Tujina

'Slovenija bo zaščitila svoje interese'

Bruselj, 30. 12. 2007 14.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaška naj bi z novim letom uveljavila ERC za vse države, tudi za Slovenijo. Bruselj je na Zagreb naslovil novo opozorilo.

Enostranska razglasitev ERC, predvsem pa njena uveljavitev v praksi, bi temeljito posegla v suverenost Republike Slovenije, zato bi bilo takšno ravnanje za Slovenijo popolnoma nesprejemljivo. Probleme, ki so nastali zaradi napovedi o uveljavitvi ERC za članice EU, je mogoče rešiti zelo hitro in preprosto - z upoštevanjem sklenjenih sporazumov in zavez. Vlada RS bo pri tem vztrajala. Sporočilo slovenske vlade

Evropska komisija je Hrvaško danes - dva dni pred začetkom slovenskega predsedovanje EU in pred napovedano uveljavitvijo hrvaške zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) v Jadranu tudi za članice EU - spomnila na njene zaveze iz leta 2004 o izogibanju enostranski uveljavitvi cone v Jadranu. Evropski komisar za širitev Olli Rehn je ob tem izjavil, da verjame, da bo Hrvaška postopala v skladu z dogovorom in s 1. januarjem 2008 za članice EU ne bo uveljavila nobenega vidika ERC.

Kot je še poudaril Rehn, je bistvenega pomena, da se rešitev glede ERC najde takoj, ko bo na Hrvaškem oblikovana nova vlada, da bi se tako izognili "negativnim posledicam za pristopni proces Hrvaške". Če se bo ta zadeva uspešno rešila in če se bo "pozitivni zagon" glede reform, povezanih s približevanjem EU ter izpolnjevanjem meril, ohranil, je pričakovati, da bo Hrvaška leta 2008 stopila "v odločilno fazo pogajanj" z unijo, je še dodal.

Sabor je ERC razglasil 3. oktobra 2003, 3. junija 2004 pa je sprejel odločitev, da se uveljavitev ERC za Slovenijo in Italijo odloži, dokler ne bo sklenjen skupen dogovor v duhu EU, ki bo upošteval interese vseh sosednjih držav članic povezave. 15. decembra lani je nato sabor sprejel vladni predlog, ki določa polno uveljavitev ERC v Jadranu tudi za članice EU najpozneje do 1. januarja 2008. Hrvaška vlada je kot glavni cilj tega predloga navedla ekološko zaščito Jadrana in krepitev položaja hrvaških ribičev.
Sabor je ERC razglasil 3. oktobra 2003, 3. junija 2004 pa je sprejel odločitev, da se uveljavitev ERC za Slovenijo in Italijo odloži, dokler ne bo sklenjen skupen dogovor v duhu EU, ki bo upošteval interese vseh sosednjih držav članic povezave. 15. decembra lani je nato sabor sprejel vladni predlog, ki določa polno uveljavitev ERC v Jadranu tudi za članice EU najpozneje do 1. januarja 2008. Hrvaška vlada je kot glavni cilj tega predloga navedla ekološko zaščito Jadrana in krepitev položaja hrvaških ribičev. FOTO: Jani Dolinšek

Slovenija in Italija, ki bi ju uveljavitev cone najbolj prizadela, uveljavitvi ERC ostro nasprotujeta. Slovenija od hrvaške vlade pričakuje odgovor, kaj namerava storiti glede ERC, še pred začetkom slovenskega predsedovanja EU 1. januarja 2008. Ljubljana verjame, da bo Hrvaška spoštovala prevzete zaveze, v nasprotnem primeru pa bo, pravijo na zunanjem ministrstvu, v okviru EU odločno zaščitila svoje interese.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

M.U.K.
01. 01. 2008 12.54
Naš premier se še svoje sence boji, kaj šele kakega soočenja, da ne govorim o Hrvatih. In takšni bodo zaščitili naše interese...
nichiren
31. 12. 2007 21.51
lahko samo zavidamo hrvatom kako se znajo postaviti ne pa kot naši hlapci ki samo tečejo tožariti v evropo.vi junaki ki kličete na orožje,če vam še krogle niso švigale okoli ušes,pa če alko ne dela,bi bilo vas lušno gledat če bi šlo zares.pa srečno in zdravo novo leto vsem .
Rafaelus
31. 12. 2007 16.42
DarthRevan imaš prav, to so izvedli lahko rečeš prav profi, je pa vprašanje če to uresničijo ali se jim ne bo nekoč maščevalo Nihče ne more neskončno izigravat sistema in EVROPA bi to naj bila. Mogoče si pa želija ostat otok v EVROPI.
DarthRevan
31. 12. 2007 15.34
Rafaelis, glede na to da sploh še nimajo sestavljenega sabora itak pravnoformalno NE MOREJO preklicat uvedbe ERC...so nas vse okrgo prinesli s temi sbojimi volitvami.
Rafaelus
31. 12. 2007 15.31
Vsaj za prehod na novo leto, bi pričakoval malo bolj umirjene izjave. Sami vejo ali sem jim splača razglasit cono ali ne. Niso toliko naivni, da bi sebi pljuvali v skledo. Pa srečno novo leto vsem tudi Hrvaškim državljanom.
xzamiel@hotmail.com
30. 12. 2007 20.08
Meni se zdi bolj huda dati Jelinčiča na min. za promet, kot na zunanje min. pa ok :D. Kakorkoli, smash, da ne bo pomote, s tabo se v glavnem strinjam... samo je več kot očitno, da to kar Jelinčič laja, saj v okviru SLO, da običajno velja. Naj laja dokler govori resnico in tisto, kar je zaenkrat govoril, v prid SLO in slovenskih državljanov. Bi ga pa resnično rad videl na kakšnem položaju ministrstva Huh. In enkrat v življenju bi rad videl vlado na oblasti, ki bi dobivala ljubezen svojega ljudstva, torej saj npr 70% ljudstva. V SLO govorim, ne v tujini. Ah ja.
ceveljaza
30. 12. 2007 19.41
Mal huda bi bila dat takoj Jelinčiča na zunanje ministrstvo, bi pa bil takoj "za" da mu dajo ministrstvo za promet in da končno nekdo začne "terorizirat" DARS, SCT....))))))))) Istro bomo itak slovenci do konca pokupili in nekje leta 2020 se lahko odcepi in pripoji Sloveniji. Po izkušnje bomo šli pa v Prištino))))))))
inexslo@hotmail.com
30. 12. 2007 19.11
JOŽA JOŽA v primeru, da nisi prislinjen priseljenec, te prosim, da, ko boš govoril o kaki norveški jo nazivaj *NORGE* o nemčiji *DEUTSCHLAND* o belgiji *Koninkrijk België*, ker zgleda,da ne znaš državo hrvaško naslavljat po slovensko. parefinu pa NE SERI, lih po tem se razlikujejmo slovenci od hrvatov.
parefin@yahoo.com
30. 12. 2007 19.03
SLOVENIJA, SRBIJA, CRNA GORA, BOSNA IN MAĐARSKA! ZBERIMO SE IN POBIJMO HRVATE IN SI RAZDELIMO "NJIHOVO" ZEMLJO OZ. VZEMIMO NAZAJ TO KAR JE NAŠE!!!!!
civitasstain@gmail.com
30. 12. 2007 19.01
Jožajoža "podpiram hrvatsko pri tej suvereni odločitvi." Moje vprašanje se glasi:"KAKO"????
doki007@email.si
30. 12. 2007 18.03
s kakimi se je družu ta naš Mate ,....njegov kolega je pobijal divje svinje z nekim generalom ,....zdaj je pa kar odstopu ker je povabu vojnega zločinca poleg ,...!!!! ----to je sama banda ustaška ,...!!!!
hinko.murovec@siol.net
30. 12. 2007 17.59
Jaz.sem.kdorkolihočem.vedno, 17:42 , dokler bo hrvat notranji minister bo šengen bolj labav , pa tudi vsi ostali problemi se ne bodo reševali.LP
Kaj se bo Slovenija končno zganila ali ne.?Udarit po hrvaških ustaših ter sprobati orožje katero se je navleklo.Ma kakšna EU za hrvate neki.Naj indijanci kar ostanejo na Balkanu kjer so in še zajezit jih je treba v rezervate.Mene naj dajo na vladu pa bodo hrvatje že prvi dan skakali kot zajci drugi dan pa nobeden več ne bo upal odpreti gobca.
doki007@email.si
30. 12. 2007 17.34
kaj a imajo ta hrvaška goveda prioritete ,......oni igrajo na to noto da slovenija ne bo nasprotovala ker si želi hrvaško čimprej v EU ,..... -----ampak če bo to potem bodo v sloveniji nekateri zelo nezadovoljni ,.....!!!!....to bo pomenilo da smo pokleknil prec njimi ,....sam tu je pa še italija ,....!!!
v1c1n1ty1@gmail.com
30. 12. 2007 17.29
Mislim, da je največ kar bo Slovenija naredila v tem primeru kakšno diplomatsko ignoriranje oz. manjše sankcije(omejitev izvoza ipd.) v njihovo škodo. Kot že vemo od politikov jih bomo tudi vedno in pod vsakim pogojem podpirali v vstopu v EU. Precej verjetno tudi ne bo dejansko preprečila samega izvajanja ERC na njenem(našem) ozemlju, saj kot vemo, države njena južna meja ne bo zanimala, dokler se ne dotika Ljubljane. Hočete primer? http://www.hervardi.com/meja_v_istri.php h...
doki007@email.si
30. 12. 2007 17.18
smash2004,....pa ja ni morje vs od teh ciganskih govedov ,...!!! ----enostranske odločitve jih bodo pripeljale na lov na divje svinje ,...!!!!
Torpedo
30. 12. 2007 17.14
jeličič je tako kot je rekel "jaz.sem.kdorkolihočem.vedno", skratka politik, ki veliko laja..kadar je v ozadju doki007...temu kar delajo hrvatje, ne bi glih rekel izsiljevanje, ampak boj za svoje interese, ki je v naši državi neznan pojem, vsaj tej vladi, pa tudi prejšnjim (naj vam bo) zato lahko kvečjemu rečemo, da smo res ene reve, ne pa da druge obtožujemo, kakšni prasci so.. za to, da je naš zunanji minister nesposoben, da se obrača kot veter piha, da nima hrbtenice, je pa krivda vseh tistih, ki so ga volili oz. volili to vlado, ki ga je postavila za ministra..
Jožajoža
30. 12. 2007 17.09
podpiram hrvatsko pri tej suvereni odločitvi.
zasfican_ful
30. 12. 2007 17.01
Uau...hrvatje sami sebi luknjo kopljejo:)
xzamiel@hotmail.com
30. 12. 2007 16.23
Smash2004: Kaj si pa potem? Jelinčič je pač takšen kakršen je, torej tak, da kar ostro/direktno reče, kar si misli. Ne ovinkari in ne olepšuje, čeprav bi bilo kdaj pa kdaj fino, da bi. Haha, prav zanimivo bi bilo videti njega kot zunanjega ministra, če že ne predsednika ali pa ministra za obrambo. To bi bilo zanimivo. Da že takoj utišam večino. Jelinič je res marsikaj, a je predvsem patriot in priotirizira SLO, od razliko JJa in še koga.