Znanost in tehnologija
Oglas

S tem obeskom boste izgubljenega ljubljenčka vedno dobili domov

Ljubljana, 06. 09. 2016 08.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Locatemy.pet je prvi pametni obesek, ki za samo 9,99 evra lastnikom kužkov in mačk omogoča miren spanec. Uporabniki pametnih telefonov lahko namreč lastnika pokličejo zgolj tako, da se z mobilnim telefonom dotaknejo obeska najdene živali, kar pomeni manj skrbi za lastnike in manj stresa za izgubljene ljubljenčke..

Locatemypet - 1
Locatemypet - 1 FOTO: Locatemypet

Več let so ustvarjalci obeska Locatemy.pet iskali način, kako bi za izgubljene kužke in njihove lastnike izdelali kar najbolj preprost in učinkovit način za identifikacijo živali in njihovo učinkovito vračanje domov. Izdelali so majhen, vzdržljiv in dostopen obesek, v katerem je nameščen pameten čip, ki uporabnikom naprednih mobilnih telefonov omogoča, da lastnika živali pokličejo zgolj tako, da se s hrbtno stranjo mobilnika dotaknejo obeska. S funkcijo “dotakni in kliči” lahko lastnika izgubljene živali najdejo v vsega nekaj sekundah. Obenem ima vsak obesek še unikatno kodo, ki omogoča prepoznavo tudi tistim, ki v uporabi tehnologije niso tako vešči, ali pa imajo morda nekoliko manj zmogljiv mobilni telefon. “Vsak uporabnik pametnega telefona lahko v največ minuti neposredno pokliče lastnika izgubljenega kužka,” pravijo pri Locatemy.pet.

Lastnika izgubljenega kužka, ki je opremljen z obeskom Locatemy.pet, lahko pokličete tako, da se obeska preprosto dotaknete s hrbtno stranjo mobilnega telefona.
Lastnika izgubljenega kužka, ki je opremljen z obeskom Locatemy.pet, lahko pokličete tako, da se obeska preprosto dotaknete s hrbtno stranjo mobilnega telefona. FOTO: Locatemypet
Obesek s čipom uporablja tehnologijo NFC, ki se vedno pogosteje uporablja v trgovini in logistiki. “Tehnologija je idealna za ta namen. Predvsem zato, ker je univerzalna, zelo zanesljiva, najpomembneje pa je, da ne terja nikakršnega vzdrževanja. Ne potrebuje napajanja, ne potrebuje obnavljanja in zares deluje s prav vsakim mobilnim telefonom. Obesek psu namestite na ovratnico in to je to,” poudarjajo pri Locatemy.pet. Obesek je izdelan iz trpežne kovine in vodoodporen, tako da je primeren tudi za tiste kužke, ki veliko prostega časa preživijo v vodi ali ob njej. “Veliko časa smo posvetili preizkušanju trpežnosti obeska in iskanju primernega materiala zanj. Od plastike, preko silikona do končne različice iz kovine. In odločno lahko zagotovimo, da bo obesek Locatemy.pet kos tudi najbolj aktivnim kužkom in mačkom,” pravijo.

Tudi zato so veliko časa in truda vložili v enostavnost uporabe. “Vsakemu najditelju je na prvi pogled jasno, za kaj gre. Obesek je vpadljiv, na njem pa so zelo jasne povezave do naše spletne strani,” pravijo v podjetju. S fotografiranjem QR kode ali spletnega naslova www.locatemy.pet namreč najditelji takoj pridejo do izjemno preprostih navoodil, kako najti lastnika izgubljenega kužka. “En klik, vnos kode in številka je tu,” poudarjajo pri proizvajalcu.

Locatemypet - 7
Locatemypet - 7 FOTO: Locatemypet

In od kod ustvarjalcem obeska Locatemy.pet ideja za izdelavo pametne naprave za identifikacijo hišnih ljubljenčkov? “Prav smešno je, kako v 21. stoletju, ob vsej tehnologiji, ki nam je na voljo, poteka iskanje izgubljenega kužka ali mačka,” pravijo v podjetju. Velika večina ljudi namreč še izgubljenega kužka ali muco še vedno išče preko radijskih oglasov, kar pa je ob poplavi radijskih postaj – samo v Sloveniji jih je preko 80 – postalo skoraj nemogoče. Drugi način so klasični kovinski obeski z vgraviranim naslovom in številko lastnika, ki pa so običajno narejeni iz nekakovostnih materialov, ki se lahko obrabijo, pisava na njih pa zbledi. Večje kinološke organizacije v svetu sicer ponujajo tudi obeske z unikatnimi kodami, a od uporabnikov zahtevajo, da se v društvo včlanijo in plačujejo članarino, kar stroške dolgoročno znova požene v nebo.

Locatemypet - 2
Locatemypet - 2 FOTO: Locatemypet

“Obstajajo naprednejše rešitve, a vse temeljijo na principu, da lastnik sam išče svojega kužka, in ne pomagajo najditeljem najti lastnika, kar je v večini primerov način, kako kužki znova najdejo dom,” pravijo pri Locatemy.pet. Sistemi z GPS ovratnicami denimo lastniku živali omogočajo, da spremljajo gibanje svojega mucka ali kužka preko spleta ali svoje mobilne naprave. A takšni sistemi  so ne samo izjemno dragi (stanejo preko 70 evrov), temveč tudi izjemno nepraktični. “Na najmanj dve resni težavi smo naleteli pri testiranju takšnih sistemov. Čeprav izjemno natančni in zanesljivi se pogosto zaplete pri napajanju. Tudi baterije najboljših sistemov zdržijo kvečjemu tri ali štiri dni, po tem pa jih je treba polniti. In veliko uporabnikov na to preprosto pozabi,” pravijo pri Locatemy.pet. Kot drugo pomanjkljivost pa navajajo podatkovno povezavo. “V ovratnico je treba namestiti SIM kartico mobilnega operaterja in zanjo plačevati mesečno naročnino. V enem samem letu lahko to nanese tudi preko 100 evrov dodatnih stroškov,” poudarjajo ter dodajajo, da takšne ovratnice denimo med dopustovanjem v tujini brez podatkovnega gostovanja sploh ne delujejo.

Mnogo lastnikov se zateka tudi k obeskom, ki delujejo na principu Bluetooth povezave. “Tam je težav z elektriko manj, saj gumbne baterije v takšnih obeskih zdržijo okoli pol leta. Problem takšnih obeskov je njihov doseg. Doseg povezave Bluetooth je vsega nekaj deset metrov, kar je za iskanje pogrešane živali povsem neuporabno. Obenem lahko tak obesek prepozna zgolj lastnikova naprava,” poudarjajo pri podjetju.

Locatemypet - 3
Locatemypet - 3 FOTO: Locatemypet

Tudi zato je bilo njihovo poglavitno vodilo pri izdelavi obeska preprostost uporabe. Da lastnik živali obesek zgolj namesti, po tem pa mu zanj ni potrebno več skrbeti. Ker ne potrebuje električne energije, podatkovne povezave ali vzdrževanja.

Kakovost izdelka in ideje so prepoznali lastniki kužkov po vsem svetu. Poleg Evrope namreč njihove obeske že uporabljajo še na treh drugih kontinentih. “Dobili smo celo že naročilo iz otoka Reunion ob obali Afrike, kjer je naš produkt za svoje kužke izbrala vzrediteljica malih živali,” pravijo v podjetju. Zdaj skupaj s podizvajalci pripravljajo tudi nadgradnjo sistema Locatemy.pet, saj bodo na trg kmalu poslali tudi posebno ovratnico za kužke, ki bo imela identifikacijski čip in unikatno kodo kar vgrajeno, zaradi česar poseben obesek sploh ne bo potreben.

Več informacij dobite tudi na njihovi Facebook strani.

Obesek je zaradi majhnosti primeren tako za domače kužke, kot tudi mačke.
Obesek je zaradi majhnosti primeren tako za domače kužke, kot tudi mačke. FOTO: Locatemypet

Naročnik oglasa je Locatemy.pet, Inc

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni