Tujina

Slavijo trije Američani

Stockholm, 15. 10. 2007 13.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nobelovo nagrado za ekonomijo bodo prejeli trije Američani - Leonid Hurwicz, Eric Maskin in Roger Myerson.

Švedska akademija znanosti je danes v Stockholmu sporočila, da bodo Nobelovo nagrado za ekonomijo za letošnje leto prejeli Američani Leonid Hurwicz, Eric Maskin in Roger Myerson, ker so postavili osnove teorije alokacijskih mehanizmov o tem, kako in zakaj se podjetja odločajo za investicije, s katero so prispevali k razumevanju dobro delujočih trgov.

Švedska akademija znanosti je danes v Stockholmu sporočila, kdo bo prejel Nobelovo nagrado za ekonomijo
Švedska akademija znanosti je danes v Stockholmu sporočila, kdo bo prejel Nobelovo nagrado za ekonomijo FOTO: Reuters

Teorijo alokacijskih mehanizmov, ki jo je začel Leonid Hurwicz, razvila pa sta jo Eric Maskin in Roger Myerson, je po ocenah Švedske akademije znanosti veliko prispevala k razumevanju lastnosti teh mehanizmov v razmerah, ko trg deluje ali ko ne deluje, pri tem pa upošteva spodbude posameznikov in zasebne informacije.

Njihova teorija omogoča ekonomistom, vladam in podjetjem, da ločijo, "kdaj trg dobro deluje in kdaj ne", s svojo teorijo pa so pomagali pri razlagi mehanizmov in procesov odločanja v gospodarskih transakcijah, tako npr. katera zavarovalna polica je najboljša, da ne bi prišlo do zlorab.

Hurwicz, ki ima 90 let, je doslej najstarejši dobitnik Nobelove nagrade. Raziskovalec, ki se je rodil v Moskvi, je profesor ekonomije na Univerzi Minnesota v Minneapolisu. Maskin (56 let) je profesor na Inštitutu za napredne študije na Princetonu, Myerson (56 let) pa je profesor na Univerzi Chicago v Illinoisu.

S tem so sporočili še dobitnike zadnje, šeste Nobelove nagrade, ki jih bodo nagrajenci prejeli na slovesnosti 10. decembra.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

eiffel
15. 10. 2007 16.20
persen, nimaš prav. Od leta 1968 Sveriges Riksbank podeljuje Nagrado za ekonomske vede v spomin Alfreda Nobela. To ni isto kot Nobelova nagrada, ki jo je izumitelj dinamita predvidel samo za fiziko, kemijo, medicino/fiziologijo, književnost in mir. Očitno je švedskim bančnikom dobro uspelo popularizirati ekonomijo, vendar njihova nagrada ne gre iz Nobelovega sklada, čeprav so se prišlepali na njegovo ime.
brainiac
15. 10. 2007 16.11
eiffel. nimaš prav. nobelova nagrada za ekonomijo se podeljuje od leta 1968 ( ostale od leta 1901).
eiffel
15. 10. 2007 16.02
Kakšna neumnost! Nobelove nagrade za ekonomijo vendar sploh ni.