Tujina

Skrajneži Islamske države ubili najmanj 80 moških, ženske in otroke odpeljali neznano kam

Erbil, 16. 08. 2014 07.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na severu Iraka so skrajneži Islamske države masakrirali najmanj 80 moških, sicer pripadnikov ogroženih jazidov, ženske in otroke so ugrabili in odpeljali neznano kam. Resolucija, ki jo je sprejel varnostni svet ZN, opozarja islamske skrajneže, da so poboji, posilstva, napadi na šole in druga podobna dejanja lahko zločin proti človečnosti.

Sunitski skrajneži Islamske države so zasedli že približno tretjino iraškega ozemlja, tudi strateško pomembne jezove in naftna polja. Njihova obračunavanja s pripadniki drugih ver so pretresla svet.

Pripadniki Islamske države so včeraj vdrli v vasico Kocho, ki se nahaja okoli 45 kilometrov od Sindžara. Od vaščanov so zahtevali, da prestopijo v islam. Ker prebivalci očitno niso želeli sodelovati s skrajneži, je sledilo krvavo izživljanje nad neoboroženimi civilisti. Tuji mediji poročajo, da so skrajneži zaklali in masakrirali najmanj 80 moških. Ženske in otroke so odpeljali neznano kam.

Nekaj vaščanov je uspelo še pravočasno zbežati pred nasiljem. Dejali so, da so skrajneži prišli v vas z vozili, pokol pa so končali v eni uri. Prebivalec sosednje vasi je dejal, da mu je eden izmed skrajnežev, ki je v preteklosti živel na tem območju, opisal, kako je krvavi pokol potekal. Razložil mu je, da so vaščane kar pet dni prepričevali, naj se spreobrnejo v islam. Ker so vaščani to zavrnili, so jim pripadniki Islamske države pripravili "dolgo lekcijo". Ta naj bi bila tudi v opozorilo drugim.

Pred pokoli bežijo le z otroki v rokah.
Pred pokoli bežijo le z otroki v rokah. FOTO: Reuters

Sicer pa so ameriške vojaške sile sporočile, da so v bližini Sindžara uničile dve vozili pripadnikov Islamske države. Kurdske sile so jih namreč obvestile, da skrajneži napadajo civiliste v vasi Kawju.

In medtem ko na terenu civilisti umirajo oziroma so deležni brutalnih izživljanj, svetovni politiki razpravljajo, kako naj ravnajo. Včeraj so zunanji ministri EU podprli oboroževanje iraških Kurdov s strani posameznih članic, ki se za to odločijo. Ministri so ob tem najostreje obsodili napade sunitskih skrajnežev in kršitve temeljnih človekovih pravic, pri katerih bi lahko šlo tudi za zločine proti človečnosti. Poleg tega so napovedali, da bodo preučili možnosti, kako skrajnežem preprečiti, da bi imeli koristi od prodaje nafte, ter pozvali evropsko zunanjo službo, naj zagotovi močnejšo prisotnost EU v Erbilu.

Francija je pri mobilizaciji Evrope v boju zoper skrajneže izredno aktivna. Na poziv k pomoči pri oboroževanju iraških Kurdov sta se pripravljeni odzvati tudi Velika Britanija in Češka. Pomoči Iraku z orožjem ne izključuje niti Nemčija. Večina članic je sicer zadržanih, med njimi nevtralne države Švedska, Avstrija in Irska.

Kaj pa Slovenija?

Slovenija je zavzemala stališče, da je v prizadevanjih za preprečitev humanitarne katastrofe in ohranitve enotnega Iraka začasno oboroževanje Kurdov politična nujnost, a da sama v tem trenutku ne načrtuje sodelovanja pri tem.

VS ZN: Skrajneži naj se takoj sami razorožijo in razpustijo

Resolucija opozarja islamske skrajneže, da so poboji, posilstva, napadi na šole in druga podobna dejanja lahko zločin proti človečnosti.

Varnostni svet Združenih narodov pa je soglasno sprejel resolucijo, ki obsoja nasilje islamskih skrajnežev v Iraku in Siriji, zahteva od držav članic ZN, da jim preprečijo dotok denarja in borcev ter grozi s sankcijami državam, ki resolucije ne bodo upoštevale. Resolucija sicer zahteva tudi, da se islamski skrajneži sami takoj razorožijo in razpustijo.

Britanski veleposlanik pri ZN Mark Lyall Grant je po sprejetju resolucije dejal, da je Varnostni svet ZN pokazal trdno enotnost. "Z grozo smo opazovali njihova surova dejanja – poskuse izbrisa celotnih skupnosti zaradi njihove vere, brezobzirno pobijanje, nezakonite usmrtitve, namerne napade na civiliste, in odvratno spolno nasilje proti ženskam in otrokom," je dejal Grant.

Ameriška veleposlanica Susan Power je dodala, da so zgodbe, ki nastajajo v zvezi z Isilom prave nočne more in oblikovala se je nova fronta teroristične grožnje z uničujočo človeško ceno. Rusija, ki je sicer podprla resolucijo, je z izjavo namestnika veleposlanika Petra Iljičeva vseeno opozorila, da resolucija ni podlaga za morebitno vojaško akcijo. Moskva se boji, da bi zahodne države resolucijo morda kdaj v prihodnosti uporabile kot izgovor za napad na Asada.

Na svoj račun je prišel sirski veleposlanik Bašar Džafari, ki je doslej predvsem lobiral Rusijo in Kitajsko, naj vložita veto proti predlogom resolucij zahodnih držav glede Sirije. Opozoril je, da je Sirija že dolgo časa svarila pred nevarnostjo islamistov in dodal, da je Asadov režim naraven partner mednarodne skupnosti v boju proti terorizmu.

Kdo so skrajneži Islamske države?

Sunitski skrajneži Islamske države Iraka in Levanta (Isil) so se iz Sirije, kjer so se borili proti režimu predsednika Bašarja Asada, prelili v Irak in zavzeli velik del ozemlja na severu države, vključno z drugim največjim mestom Mosul. Preimenovali so se v Islamsko državo in na osvojenem ozemlju ustanovili kalifat. Prebivalstvo osvojenih ozemelj, ki ni sunitsko, silijo v spremembo vere ali jih preganjajo z domov in pobijajo. Varnostni svet ZN jih je zaradi tega razglasil za grožnjo mednarodnemu miru in varnosti ter resolucijo sprejel po sedmem poglavju ustanovne listine, ki omogoča tudi uporabo sile. Poleg Isila resolucija zadeva tudi fronto Al Nusra v Siriji in druge skrajne skupine povezane s teroristično mrežo Al Kaida.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (186)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

John Wayne 1
24. 12. 2014 03.53
Kva je Amerika naredila Iračanom... Titotova Jugoslavija je v Irak peljala bagerje pa pol šole, bolnice bloke gradila...Amerika pa cisterne pa vn odvažala nafto :))))
kapljač1
17. 08. 2014 08.34
+1
Vse kar se dogaja v Iraku,in še kje, gre pripisat nepotrebnemu vojaškemu posegu v državo z namenom uničenja enega človeka imenom Sadama. Čakam da mednarodno sodišče zaradi posredno storjenih zločinov v Haag privlečejo BUsha in nejgovo administracijo. Obamo, ker je mlitav.. namesto da bi na nekaj upornikom podobnga metal bombe kot je Bush metal na Sadama , pa meče vodo tem, ki jih je vsaki dan manj. Pa ne zarad vode. Danes se vidi, da je edini Sadam obvladoval svoje državljane, in jim glede na situacijio kljub temu nudil urejeno in varno državo. Prav tako Gadafi v Libiji. Komu potem služi Amerika ? Razkroju uničenu, v želji da bi obvaldovala predvsem neposlušne. Ukrajina ima srečo, da je v bližini Rus. In odločen vodja Putin. Bi se drugače znašla v podobnem kaosu kot Irak , Libija, Afganistan, Sirija.., kadar se je samo Amerika smela vmešavat. (Tako pa bo Ukrajina zgolj povod v novo svetovno vojno.. , in novo Evropsko katastrofo , ker se Evropa od vseh vojn ni nićesar naučila , oziroma se je najmanj , kjer bodo uničeni sicer mnogi narodi.. in potrditev, da je Amerika zelo slaba tolažba. Sam kaosa po koncu bojev pa verjetno ne bo. Že ker bi znalo ostat premalo ljudi, da bi jim kaos še koristil. Če se še ,malo pohecam s črnim humorjem)
dreko123
17. 08. 2014 11.43
+1
Elias47
18. 08. 2014 08.07
+3
Vsak, ki hoče spoznati pravi obraz Amerike, mu priporočam, da si prebere Henochove prerokbe (Henoch prophecies); da bo lahko razumel, kaj ti ameriški hudiči kuhajo....
hondica
16. 08. 2014 22.32
-1
Amerika pod Obamo postaja brezzobi tiger, mislim, da ga bodo državljani kmalu vrgli.
dreko123
17. 08. 2014 11.45
+1
in kaj jim pomaga ker je revček obama še ena lutka v igri pravih gospodarjev v ozadju... amerika itak nima precednika - same lutke... tam ni demokracije ali volje ljudstva... samo pesek v oči da mislijo da imajo izbiro pa je nimajo! demokrati, republikanci - nima veze - vse je isto igro vodijo njihovi gospodarji židje ali tako zvani zionisti... lastijo si vse... bančni sistem, državne rezerve vse inštitucije vključno s holywoodom... brezveze razlagat... nima veze katero lutko postavijo na oblast bodo stvar še vedno vodili isti ljudje...
StariVolki
16. 08. 2014 21.58
+3
Je ze nek interes oz. nekdo vzpodbuja to dejanje....ko so imeli americani interes so bili skoraj 10 let tam zdaj se pa neki obotavljajo pa nekaj kuhajo.
ServerAUTOMATIC
16. 08. 2014 21.43
+2
Na Kaher kot predstavnik EUja zastopa Slovenske interese v tej krvavi vojni in naredi mir.
Driskaprtiska
16. 08. 2014 20.50
+4
vera pa taka...
glava2
16. 08. 2014 18.11
+6
zakaj so za vse vedno krivi drugi? dejstvo je da so tipi fanatični de bili in to je to!
movi 1
16. 08. 2014 16.12
+8
ISIS JE ISTO KOT ZDA, IZRAEL, EU NIKAKRSNO PRESENECENJE. ZLO SE Z ZLIM VRNE SKODA, DA V TEM ZLU STRADAJO CIVILISTI PREDVSEM OTROCI! Ko je Tito se drzal gibanje neuvrscenih je bil tam MIR. Danes pa klanje po taktirki ZDA,EU, IZRAEL IN ISIS!!
LepistaNuda
16. 08. 2014 16.10
+4
Samo še en primer skrbi za lastne intererse. Najde se vodja, ki vzgoji fanatike (ti so v državah, kjer je oblast v rokah verskih voditeljev, precej pogostejši) in jih napumpa z višjimi cilji. Potem pod krinko vere, v kateri so običajno taka dejanja prepovedana, izvaja ropanje ali nasilje ali karkoli že. Voditelji in civilne iniciative pa nasedajo, da gre za verska trenja. Ne, VERA JE SAMO IDEALNA KRINKA. Zato bi jo morali že pred stoletji ukiniti ali pa sploh nikoli imeti.
schrodingerScat
16. 08. 2014 16.29
-1
brez vere (religije, točneje) ne bi ljudje nikoli uspel sonce vzhajat in zahajat in dežja priklicat.
T_one
16. 08. 2014 16.09
-6
neverjetno kako hitro pridejo mediji do tehle podatkov o žrtvah.... za pedofilijo v cerkvenih in političnih krogih potrebujejo desetletja, pa nimajo nobene številke, za nabiranje človeških organov s strani združenih narodov tudi ni dovolj deset let, pa še takrat se ne morejo odločiti ali ji je bil 10 ali 10 tisoč, kolikorkoliko jih je že, ocenijo za zanemarljivo...A pri tehleh teroristih, ki jih je ustvaril ravno zahod, pa ne glede, da oni morijo na nedostopnih lokacijah, po temi ali po pa dnevi, pa imajo tile zahodnosprostituirani mediji čisto točne podatkeo tem kaj in koliko, v nul koma nul sekunde.... neverjetno! še hitreje kot bi si namišljevali...
Mario71
16. 08. 2014 15.57
+3
zakaj spet pošiljat orožje, skoz en biznis. naj pride nodvisna vojska in naj že potolče to g amad s mrdljivo
s3kar
16. 08. 2014 15.32
-3
Vedno bolj sem prepričan, da je islam vera miru'...... Mislim, da se je to veljalo nekoč samo za Bošnjake, danes pa še za njih vedno manj...
janez139
16. 08. 2014 15.07
+3
Pa saj to je smešno in tragično obenem: "Resolucija, ki jo je sprejel varnostni svet ZN, opozarja islamske skrajneže, da so poboji, posilstva, napadi na šole in druga podobna dejanja lahko zločin proti človečnosti." Lahko so - ni pa nujno? Al jaz nekaj ne razumem tukaj?
schrodingerScat
16. 08. 2014 15.12
+1
iGURT
16. 08. 2014 14.50
+0
Veliki protesti različnih ljudi proti nasilju IS(is) v Londonu ... ... različnih ver in narodnosti ljudi skupaj ..
T_one
16. 08. 2014 16.10
-1
"ne samo, da bo narod dovolil, da jih "elita" zasužnji"; ampak bo "elita" ustvarila takšne pogoje, da jih bo narod za to celo sam prosil!"
iGURT
16. 08. 2014 14.46
-3
Četrta pošiljka Kurdske nafte pluje proti Hrvaški, ..zanimivo
schrodingerScat
16. 08. 2014 14.48
+1
res, glede na to, da je Pusićeva orožje prodajala nasprotni strani. ta trgovina je nedoumljiva
iGURT
16. 08. 2014 14.51
-2
Denar ne pozna levo desno, denar ne pozna mej ..
schrodingerScat
16. 08. 2014 14.52
+0
že že, samo orožje so pošiljal IS, nafta je pa kurdska :)
canelo
16. 08. 2014 14.28
+18
Evropejci sploh pa Slovenci se mi zdi da se sploh ne zavedajo kako se svet okrog njih spreminja...vse evropske države z izjemo Kosova in Francije imajo negativno rodnost medtem ko se število prebivalcev nenehno povečuje. Sam lahko rečem da sem se v Marseille-u počutu nekako kot bi se v Alžiriji. Medtem ko mi totalno izgubljamo stik z svojo nacionalno identiteto in nam je važen samo lasten užitek se v ozadju počasi prebuja velikan ki nekoč skoraj že osvojil Evropo, takrat jim z mečem to ni uspelo jim bo pa zdaj z k....,
schrodingerScat
16. 08. 2014 14.34
+1
iGURT
16. 08. 2014 14.39
-5
..Marseille, škoda nisi bival v predelu ki je ves zelen, vsaka hiša kos zelene aplate v ozadju, mirno, sproščeno .. všečno.
LOS - T
16. 08. 2014 15.50
+2
mislm da bi moral uvest kvote...hebes human right, amnesty int. in UN...
T_one
16. 08. 2014 16.14
+5
ja, kdo je pa dovolil prisejevanje; celo ga zagovarjajo na vse možne načine?? Tako je; politiki!... tako lahko nemoteno izvajajo "deli in vladaj"! Ne verjamem, da so vprašali kogarkoli izmed nas, če dovolimo priseljevanje; če bi, bi to zatovovo večina ljudi zavrnila... Krivi so politiki, ki so to dovolili.... integracija pa ta š
Skopušnik Janez
16. 08. 2014 14.09
-13
Žal so ti ljudje neizobraženi, vse kar od majhnega vidijo okrog sebe je zlo, vojne, sovraštvo, ki pa jim ga je vcepil belec. Ljudje pustite vero vernikom, uzivajmo življenje ker je lepo in prekratko.
www123
16. 08. 2014 14.13
+6
Neizobraženi?Saj hodijo jihadisti iz Evrope v Sirijo ,Irak...Pa nevrjamem da so neizobraženi.
schrodingerScat
16. 08. 2014 14.18
+3
to ni članek o konkvistadorjih v 15. stoletju ali svetem jeruzalemskem kraljestvu par 100 let prej. Ti ljudje niso kaj dosti belcev videl, razen na TV, vse vojne pa so vojskovali kar sami v kolikor govorimo o iračanih, uvoženi pa vojne niti ovohal niso, ti so turistični jihadisti
FantomSLO
16. 08. 2014 14.02
+29
In potem bi radi gradili dzamijo v Sloveniji... kot da ni dovolj da se derejo po zvocnikih iz dvorane v Domzalah
iGURT
16. 08. 2014 14.06
-10
Ti o katerih bereš ne bi nič gradili v Sloveniji ... ...
schrodingerScat
16. 08. 2014 14.22
+15
to pa ne bo držalo Bob. Gre za prav iste. Največji sponzor sunitskih skrajnežev je Katar, denar za ljubljansko džamijo pa prihaja od prav tam (katarski emir Khalifa Al Thai). Kalifat mu je celo v imenu
iGURT
16. 08. 2014 14.41
-8
Nisma se razumela, ti o katerih on bere ne bi nič gradili, ti bi rušili.. ... ti ki so pri nas in bi imeli verski objekt so druga scena.
schrodingerScat
16. 08. 2014 14.45
+1
ah, ok, sem iz prvega dela zapisa narobe sklepal, da govori o teh, ki potrebujejo prostor za molitev in bi radi gradili. mea culpa
iGURT
16. 08. 2014 14.52
-2
Saj govori o tem.. ... ampak, ti ki so pri nas in bi imeli verski objekt so druga scena.
schrodingerScat
16. 08. 2014 15.35
+0
a, ti o uporabnikih jaz pa o tistih, ki plačajo račune. sva že skupaj
balon200
16. 08. 2014 13.51
-9
Kaj so šele kristjani delal pred 15 leti v Srebrenici, Sarajevu itd...
schrodingerScat
16. 08. 2014 14.23
-3
rissp1
16. 08. 2014 13.40
+12
Tile ISIS so skoraj še večji gnoj kot pa izraelski židje in tisti ki jih podpirajo...
schrodingerScat
16. 08. 2014 14.23
+3
T_one
16. 08. 2014 16.20
+2
pravzaprav je ISIS pod kontrolo židovkega Mossada; vodja ISIS Al Baghdadi je agent Mossada z imenom Shimon Elliot! Vse "muslimanske" teroristične organizacije so pod kontrolo CIA-e, Mossada in tajnih služb Savdske Arabije, Anglije in nekaterih drugih zaveznic ZDA! V bistvu so vsi ti "muslimani" v teh terorističnih skupinah v resnici (muslimanski) plačanci! S temi terorističnimi skupinami skuša "elita" le obrniti ljudi proti muslimanom, in hkrati sprementi zakonodajo, da lahko popolnoma zasužnjijo svetovno prebivalstvo... ne služi jim samo kriza v te namene!