Tujina

Sirski režim je pripravljen na dialog z opozicijo

Damask, 09. 02. 2013 11.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sirski režim je sporočil, da je pripravljen na "brezpogojen" dialog s sirsko opozicijo, da bi se tako končal konflikt v Siriji. Dialog bi se vrtel predvsem okoli umika al Asada z oblasti, kar je ključna zahteva sirske opozicije.

Režim naj bi bil pripravljen na dialog. Med tem se nasilje nadaljuje.
Režim naj bi bil pripravljen na dialog. Med tem se nasilje nadaljuje. FOTO: Reuters

Sirski režim je v petek zvečer sporočil, da je pripravljen na "brezpogojen" dialog s sirsko opozicijo, da bi se tako končal konflikt v Siriji. Že januarja je sicer sirski predsednik Bašar al Asad ponudil možnost nacionalnega dialoga in ustavnega referenduma, da bi se končala krvava sirska kriza.

"Vrata so odprta vsakemu Sircu, ki si želi priti do nas in začeti dialog. Ko rečemo dialog, mislimo s tem brezpogojen dialog," je v intervjuju za sirsko državno televizijo dejal minister za informiranje Omran al Zogbi. "Dialog bi moral v svoji uvodni fazi pokrivati najširši krog Sircev," je dejal Zogbi in poudaril, da se Sirija "približuje dialoški konferenci in da poti nazaj od tega nato več ni".

30. januarja pa je sicer poveljnik Nacionalne koalicije sirskih revolucionarnih in opozicijskih sil Moaz al Hatib postavil pogoje za morebitne pogovore s predstavniki sirskega režima. Zahteval je izpustitev 160.000 zapornikov iz sirskih zaporov in podaljšanje potnih listov za izgnane državljane na sirskih veleposlaništvih v tujini, preden bi se lahko sploh začeli kakšni pogovori.

V kasnejšem govoru je Hatib poudaril, da bi se dialog z režimom vrtel predvsem okoli umika al Asada z oblasti, kar je ključna zahteva sirske opozicije.

Rusija in Iran, ki sta sicer najpomembnejša podpornika sirskega režima, vztrajno pozivata režim in opozicijo, naj začneta dialog čim prej, da se prekine prelivanje krvi po državi.

V času napovedi o morebitnem dialogu pa se po državi nadaljuje nasilje, še posebej na območju Damaska, kjer naj bi sirske vladne sile v zadnjih 24 urah ubile večje število upornikov.

Al Asad pa se je medtem v odgovor na veliko gospodarsko krizo, ki pesti Sirijo, odločil za preoblikovanje svoje vlade.

Sirska državna tiskovna agencija Sana je danes namreč poročala, da bo prišlo do preoblikovanja ministrstev za delo in socialne zadeve, v petih drugih ministrstvih pa bodo imenovani novi ministri. Gre za ministrstvo za javno upravo, kmetijsko ministrstvo, ministrstva za nafto in surovine ter za gradnjo, poleg tega pa še za finančno ministrstvo.

Sirsko gospodarstvo je zaradi skoraj dve leti trajajočega krvavega konflikta v razsulu. Goriva, elektrike, vode in živil primanjkuje, spopadi po državi pa so uničili velik del infrastrukture, še poroča dpa.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kim llsung
09. 02. 2013 20.12
+2
Asadova vojska je zadala hud udarec TERORISTOM!!! jenkiji so zopet ostali dolgih nosov.
appollyon
10. 02. 2013 15.26
-1
Se vid po bombardiranju damasca! hehe optimist, še na RT news so začeli pisati drugače, da se malo priliznejo naslednjikom Asada!
appollyon
09. 02. 2013 19.46
-1
Ene 2 leti so prepozni! Kot pri nas ko se oklepajo stočka z vsemi štirimi!
kim llsung
10. 02. 2013 10.23
Ivana podpira 14% raje,Asada podpira 80% raje,velika razlika!!!!
BASILEIA RHOMAION
09. 02. 2013 12.45
+6
Kaj pa Slovenski režim??? a je on tudi pripravljen na dialog z ljudsko opozicijo.
Dart Vejder
09. 02. 2013 11.49
+8
Sirski? Dejte mal sskj v roke vzet, no. Sirov je pravilno. Sej človek ne naroči sirskega bureka... Jao...