Tujina

IS izvaja genocid nad Jazidi, kristjani in šiitskimi muslimani

Damask/Moskva, 17. 03. 2016 13.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
K.H./STA/S.S.
Komentarji
22

Sirski Kurdi so dejali, da so na severu Sirije vzpostavili federalno upravo. Rusija naj bi večino vojaških sil iz Sirije umaknila v nekaj dneh, a je Putin poudaril, da se lahko vrnejo v le nekaj urah. Ameriški zunanji minister pa je dejal, da Islamska država izvaja genocid nad Jazidi, kristjani in šiitskimi muslimani.

Jazidi bežijo, avgust 2014
Jazidi bežijo, avgust 2014 FOTO: Reuters

Skrajna skupina Islamska država izvaja genocid nad kristjani, Jazidi in šiitsko muslimansko manjšino na svojem ozemlju v Iraku in Siriji, je danes dejal ameriški državni sekretar John Kerry.

"IS sam priznava, da izvaja genocid, kar potrjujejo tudi njegova ideologija in delovanje," je dejal Kerry, ki je poudaril, da je IS odgovoren tudi za zločine proti človečnosti in etnično čiščenje proti tem in drugim verskim in etničnim manjšinam.

Dodal je, da so IS pregnali s 40 odstotkov ozemlja, ki ga je nekdaj nadziral v Iraku, in z 20 odstotkov ozemlja v Siriji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Priznal je, da ZDA in njene zaveznice niso uspele zbrati vseh dokazov o zločinih IA, so pa v zadnjih nekaj mesecih opravili pregled. Tako vedo, da so pripadniki IS avgusta 2014 ubili več sto Jazidov in da jih je bilo več deset tisoč ujetih na gori Sindžar ter da je bilo jasno, da bi jih brez posredovanja mučili.

V iraškem Mosulu in drugod so usmrtili kristjane samo zaradi njihove vere, je še poudaril Kerry in dodal, da kristjanke silijo v spolno suženjstvo.

Kurdi naredili korak k popolni avtonomiji

Sirski Kurdi si prizadevajo za popolno avtonomijo Kurdov v regiji.
Sirski Kurdi si prizadevajo za popolno avtonomijo Kurdov v regiji. FOTO: Reuters

Sirski Kurdi in njihovi zavezniki so danes podprli načrt za vzpostavitev federalne uprave na severu Sirije, je sporočil visoki predstavnik tamkajšnjih Kurdov Idris Nasan. Gre za korak k popolni avtonomiji Kurdov v regiji, kar bo zagotovo zelo razburilo sosednjo Turčijo. Načrt sta sicer že zavrnila tako sirski režim kot opozicija.

Nasan je sporočil, da so načrt o federalizaciji območja podprli na današnji konferenci v pokrajini Hasake na severovzhodu Sirije. Konference se je udeležilo kakih 200 delegatov iz različnih etničnih in verskih skupin, ki predstavljajo glavnino kurdske skupnosti v Siriji in njihovih zaveznikov. Več podrobnosti o tem načrtu ni znanih.

Federalni sistem naj bi veljal predvsem na območju treh enklav na severu Sirije na meji s Turčijo, kjer je kurdska Stranka demokratične unije (PYD) že konec leta 2013 razglasila avtonomijo. Gre za območja kantonov Kobane in Efrin v pokrajini Alep ter za kraj Džazira v pokrajini Hasake.

Območja okoli mest Kobane in Džazira na vzhodu in v osrednjem delu severa Sirije so že fizično povezali, potem ko so od tam pregnali borce skrajne skupine Islamska država. Efrin pa zaenkrat ostaja enklava, čeprav se tudi od tam sile IS že počasi, a vztrajno umikajo.

Načrtom Kurdov nasprotujeta tako sirski režim kot opozicija

Načrti kurdske PYD, ki sicer ne sodeluje na mirovnih pogovorih med sirsko vlado in opozicijskimi skupinami v Ženevi, so že naleteli na nasprotovanje. Zavrnili so jih tako s strani režima predsednika Bašarja al Asada kot tudi s strani opozicije.

Današnja deklaracija Kurdov "nima nobene pravne osnove" in je brez pomena, je za sirsko tiskovno agencijo Sana povedal visok predstavnik sirskega zunanjega ministrstva. V opozicijski Nacionalni koaliciji pa so menili, da gre za "poskus vzpostavljanja entitet, regij oz. administracij, ki uzurpira voljo sirskega ljudstva".

Ruski vojaki se vračajo z bojišč v Siriji.
Ruski vojaki se vračajo z bojišč v Siriji. FOTO: AP

Rusija naj bi umik večine sil iz Sirije končala v nekaj dneh

Rusija bo umik glavnine svojih vojaških sil iz Sirije končala pred koncem tedna, je v danes objavljenem intervjuju nakazal poveljnik ruskega letalstva Viktor Bondarev. Moskva je sicer svoje sile in vojaško opremo iz Sirije začela umikati v torek, da bi spodbudila iskanje politične rešitve sirskega konflikta.

"Menim, da bo zadeva končana hitro in v roku, ki sta ga določila predsednik in obrambni minister. V dveh ali treh dneh bo naloga opravljena," je Bondarev dejal v danes objavljenem intervjuju za ruski časnik Komsomolska Pravda.

Ruska vojaška letala se iz Sirije v Rusijo vračajo od torka, potem ko je dan prej Putin presenetljivo zaukazal umik večine ruskih sil iz nemirne bližnjevzhodne države. Rusija bo v Siriji sicer obdržala letalsko oporišče pri Latakiji in pomorsko oporišče v Tartusu ter bo nadaljevala z napadi na teroriste.

Za zdaj ni povsem jasno, koliko sil točno naj bi Rusija ohranila na sirskih tleh. Po besedah Bondareva bo skupaj z bojnimi letali umaknila tudi helikopterje, ki jih bo naložila na tovorna letala.

Bondarev je še dejal, da bo od 500 do 700 ljudi, ki so sodelovali v ruskih zračnih napadih v Siriji v podporo vladi v Damasku, prejelo odlikovanja.

Putin: Rusija lahko že v urah znova okrepi prisotnost v Siriji

Rusija lahko svojo vojaško prisotnost v Siriji znova okrepi že samo v "nekaj urah", če bi se to izkazalo za potrebno, je danes posvaril ruski predsednik Vladimir Putin in sprte strani v sirskem konfliktu pozval, naj spoštujejo prekinitev ognja. To je Putin sporočil, medtem ko je ruskim vojakom, ki so se vrnili iz Sirije, izročil visoka odlikovanja.

Putin je odlikoval vojake, ki so se vrnili iz Sirije.
Putin je odlikoval vojake, ki so se vrnili iz Sirije. FOTO: AP

"Če bo potrebno, lahko Rusija dobesedno v nekaj urah okrepi svojo prisotnost v regiji na raven, ki jo terja razvoj dogodkov, in uporabi celoten arzenal možnosti, ki ga imamo na razpolago," je dejal Putin.

Obenem je sicer dodal, da si tega ne želijo, saj da vojaška eskalacija ni njihova izbira. "In zato polagamo upe v zdravo pamet vseh strani, v zavezo mirovnemu procesu tako s strani sirskih oblasti kot opozicije."

Na tej slovesnosti je Putin med drugim še zatrdil, da z umikom nikakor ne pušča na cedilu svojega zaveznika Bašarja al Asada, saj da bo Rusija njegov režim še naprej vojaško in drugače podpirala.

V Siriji Rusi med drugim puščajo napreden protiletalski obrambni sistem S-400, ki bo, kot je opozoril, sestrelil "vsako tarčo", ki jo bodo zaznali kot grožnjo.

Asada je tudi pohvalil, saj da ga odlikujejo "zadržanost", "iskrena želja doseči mir" ter "pripravljenost na kompromis in dialog". Izrazil je prepričanje, da bodo "patriotske sile" v boju proti džihadistom že kmalu beležile nove zmage.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mitja Vilar
18. 03. 2016 10.06
+2
Slovenska in evropska zunanja politika ni sposoban odpraviti vzrokov begunskih kriz po svetu. Vedno so v ozadju ameriški interesi po naravnih dobrinah. Kdo je v Siriji, kjer je plin oborožil opozicijo proti Asadu ali kdo je v prvi fazi oboroževal tega, ki je potem dal sest dvojčka? Od koga je bil prej finanicran Gadafi ali kdo je naredil v zadnjih 10 letih 4 ali 5 vojn? Politika večine držav EU je imperialstična. Od vedno je bila in vedno bo. In so ljudje predsem v politki, ki temu ne bodo pritrdili. Recio Velika Britanija, ki vodi Common wealth z 63 članicami, da ja ne bi kdo pomisli, da so oni kolonialnisti. Ob povprešnem poznavanju zgodovisnkh dejstev in povpreni stopnji socialne inteligence je to, kar se dogaja najboj logična rešitev. Sirijo so evropsli politiki skupja z ZDA nareidli kot instant juho. V neko področje vsuješ prašek iz vrečke, primešaš kerozin in rastrelivo ter prižgeš.
LAC
18. 03. 2016 09.14
+6
NA SLIKI PUTINA JE PA SVETOVNA FACA ČASTNI STRAŽAR NA DESNI! VERJETNO JE POLN VODKE!
Klimova
17. 03. 2016 21.56
+6
Vladimir, kaj pa Kurdi? Kakšen načrt?
majstr4
17. 03. 2016 22.03
+3
ja :D toj pa zih domena Eu, pa naši močni vaški fantje pa to,...
Kollerik
17. 03. 2016 22.18
+4
Klimova, bojim se da je tvoj/naš Vladimir pustil Kurde lepo na cedilu, kar se temu nesrečnemu narodu dogaja že stoletja.
Klimova
17. 03. 2016 22.21
+2
LLLEPI
17. 03. 2016 21.26
+3
Dogovor ni nic trd Eu VODITELJI bojo eu delavcu vzeli denar in Turkom nakazali nove miljardice Turki pa se norcujejo iz vseh Bruselski politiki pa kakor da ne zivijo na tem svetu
LLLEPI
17. 03. 2016 20.35
+4
Ravno Bruselski veleumi so sprozili to preseljevanje narodov sedaj se pa sprenevedajo in delijo denar EU davkoplacevalcev TURCIJI IN GRCIJI Pa se sebi za pametovanje od katerega ni nic in so spravili vso EU v krizo
kolbek460
17. 03. 2016 20.13
+4
Putinova vojska jih je samo malo zmehčala te ameriške kozojebce ,sedaj se jih pa od sramu noče nihče več dotaknit ,njihov Ameriški proizvod so sedaj jim je dano da jih onini potočejo do kolen
LLLEPI
17. 03. 2016 20.29
+4
Turcija naj jih kar zadrzi ce jih tako veslo sptrejema.Vsaka drzava mora zascititi svoje meje in prebivalce,drugace zgine z zemljevida sveta. Turki so si lepo podredili Eu DAVKOPLACEVALCA da jih podpira in da jim ni treba delat
LLLEPI
17. 03. 2016 20.30
+7
Balkansko pot pa je zaprla Makedonija ce bi cakali na slovenijo bi se MARSOVCE sprejeli
hle
17. 03. 2016 16.50
+17
To kar tukaj šele sedaj odkrivate so nekateri mediji pisali in tudi dokumentirali že tri štiri leta nazaj ampak takrat ste vi samo vpili Asad je kriv nekoč je bil poklic novinarja časten in v službi resnice danes pa ste ga umazali do konca
Biofanatik
17. 03. 2016 20.00
+9
Tako kot so razvrednotili pošteno delo so tudi pošteno novinarstvo.
LLLEPI
17. 03. 2016 21.28
+5
Novinarji so sami razvrednotili svoje delo ker so po vecini kupljiva roba
oblikovana realnost
17. 03. 2016 16.40
+9
Kot da bi zapihljal rahel vetrič ki odpihne pesek prikrivanja na 24ur.com. Glede na to da islamska država uporablja koran in zgled "preroka Mohameda" za svojo zakonodajo v državi bi lahko kaj napisali še o tem. Npr. Ali je Mohamed ubijal ljudi? Kako zakaj? Kako se to danes vidi v islamski državi? Zakaj po celem svetu muslimani džihadisti v imenu religije ubijajo nedolžne ljudi? Ali je imel kak bivši musliman v Sloveniji težave z apostijo? itd
walter2
17. 03. 2016 17.42
-2
oblikovana realnost
17. 03. 2016 18.03
+12
Ne, da izobrazijo ljudi o grozljivem delu islama. Če bi bili politiki in voditelji dobro izobraženi o tem grozljivem delu, bi verjetno drugače odreagirali v določenih situacijah, kar pomeni manj pobojev in nedolžnih žrtev ustvarjenih s strani uvoženih muslimanskih džihadistov. "Če ne veš nič o zlu in ga nočeš videti ga ne moreš premagati."
LLLEPI
17. 03. 2016 20.39
+6
Imas prav zadnjic sem gledal prispevek iz Belgije kjer je potreba po policajih ogromna da zagotovijo varnost pred muslimani. Tudi mi se bomo spremenili v policisko drzavo ce jih bomo se uvazali
LLLEPI
17. 03. 2016 20.41
+3
Politike ne zanimajo zrtve in poboji jim pridejo celo prav za promoviranje svoje politicne karijere Kar pa najbol zanima vse politike je denar in zanj so pripravljeni storiti cisto vse
Lakiluk
17. 03. 2016 15.41
+2
Močnih postav teli ruski vojaki. Lakote že niso trpeli na bojiščih v Siriji.
nevski
17. 03. 2016 18.41
+2
Imajo svoje kuharje v Siriji in hrano redno dovažajo iz Rusije.
jesen?ica
18. 03. 2016 08.39