Sirske sile nad upornike z bojnim strupom sarinom?

Američani naj bi imeli dokaj zanesljive dokaze, da je sirska vojska uporabila kemično orožje. Med drugim naj bi fiziološke vzorce dobili v bolnišnici v Aleppu, kjer naj bi pred dvema tednoma sprejeli žrtve napada z bojnim strupom sarinom.

Ameriške obveščevalne službe naj bi imele dokaj zanesljive informacije, da je režim sirskega predsednika Bašarja al Asada v boju proti upornikom uporabil kemično orožje, in sicer bojni strup sarin. Obveščevalci sumijo, da je bilo kemično orožje uporabljeno najmanj dvakrat. Evropska unija še ni prepričana in čaka na dokončne dokaze.

Britanski Times je medtem objavil zgodbo sirskega državljana Jaserja Junisa, ki naj bi preživel napad s sarinom, o čemer naj bi bili obveščene tudi ZDA.

V napadu sirske vojske 13. aprila je sirska vojska bombardirala dele sirskega mesta Aleppo. Granata je zadela tudi hišo, v kateri živi avtomehanik Junis. Ko je pogledal po hiši, je bil nekoliko začuden, da ni nič porušenega. Potem pa je na hodniku zagledal nenavaden prah. Ko se je vrnil v spalnico, je videl grozljiv prizor. Žena in otroka so lovili zrak, okoli ust pa so imeli peno. Jader je pograbil otroka in stekel na ulico, nato pa je očitno izgubil zavest, saj se je spet zavedel, ko je bil v bolnišnici. Jaser je preživel, žena in otroka pa so bili mrtvi.

Ključen dokaz naj bi bil videoposnetek, ki ga je posnelo osebje bolnišnice. Na posnetku vidimo Jaserja in njegovo ženo, pa tudi ljudi, ki so imeli podobne simptome. Zdravniki so vsem dali atropin, ki jih je rešil smrti. Časnik Times navaja, da so v bolnišnico prišli ameriški zdravniki in vzeli vzorce las žrtev domnevnega plina sarina.

Aleppo

Porušene stavbe v Aleppu so dokaz dolgotrajnega vojnega stanja. (Foto: Reuters)

Dovolj trden dokaz za ameriško posredovanje?

Ameriški predsednik Barack Obama je v preteklih tednih omenil, da bi lahko zaradi uporabe kemičnega orožja v Siriji posredovala ameriška vojska. Če bi se izkazalo, da Sirija uporablja orožje za množično uničevanje nad civilnim prebivalstvom, bi to povsem spremenilo "igro", je danes povedal Obama.

Je pa Obama zelo pazljiv in zahteva trdne dokaze, saj je blamaža iz leta 2003 še zelo boleča. Takrat je Busheva administracija trdila, da ima zanesljive dokaze, da iraški voditelj Sadam Husein poseduje orožje za množično uničevanje, kar pa se je izkazalo za napačno predpostavko.

Sirska opozicija je danes pozvala Varnostni svet ZN, naj takoj ukrepa ob informacijah, da naj bi al Asadov režim uporabil kemično orožje.

Sirski minister za informiranje Omran al Zoabi pa je obtožbe označil za "napačne in ponarejene". "Ameriške in britanske obtožbe glede tega vprašanja nimajo nobene kredibilnosti," je poudaril.

Po podatkih Združenih narodov je število ubitih v dvoletnem oboroženem konfliktu v Siriji od marca 2011 že januarja letos doseglo 70.000.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 29
velesperun 27.04.2013 17:40:24
hvala bogu, da so Rusi, Brazilici, Kitajci in Indijci naredili skupno banko in bodo od..ebali amerško IMF!
Več komentarjev