Tujina

Skrajneži zdaj obglavili še britanskega človekoljubnega delavca

London, 14. 09. 2014 08.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pripadniki Islamske države so objavili videoposnetek usmrtitve britanskega državljana, ki je v Siriji delal kot človekoljubni delavec, že pred več kot letom pa so ga skrajneži vzeli za talca. V govoru pred usmrtitvijo je odgovornost za svojo smrt pripisal britanskemu premierju.

David Haines in pripadnik Islamske države.
David Haines in pripadnik Islamske države. FOTO: You Tube

Islamski skrajneži so objavili posnetek obglavljanja 44-letnega britanskega državljana Davida Hainesa, ki je sicer živel v Perthu. Lani je bil ugrabljen v siriji, kjer je delal kot človekoljubni delavec.

Haines je bil ugrabljen marca lani v vasi Atmeh v provinci Idlib. Francoski agenciji Acted je pomagal razdeljevati človekoljubno pomoč, tako kto je to že prej počel v Libiji in Južnem Sudanu.

To je dejanje "čistega zla", je v odzivu na to dejal britanski premier David Cameron. Hainesa so obglavili pripadniki Islamske države (Isis), ki je na delih Sirije in Iraka razglasila kalifat.

Cameron je svojcem ubitega Britanca, ki je sicer živel v Perthu, izrekel sožalje in zagotovil, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da bi našli njegove morilce in jih "soočili s pravico".

Britansko zunanje ministrstvo se sicer še vedno trudi preveriti posnetke, ki so ga objavili sinoči. Posnetek najprej prikazuje Camerona, nato pa pokaže Hainesa, oblečenega v oranžna oblačil, poleg njega pa je zamaskirani skrajnež z nožem v roki.

"Moje imeje David Cawthorne Haines. Želim povedati, da ste za mojo usmrtitev popolnoma odgovorni vi David Cameron," je na posnetku dejal Haines. Ob tem pojasni, da je Cameron, tako kot njegov predhodnik Tony Blair z ZDA oblikoval koalicijo proti Islamski državi.

"Na žalost pa bomo na koncu mi, britanska javnost, plačali ceno za sebične odločitve našega parlamenta," je še dodal. Nato pa skrajnež, ki naj bi imel britanski naglas pove, da mora Britanec plačati, zaradi Cameronove obljube, da bodo za boj proti Isisu oborožili iraške Kurde (pešmerge).

Velika Britanija je namreč donirala težke mitraljeze in naboje iraškim oblastem. Kurdski vojaki, imenovani tudi pešmerge, pa imajo v bojih s skrajneži veliko vlogo.

Usmrtitev je komentiral tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki je sicer pred dnevi napovedal trd boj s pripadniki Isisa. "Naša srca so z družino gospoda Hainesa in z Veliko Britanijo," je povedal Obama. Škotski premier Alex Salmond pa je dejal, da je bil Haines človekoljubni delavec, ki je v Siriji pomagal prebivalcem. "Njegovega morilca bo obsodil vsak, ki ima vsaj malo človeškega občutka," je dodal.

Umor so obsodili tudi britanski imami in britanska muslimanska skupnost. Imam Qari Asim, ki vodi mošejo v Leedsu, je dejal, da je napad na britanskega državljana, napad na Veliko Britanijo, hkrati pa obsodil dejanje Isisa.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni