Tujina

FOTO: Februarja novo srečanje predstavnikov sirskih upornikov in sirske vlade v Ženevi?

Alep, 19. 12. 2016 07.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
K.H./STA/G.S.
Komentarji
83

Iz Alepa so evakuirali okoli 5000 ljudi, ki so jih z avtobusi prepeljali zahodno od mesta. Varnostni svet ZN je soglasno potrdil napotitev opazovalcev ZN v Alep. Ti bodo bodo nadzirali evakuacijo in poročali o usodi civilistov, ki bodo ostali v mestu. Posebni odposlanec ZN je sporočil, da bo februarja v Ženevi organiziral že četrti poskus mirovnih pogajanj med uporniki in sirsko vlado.

Danes so z zadnjih območij v Alepu, ki so še v rokah upornikov, evakuirali okoli 5000 ljudi. Z avtobusi so jih prepeljali zahodno od mesta, je potrdil zdravnik Ahmad Dbis, vodja ekipe zdravnikov in prostovoljcev, ki usklajuje evakuacije. Medtem je Varnostni svet ZN soglasno potrdil napotitev opazovalcev ZN v Alep, kjer bodo nadzirali evakuacijo in poročali o usodi civilistov, ki bodo ostali v mestu.

Posebni odposlanec ZN za Sirijo Staffan de Mistura pa je sporočil, da namerava 8. februarja 2017 povabiti v Ženevo predstavnike sirskih upornikov in sirske vlade na nadaljevanje mirovnih pogajanj o Siriji, ki so sicer na mrtvi točki od aprila.

De Mistura je izpostavil, da bo z zanimanjem sledil torkovemu srečanju v Moskvi med Rusijo, Turčijo in Iranom o razmerah v Siriji oziroma predvsem v mestu Alep.

Turški zunanji minister kljub umoru veleposlanika odhaja v Moskovo 

Kljub današnjemu umoru ruskega veleposlanika v Ankari Andreja Karlova, ruska tiskovna agencija Tass poroča, da je turško veleposlaništvo sporočilo, da se bo turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu srečanja udeležil.

Staffan de Mistura je organiziral tri posredna pogajanja, ki pa niso prinesla rezultatov zaradi nesoglasij glede usode sirskega predsednika Bašarja al Asada. Po zadnjem sestanku aprila letos je večkrat izrazil upanje, da bo prišlo do nadaljevanja pogajanj, vendar se doslej to ni zgodilo.

Na varnem tudi otroci iz sirotišnice 

Po navedbah Sklada ZN za otroke (Unicef) so zjutraj z območij v rokah upornikov evakuirali47 otrok, ki so bili ujeti v sirotišnici na vzhodu Alepa. Nekateri so bili v kritičnem stanju, pri čemer je šlo predvsem za poškodbe in dehidracijo, je povedal regionalni direktor Unicefa Geert Cappelaere.

"Številni ranljivi otroci – vključno z drugimi sirotami in otroki, ločenimi od družin, – ostajajo v vzhodnem Alepu in potrebujejo takojšnjo zaščito," je dodal.

Vzhodni Alep zapustila tudi sedemletna 'zvezda' Twitterja

Med tistimi, ki so zapustili Alep, naj bi bila tudi sedemletna Bana Alabed, ki je prek profila na Twitterju poročala o dogajanju v mestu. Da so deklico res evakuirali iz mesta, je potrdila humanitarna skupina Sirsko-ameriška medicinska družba. Turški humanitarni delavec Burak Karacaoglu, ki v okviru turške nevladne humanitarne organizacije IHH deluje v bližini Sirije, pa je na svojem Twitter profilu objavil fotografijo z deklico, ob kateri je zapisal "Dobrodošla". Fotografija naj bi bila posneta na območju alepskega predmestja Rašidin.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Turška IHH je tako potrdila, da je med 1500 ljudmi, ki so jih v zadnjih urah pripeljali z avtobusi, tudi Bana in njena družina.

Neznani uporniki so sicer v nedeljo zažgali šest avtobusov, predvidenih za evakuacijo obeh vasi, in zadeve so se spet zapletle. Iz vzhodnega Alepa so po poročanju tiskovnih agencij do petka rešili 2700 otrok, ni pa povsem jasno, koliko civilistov še ostaja v nevarnosti.

Provladna sirska televizija je kazala posnetke, kako več deset avtobusov blizu vzhodnega Alepa čaka v pripravljenosti na evakuacije. Sirska opozicijska skupina, ki spremlja dogajanje, pa je sporočila, da so prvi civilisti in uporniki, ki so bili evakuirani iz mesta, po 48 urah prispeli na varno.

Medtem so se številni ljudje iz vzhodnega dela mesta prebili do sirsko-turške meje. Ob turškem mejnem prehodu Cilvegozu so zato postavili šotore za begunce, ki ves čas prihajajo v državo. Begunsko taborišče bo lahko sprejelo okoli 1000 ljudi, so sporočile turške oblasti.

Begunci iz Sirije prečkajo sirsko-turško mejo.
Begunci iz Sirije prečkajo sirsko-turško mejo. FOTO: AP
Ob turško-sirski meji postavljajo šotore za begunce, ki prihajajo iz Alepa.
Ob turško-sirski meji postavljajo šotore za begunce, ki prihajajo iz Alepa. FOTO: AP

Dogovor o resoluciji Varnostnega sveta ZN o Alepu

Rusija in Francija sta sicer sinoči dosegli dogovor o besedilu osnutka resolucije Varnostnega sveta ZN o Alepu, ki predvideva nadaljevanje evakuacije iz vzhodnega dela mesta in napotitev opazovalcev ZN ter humanitarne pomoči. Najpomembnejši organ ZN je o resoluciji glasoval danes in soglasno potrdil napotitev opazovalcev ZN v Alep. 

Ruski predsenik Vladimir Putin in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan sta se o humanitarni krizi v Alepu pogovarjala po telefonu. Med drugim sta se zavzela za pogovore med Asadom in zmerno opozicijo.

Rusija je sicer uvodni osnutek resolucije, ki ga je Francija pripravila v petek, zavrnila kot pomanjkljivega. Moskva je podala svoj predlog, po treh urah pogajanj za zaprtimi vrati v New Yorku pa so iz obeh osnutkov sestavili skupnega, ki je bil za ruskega veleposlanika Vitalija Čurkina "dober".

Dogovor o resoluciji naj bi bil povezan z evakuacijo okrog 2000 bolnih in ranjenih iz dveh šiitskih vasi, ki ju oblegajo uporniki.

Od generalnega sekretarja ZN Ban Ki Moona zahteva sprejem nujnih korakov, ki bodo omogočili opazovalcem, da bodo lahko nadzorovali "dobrobit civilistov" in da se bodo o namestitvi lahko dogovorili z vpletenimi stranmi.

Francoski veleposlanik pri ZN Francois Delattre je dejal, da bo mednarodna prisotnost preprečila, da bi Alep postal nova Srebrenica, kjer so sile bosanskih Srbov leta 1995 pobile več tisoč bošnjaških moških in fantov. "To je začetek. Zelo bomo pozorni in zelo pazljivi," je povedal Delattre.

Ni jasno, ali bodo opazovalcem dovolili dostop do mesta 

Za zdaj še ni jasno, ali bo sirska vlada opazovalcem dovolila dostop do mesta in delo. Ban bo moral VS ZN poročati čez pet dni, ali je sirska vlada dovolila dostop opazovalcem. Vlada v Damasku je sicer do zdaj pomoč ZN zavračala.

Soglasen sprejem resolucije pomeni prvi znak enotnosti med velesilami glede krize v Siriji v nekaj mesecih. Do soglasne potrditve je prišlo, potem ko je Rusija umaknila pridržke.

Minulo sredo se je iz vzhodnega Alepa začela evakuacija civilistov in upornikov. Vmes je bila operacija prekinjena, danes pa so iz nekoč največjega sirskega mesta odpeljali avtobusi z okoli 5000 ljudmi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jzkzfzmz
20. 12. 2016 11.05
Zakaj niste dali gor intervju z BANO? Da vsi vidijo koliko obvalda angleščino? Njen acount je vodila mama kar je tudi povedala pred kamerami. Tudi ko so jo vprašali zakaj ni šla z mamo iz Alepa še preden je bilo okupirano...zahodni mediji niso dovolili. To je odgovor!. IN še bolje Hadi Alabdallah kao novinar pripadnik al-qaide najdete ga povsod na slikah. Še bolj zanimivo je to, da ko so teroriste pregnali iz Alepa je Sirska vojska našla prvo pomoč, humanitarno pomoč za al-qaido!!!? Vse to so posneli z Bano. američani počasi zgubljajo tla pod nogami, sedaj v tem trenutku potekajo spopadi na predelu T4 kjer hočejo ponovno osvobodit Palmyro in je vprašanje časa kdaj bodo. Torej če rabite link 24 ur mi tukaj napišite in vam pošljem celotni pogovor z Bano in mamo, saj Bana nima pojma o angleščini!!!!
jzkzfzmz
20. 12. 2016 09.25
+2
Ste mislili ISIS, IS, Al-qaida (vodstvo američani,....), btw novinarčki a ne veste da folk ve malo več kot vi? Za vsakega se šiba najde!
Ementalc
19. 12. 2016 22.30
+5
Ne boste napisali "upornikov" iz USA, iz SA iz Katarja, Izraela ... Vem da je težko pisat resnico.
Bruhalnica24
19. 12. 2016 21.47
+5
Sirski uporniki ??? Ali Wašingtonski režim, v čem je razlika ??? Aleppo je osvobojen,v njem so zajeli 14 pripadnikov NATO, zakaj to ni brejking njuz...
contadino
19. 12. 2016 20.12
+5
Večina slovenskih medijev poroča o dogajanjih v Sirirji , tako kot jim naroči gospodar . Tu ne gre za politiko , temveč za moralo tistih , ki se ukvarjajo z tem poklicom . Odkar je Slovenija " zahodna " država , se je velika večina novinarstva približala , sobotnim klepetom in natolcevanjem iz tržnic . Ni potrebno biti strokovnjak , da zaključiš , kaj bodo " neodvisni " opazovalci počeli v Alepu . Že čez en dan bi začeli cmerati , da so jih napadla siriska ali ruska letala . Upam , da jim ne bo uspel pokvarjen načrt .
boby1
19. 12. 2016 19.38
+11
Bojim se, da je namen teh opazovalcev zgolj zaščititi teroriste, ki jih vsi prozahodni mediji s Saudsko Arabijo imenujejo "zmerni uporniki", da bodo slednji lajhko ostali v določenih predelih Sirije in čakali novo priložnost za sprožitev nove vojne in ponovni posku uničenaj Sirije, Basharja in s tem življenja v Siriji. SRAMOTA JE, DA VSI PROZAHODNI MEDIJI S SKORAJ VSEMI NOVINARJI VZTRAJNO ŠIRITE LAŽNO SLIKO IN BREZ KANČKA MORALE KOPLJETE TRPLJENJE SIRIJSKEMU (IN TUDI DRUGIM) LJUDSTVU. Po neki enako sprijeni logiki se bomo lahko v prihodnosti tudi mi znašli v podobni vlogi. Tako so uničili Irak, Libijo, sedaj poskusili Sirijo - ozadje vsega pa je kapital, nafta, Amerika, Saudksa Arabija, Izrael in evropski priskeldniki. Žalostno in grozljivo hkrati! Zanimivo je, da Američani lahko izvolijo predsednika, ki prejme 2 mio glasov manj (pustimo ob robu dejstvo, da je hillary veliko večje mednarodno zlo) in je vse OK, v Siriji pa ni v redu, da je na čelu predsednik, ki iam 70 ali 75 % podporo. Ker so se tako odločili Američani, Židi, Arabci in ker jih pri tem podpirajo evropski r i t o l * z n i * i . kakšen svet?!?!?!?!?!? Kakšna morala?!?!?!??!
saturnsky23 saturnsky23
19. 12. 2016 18.30
+10
Ne RTV, ne POPtv, pa DELO in še kakšen medij, se sploh ne zavedajo kakšno škodo, z neobveščanjem, skrivanje resnic o emigrantih povzročate Slovenskemu narodu. Posebno tukaj je urednik, ki sicer dovoli, pa ne zmeraj določene udarne teme, potem pa zatemni komentarje. Nedopustno od lastnika POP.
s6t6n6s
19. 12. 2016 18.08
+7
spet 24 ur pere glavo ljudjem in širi laži, !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! vsi zaposleni k to pišete začnite mal bol obširno brat pa spremlat kaj se v resnici dogaja,ampak očitno niste izobraženi bi vs mogl use podkuplencevn napodit na cesto v realnost ,kaj hočm povedat,ne širite laži ker je čisto nasptotje kar pišete dso reveži pa ne vem kaj še,spet bom reku FALSE FLAG
flojdi
19. 12. 2016 17.55
+6
. kakšen pa bo Učinek teh Opazovalcev, me zanima. / razen , da bodo , najbrž , od nekje dobili huda plačila..za KAJŽe
korintos23
19. 12. 2016 18.42
+4
korintos23
19. 12. 2016 17.54
+6
Trumpos gre takoj po Novem letu gledat v Sirijo kako in kaj, spotoma bo pa še s sabo vzel žida zeta, da bosta pogledala kako Palestinci živijo na Izraelski zemlji.
Annunakii
19. 12. 2016 16.08
+7
upam da bodo opazovalci mednarodni,ne pa 3 iz francije pa 3 iz britanije pa 2 američana
Roka pravice 1
19. 12. 2016 15.48
+13
Propaganda mora it naprej, te novice ne kupim. Hvala za trud.
jzkzfzmz
19. 12. 2016 15.31
+17
Lahko še dodam za danes, da so zjutraj imeli v Alepu proslavo ob osvoboditvi mesta. Pri tem so bili napisai Assad in plakati po vseh ulicah. Rabite posnetek proslave 24 ur? Aja to je resnica pa se ne sme pokazat ne? Ljudje imajo zelo radi Assada to si zapomnite 24 ur!!!!
Ate_ist
19. 12. 2016 14.50
+17
Umaknjena je bila tajnost z elektronske pošte, v kateri so dogovori NATO in državne sekretarke Hillary o uničenju Gadafija zaradi poskusa ustanovitve afriške valute z zlato (146 ton) podporo. Da bi se grožnja ne ponovila, so v dogovoru tudi delitve naftnih nahajališč v Libiji
jzkzfzmz
19. 12. 2016 14.51
+5
korintos23
19. 12. 2016 15.07
+7
Gadafija imajo na vesti bolj Francozi in Angleži!
JApajaDAja
19. 12. 2016 13.22
+14
Vladimir, pošjli te" zmerneže" na filipine k duterteju, da bo prekoračil normo!
GR.GO.
19. 12. 2016 13.01
+27
Bana Alabed, od (((medijev))) takozvana zvezda tviterja, katere prvi sledilec na tviterju je bil novinar AlJazeera, nadnaravna sedemletnica, ki ve kdo je zunanju minister Turčije in koga podpira. Sedemletnica, ki je takrat, ko je bil zahodni Alep skoraj popolnoma zrušen tvitnila fotografijo svoje lepe in nedotaknjene sobe iz tega dela mesta.
GR.GO.
19. 12. 2016 13.07
+24
Osebno vsakemu od vas toplo priporočam, da si ogledate kako izgleda Alep, ang. Aleppo, na splošno in kako zgleda vzhodni del tega mesta iz kjer naj bi mala gospodična redno tvitala. Del mesta, ki je tako zrušen, da je praktično vsaka stavba že brez kakšnega nadstropja, kjer ima 7 letnica internetno povezavo iz katere lahko na svojem tviter računu blokira vse tiste, ki izražajo dvom o avtentičnost zgodbe o mali mučenici.
Ate_ist
19. 12. 2016 14.43
+15
Če ni bilo komu prej jasno, je sedaj zgodba razgrnjena dokončno. Bana je hči upornika, najverjetneje zelo visoko postavljenega. Če bi se tako rada zavzemala za resnico iz Alepa, bi lahko v njenem imenu mama priložila fotografije ali video posnetke izvrševanja kazni s strani ljubečega očeta in moža.
JApajaDAja
19. 12. 2016 15.31
+1
bana alahBed, samo, da lahko zopet tweeta!
cecen
19. 12. 2016 22.12
+3
O tem sem pisal spodaj; 7letnica, ki sredi porušenega mesta , očitno brez težav z internetno povezavo, obvladuje vse tisto, za kar večje medijske hiše najamejo vojne poročevalce. Meni je to malo nenavadno.
PUTINOVI?
19. 12. 2016 12.38
+26
TO JE ČLANK IZ ANGLEŠKEGA ČASOPISA.....Trend samomorilskih napadov se spreminja. Sedaj ISIS za teroristične napade uporabljajo deklice, ki so oblečene v samomorilski jopič in jih z daljinskim upravljalnikom razstrelijo. Sedemletna deklica je mirno vstopila na policijsko postajo Midan, ki se nahaja blizu vladne palače v sirski prestolnici Damask. Tam je zmedeno vprašala, kje je stranišče, na poti do stranišča pa se je razstrelila. Pri tem so bili ranjeni tudi trije policisti. Samomorilski napad naj bi izvedel dekličin vodnik, ki naj bi bil v tistem času v bližini policijske postaje. V teroristični eksploziji je del policijske postaje razneslo, pod ruševinami pa so bili ostanki dekličinega telesa. Za tem krutim dejanjem stoji džihadistična skupina Islamska država. Sicer pa so uporniške skupine znotraj sirske prestolnice zmanjšale število napadov. Sirska državna tiskovna agencija Sana je prva poročala o teroristični eksploziji na policijski postaji Midan v Damasku, medtem ko je Sirski observatorij za človekove pravice to novico o eksploziji potrdil, vendar niso mogli opredeliti vzroka za to dejanje. Dejali so, da ni jasno, ali je bila samomorilska napadalka sama ali za njo stoji še nekdo. O grozljivih dogodkih poročajo tudi iz obleganega mesta Alep, kjer so otroci živi zgoreli v nasilnih spopadih, a številni vidijo te dogodke le kot krepitev vladnih sil sirskega predsednika al Asada. A VI RES NE VIDITE KOGA PODPIRATE,MASKE SO PADLE!!!!!!!!!!!!!!!!!!
GR.GO.
19. 12. 2016 12.58
+15
Ampak kaj češ, tovrstni članki ne pridejo do zahoda, tako kot tisti, da so pred dvema dnevoma uporniki, ki jih zahod ljubi, napadli in zažgali avtobuse, za evakuacijo civilistov.
rekapaka
19. 12. 2016 14.49
+3
jzkzfzmz
19. 12. 2016 12.31
+30
Enako velja za Jemen. Kdaj boste poročali o Jmenu. Otroci stradajo zaradi NATO terori. org.. Res mi ježal da ne morem tu pripet posnetkov, ki jih spremljam vsak dan. Koliko ljudi umira zaradi amriških bomb in lahkote. Lakota je posledica ameriških bomb. Bombardirali so vse večje farme in zbirališča pitne vode. Enak sistem kot v Libiji. Kaj lahko rečemo o takšnih ljudeh?
JApajaDAja
19. 12. 2016 12.35
+10
jemen, bahrain...to so naslednje tarče "pomladi"
bondjanez
19. 12. 2016 14.22
JApajaDAja
19. 12. 2016 15.32
MASTERSS
19. 12. 2016 12.24
+53
kaj je 24 a otroci v mosulu vas pa ne skrbijo????????????????tle se vidi kako vas dejansko boli k. za use razen da vi pišete vašo propagando....drugače da boste vedli,so jim američani glih bolnico sesul....tko da mosulski otroci nimajo niti mediciske pomoči,ampak vas to itak ni briga!!!!miljon civilistov je ujetih,američani pa niti koridorja za civilsite niso sposobni nardit...pokaižite še posnetek allepa kako otroci uživajo v miru in skušajo prodat nekaj cigarte pa kruha in se vrniti v normalen način življenja .....življenej se počasi vrača v normalo,vaši "uporniški" đihadistični glavorezci počasi bežijo v turčijo,tam pa jim postavljao šotore...da jih potem pošlejo v evropo...24 podpornik terorizma,narod ne bo pozabil...
jzkzfzmz
19. 12. 2016 12.29
+19
B.O.R.G.
19. 12. 2016 13.17
+4
MASTERSS
19. 12. 2016 12.07
+38
hahah kdo še naseda 24 čustveno primatskim člankom
Ranunculus
19. 12. 2016 13.43
+3
Par ljudi se vedno hoce verjeti, ceprav morajo zaradi tega ugasnit svoje mozgane.