Tujina

Skoraj vse evropske nuklearke potrebujejo dodatne varnostne izboljšave

London, 03. 10. 2012 07.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Stresni testi evropskih jedrskih elektrarn naj bi pokazali, da skoraj vseh 143 nukleark potrebuje dodatne varnostne izboljšave. Evropski organ za jedrsko varnost je že opozoril Evropsko komisijo, naj bo pazljiva pri predstavitvi poročila, da ne bi spodkopali zaupanja javnosti.

Stresni testi so pokazali številne pomanjkljivosti. Našli naj bi jih pri vseh elektrarnah v Franciji. Na fotografiji je najstarejša francoska jedrska elektrarna Fessenheim, ki so jo zagnali že leta 1977.
Stresni testi so pokazali številne pomanjkljivosti. Našli naj bi jih pri vseh elektrarnah v Franciji. Na fotografiji je najstarejša francoska jedrska elektrarna Fessenheim, ki so jo zagnali že leta 1977. FOTO: Reuters

Evropske jedrske elektrarne imajo številne probleme, za odpravo katerih bi potrebovale okoli 25 milijard evrov, je razvidno iz poročila o stresnih testih, ki je pricurljalo v javnost. Stresne teste so opravili po katastrofi v jedrski elektrarni Fukušima na Japonskem, namen testov pa je bil ugotoviti, kako bi se evropske nuklearke odzvale na izredne dogodke.

Poročilo bo uradno znano jutri, a v javnost je že prišla informacija, da skoraj vse od 143 evropskih jedrskih elektrarn potrebujejo izboljšave, poroča BBC.

Evropski organ za jedrsko varnost je opozoril Evropsko komisijo, naj bo pazljiva pri predstavitvi poročila, da ne bi (še dodatno) spodkopali zaupanja javnosti, dodajajo pri britanskem mediju.

Poročilo, ki bi bilo lahko še spremenjeno, saj bo zadnja različica predstavljena jutri, izpostavlja, da pri 47 nuklearkah s 111 reaktorji v okolici 30 kilometrov živi več kot 100.000 ljudi. V poročilu naj bi bilo zapisano, da bi se morala v skoraj vseh jedrskih elektrarnah izboljšati varnost.

Številne ukrepe so morale jedrske elektrarne sprejeti že po katastrofi v Černobilu, vendar naj bi se pri tokratnih testih izkazalo, da v nekaterih državah nekaj ukrepov še vedno niso izvedli, poroča BBC.

Številne pomanjkljivosti so našli tudi v vseh 58 reaktorjih, ki jih premore Francija, ki je evropska država z največ jedrskimi elektrarnami. Te v državi proizvedejo kar 80 odstotkov elektrike.

Civilne iniciative, ki se borijo za zaprtje jedrskih elektrarn, pravijo, da se stresni testi niso dovolj osredotočili na ključna področja, kot so zastarelost tehnologije, možnosti terorističnih napadov in človekove napake.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DedekLakai
03. 10. 2012 11.52
+3
Še bolj bodo podpihovali nasprotnike nuklearnih elektrarn. Zmagajo pa itak naši \"zeleni\". So proti nuklearkam, so proti veternicam ker bojo baje ptiče odganjali ali celo kakega ptiča ubile ker so ptiči itak tako neumni, da se bojo kr not v njih zaletavali (dol padeš). Ne vm zakaj niso potem še tolk proti termoelektrarnam ki dejansko najbolj onesnažujejo okolja in pomojem največ ptičov ravno tiste pobijejo če se že tak bojijo za ptiče. Drugače je pa baje naša nuklearka ena najbolj varnihn v evropi sam to nam nič ne pomaga saj če kera naprimer v franciji \"pokne\" tudi mi *.
MR-1919
03. 10. 2012 12.15
+3
ja samo nemški, .... ptiči so šolani za veternice naši pa ne in so butasti...... :)
Te vidim
03. 10. 2012 09.33
+1
Aha, koliko € bo treba dat?
dajno
03. 10. 2012 08.14
+11
Aha, spet je nekdo v Bruslju lobiral, ker je zavohal, da je to lahko veliki biznis, ker je na tisoče nevedcev že tako proti nuklearkem, čeprav sami ne vedo, kaj sploh je in kako dela nuklearka.
:VOY:
03. 10. 2012 07.46
+0
BBC...to so tisti k so Mitja Meršola podpirali...no pol je pa jasno zakaj gre...pa to..