Tujina

VIDEO: Rusi zadovoljni: Oslabili smo IS. Cameron: Rusi podpirajo 'klavca Asada', ne ločijo med IS in opozicijo

Moskva/Damask, 03. 10. 2015 10.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Rusija nadaljuje z letalskimi napadi v Siriji, britanski obrambni minister pa vztraja: le eden od 20 ruskih napadov v Siriji dejansko cilja borce Islamske države. V dodanem videu si poglejte, kako reševalci iz uničene stavbe rešujejo otroke, ko odjekne nova eksplozija. Kdo je napadel, ni jasno.

Napadi v Siriji
Napadi v Siriji FOTO: Reuters video

Ruska letala že četrti dan nadaljujejo napade v Siriji, navaja Sirski observatorij za človekove pravice. Tokrat naj bi bili tarča napadov položaji skrajne Islamske države, čeprav Zahod obtožuje Moskvo, da dejansko obstreljuje zmernejše upornike proti režimu Bašarja al Asada.

Več ruskih letal je napadlo položaje IS zahodno od Rake, tudi v mestu so odmevale eksplozije, je dejal vodja observatorija Rami Abdel Rahman. Raka sicer velja za neke vrste prestolnico džihadistov Islamske države od leta 2013.

Iz Sirskega observatorija za človekove pravice so sporočili še, da je v ruskih letalskih napadih dosedaj umrlo 39 civilistov, od tega osem otrok in osem žensk. Umrlo je tudi 14 oboroženih moških: 12 jih je pripadalo skrajnežem samooklicane Islamske države in dva z Al Kaido povezano Fronto al Nusra. V te številke so prišteli le tiste mrtve, ki so jih uspeli identificirati.

Rusija jača intenzivnost napadov

Kot je kasneje sporočilo rusko obrambno ministrstvo, so v zadnjih 72 urah njihova letala v 60 poletih ciljala 50 tarč Islamske države. Med drugim naj bi pri tem uničila poveljniško postojanko Islamske države v bližini Rake, poleg tega pa še skladišče streliva v gorovju v provinci Idlib. Tarča napadov je bil po navedbah ministrstva tudi tabor za urjenje skrajnežev v Idlibu. "Zmanjšali smo moč teroristov," so sporočili.

Po navedbah Moskve so poleg tega z napadi zasejali paniko med skrajneži, zaradi česar naj bi se jih 600 pognalo v beg. V naslednjih dneh napoveduje še bolj intenzivne napade.

Britanci vztrajajo: Rusi še naprej napadajo tudi opozicijske upornike

Zahodne zaveznice v boju proti Islamski državi so sicer kritične do ruskega posredovanja v Siriji in opozarjajo, da bo to le še dodatno zaostrilo konflikt v Siriji. Moskvo so v petek pozvale, naj takoj preneha z bombardiranjem sil opozicije režimu Bašarja al Asada.

Kot je danes zatrdil britanski obrambni minister Michael Fallon, le eden od 20 ruskih napadov v Siriji dejansko cilja borce Islamske države. V večini primerov naj bi bile namreč tarče opozicijski uporniki, ki se borijo proti Asadovi vojski, v številnih so žrtve tudi civilist.

Potem ko je ameriški predsednik Barack Obama v petek zatrdil, da je ruska kampanja "recept za katastrofo", je Fallon danes menil, da bo rusko posredovanje še dodatno zapletlo krizo v Siriji, povzema AFP.

Britanski premier David Cameron je bil v kritiki še ostrejši. "Povsem jasno je, da Rusija ne ločuje med Islamsko državo in skupinami legitimne sirske opozicije ter posledično dejansko podpira klavca Asada in mu pomaga ter s tem le še slabša situacijo," je dejal.

V spodnjem posnetku si lahko pogledate, kaj pomeni živeti v Siriji. Ko med reševanjem otrok iz ruševin, začnejo padati nove bombe. Posnetek je nastal v bližini Damaska. Da so otroci živi, se zahvaljujejo bogu, prav tako, ko za njihovimi hrbti odjekne nova eksplozija

 
Children rescued after air strikes near Damascus

An airstrike hit a building in Syria where volunteers were rescuing children trapped inside. The team of volunteers attempted to carry the children outside when a large explosion shook the building in the eastern Ghouta region of Damascus.

Posted by Channel 4 News on Friday, 2 October 2015

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni