Tujina

Škotska pred zgodovinsko odločitvijo - da ali ne neodvisnosti

Edinburgh, 17. 09. 2014 08.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Škotsko le še en dan loči od zgodovinske odločitve, ostati v Veliki Britaniji, ali se odcepiti. Izid referenduma je povsem negotov, saj so Škoti razdeljeni približno na polovico. London jim v primeru zavrnitve neodvisnosti ponuja večjo avtonomijo.

Škotski premier Alex Salmond s plakatom, ki poziva k podpori neodvisnosti.
Škotski premier Alex Salmond s plakatom, ki poziva k podpori neodvisnosti. FOTO: Reuters

Nekoč neodvisna kraljevina Škotska je del prek 300 let stare zveze v okviru Združenega kraljestva. V zadnjih desetletjih so se v njej krepile nacionalistične težnje, tesno povezane z vzponom Škotske nacionalne stranke (SNP), zaradi česar so sedaj Škoti postavljeni pred vprašanje, ali naj pot še naprej nadaljujejo skupaj z Londonom ali sami. 

Od zgodovinskega referenduma o neodvisnosti jih loči le še en dan. V primeru podpore neodvisnosti se odpirajo številna vprašanja, kako naprej, London pa v primeru zavrnitve referenduma Škotom ponuja še večjo stopnjo avtonomijo.

Težnje po odcepitvi so prisotne že dolgo časa, leta 1999 pa je bil z oživitvijo škotskega parlamenta prebit prvi mejnik. Leta 2011 je na volitvah v parlament zmagal SNP in nemudoma napovedala izvedbo referenduma o neodvisnosti. Dogovor o tem sta podpisala škotski premier Alex Salmond in britanski premier David Cameron.

Podporniki referenduma obljubljajo bogato Škotsko

Eden glavnih v kampanji proti neodvisnosti je bil tudi nekdanji britanski premier Gordon Brown.
Eden glavnih v kampanji proti neodvisnosti je bil tudi nekdanji britanski premier Gordon Brown. FOTO: Reuters

V predreferendumski kampanji sta se oblikovala dva tabora. Podporniki neodvisnosti pravijo Da Škotska (Yes Scotland), zagovorniki zavrnitve neodvisnosti pa Boljši skupaj (Better Together).

SNP je izdala tudi belo knjigo o neodvisnosti, v kateri je zapisala, da bi lahko bila Škotska zahvaljujoč svojim naftnim zalogam v Severnem morju bogata, hkrati pa tudi bolj enakopravna in proevropska kot je Velika Britanija.

Ustvarimo lahko uspešnejšo Škotsko, je ponavljal Salmond in poudarjal, da želijo prekinit s tem, da jim vladajo politiki, ki jih Škoti niso volili.

Proti škotski neodvisnosti pa so vrste strnile vse večje britanske stranke, ki so aktivnost na terenu izrazito okrepile predvsem v zadnjih dneh. A pri tem niso bili povsem enotni. Neenotnost se je kazala predvsem v nejasnih obljubah glede večjih pooblastil za škotski parlament.

Škotski politični komentator in nekdanji politični urednik časnika Scotsman Hamish Macdonell je kot skupno točko vseh treh izpostavil dodelitev ustreznih pristojnosti, ki bi Škotski omogočale, da bi lahko sama določala in pobirala večino svojih davkov, poleg tega pa bi okrepila tudi pristojnosti na področju socialne in zaposlitvene politike.

Kampanja pred referendumom o neodvisnosti Škotske - 3
Kampanja pred referendumom o neodvisnosti Škotske - 3 FOTO: Reuters

A dejanske dodatne pristojnosti, ki bi jih prejela Škotska, so stvar pogajanj in v veliki meri odvisne od rezultata referenduma, je menil raziskovalec z edinburške univerze, ki sodeluje tudi pri projektu Scottish Centre on Constitutional Change Dejan Stjepanović. "Če bo izid (v primeru zavrnitve neodvisnosti) zelo tesen, bo za SNP to tudi neke vrste zmaga," je dejal.

Za ključne teme kampanje so se izkazala vprašanja prihodnje valute, škotske naftne rezerve, članstvo v EU in tudi usoda na Škotskem zelo cenjenega zdravstvenega sistema (NHS).

Medtem ko so bili obeti za zagovornike neodvisnosti dolgo časa precej slabi - javnomnenjske raziskave so jim redno pripisovale prek deset odstotnih točk zaostanka za nasprotniki - se je trend v zadnjih tednih obrnil in ena od najbolj verodostojnih anket jih je celo postavila na prvo mesto.

Kampanja pred referendumom o neodvisnosti Škotske - 6
Kampanja pred referendumom o neodvisnosti Škotske - 6 FOTO: Reuters

Ankete so sicer razkrile pomembne razlike med posameznimi skupinami prebivalstva - starejši volivci v večji meri nasprotujejo neodvisnosti kot mlajši, ženske manj podpirajo neodvisnost kot moški in ljudje, ki živijo na Škotskem, a so bili rojeni drugje, so manj naklonjeni neodvisnosti, v analizi na britanskem BBC ugotavlja David Cowling.

Škotska je neodvisnost že imela

Škotska kraljevina je kot suverena država obstajala že v zgodnjem srednjem veku. Njena pot z angleško se je v določeni meri združila leta 1603 s prehodom pod isto krono - škotski kralj Jakob VI. je v skladu z nasledstvom kot Jakob I. Angleški postal tudi kralj Anglije in Irske in se iz Edinburgha preselil v London. Njegova želja, da bi se kraljevini združili tudi pod enotnim parlamentom in cerkvijo, pa se ni uresničila.

David Cameron zagovarja slogan Boljši skupaj.
David Cameron zagovarja slogan Boljši skupaj. FOTO: Reuters

Škotska je tako v naslednjih desetletjih ostala pretežno suverena država, nakar se je leta 1706 - predvsem v luči finančne krize zaradi neuspešnega poskusa škotske kolonizacije Paname - odločila tudi za vstop v politično zvezo z Anglijo. Leta 1707 sta kraljevini uradno vstopili v skupno Kraljevino Velika Britanija.

Ta je nato leta 1801 vstopila še v zvezo z Irsko, čemur je sledil nastanek Združenega kraljestva Velike Britanije in Irske.

Leta 1922 ga je zapustila večina irskih grofij, ki so ustanovile Republiko Irsko, navaja spletna enciklopedija Wikipedia. Škotska je tako ostala v kraljestvu, ki še danes nosi uradno ime Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske. V njem so še Anglija, Wales in Severna Irska.

Leta 1934 je bila ustanovljena Škotska nacionalna stranka, ki je leta 1945 v Westminster za kratek čas poslala svojega prvega poslanca, naslednjega pa šele leta 1967. Prav v 70. letih minulega stoletja je nacionalistično gibanje na Škotskem zaživelo z novo močjo.

Eden od dejavnikov je bilo odkritje nafte ob obali Škotske, ob čemer je bilo pogosto slišati, da gre za "škotsko nafto", ki da pripada Škotski. "Nafta je bila izjemno močna simbolična tema. Bila je nova in bila je dramatična," se je kasneje spominjal tedanji laburistični poslanec iz Škotske Tam Dalyell.

Kampanja pred referendumom o neodvisnosti Škotske - 7
Kampanja pred referendumom o neodvisnosti Škotske - 7 FOTO: Reuters

Levo usmerjeni SNP, dotlej z le nekaj sto člani, je na volitvah v britanski parlament leta 1974 osvojila presenetljivo zmago in v London poslala 11 poslancev.

SNP je kasneje spretno izkoristila tudi ogorčenje prebivalcev nad proračunskimi rezi in reformami vlade premierke Margaret Thatcher, ki je na oblast prišla leta 1979 in je postala eden najbolj nepriljubljenih premierjev v škotski zgodovini. V 80. letih so namreč varčevalni ukrepi močno prizadeli od industrije odvisno škotsko gospodarstvo - več kot tretjina zaposlenih je izgubila delovna mesta.

Na referendumu leta 1979 je zaradi spornega pravila, da mora za glasovati najmanj 40 odstotkov volilnih upravičencev, propadel predlog za oblikovanje regionalnega parlamenta.

To je Škotom vendarle uspelo slabih 20 let pozneje. Leta 1997 je zadostna večina Škotov glasovala za regionalni parlament z omejenimi pristojnostmi in takratni premier, v Edinburghu rojeni Tony Blair, je leta 1999 po 300 letih oživil škotski parlament, holyrood.

V parlamentu se je Salmond izkazal za prekanjenega taktika, ki je svoji stranki ob dveh glavnih argumentih - nafti in dediščini Thatcherjeve - zagotavljal vse večjo moč.

Ko so leta 2010 na oblast v Londonu prišli konservativci Davida Camerona, so škotski nacionalisti negodovali, da je tako kot pod Thatcherjevo - Škoti da v londonski parlament pošiljajo leve poslance, vladajo pa jim konservativci. Na Škotskem - od 60. let minulega stoletja laburistični utrdbi - so namreč torijci leta 2010 osvojili le enega od 59 poslanskih sedežev.

Po volilni zmagi leta 2007 je SNP štiri leta vodila manjšinsko vlado, preboj, ki je pomenil velik korak na poti do referenduma o neodvisnosti, pa je dosegla na volitvah maja 2011, ko je v škotskem parlamentu osvojila absolutno večino. Salmond je nemudoma napovedal izvedbo referenduma o neodvisnosti.

S Cameronom je oktobra 2012 podpisal t. i. edinburški dogovor, ki regionalni vladi na Škotskem daje pooblastila za izvedbo referenduma. Marca lani je bil določen njegov datum - 18. september 2014, novembra pa je Salmond predstavil podroben načrt oblikovanja neodvisne države. Če se bodo Škoti izrekli za samostojno pot, se bo Škotska osamosvojila marca 2016.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Iniesta
18. 09. 2014 00.18
+8
Skoti si zasluzijo neodvisnost! Ze William Wallace se je v srednjem veku boril za to ...
kolbek460
17. 09. 2014 23.18
+0
Če bodo šli po naši poti bodo opleli prav kmalu.
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
18. 09. 2014 06.56
+1
I G N O R A N T
17. 09. 2014 22.03
+11
Razpad evropske unije je na obzorju
Roman Hren
17. 09. 2014 21.20
+6
Naj dobro premislijo! Ali gre za boljše živlenje vseh Škotov, ali gre le za zaslužke pokvarjenih politikov, kot je to primer v SlovenijI! Vsem "osamosvojiteljem" morajo že v startu odrezati apetite!
trucker87
18. 09. 2014 18.12
sao ni neke primerjave s škoti, mi smo bli pred propadom škoti pa kolko vem živijo zelo dobr
MavritoGazarinni
17. 09. 2014 20.55
+2
povejte ali naštejte eno državo,samo eno katere prebivalci so pri osamosvojitvi prosperiral...prebivalci in ne paraziti v politiki.kva se palite na te gluposti svoboda i ostala jajca,,,kaj do sedaj so pa živeli v kletkah in so jih jahal..ne morš verjet koliko je folk naiven kljub izobrazbam..
eiffel
17. 09. 2014 21.56
+0
tali?ni tom
17. 09. 2014 20.55
+4
seveda , zakaj nebi bili neodvisni! so vsi ti ki sedaj javkajo da se države nebi delile med prvimi priznali razpad Jugoslavije in s tem bratomorbno vojno ki je terjala na stotisoče pregnancev in žrtev! pa naj sedaj sami sprobajo kako je to "demokratično"! ali pač se pri njih kakor ne sme ker so pač "oni" pri balkancih,severnih afričanih pa še kje pa se to lahko "demokratizira"! IZ SRCA ŽELIM DA VSEM USPE REFERENDUM ,DA POSTANEJO SAMOSTOJNI IN IZKUSIJO"ČAR" NEODVISNOSTI! pa to popolnoma resno mislim! vsa čast ljudem ki hočejo novo priložnost , le upam da ne pokasirajo kakih slovenskih politikov in menedžerjev! potem so opleli kot mi!
aSeTiJo?eš
17. 09. 2014 20.06
+6
DA neodvisnosti!
jakarib
17. 09. 2014 19.24
+11
Če bodo škoti izpustili to priložnost in referendum pade so res eni bedaki. Pozivam vse Šktoe naj glasujejo ZA in se odcepijo od te "velike" Britanije in naj postanejo samostojna država.
strel?ek
17. 09. 2014 18.12
+4
kdaj se bo Slovenija osvobodila iz te EU zveze,Yuga ni bila dobra,EU ni dobra,kam mi spadamo,a ne...
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
18. 09. 2014 06.58
+1
od yuge smo lahko šli evropa nas ne bo pustila!!!
Dogo Argentino
17. 09. 2014 17.17
+12
Svoboda narodu! Naj živi Škotska in čas je da razpade velika britanija in posledično tudi združena kraljevevina, saj je bilo že zdavnej konec srednjega veka... danse ni več čas za kralje, kraljice itd...
Bu?ko Štru?ko
17. 09. 2014 16.12
+6
Obljubljajo jim bogato Škotsko... Nam so tudi obljubljali... pa kje smo sedaj? :D
.jest
17. 09. 2014 19.19
+2
Čebelar bi dejal, da bo Škotska druga Švica.
User1063544
17. 09. 2014 15.06
+1
Freeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeedooooooooooooooooooooooooooooom!!!!! Potem pa so mu odsekali glavo. Škotska neodvisnose ne bo vplivala samo na Škotsko samo ampak na obliko celotne evropske unije. Britanci cviknejo, in bodo zarad finančne oslabitve prisijeni postopoma zapustiti klub pokvarjenih in poskrbeti da bo bodoči kralj ali kraljica še sploh imel kraljevino... Sledila bo Irska in Združena kraljevina več ne bo kraljevina.. Ko pade tretji akter EU vlakca, bodo Nemci po mojem prepričanju začeli pritiskat na ECB ker bo zaradi odstopa VB EUR padel na kolena.. In vsi pufi se bodo mogli vračati... Posledica bodo nasprotovanja in obtožbe med članicami in posledično domino efekt prekinitev Evropskih pogodb itd... +/- kakšna svinjarija ki se bo sproti zgodila... No to je scenarij ki je zelo mogoč.
User1063544
17. 09. 2014 15.07
+8
Britanci trzajo samo na nafto ki se nahaja v škotski zemljici... S to nafto bi Britanci imeli protiutež pri soodločanju po skupni EURO usodi. In če bodo Škoti neodvisni, boste videli kako bo VB spremenila politiko do zahoda.... Tudi slovenija je 91. leta rekla danes je nov dan... danes so dovoljene sanje... in pri sanjah je tudi ostalo... Realnost pa je iz nas naredila hlapce... Takšnega položaja se Škotje še kako zavedajo...
ONniON
17. 09. 2014 14.45
+3
se bodo že sami odločili kako pa kaj
dreko123
17. 09. 2014 14.16
+15
Škotska, Katalonija, Krim, vzhodna Ukrajina... vsi ti ljudje imajo pravico da se odločajo zase... brez kakih zionistično/zahodnih imperjalističnih pristiskov in groženj, kot jih poznamo... če se gremo demokracijo naj ta velja za vse strani ne samo za tiste ali takrat ko pokvarjeni "eliti" to ustreza...
dreko123
17. 09. 2014 14.19
+10
še California se naj odcepi ko se že dlje časa pripravlja... ko bo začela pa zda razpadati na državice potem bo pa morda še upanje za ta svet...
Rovcanin33 .
17. 09. 2014 19.38
+5
Audy
17. 09. 2014 19.57
-3
Ja najbolje da gre vsaka vas v svojo državo... To ne pelje nikamor.
dreko123
18. 09. 2014 08.41
ali pa najbolje cel svet pod eno centralno vlado kot si na vse načine prizadevajo zionisti oz židje... ena vlada ena oblast in ena dikektiva...nobenih alternativ... dejansko centralna diktatura in oblast nad sužnji... monopol.... brez možnosti izbire ali suverenosti... bi raje to?
lnterReflections
17. 09. 2014 13.46
+18
Držimo pesti, da se Škotska osamosvoji!
woche
17. 09. 2014 11.34
-21
Great Britain !
kure bedne
17. 09. 2014 11.26
+20
Bravo Škoti. Angleži se bodo pa posrali. Banda kronana.
woche
17. 09. 2014 11.19
-17
A ste gledal mal preveč Brave Heart ?
kosomak
17. 09. 2014 11.14
+13
'Freeeeeeeeeeeeeeedom' - William Wallace GO SCOTLAND !!!
CandySkull
17. 09. 2014 10.26
+12
Škoti dejte še ns Gorence odcepit od Slovenije. Matr bi skupej šparal :-)
falco1
17. 09. 2014 10.59
+12
Ne bo šlo ker naj bi bil v Jesenicah že Kalifat.
CandySkull
17. 09. 2014 11.04
-4
Falco1..... Zanimiva zgodica za lahko noč a?
dreko123
17. 09. 2014 14.17
+4
Solatko
18. 09. 2014 06.13
primorci, dolenci, štajerci, vsi razen LJ bi se radi odcepili od Slovenije. Kar naj LJ postane samo še Slovenija in naj kar LJ ima vse te pokvarjene politike v parlamentu. Mi jih ne rabmo! ZA SVOBODO, ZA NEODVISNOST!