Tujina

Merklova: Ni dvoma, da gre za udarec Evropi

London, 24. 06. 2016 08.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
S.S./V.L./STA
Komentarji
504

Velika Britanija je za brexit. Voditelji EU menijo, da so pred državo težki časi. Nemška kanclerka Merklova je posvarila članice EU pred prenagljenimi odzivi na odločitev Velike Britanije, saj bi s tem tvegali nadaljnje delitve v Evropi. Francoski predsednik Hollande pa "to bolečo odločitev" obžaluje.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kaj referendumski izid pomeni za gospodarstvo Evrope in Slovenije?
    01:21
    Iz SVETA: Kaj referendumski izid pomeni za gospodarstvo Evrope in Slovenije?
  • Iz SVETA: Kaj čaka Britance?
    01:33
    Iz SVETA: Kaj čaka Britance?
  • Iz SVETA: Cameron bo odstopil
    01:25
    Iz SVETA: Cameron bo odstopil
  • Iz 24UR: Kaj izid referenduma pomeni za Slovenijo?
    02:13
    Iz 24UR: Kaj izid referenduma pomeni za Slovenijo?
Brexit
Brexit FOTO: AP
Veliko Britanijo, natančneje Škotsko, je danes obiskal ameriški predsedniški kandidat Donald Trump, ki je navdušen nad odločitvijo Britancev. ''Nazaj so si vzeli svojo državo, to je odlično,'' je komentiral.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je v odzivu na četrtkovo odločitev britanskih volivcev za izstop iz EU v Bruslju dejal, da gre za zgodovinski trenutek, a ne za trenutek histeričnih odzivov. "Odločeni smo obdržati našo enotnost kot sedemindvajseterica," je zagotovil v imenu voditeljev 27 držav članic.

Ni skrivnost, da smo si želeli drugačen izid referenduma, je v prvem odzivu po objavi izidov britanskega referenduma dejal Tusk.

"Popolnoma se zavedam, kako resen, celo dramatičen je v političnem smislu ta trenutek. Ne moremo napovedati vseh političnih posledic tega dogodka, zlasti za Veliko Britanijo. To je zgodovinski trenutek, a zagotovo ne trenutek za histerične odzive. Zagotavljam vam, da smo pripravljeni tudi na ta negativni scenarij," je izjavil. 

Tusk je zagotovil, da se zaradi brexita ne bo zgodil pravni vakuum. Dokler Velika Britanija formalno ne zapusti Evropske unije, bo zanjo kot tudi v sami državi veljala evropska zakonodaja, tako v smislu pravic kot obveznosti.

Borut Pahor po izglasovanem brexitu: Obstoj Evropske unije je za nas življenjskega pomena.

Po mnenju predsednika Evropskega parlamenta Martina Schulza je odločitev Britancev za izstop iz EU težek trenutek tako za EU kot Veliko Britanijo. Treba je ohraniti stabilnost v teh težkih časih, je prepričan. Po besedah Schulza se bo v torek sestal Evropski parlament, ki bo ocenil izid referenduma in sprejel resolucijo o nadaljnjih postopkih in delu parlamenta.

Merklova: Ni dvoma, da gre za udarec Evropi

Nemška kanclerka Angela Merkel je posvarila članice EU pred prenagljenimi odzivi na odločitev Velike Britanije, da zapusti povezavo, saj bi s tem tvegali nadaljnje delitve v Evropi. Kot je povedala, odločitev Britancev sprejema z obžalovanjem. "Ni dvoma, da gre za udarec Evropi in evropskemu procesu združevanja," je dodala po današnjem posvetu z vodji nemških parlamentarnih strank in poslanskih skupin v bundestagu.

Kakšne bodo posledice britanske odločitve, bo po besedah nemške kanclerke odvisno od tega, ali bo preostalih 27 članic Unije dokazalo voljo in sposobnost, da iz referenduma ne bodo delale hitrih in preprostih sklepov, ki bi samo še dodatno razdelili Evropo. Cilj britanskih pogajanj o izstopu iz EU bi moral biti po njenem mnenju "tesni in partnerski odnosi med EU in Otokom".

Izstop VB iz EU
Izstop VB iz EU FOTO: Thinkstock

Francoski predsednik Francois Hollande je zaradi izidov britanskega referenduma sklical izredno sejo vlade. Odločitev britanskih volivcev, da zapustijo Evropsko unijo, je težek preizkus za Evropo, predvsem z vidika ekonomskih in finančnih posledic, je dejal Hollande. To "bolečo odločitev" globoko obžaluje, je še izpostavil.

"Evropa ne bo mogla več delovati, kot je doslej," je še povedal francoski predsednik. "V teh razmerah bo morala pokazati svojo trdnost in moč," je dodal po srečanju z več francoskimi ministri. "Nevarnost je ob ekstremizmih in populizmih neizmerna," je izpostavil.

Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier pa je dejal, da je to zelo žalosten dan za Veliko Britanijo in EU.

Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je že napovedal, da se bo z nemško kanclerko Angelo Merkel posvetoval, kako bi se lahko izognili verižni reakciji v drugih državah članicah. Meni sicer, da verižne reakcije ne bo.

Belgijski premier Charles Michel se je zavzel, da bi po zgodovinski odločitvi Britancev julija sklicali "konklave EU"."Določiti moramo svoje prednostne naloge in oblikovati novo prihodnost za Evropo," je tvitnil.

Odločitev Britancev je že sprožila pozive k referendumu tudi v drugih evroskeptičnih državah članicah, kar bi lahko še dodatno ogrozilo trdnost Unije, ki se že tako spopada z gospodarsko in begunsko krizo.

Papež Frančišek je odločitev Britancev pospremil z besedami, da je bila to volja ljudstva. "Od nas vseh pa to terja veliko odgovornost, da zagotovimo dobrobit prebivalcev Združenega kraljestva, pa tudi dobrobit in sožitje celotne evropske celine."

Geert Wilders, voditelj nizozemske svobodnjaške stranke, je že napovedal, da je zdaj čas tudi za referendum v njihovi državi. Izide je pozdravila tudi francoska voditeljica skrajno desne stranke Marine Le Pen, ki si želi podoben referendum tudi pri njih.

Vodja italijanske skrajne desničarske in evroskeptične Severne Lige Matteo Salvini je čestital Britancem za odločitev na referendumu in dejal, da bi morala biti Italija naslednja. 

Tudi nemška evroskeptična stranka Alternativa za Nemčijo (AfD) je pozdravila odločitev Britancev. "Britanci so naredili veliko uslugo Evropi s svojo suvereno odločitvijo," je izjavila podpredsednica stranke in poslanka v Evropskem parlamentu Beatrix von Storch. "Veselimo se, da bomo dobri sosedi," je dodala.

Sinn Fein po brexitu za referendum o združitvi Severne Irske z Irsko

Severnoirska katoliška nacionalistična stranka Sinn Fein zahteva referendum o združitvi Severne Irske z republiko Irsko. "Smo v okoliščinah, ko bo Severna Irska pahnjena ven zaradi glasovanja v Angliji (...) Sinn Fein bo zdaj pritisnil s svojo zahtevo, s svojo dolgoletno zahtevo za glasovanje o meji," je izjavil vodja Sinn Feina Declan Kearney.

Irski premier Enda Kenny je poudaril, da obžaluje, da so se Britanci odločili za izstop iz EU. Kot je dejal po seji irske vlade, na kateri so govorili o posledicah odločitve za brexit, vlado najbolj skrbijo morebitni vplivi za trgovino in gospodarstvo, za Severno Irsko in EU.

Nov referendum?

Škotska premierka Nicola Sturgeon je po objavi izidov četrtkovega referenduma dejala, da se Škotska v prihodnosti vidi kot del EU. Škotska je po njenih besedah jasno in odločno glasovala za obstanek v Uniji z 62 proti 38 odstotkom.

Povedala je še, da je znova ''na mizi'' referendum o neodvisnosti. Prvi je bil leta 2014, ko so Škoti odločili, da ostanejo del Združenega kraljestva. 

Kako se odziva Slovenija?

Miro Cerar
Miro Cerar FOTO: AP

Premier Miro Cerar spoštuje odločitev Britancev, a hkrati tudi obžaluje. ''Prepričan sem, da je treba Evropsko unijo ohraniti in še nadalje krepiti kot skupnost in projekt spodbujanja miru, sodelovanja, svobode in varnosti.''

''Evropska unija ostaja in mora obstati tudi brez Združenega kraljestva, za to se bom zavzemal z vso močjo. Prepričan sem, da bo referendumska odločitev za izstop, po verjetnem kratkotrajnem obdobju relativne negotovosti mednarodnih trgov, vodila v dodatno utrditev Unije in spodbudo k njeni prenovi. Takšni, ki bo omogočila, da se bomo s sodobnimi izzivi spopadli bolj učinkovito, z večjo mero solidarnosti, odločnosti in tesnejše povezanosti. Čas je, da se znova resno posvetimo naši skupni prihodnosti, predvsem tistim konkretnim elementom v prid našim državljanom, ki nas povezujejo in delajo močnejše. Slovenija vsekakor ostaja močno zavezana nadaljnji krepitvi Evropske unije,'' je poudaril Cerar.

Predsednik republike Borut Pahor je dejal, da je za Slovenijo obstoj EU življenjskega pomena. V interesu vseh državljanov Slovenije je, da med državami s skupnimi interesi stečejo procesi, ki bodo pripeljali do ustave EU s federalnim značajem, je poudaril Pahor. "Mislim, da je v interesu, da bomo šli na referendum, na katerem bomo odločali, ali želimo biti v takšni federalni uniji," je v izjavi za medije izpostavil predsednik, ki nad odločitvijo Britancev ni bil presenečen.

Slovenija je po njegovih besedah sposobna preživeti tudi sama. Vendar pa ji bo veliko lažje skupaj z drugimi narodi v okrepljeni Evropi. Slovenija mora stopiti skupaj, zbrati svojo sposobnost presoje in definirati cilj, ki mora biti federalna Evropa.

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec močno obžaluje odločitev za brexit, ki bo huda preizkušnja tako za Veliko Britanijo kot za EU.

Velika Britanija se je podala na pot, ki bo izjemno težka in trnova, ne samo zanjo, ampak tudi za države, ki z njo aktivno sodelujejo tako gospodarsko kot politično, pa je poudaril predsednik DZ Milan Brglez.

Velika Britanija je bila eden temeljnih kamnov razvoja evropskih integracij, prav tako je del evropskega humanizma. V času, ko se EU spopada s številnimi spremembami in izzivi, bi lahko Velika Britanija, če bi še naprej ostala del Unije, omogočila temeljit in korenit premislek o njenem nadaljnjem razvoju, je dejal.

Brglez je še izrazil prepričanje, da je EU za vse države v Evropi edina prava pot. "Je pot demokracije, miru in pot vladavine prava. Je pot gospodarskega razvoja in dviga blaginje," je poudaril.

Napovedal je, da se bo Slovenija še naprej zavzemala za "razvoj Unije kot integracije, ki omogoča blaginjo našim državljankam in državljanom, za njeno poglobitev, širitev in solidarnost med njenimi članicami".

Minister za finance obžaluje odločitev Britancev. ''Storili bomo vse, kar je v naši moči, da bo Slovenija to občutila v čim manjši meri,'' je dejal minister.

V SD obžalujejo odločitev Britancev. ''Tesen izid kaže, da bi lahko bila odločitev tudi drugačna in da se mnogi na Otoku zavedajo negativnih posledic, ki jih ta odločitev prinaša tako za državo kot za EU.'' Kot menijo, je pred EU težka preizkušnja. Dodali so, da ne želijo, da bi referendumu postajali nekakšno politično orožje.

Kriza, ki je nastala zaradi glasovanja Britancev za izhod iz EU, je najresnejša kriza Unije od njenega nastanka, je ocenil predsednik SDS Janez Janša. Od danes se mora Slovenija pripravljati na vse scenarije, in sicer zlasti s krepitvijo gospodarstva, krepitvijo sodelovanja v Natu ter s povezovanjem z državami v okviru Srednje Evrope.

Fajonova: Ni dober dan, ni pa trenutek za paniko

Evropska komisarka za promet Violeta Bulc je izrazila upanje, da bodo Britanci našli dovolj modrosti, da bodo znali preseči trenutno polarizacijo ter spet našli svojo notranjo trdnost, "ker ta njihova notranja trdnost pomeni trdnost tudi za vse sosedske države".

Evropska poslanka Patricija Šulin iz poslanske skupine Evropske ljudske stranke obžaluje izid. ''Izid referenduma predstavlja poraz tako za Veliko Britanijo kakor tudi za Evropsko unijo, saj je lahko le močna in povezana Evropska unija, ki si prizadeva za večjo povezanost držav članic, kos vsem izzivom, ki nas čakajo v prihodnosti. So pa negativne posledice izstopa neprimerno večje za Veliko Britanijo,'' meni Šulinova.

Kremelj je po britanski referendumski odločitvi za izstop iz EU izrazil upanje, da ta odločitev Otoka ne bo škodila odnosom z Rusijo. Sicer pa so v Moskvi poudarili, da je močna in predvidljiva EU v interesu Rusije.

Evropska poslanka Tanja Fajon je dejala, da za ''nas to ni dober dan, ni pa katastrofa in ni trenutek za paniko. Združeno kraljestvo je imelo v evropski družini sicer vedno posebno mesto, pridobili so številne koncesije in drugačne ureditve, a očitno državljani tudi s tem niso bili več dovolj zadovoljni''. Po njenem mnenju je lahko to tudi priložnost za preudarne spremembe, za zasuk v nov začetek. 

Evropski poslanec Milan Zver pa je dejal, da smo se zbudili v drugačni, šibkejši Evropski uniji. ''Zagotovo pa so se Britanci zbudili veliko bolj osamljeni in oslabljeni kot ostali državljani Evropske unije. A dejstvo je, da smo izgubili vsi. Čeprav so meseci pred nami velik izziv za evropsko povezovanje, sem prepričan, da so varnostni mehanizmi Evropske unije dovolj močni, da bodo vzdržali tudi ta šok.''

Izid referenduma je bil za mnoge presenečenje in do neke mere tudi šok, ocenjujejo analitiki vodilnih bruseljskih političnih inštitutov in think-tankov. Odločilni dejavnik pri odločitvi britanskih volivcev, da glasujejo za izstop iz EU, bi po njihovem mnenju lahko bila želja povrniti Otoku suverenost.

Franc Bogovič pa je komentiral, da je danes žalosten dan za EU, a še veliko bolj za Veliko Britanijo, vendar referendumsko odločitev je treba spoštovati.

''Izstop Velike Britanije mora za zvezo pomeniti nov začetek in odločnejše delovanje. Imamo priložnost boljše Evrope, bolj trdne Evrope, ki bo pomemben globalni igralec. Velika Britanija je v zadnjih letih s svojim nasprotovanjem, iskanjem posebnih statusov, pogosto ustavljala ključne in nujne projekte zveze, zato je na nas, da od tu dalje delamo učinkoviteje,'' pa je izide komentiral evropski poslanec Lojze Peterle

Ljubljanski župan in predsednik PS Zoran Janković je dejal, je to ''nedvomno pomembna preizkušnja tudi za našo državo, kako bo vsebinsko pristopila k organizacijskemu preoblikovanju evropske skupnosti''

Britansko-slovenska gospodarska zbornica meni, da bo brexit povzročil nekaj nihanj in sprememb, ki pa se ne bodo zgodile takoj. Glede srednjih ali dolgoročnih gospodarskih posledic pa predvidevajo, da ne bodo tako hude, saj se tako ena kakor druga stran ne bosta pripravljeni odreči dostopu do trgov.

Britanska veleposlanica v Sloveniji Sophie Honey je dejala, da so se Britanci odločili zapustiti Evropsko unijo in njihovo voljo je treba spoštovati.

Anketa Arhiv
Menite, da bi morali imeti podoben referendum tudi pri nas?
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (504)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PredsednikPepe
29. 06. 2016 10.05
Udarec predvsem Merklovi in njeni politiki. Še več bo takšnih izstopov. Naj se gospa zamisli ..
PredsednikPepe
29. 06. 2016 10.05
Udarec predvsem Merklovi in njeni politiki.
Lublančan
26. 06. 2016 10.44
+3
Torej nam sedaj grozi novo zmanjšanje suverenosti? Dokler bo EU samo podaljšana roka ZDA in bodo evro politiki samo papagajsko ponavljali za američani, kako je za vse kriva Rusija in da jo je treba pokoriti, toliko časa Slovenci ne bi smeli pristati na nič. Sploh pa ne na to da nas lahko brez naše privolitve zvlečejo v vojno v kateri nas bodo zbrisali iz eksistence.
aaaaaa122121
26. 06. 2016 13.25
zmanjsanje, elite nam jo zelijo vzeti popolnoma, samo se najvecje ofce tega ne dojamejo.
puspan
26. 06. 2016 08.56
+1
Zadnja izjava Angele Merkel samo potrjuje njeno sposobnost v ocenjevanju krize Evrope po referendumu v VB. Hitre in nepremišljene izjave mnogih vodijo samo v še večje nesporazume, ki jih je potem še mnogo težje reševati, kot sicer. Ker imamo celo pri nas veliko evroskeptikov, ne bi bilo nič narobe tudi tu razpisati podoben referendum, kot v VB. Da še slednji dobijo večino, to bi bil hec, le cviljenje za tem bi bilo najbrž slišati daleč preko meja našega kontinenta hihihi.
Ciymbalta
25. 06. 2016 21.47
+1
Kaj bi pa ta Merklova rada, naj raje gre eno zvezdico zbriše iz plave zastave
PredsednikPepe
29. 06. 2016 10.09
Udarec predvsem politiki Merklove. Naj s eraje zamisli ...
BUONcaffee
25. 06. 2016 20.48
+1
Obvezno uvesti vizume za kolonialiste.
User1063544
25. 06. 2016 15.42
+5
Hehe posledice se že poznajo, top 400 nabogatejših je v enem dnevu izgubilo 127 miljard dolarjev. ZATO se politika in ultrabogati pritožujejo in žalijo zaradi Brexita. Ker se gre za njihove namanipulirane in nakradene denarce...
sinhron
25. 06. 2016 08.51
+2
Izstopili so , euro poslanci in njihovi uslužbenci in evropski komisarji VB bi morali takoj zapustiti svoje pozicije in jim tako dati vedeti , da se bo za njih marsikaj na negativno spremenilo !
Nikiiy
25. 06. 2016 08.20
+9
MULTI KULTURA se je v prah SESULA...
Nikiiy
25. 06. 2016 08.19
+10
Migranti Wilkomen, Angleži Aufiderzen...
NapovedovalecPrihodnosti
24. 06. 2016 21.47
+24
In ravno Merklca daje take izjave katera je glavni faktor vsemu in ravno zaradi nje in njenega naseljevanja migrantov so izstopili.Sprevideli so pa tudi,da jih Bruselj,Francija in seveda Nemčija kakor tudi vse ostale države guli v nulo.Te tri države so namreč v tajnem tropaktu.
contadino
24. 06. 2016 21.16
+5
Če nas odhod Anglije spravi na kolena , ali celo na žale , kakor pravi patriot 73 , potem si države ne zaslužimo .
FCL
24. 06. 2016 21.00
+38
MERKLOVA UTIHNI, ZA VSE SI KRIVA TI !!!
JE-BI-GA
25. 06. 2016 10.12
+2
Cofar
24. 06. 2016 20.54
+22
Kot prebivalec SLO nič ne čutim EUja. Bolje ni, slabše tud ne, ni več tiste varnosti, kot so jo poznali naši starši, vse je bolj zapufano kot v jugi... v glavnem vse skup en šmorn :) tko da mi je čist vseen al so angleži v eu al pa ne. Živel ne bomo nič drugače :)
resort
25. 06. 2016 10.20
+2
Nam vsaj sedaj ne bodo več regulirali meje.
aaaaaa122121
24. 06. 2016 20.45
+3
Upajmo da koncni.
Infraping
24. 06. 2016 20.32
+3
DonDonDan
24. 06. 2016 20.22
+40
Udarec neumni Merklci v glavo. Če ne bi tako ihtavo vabila horde emigrantov v EU, sigurno ne bi ta 2 procenta prevagala v odhod Britanije. Ampak bi mogoče bilo 55 ali 60 odstotkov za obstanek. Ta babura je butasta do konca !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
puspan
24. 06. 2016 21.44
-20
Levi in še posebno desni ekstremisti jo pač ne marate in to je seveda nekaj čisto normalnega. Angela, iskrena vam hvala za vse, kar ste in še delate v dobro vseh ljudi dobre volje združene Evrope.
resort
25. 06. 2016 10.21
+0
puspan
25. 06. 2016 20.30
+3
Grčija se je zafurala čisto sama in, če ne bi dobila kreditov, bi bili danes lačni in bosi. Bo pa seveda dolgo trajalo preden se bodo pobrali. Torej po tvoje so tudi pri nas krivi tuji krediti, ki jih Mramor skoraj vsak teden po kapljicah pod mizo sprejema od posojilodajalcev ??!! Levih, niti desnih ekstremistov nikoli nisem in tudi ne bom podpiral. Vse to so eno in ista faladraka, ki nam je in nam še vedno dela vsak dan veliko škodo.
exdetektiv
24. 06. 2016 19.41
+13
Ej Merklova ...LAHKO NAZAJ ZVIJEŠ TISTI KOLUT KABLA KI JE POLOŽEN V ROKAVSKI ZALIV Z NAMENOM DA NE BODO PRISLUŠKOVALI POGOVOROM ja....
misterbin
24. 06. 2016 19.33
+34
Tako se bodo seveda rešili tudi vsiljenih beguncev kar je dobro za državo .
Naveli?anec
24. 06. 2016 19.17
+44
Takšen udarec Evropi kot ga je zadala Merklova ga še ni bilo. Sram jo je lahko in bi mogla že zdavnaj odstopit, sploh nima kaj za bluzit.
misterbin
24. 06. 2016 19.34
+14