Tujina

Sirski predsednik ponudil amnestijo upornikom, ki bodo položili orožje

Damask, 28. 07. 2016 11.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Potem ko je Rusija skupaj s sirsko vlado začela veliko humanitarno operacijo za mesto Alep, je predsednik Bašar al Asad upornikom v državi, ki bodo položili orožje in se predali oblastem, ponudil amnestijo.

Sirski uporniki, ki bodo v naslednjih treh mesecih položili orožje in se predali oblastem, je predsednik Bašar al Asad ponudil amnestijo. ''Vsi, ki so oboroženi... in jih išče pravosodje..., bodo nekaznovani, če se predajo in položijo orožje,'' med drugim piše v predsedniškem odloku.

Amnestijo je Asad ponudil, potem ko je Rusija danes sporočila, da je skupaj s sirsko vlado začela obsežno humanitarno operacijo za mesto Alep. Po napovedih naj bi za razdejano mesto vzpostavili humanitarni koridor.

Po napovedih ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja naj bi v Alepu odprli štiri koridorje. Trije naj bi bili za civiliste in "teroriste, ki želijo položiti orožje", četrti na severu mesta naj bi bil prav tako namenjen za upornike.

Sirski uporniki v Alepu
Sirski uporniki v Alepu FOTO: Reuters
V sirski državljanski vojni, ki se je začela leta 2011 s protivladnimi demonstracijami, je doslej umrlo najmanj 280.000 ljudi, milijoni so bili prisiljeni zapustiti domove.

Ob tem je danes tudi Bruselj pozval k humanitarni prekinitvi spopadov v Alepu, s čimer bi omogočili medicinske evakuacije ter dostavo zdravil, hrane in vode v vzhodni del mesta. Zaradi zaprtja zadnje dobavne poti so se namreč humanitarne razmere v tem delu mesta v zadnjem času močno poslabšale, okoli 300.000 ljudi pa je ostalo brez nujne pomoči.

Brez hitre humanitarne podpore bi lahko zaloge hrane pošle v nekaj tednih, mesto pa se lahko spremeni v največjo humanitarno katastrofo sirskega konflikta, sta v skupni izjavi za javnost sporočila visoka predstavnica EU za zunanjo in varnostno politiko Federica Mogherini in evropski komisar za humanitarno pomoč in krizno upravljanje Hristos Stilianides.

Po njunem mnenju je humanitarna prekinitev ognja zgolj prvi korak k rešitvi sirskega konflikta, ki ne more biti vojaška, temveč je lahko zgolj politična. Mednarodna skupnost se mora ob tem enotno in učinkovito zavzeti za vrnitev k reševanju konflikta. EU bo ob tem še naprej podpirala prizadevanja ZN za mirno rešitev, ljudem v stiski pa bo zagotavljala nujno humanitarno pomoč, sta še sporočila predstavnika Evropske komisije.

Uporabljajo kasetno strelivo

Uporabo streliva, ki vsebuje več manjših bomb, ki pokrijejo široko območje in lahko pri tem ubijejo številne civiliste, prepoveduje konvencija iz leta 2008. Podpisalo jo je 98 držav, med katerimi ni Rusije.

Organizacija za človekove pravice Human Rights Watch (HRW) je medtem danes sporočila, da so ruske in sirske vladne sile v napadih na položaje, ki so v rokah opozicije, večkrat uporabile prepovedano kasetno strelivo.

HRW je v zadnjih dveh mesecih zabeležil 47 napadov s kasetnim strelivom, ki sta jih ruska in sirska vojska izvedli na območjih pod nadzorom sirske opozicije v treh sirskih provincah. Do številnih napadov je prišlo v severnem in zahodnem predelu Alepa.

Organizacija je decembra lani sporočila, da so od 30. septembra, ko je Rusija začela napade, do decembra zabeležili 20 tovrstnih napadov. "Ruska vlada mora takoj zagotoviti, da njene in sirske sile ne uporabljajo orožja, ki ne izbira žrtev," je povedal predstavnik HRW Ole Solvang.

Vodji francoske in britanske diplomacije pozvala k prenehanju obleganja Alepa

Francoski zunanji minister Jean-Marc Ayrault in njegov britanski kolega Boris Johnson sta po današnjem srečanju v Parizu režim sirskega predsednika Bašarja al Asada in njegove zaveznike pozvala, naj prenehajo obleganje Alepa. "Obleganje mesta, kjer je ujetih skoraj 300.000 ljudi, onemogoča ponovno vzpostavitev mirovnih pogajanj," sta po prvem dvostranskem srečanju v skupni pisni izjavi za javnost sporočila zunanja ministra.

Posledice obleganja Alepa "so že katastrofalne, predstavljajo pa tudi nevarnost za odhod novih beguncev", sta poudarila. Zato sta zaveznike sirskega režima pozvala k "takojšnji prekinitvi operacij, ki kršijo premirje, doseženo v Münchnu, in mednarodno pravo".

"Predvsem Rusija ima sposobnost, da režim sirskega predsednika Bašarja al Asada prepriča, naj konča vojno in se vrne za pogajalsko mizo," sta še izpostavila.

Ayrault in Johnson sta ob tem zahtevala obnovitev prekinitve spopadov in vzpostavitev prehodne vlade z vsemi pooblastili. "Dokler se bo pobijalo civiliste, ne bo dolgotrajne politične rešitve, v Sirijo pa se ne bo vrnila stabilnost," sta še zapisala.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nevski
28. 07. 2016 21.31
+5
V vojni s teroristi lahko zmagaš samo tako, da pobiješ teroriste do zadnjega. Prebivalce okupiranega dela Alepa bojo lahko rešili samo tako, da bo sirska vojska pobila vse teroriste, ki divjajo po mestu in terorizirajo prebivalstvo. S teroristi se ne moreš pogajati.
SSHanjarDivision
28. 07. 2016 18.11
+5
zanimivo da taka novica prileti samo takrat ko sirski predsednik al pa Putin naredita nekaj dobrega
kure bedne
28. 07. 2016 16.33
+0
janša bo pokupil vso orožje in ga prodal naprej. Kot že neštetokrat.
Antropozofija
28. 07. 2016 16.31
+10
Zanima me zakaj Islamska država nima humanitarne katastrofe. Od kje oni dobivajo hrano in orožje. Mogoče jo pa oskrbujejo vesoljci ali pa kakšna intergalaktična skupnost za širitev vere.
rdecioktober
28. 07. 2016 13.45
+2
Blesarija to je naredil Že pred letom dni pa so vsi borci raje pobegnili v Evropo...:) ASAD premalo plača njegovi borci imajo radi Sirijo. No Videmškovi osvoboditelji pa sedaj koljejo po evropi...
masni
28. 07. 2016 13.28
+11
Položili bodo orožje in šli v dolgo vrsto za Evropo,kjer bodo lahko nadaljevali svoj nori boj.
frako
28. 07. 2016 12.50
+4
Jah sej vemo kako to gre par let se pobija in kolje na veliko dokler se ne zgodi to kar bi se mogl u štartu da se usedejo in zmenjo.
iGURT
28. 07. 2016 12.19
+25
...večina jih ne bo položila orožja, ker bi to pomenilo da ni več dolarske plače.
HorstWiesel
28. 07. 2016 12.48
+7
Rolesx
28. 07. 2016 15.48
+3
upornik ni IS terorist že dolgo je znano da amerika plačuje upornike in zaveznike amerike in jim daje orožje. A to ni terorist IS ampak nasportnik režima Asada.
iGURT
28. 07. 2016 16.06
+4
HorstWiesel
28. 07. 2016 16.40
+1
ZRTE, in po luftu letijo zelene špagetaste pošati...