Tujina

ANIMACIJA: Predviden razvoj vremena na mestu nesreče. Dež, sneg in veter otežujejo delo reševalcem

Paris, 25. 03. 2015 09.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
14

Na območju, kjer je strmoglavilo letalo A320 družbe Germanwings, se zadržuje fronta. V nižjih predelih dežuje, v višjih pa sneži, zaradi česar je reševalna akcija nekoliko otežena. Helikopterji sicer preletavajo mesto nesreče, okoli 65 vojaških policistov pa se je na goro odpravilo peš.

Več videovsebin
  • Predviden razvoj vremena v francoskih Alpah
    00:33
    Predviden razvoj vremena v francoskih Alpah
  • Mestu, kjer je strmoglavilo letalo, se približuje fronta
    01:23
    Mestu, kjer je strmoglavilo letalo, se približuje fronta

Več sto gasilcev in predstavnikov vojaške policije se je podalo na mesto nesreče, kjer je včeraj okoli 11. ure dopoldan strmoglavilo letalo nemškega nizkocenovnega prevoznika Germanwings. Letalo je strmoglavilo v južnih francoskih Alpah, blizu kraja Barcelonnette v departmaju Alpes-de-Haute-Provence, nihče od 144 potnikov in 6 članov posadke nesreče ni preživel. Večina policistov in gorskih reševalcev se bo poskušala do območja nesreče prebiti peš, okoli 30 pa so jih tja že zgodaj zjutraj pripeljali s helikopterji. Ti bodo skrbeli predvsem za varnost in zaščito mesta nesreče, saj se bojijo, da bi kdo plenil med razbitinami. Prav tako na tem območju živita dva tropa volkov.

Helikopter leti nad območjem, kamor je strmoglavilo nemško letalo.
Helikopter leti nad območjem, kamor je strmoglavilo nemško letalo. FOTO: Reuters

Akcija odstranjevanja trupel in razbitin bo zelo zahtevna. Letalo se je namreč ob trčenju povsem razletelo. Razbitine in trupla žrtev so raztrešena na območju dveh kvadratnih kilometrov, ostanki letala pa so se praktično spremenili v prah, pripovedujejo reševalci, ki so včeraj že našli prvo od dveh črnih skrinjic.

Več deset vojaških policistov se je do mesta nesreče odpravilo peš. Kot opozarjajo odgovorni, je pot zelo strma in zahtevna, na določenih mestih pa tudi zelo nevarna.
Več deset vojaških policistov se je do mesta nesreče odpravilo peš. Kot opozarjajo odgovorni, je pot zelo strma in zahtevna, na določenih mestih pa tudi zelo nevarna. FOTO: Reuters

Na območju nesreče se bo do petka zadrževala fronta

Poleg zahtevnega terena in dejstva, da se je letalo razletelo na tisoče kosov, reševalcem delo otežuje tudi vreme. Kot napovedujejo vremenoslovci, se bo vreme danes na območju francoskih Alp še poslabšalo. Območje je zajela nevihta, ki je prinesla sneg v višje ležečih predelih in dež v nižinah. Prav tako se je ponoči okrepil veter, zaradi česar je nekoliko okrnjeno helikoptersko reševanje.

Radarska slika padavin za Francijo.
Radarska slika padavin za Francijo. FOTO: Meteo France

Vodja jutranje izmene reševalne ekipe, ki se je podala na goro, je dejal, da je njihova primerna naloga zaščititi mesto nesreče. Če bo veter premočen ali preslaba vidljivost, bodo prekinili akcijo, saj gre za zelo zahtevno operacijo, v kateri mora pilot helikopterja dlje časa obdržati helikopter na mestu, kar je v slabih vremenskih razmerah zelo težko.

Reševanje na težko dostopnem terenu bo potekalo vsaj teden dni, če bodo slabe vremenske razmere vztrajale dlje časa, pa se lahko akcija podaljša še za kakšen teden.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
25. 03. 2015 16.44
-3
Zakaj neki sredi gora rabijo toliko policajev, in sicer vojaških.
tepee
25. 03. 2015 15.23
logite?než
25. 03. 2015 15.09
+1
ojej...pa smo spet pri vaših animiranih filmih
Eastman
25. 03. 2015 14.59
+2
Đizs, po mojem ste na 24ur veseli da pride do kakšnega takega dogodka saj potem lahko poročate o vsem kar se tam dogaja. Vreme, kaj imajo reševalci na jedilniku, dajte opišite še kakšne turistične destinacije tam naokrog.... beda od bede.
fairplayy
25. 03. 2015 14.07
-1
LAHKO DA JE BILO VREME KRIVO KI JE ZADNJE ČASE ZELO NEPREDVIDLJIVO...
fairplayy
25. 03. 2015 13.06
+2
ubogi svojci vsi starši svojih otrok, vnukov bratje sestre ki so izgubili bližnjega...se spomnim preden smo pristajali na Brniku, kako smo se nenadno spuščali in nato sunkovito dvigali, da smo se vsi spraševali kaj je stevardese prestrašene na svojih sedali privezane ne preveč prijetna izkušnja ni bilo nobenega pojasnila ali opravičila s strani osebja...
Ramzess
25. 03. 2015 12.17
-11
Opet ovira vreme, klasični scenarij. In ko smo že pri naravi, čudno da za možen vzrok niso omenili mrka, ali magnetne anomalije, glede na padanje letala in drugega.
GEneRaL000017
25. 03. 2015 12.32
+8
gardist
25. 03. 2015 10.37
-10
a nasi resevalci pomagajo...smatram da potrebujejo francozi predvsem helikopterske enote, ker njihovi ne ustrezajo modernemu nacinu resevanja..ane ata Brojan.. sam da se pes ne hod!!
dr.dare
25. 03. 2015 10.33
-4
A holande pa merklova tud peš gresta?