.....katastrofa, kam gre ta svet...... prvo je na vrsto gospodarstvo......ne pa ravno obratno.... se mi želodec obrača, ko se vidi kam gre to vse...........
Diškor
23. 01. 2018 22.32
+30
60.000 preveč zaposlenih na cesto, minimalca pa na 800.
ni_mi_vse_eno
23. 01. 2018 22.23
+21
Direktorji javnih zavodov si ne zaslužijo višjih plač, pa so jih dobili brez stavke. Gasilci in medicinske sestre si zaslužijo višje plače, pa jim ne dajo.
ni_mi_vse_eno
23. 01. 2018 22.21
+15
Koprivnikar ima prav. Plačo si zasluži samo tisti, ki dela. Tisti, ki stavka žal ne dela, zato mora sindikat zrihtati plače stavkajočim.
batom@pinkponk.com
23. 01. 2018 22.32
+0
wolfterier
25. 01. 2018 10.04
+1
V normalnih državah čas stavke plača sindikat.
helvecijaner
23. 01. 2018 21.59
+0
Stavkaši,če bi bil JJ in SDS na vladi bi vas bilo 200000 na ulicah sedaj vam pa pod to vladavino kar ugaja,da samo čivkate o neki stavki ,ki to ni. Ko boste na naslednjih volitvah ŠARCA izglasovali ali bog nedaj Židana bo šelej luštno gledat kako vas vaša sovražnost do SDSovega uspeha po vaši blesavi blenti mlati
batom@pinkponk.com
23. 01. 2018 22.21
-4
batom@pinkponk.com
23. 01. 2018 22.21
-4
Kollerik
23. 01. 2018 22.30
-1
..ne, on ni vredu... pomanjkanje bureka zaradi zaprte denarne pipce iz bratske republike srbske je naredilo svoje... :)
helvecijaner
23. 01. 2018 22.54
+2
Vidva bureka jast ga pošacam a nisem iz tistih krajev,sem čisti SLO domoljub.In ne skrbita zame CH penzija je prava uživancija.
tellerkit
23. 01. 2018 21.59
+8
Koprivnikar pravi, da so stavke neupravičene. Saj bo on tudi kmalu neupravičen, če ne prej po volitvah...
tellerkit
23. 01. 2018 22.02
+8
Imam občutek, da se bo ta tvorba od države kmalu sesula, kot hišica iz kart. Potem bomo videli sadove minulega dela različnih vlad v 27 letih...
BPGC
23. 01. 2018 22.16
+5
Takoj ne, pufali se bomo, dokler ne bomo dosegli kriticne mase. Potem pa grski scenarij ob eni vecjih kriz v prihodnosti.
BPGC
23. 01. 2018 21.53
+15
4,4 % ter vsa napredovanja v 1 letu ni slabo za delavca. Zaposleni v gospodarstvu bi takoj podpisali. To kar pa sindikati delajo, pa je lakomnost. Svinjarija, dobesedno.
batom@pinkponk.com
23. 01. 2018 22.23
-3
Zakaj, ce pa so to ze imeli. In obljubljeno je bilo, da bodo dobili nazaj. Pa se kr nic ne zgodi. Vlada ne uposteva lastnih zakonov. Kdo ne bi bil jezen?!?
wolfterier
25. 01. 2018 10.06
+1
Ni denarja.Je pa za nov zapor in za Evroasfalt Sarajevo !!!
Janko Ig
23. 01. 2018 21.52
+4
Ne samo, da plače ne dobijo, še odškodnino naj plačajo za storitve, ki smojih plačali z davki in raznimi prispevki in jih ne bomo dobili v času stavke....
BPGC
23. 01. 2018 21.44
+12
To, da se pozablja na zaposlene v gospodarstvu, bo za sindikate, ki so napovedali stavko - dvorezen mec. Pocakajte se malo....
batom@pinkponk.com
23. 01. 2018 22.23
+0
Pridruzite se jim, ne pa da tu po pirtalih kokodakate...