Tujina

Izrael sporočil, da je sirskim zračnim silam prizadejal veliko škodo

Jeruzalem, 10. 02. 2018 11.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Sirska vojska je sestrelila izraelsko vojaško letalo, ki je napadalo iranske tarče. Po navedbah izraelske vojske sta pilota strmoglavljenje preživela, eden je huje ranjen. To je bila prva večja izmenjava ognja med Izraelom in Iranom po začetku državljanske vojne v Siriji. Do napada naj bi prišlo zaradi iranskega drona, ki je vstopil v izraelski zračni prostor.

Izrael je sporočil, da je sirskim zračnim silam prizadejal veliko škodo, po tem ko je sirska vojska sestrelila izraelsko vojaško letalo, ki je v Siriji oblegalo iranske tarče. Na to dejanje smo odgovorili z "enim najmočnejših napadov" od libanonske vojne leta 1982, je dejal general izraelskih zračnih sil Tomer Bar

To je že drugi val zračnih napadov na sirske in iranske vojaške tarče v Siriji v zadnjem dnevu. 

Izrael prvič javno potrdil, da napada iranske cilje

Sirska vojska je danes sestrelila izraelsko vojaško letalo, ki je nad sirskim ozemljem napadalo iranske tarče. Gre za prvo večjo izmenjavo ognja med Izraelom in Iranom v državi po začetku državljanske vojne v Siriji leta 2011. Izrael je sicer prvič od začetka vojne javno potrdil, da napada iranske cilje.

Do napada naj bi prišlo zaradi iranskega drona, ki je vstopil v izraelski zračni prostor. Izrael je odgovoril z napadom na 12 ciljev, med katerimi so bili trije sistemi sirske zračne obrambe in štirje iranski cilji, ki so del iranskega vojaške prisotnosti v Siriji. Med njimi je bil tudi iranski nadzorni sistem, ki naj bi bil odgovoren za izstrelitev drona.

Sestreljen iranski dron na severu Izraela.
Sestreljen iranski dron na severu Izraela. FOTO: AP

Po uspešno izvedenem napadu je sirska vojska sestrelila najmanj eno izraelsko vojaško letalo, ki je strmoglavilo v dolini Jazreel na severu Izraela. Po navedbah izraelske vojske sta pilota strmoglavljenje preživela, eden je huje ranjen.

"Ob zori je sionistični sovražnik izvedel novo agresijo zoper eno izmed naših vojaških oporišč v osrednjem delu države," je poročala sirska tiskovna agencija Sana. Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice so bili cilj izraelske vojske tudi druga vojaška oporišča na vzhodu osrednje province Homs, kjer je nameščeno tako iransko kot rusko vojaško osebje.

Izraelski tanki ob meji s Sirijo.
Izraelski tanki ob meji s Sirijo. FOTO: AP

'Vsakdo, ki bo deloval proti Izraelu, bo plačal visoko ceno'

Predsednik izraelske vlade Benjamin Netanjahu se je večkrat sestal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in razpravljal o iranskem vplivu v Siriji in Libanonu. Netanjahu je Rusijo poskušal prepričati, da omeji iransko prisotnost blizu izraelskih meja in prepreči njegovo vojaško poseganje v Sirijo. Na srečanju v Moskvi je še dejal, da želi Iran s svojo vojaško prisotnostjo v Siriji razviti orožje, ki bi ga uporabil zoper Izrael.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske Ronen Manelis vztraja, da vojska ne želi stopnjevanja napetosti s Sirijo. Ob tem pa opozarja, da se Sirci in Iranci igrajo z ognjem. "Vsakdo, ki bo deloval proti Izraelu, bo plačal visoko ceno," je na Twitterju zapisal Manelis.

Iran je medtem izraelske očitke o uporabi drona javno obtožil in dejal, da je imela Sirija v odgovor na izraelske zračne napade pravico do samoobrambe. "Da bi prikrili svoje zločine v regiji, se izraelski politiki zatekajo k lažem," je dejal tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Bahram Gazemi.

Ob tem je dodal, da Iran ni vojaško prisoten v Siriji, ampak je v državo na prošnjo sirijskega režima poslal samo vojaške svetovalce. "Vlada in sirijska vojska se zgolj branita zoper izraelsko agresijo," je še dejal Gazemi.

Iran, Rusija in libanonska šiitska skupina Hezbolah sicer že od začetka državljanske vojne podpirajo režim sirskega predsednika Bašarja al Asada.

V Siriji sestrelili turški vojaški helikopter

Turški predsednik je odgovornim za sestrelitev turškega vojaškega helikopterja zagrozil, da bodo plačali visoko ceno.
Turški predsednik je odgovornim za sestrelitev turškega vojaškega helikopterja zagrozil, da bodo plačali visoko ceno. FOTO: AP

Na severozahodu Sirije so danes sestrelili turški vojaški helikopter, pri čemer sta umrla oba člana posadke. Po navedbah turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana je helikopter sodeloval v vojaški operaciji zoper Kurde v regiji Afrin. Ob tem je Erdogan odgovornim zagrozil, da bodo za sestrelitev helikopterja plačali visoko ceno.

Odgovornost za napad so prevzeli sirski Kurdi milice YPG, zoper katere Turčija s svojimi zavezniki vodi vojaško operacijo. Gre za prvo sestrelitev turškega letala ali helikopterja na tem območju od začetka vojaške operacije v Afrinu pred tremi tedni.

Ankara YPG obravnava kot teroristično organizacijo, saj naj bi bili povezani z kurdskim uporom v Turčiji. YPG je sicer ključni zaveznik zahodnih zaveznikov v boju zoper skrajno skupino Islamska država (IS) V Siriji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (129)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PadliAngel
10. 02. 2018 20.02
+10
Namesto, da bi vsi ti svetovni voditelji stopili skupaj in z skupnimi močmi vložili denar za boj proti boleznim, raku npr. so vsak iz svoje strani dobesedno izbrisali iz obličja ozemlja nekoč zelo bogato mezopotamsko civilizacijo. Sirija si nikoli in nikdar več ne bo opomogla.
Ka pa mislis
10. 02. 2018 22.46
+1
ni_mi_vse_eno
10. 02. 2018 19.47
+2
Dokler ne razumemo, da nam ti privatniki ustvarjajo iz nič potiskane papirčke in posojajo za dolg in obresti, do tedaj ne bomo poznali zunanje politike, ne bomo poznali naših pravih gospodarjev. Glej: The Ascent of Money: A Financial History of The World by Niall Ferguson.
ni_mi_vse_eno
10. 02. 2018 19.44
+10
Koliko Sirskih beguncev je sprejel Izrael? Glej Los Angeles Times; Which countries are taking in Syrian refugees? Citiram: "Izrael je edina država, ki ni sprejela niti enega sirskega begunca." --- Zato je jasno, da propagirajo propad evrope z migracijsko politiko, glej: Multiculturalism in Europe:Who is Behind It? by David Duke
appollyon
11. 02. 2018 09.12
+1
Zakaj bi sprejemal nekga ki so prakricno v vojni. Koliko beguncev is hrvaske in bosne pa je srbija sprejela ko jih je napadla?
Našvasan_zob
10. 02. 2018 19.43
+21
Dokler Izraelci uletavajo v zračni prostor suverene države je vsaka sestrelitev 100% upravičena saj so bila opozorila izdana vnaprej..
Debely
10. 02. 2018 19.42
+18
In v čem so zdaj drugačni od Hitlerja!
ni_mi_vse_eno
10. 02. 2018 19.34
+3
Vojna se že bije in napada z nafto bogate države, da bi se jim ukradlo, kar se ukrasti da. Turki so na ukaz NATA sestrelili dva letala Rusije, vendar je Erdogan postajal nezanesljiv, zato so ga poskušali zamenjati z Fethullah Gülen (živi v ZDA, Pennsylvania). Rusi so Erdogana posvarili in dobili zaveznika (Turkish president makes first foreign visit after coup attempt to Russia). Vse lepo razloži: William Engdahl: CIA behind coup attempt in Turkey. Dokler Sirija stoji je Iran zaščiten. Zato pravi Eva Bartlett, da so bele čelade prevara in zato vidimo pripadnike ISIS in al-Nusra voziti ameriška vozila humvee. (google slike, ISIS humvee). Prva žrtev vojne je vedno resnica, je dobro ugotovil paste. Glej Noam Chomsky; Manufacturing concent.
Našvasan_zob
10. 02. 2018 19.41
+4
Bele čelade so prevara.. mnogi posnetki kažejo kašna propaganda in zaigrane situacije se vijejo iz njihovih vrst..
appollyon
11. 02. 2018 09.14
-2
A zdaj je paa erdrogan sestrelil letalo po ikazu nata, hehe, zakaj potem sotali pripadniki nata niso atrelili nobenega letala, spetvpodpiras islamista edogana.
srebrnibreg
10. 02. 2018 19.30
+20
V Siriji sestreli vojaški helikopter....V Siriji sestrelili Izraelsko letalo...pa kaj je Sirija vojaški poligon za sosednje Sirske države? kaj pa vsi ti iščejo v Siriji?
Ka pa mislis
10. 02. 2018 19.31
+11
Kavboji napadli sirsko vojsko v deirezorju.
appollyon
11. 02. 2018 09.14
-2
Kje si bil ko so imeli islamisti v izraelu poligon, se je kr 13 islamskihbdrzav odlocilo malo potenirat.
Ka pa mislis
10. 02. 2018 19.15
+11
Sionisti ze od samega zacetka drzavljanske vojne vsake toliko casa napadejo sirsko ozemlje. Rusi so ze veckrat opozorili sioniste da bodo sestrelili vsako letalo v sirskem prostoru. In zgleda se je moralo zgoditi. Vsako napredovanje sirske vojske proti isisu ali upornikm je bilo motena s strani zda ali sionisticne drzave. Vsa cast siriji in njenim zaveznikom da so pokazali zobe. Lahko bi porocali tudi kako so kavbojci s skupaj z najvecjimi zahrbtnezi v siriji, kurdi, napadli sirsko vojslo na vzhodu drzave.
jzkzfzmz
10. 02. 2018 19.15
+14
Igrajo se ne. Če Izrael vdira v tuje ozemlje. 24 ur kdaj boste nehali prirejat in lagat?
toma992 .
10. 02. 2018 19.01
+15
Žalostno da vam ta boga plačika zmeša glavo tako, da prirejate novice in brišete komentarje, ki niso po volji vašim gospodarjem. Kaj bi šele delali za večje vsote. 24Jews
Jimi1
10. 02. 2018 18.59
+7
Kot kaže je v Siriji nov trend mode....rušenje nasprotnikovih letal...zadnje dni. Je nekdo kot kaže zemlja zrak rakete pod ceno prodajal...
Vogtar Ogt
10. 02. 2018 18.20
+8
Očitno so jim Sirci poslali signal, naj se brigajo zase. Pa jim ne prebije. Saj niso Turki napadli Izraela, kaj se majo papučarju s kapicami za mešat...
Zuckerberg
10. 02. 2018 18.18
+10
Vsak ima pravico do svoje države, kurdi, palestinci...američani, turki, izraelci pa že naj nehajto srat...
proofreader
10. 02. 2018 18.12
+11
Sirija naj pošlje kazni Izraelcem zaradi prehajanja meje. Tako kot mi za ribiče.
Adolph
10. 02. 2018 17.43
+4
VSAKDO,ki se igra z ognjem se lahko spece . . . . . .
BUONcaffee
10. 02. 2018 17.42
+0
Sedaj naj Izraelci pošljejo položnico.
Mogočnež
10. 02. 2018 17.33
-26
Bog blagoslovi Izrael edino demokratično in najmočnejšo državo na bližnjen vzhodu
Vapo
10. 02. 2018 17.38
+4
Ka pa mislis
10. 02. 2018 19.22
-3
Annis
10. 02. 2018 19.48
+6
hahahahahhahahahahahahaha izrael je namisljena drzava na ukradeni zemlji!!!! stari izraelci imajo pravico tam ziveti in so ziveli v miru do prihoda belih zidov(poljska, rusija, nemcija,,) da smo si na jasnem beli zidje ne obstajajo
provokatorr
10. 02. 2018 17.24
+13
če so izraelci res z neba sklatili iranski dron, zakaj ne objavijo kakšne fografije, kakšnega posnetka, nasploh kakšnega dokaza za to, da je nad izraelom dejansko letel iranski dron?
slalabum
10. 02. 2018 17.23
+13
So ze sklatili drugo...... Ampak, ne to boste pa skrivali! Tudi objavo ste tako skrili da se je komaj najde! Ko so zadnjic Rusko, pa na prvo stran! Tako je to ce vam place dajejo JUDI!
VojvodaTriglavski
10. 02. 2018 17.19
+0
Riblja Corba - Avionu slomicu ti krila! Cionisticni zlocinci