Tujina

Britanski novinarji: Sirski begunski otroci v Turčiji šivajo obleke za britanski trg

Ankara, 24. 10. 2016 07.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Odrasli sirski begunci in njihovi otroci v Turčiji delajo v šivalnicah. Take so ugotovitve britanskih raziskovalnih novinarjev, ki so se pod krinko odpravili v Turčijo. Begunci delajo nezakonito, več kot 12 ur in za drobiž.

Britanski BBC je pripravil prispevek o sirskih beguncih, ki v Turčiji delajo v šivalnicah. Gre za odrasle in otroke, ki so iz Sirije zbežali pred vojno in nasiljem. Do teh ugotovitev so raziskovalni novinarji prišli s prikritimi raziskovalnimi metodami. Novinarji oddaje Panorama so se lotili tovarn v Turčiji, v katerih izdelujejo obleke za blagovno znamko Marks and Spencer ter za spletno trgovino Asos. V prostorih so delali otroci. Otroci so opravljali nezakonito delo tudi za španski blagovni znamki Zara in Mango.

Naj opozorimo, da vse omenjene znamke poudarjajo, da budno nadzorujejo dogajanja pri njihovih dobaviteljih ter da so absolutno proti prisilnemu delu in izkoriščanju otrok in odraslih beguncev. Predstavniki znamke Marks and Spencer so sporočili, da njihovi inšpekcijski nadzori dobaviteljev v Turčiji niso odkrili niti enega primera, da bi v prostorih delali begunci iz Sirije.

Zato so v inšpekcijo šli novinarji. In kaj so ugotovili? Novinarji britanske Panorame so na primer le v eni tovarni odkrili kar sedem beguncev iz Sirije, ki so bili za svoje delo plačani en britanski funt na uro (kar znaša okoli 1,12 evra, to pa je krepko pod minimalno plačo v Turčiji). Denar so jim plačali na roko, za delo pa so jih angažirali posredniki, ki so begunce za delo angažirali kar na cesti.

Eden izmed beguncev je novinarjem dejal, da jih v tovarnah ne obravnavajo primerno oz. enakopravno z domačimi delavci. Če bi se jim kaj zgodilo, na primer poškodba na delu, bi jih preprosto nagnali nazaj na ulico. Gre za ljudi, za katere ne veljajo delavske pravice.

Najmlajši delavec ima 15 let in dela več kot 12 ur na dan

Številne humanitarne organizacije, že odkar se je začel eksodus sirskega ljudstva, opozarjajo, da so begunski otroci v tujih državah prisiljeni delati. Ne hodijo v šole, saj si jih ne morejo privoščiti. 

Novinarji so v eni tovarni odkrili 15-letnika, ki dela več kot 12 ur na dan, in sicer lika obleke, ki bodo odposlane v Veliko Britanijo.

Ko je predstavnica blagovne znamke Marks and Spencer izvedela za usodo tega 15-letnika, je dejala, da gre za ekstremno resne ugotovitve novinarjev oddaje Panorama, ki za njihovo podjetje niso sprejemljive. Ob tem je dodala, da njihovo podjetje vsem beguncem iz Sirije, ki so primorani delati v takih razmerah, nudi stalno zaposlitev, pri tem, da bo pogodba o zaposlitvi sklenjena po zakonu.

Ob tem je še dodala, da bo vodstvo vse dobavitelje še enkrat pozvalo, naj sledijo etičnim smernicam podjetja. Storili bodo vse, kar je v njihovi moči, da se kaj takega ne zgodi več.

A to ni dovolj, kritično dodaja Danielle McMullan iz raziskovalnega centra za poslovanje in človekove pravice. Podjetja se očitno ne zavedajo, da so prav ona tista, ki so odgovorna za dogajanja v tovarnah v tujini. Tovarne so tja preselili z namenom, da dobijo skoraj zastonjsko delovno silo, pri tem pa nimajo nikakršnega nadzora, kaj se tam dogaja. "Ni dovolj, da ta podjetja nato rečejo, da oni niso krivi za izkoriščanje, saj niso vedeli, kaj se tam dogaja," poudarja McMullanova, ki dodaja, da je njihova naloga nadzor nad tem, kako njihova oblačila nastajajo in kdo jih šiva.

Številne evropske blagovne znamke se usmerjajo v Turčijo, saj je zelo blizu, delovna sila pa je poceni. Glede na to, da je v državi tri milijone beguncev iz Sirije, je logično, da bo ta skupina ljudi na udaru izkoriščevalcev. Država beguncem ne omogoča zakonitega dela, prav tako pa jim ne nudi pomoči. Ti ljudje so tako prepuščeni samim sebi in posledično izkoriščevalcem. Ko si brez vsega in lačen, sprejmeš tudi delo v nemogočih razmerah in za drobiž.

Novinar Darragh MacIntyre je tako dejal, da se njegovi sogovorniki iz Sirije zavedajo, da jih izkoriščajo, a da glede tega ne morejo storiti nič.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V šivalnici v Istanbulu novinarji odkrili otroke

Novinarji Panorame so v neki istanbulski šivalnici poleg odraslih sirskih beguncev odkrili tudi turške otroke, stare komaj 10 let, ki so delali. Lastnik tovarne je novinarjem dejal, da izdelujejo oblačila za podjetje Next. Pri tem jim je pokazal nekaj oblačil. Iz omenjenega podjetja so sporočili, da gre za vzorce njihovih oblačil, ki jih lahko dobi vsak. To, da jih imajo v tej šivalnici, še ni dokaz, da v njej res izdelujejo njihova oblačila. Sami sploh ne sodelujejo s to šivalnico, zagotavljajo.

V šivalnici v Istanbulu so novinarji pod krinko odkrili otroke iz Sirije, ki so delali. Tam so izdelovali naročila za Asos. Predstavnik slednjega je potrdil, da so res v teh prostorih izdelovali njihova naročila, a da "tovarna" ni uradno potrjena z njihove strani. Podjetje je opravilo inšpekcijski nadzor, pri tem pa so odkrili 11 odraslih beguncev iz Sirije in tri otroke mlajše od 16 let, ki so nezakonito opravljali delo.

Iz Asosa so sporočili, da bodo vsem sirskim otrokom, ki so jih odkrili opravljati delo v šivalnicah, plačali šolanje. Odraslim beguncem pa bodo plačali pošteno plačilo, vse dokler ne bodo na zakonit način našli zaposlitve. "To bomo storili, čeprav ta šivalnica nima nič z nami, saj ni bila uradno potrjena z naše strani," je dejal tiskovni predstavnik Asosa, saj našli dokaze, da so "delavci" v teh prostorih izdelovali naročila za njihovo podjetje.

Begunci, ki delajo več kot 12 ur za drobiž

Novinarji so odkrili tudi prostore, v katerih so begunci izdelovali kavbojke za blagovni znamki Zara in Mango. Tam so delali več kot 12 ur na dan, plačilo pa je bilo drobiž. 

Za obdelavo blaga so uporabljali nevarne in strupene kemikalije, pri tem pa večina beguncev ni imela nikakršne zaščite.

Predstavnik podjetja Mango je sporočil, da gre za podizvajalca, za katerega sploh niso vedeli. Med inšpekcijskim pregledom niso odkrili beguncev, so pa zaznali nekaj težav z zagotavljanjem varnostni med delom.

Iz Inditexa, ki ima Zaro, pa so sporočili, da so že opravljali nadzore v tovarnah v Turčiji in so jim do konca decembra naročili, da odpravijo vse odkrite nepravilnosti.

Spodnje fotografije so nastale letošnjega junija v turških šivalnicah. Na fotografijah so sirski begunci in njihovi otroci:

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (92)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hondica
25. 10. 2016 13.29
+0
Šivala je deklica zvezdo.
glava2
24. 10. 2016 21.33
-2
felix59 drugič
24. 10. 2016 20.04
-7
Naj se zgodaj naučijo delati , lenobo lahko pasejo tam , od kjer so prišli.
ivan.z Doba
25. 10. 2016 10.15
+0
Be bo! V življenju nisi ustvaril nič drugega razen lastne beb av osti!
nikhrast
24. 10. 2016 17.36
+6
Slovenci se nimajo kaj pritoževati, koliko delavcev pa ne dobiva plače v Sloveniji, pa njihovi prispevki niso plačani, še država same ne plačuje tega. Pa to je pristojnost zakonodaje v državi, inšpektorjev, tožilstva, sodišča...
ButaleLand
24. 10. 2016 14.53
+24
Tudi jaz v naši državi delam za drobiž (MINIMALCA), in veliko drugih delavcev v različnih branžah, medtem ko si naši šefi polnijo žepe z dobički, meni in mojim sodelavcem nalagajo vedno več dela....za isti denar in ta denar komaj zadostuje za plačilo položnic
puspan
24. 10. 2016 20.18
-3
Ustanovi s.p. in potem si boš lahko tudi sam polnil žepe.
Kollerik
25. 10. 2016 08.26
+3
in to je odgovor pušpija na klasičen primer naših Bangladeških razmer.... , nekoga ki ima polno rit in zato misli, da je pozizal vso pamet sveta. Kret*n!
HorstWiesel
25. 10. 2016 10.23
+1
Puspan pač podpira nemoralno izkoriščanje delavcev in v lastno opravičilo ti predlaga, da dej še ti to počet.
mijavci
24. 10. 2016 14.51
+4
Slovenci najprej kupimo poceni tekstil potem istrošene cune zavržemo v kontejnarje potem pa jih še enkrat nazaj kupimo kot odpadne krpe za industrijo.
UaikiUaiki
24. 10. 2016 14.39
+20
To je pa biser kapitalizma. Proizvodni stroški so minimalni, končna cena proizvoda je pa ogromna. Največ zaslužijo posredniki, ki pa najmanj delajo... narobe svet...
JoC13
24. 10. 2016 14.30
+5
Bol ko bo delal, manj časa bo mel za neumnosti...
Porocilo
24. 10. 2016 14.25
+3
Imam vprasanje, ali pe pravilno "sirski ali siriski". Meni zveni prvo kot proizvajalci sira ne pa kot prebivalci Sirije
METKA102
24. 10. 2016 15.00
+2
Mene tudi to zanima. Pa verjetno ni pravila. Recimo: Španija-Španec-španski, Srbija-Srb-srbski
Tretja Švica
24. 10. 2016 16.56
+1
Transformerji
24. 10. 2016 13.38
+0
Britanija ni članica EU, begunske kvote jim ne more nihče določiti, imajo pa kraljico in njeno družino. Zakaj bi se sekirali za tako novico???
Tretja Švica
24. 10. 2016 13.23
+2
bolš, da neki dela, kot pa da lenuhari, turki so pametni, Evropa pač ne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
alko82
24. 10. 2016 13.05
+6
Priznajmo ali ne, smo krivci tudi mi sami, vsak posebej, ne se slepit... Nenasitno potrošništvo.
TellingTheTruth
24. 10. 2016 13.03
-1
Edino pravilno. So mislili da bodo zastonj ziveli? Okrutnost gor in dol. Nic ni zastonj v zivljenju. Ce je bilo doma lepse grejo lahko nazaj.
ficfiric 1
24. 10. 2016 13.31
+4
Heh..nism vedu da ce ti bombe pod ritjo eksplodirajo in odides je namen sam v zastonj zivljenju...se prav so tud v argentino begal sam zarad luskuza in sociale...sedaj nam pa prodajajo kako so jih preganjal ..
alicante123
24. 10. 2016 13.03
+11
Vse kar še "rešuje" tovarniške delavce znotraj EU je velika oddaljenost Kitajske ali Bangladeša in s tem stroški transporta. Zato pa imajo nekatere tovarne znotraj EU in na njenih obrobjih sužnjelastniški sistem, da zbijejo stroške dela in pri tem mastno služijo. Pojavljajo pa se že ideje, da bi zgradili velike plavajoče tovarne, zasidrane v mednarodnih vodah, katerih delavci ne bi potrebovali delovnih dovoljenj in ne bi bili podvrženi lokalni zakonodaji. Sladki sadovi kapitalizma !
VolkBrenin
24. 10. 2016 12.50
+10
Kje je zdej "tista čudovita " in dobrodelna družina z njihovega dvora ....??? .. ne bev ne mev..... pa tako zelo so dobrodelni.... s ta staro na čelu.... pljuc...
doma?in 1
24. 10. 2016 12.25
+12
Pri nas pa poležavajo po cele dneve in se igrajo z novimi iphon-i
Ramzess
24. 10. 2016 12.29
+5
Pri nas rabiš za to šolo oz. izobrazbo, ...
ficfiric 1
24. 10. 2016 13.32
-2
V slo rabis solo za lezat...to pa se strinjam..ker drgac ne znas pravilno...:-)
Banion
24. 10. 2016 12.20
+12
Podjetniki v Turčiji so takoj našli rešitv namesto da Evropa daje denar Erdoganu naj začne odpirati tovarne, bo imela dvojno korist, begunci ne bodo pritiskali na naselitev v Evropi, Turki bodo imeli gospodarsko rast ljudje pa delo in zaslužek.
santamaura
24. 10. 2016 11.58
+14
Angeži so že po tradiciji veliko bolj fini od npr, Nemcev. Nemci so poceni delovno silo po balkanski poti transportirali za tekoče trakove pa imajo same probleme, ker novodobni sužnji vidijo kakšne plače za isto delo imajo domačini. Angleži so pa posel kar preko Turkov sklenili
letmeseeit
24. 10. 2016 11.26
+14
Aja to je ona Turčija, katera sili v EU. Lepo je gobezdat in pisat članek na Mac-u in nosi majico H&M , izdelkov kateri prihajajo iz podobnih tovarn....
bigbooss
24. 10. 2016 12.15
+1
Ti tudi gobezdas, ker verjames tem pravljicam , sirski begunci v Turčiji Živijo še bolje kot v Siriji, če pa gledaš VB in Evropo pa Živijo džungli bi lahko rekli razmere so katastrofalno, poguglaj mal iz ven evropskih držav, aja pa ne odvisne medije ki povedo resnico in ne laž
korintos23
24. 10. 2016 11.17
+11
Kupite šivalne stroje, počasi pridejo k nam!