Tujina

'Sirski podpredsednik poskuša zapustiti državo, a je v hišnem priporu'

Damask/Alep, 18. 08. 2012 18.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Režim sirskega predsednika Bašarja al Asada naj bi poskušal zapustiti tudi podpredsednik Faruk al Šara. Če bi al Šara res zapustil Sirijo, bi bil to nov hud udarec za režim, potem ko sta ga zapustila premier Riad Hijabi in general Manaf Tlas.

Faruk al Šara
Faruk al Šara FOTO: Reuters

V Siriji so se pojavile govorice, da je režim sirskega predsednika Bašarja al Asada poskušal zapustiti tudi podpredsednik Faruk al Šara. Državna televizija je to novico uradno že zanikala. Medtem pa so se napadi v državi nadaljevali. Režimske sile so v noči na soboto znova silovito bombardirale več četrti v največjem sirskem mestu Alep.

Govorice o prebegu al Šare so se pojavile pred dvema dnevoma. Njegov bratranec je objavil, da je al Asadov namestnik poskušal prebegniti v sosednjo Jordanijo. A televizija je zdaj poročala, da "Faruk al Šara nikoli niti za trenutek ni pomislil, da bi zapustil državo".

Nekdanji sirski minister Abdo Husamedin, ki je sicer prebegnil že marca, je za televizijo Al Arabija dejal, da je al Šara v hišnem priporu. "Al Šarov položaj je zelo dobro znan. Poskuša zapustiti Sirijo. Vendar pa mu splet okoliščin to preprečuje. Še posebej dejstvo, da je že nekaj časa v hišnem priporu," je opisal.

Husamedin je še dodal, da je več visokih predstavnikov Sirije pod skrbnim nadzorom, zato jim morebiten prebeg težko uspe.

Če bi al Šara res zapustil Sirijo, bi bil to nov hud udarec za al Asadov režim, potem ko sta ga zapustila premier Riad Hijabi in general Manaf Tlas, Asadov bližnji prijatelj.

73-letni al Šara sicer velja za eno najmočnejših oseb med sunitskimi alaviti, ki so glavni podporniki al Asadovega režima. Na visokih položajih v režimu je že skoraj 30 let. Podpredsednik je od leta 2006, prej – še v času vladavine al Asadovega očeta Hafeza – pa je bil več kot 20 let zunanji minister.

Al Asad sicer še vedno nadaljuje z ofenzivo proti upornikom. Njegove sile so v noči na soboto znova močno bombardirale Alep. V četrti Bustan al Kasr naj bi bil ubit tudi tamkajšnji poveljnik upornikov.

Znova so bombe padale tudi na kraj Asas pri Alepu. Tam je bilo v sredo v eksploziji dveh letalskih bomb ubitih najmanj 60 civilistov, med njimi tudi ženske in otroci.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Elias47
19. 08. 2012 08.44
+0
..novica iz Holywooda...
vzhod
18. 08. 2012 23.43
-2
le hranro proti satanu in njegovim zahodnjaskim slugam
der.janez
18. 08. 2012 19.07
+2
medtem ko vi pisete bedarije, se je ze oglasil "defektor" in sporocil, naj ga ne zbujajo s tako neumnimi vprasanji sredi noci
artifakt
18. 08. 2012 18.44
+8
..jah zadišal so mu dolarji, pa se je odloču it, logično, tako kot njegov general...