Tujina

Cerar: Normalno je, da si je arbitražno sodišče vzelo čas za presojo

New York/Haag, 18. 03. 2016 07.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Arbitražno sodišče v Haagu je sporočilo, da postopek odločanja o meji med Slovenijo in Hrvaško ostaja suspendiran, dokler ne preučijo hrvaških argumentov. Hrvaška je medtem na predstavništvo članic ZN v New Yorku naslovila pismo, v katerem obtožuje Slovenijo nezakonitega in neetičnega ravnanja pri arbitražnem postopku o meji.

Piran
Piran FOTO: Mateja Klavs

Arbitražno sodišče za določitev meje med Slovenijo in Hrvaško je danes sporočilo, da arbitražni postopek ostaja suspendiran, dokler ne preučijo hrvaških argumentov za izstop iz postopka, ki so jih zapisali v dopisih 24. in 31. julija 2015. Odločanje o ozemeljskem sporu med državama je do takrat suspendirano.

V sporočilu za javnost so ponovili, da so se na četrtkovi ustni obravnavi, ki se je je udeležila samo Slovenija, osredotočili na pravne posledice "dogodkov konec leta 2014 in v začetku 2015", ki so privedli do zahteve Hrvaške, da se sedanji postopek prekine.

Zapisali so, da kljub vabilu k dodatnim pojasnilom kot tudi k udeležbi na četrtkovo ustno obravnavo Hrvaška tega ni storila. Je pa svoje stališče pojasnila v pismih sodišču 24. in 31. julija 2015. Dobili so tudi kopijo hrvaške diplomatske note Sloveniji, s katero jo je 30. julija lani obvestila o odstopu od arbitražnega sporazuma.

Dodali so, da je Slovenija odgovorila na decembrski poziv sodišča Sloveniji in Hrvaški k predložitvi dodatnega gradiva, potem ko je Hrvaška julija lani po aferi s prisluhi odstopila od arbitraže o meji s Slovenijo. Udeležila se je tudi četrtkove ustne obravnave, na kateri so slovenski predstavniki zagovarjali stališče, da mora sodišče končati svoj mandat in odločiti o meji med državama.

Erjavec se je udeležil ustne obravnave v Haagu.
Erjavec se je udeležil ustne obravnave v Haagu. FOTO: Miro Majcen

MZZ pričakuje, da bo arbitražno sodišče o meji odločilo v skladu z arbitražnim sporazumom in mednarodnim pravom

Na ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ) so pojasnili, da je arbitražno sodišče že poleti 2015 in decembra 2015 sporočilo, da bo odločalo o pravnih vidikih hrvaških pisem. "Že takrat je bilo jasno, da bo sodišče najprej odločalo o tem vprašanju. Stališča o tem sta državi lahko predstavili sodišču pisno in ustno. Slovenija je to tudi naredila," so zapisali na MZZ.

Kot dodajajo, se je "Slovenija v svojih argumentih sklicevala na zgodovino nastanka Arbitražnega sporazuma, njegov predmet in namen ter se zavzela, da bi moralo Arbitražno sodišče dokončati svojo nalogo in sprejeti razsodbo. Upoštevanje hrvaška stališča glede učinka domnevne odpovedi Arbitražnega sporazuma bi ogrozilo bistveno načelo "quid pro quo" sporazuma, in sicer uresničitev vitalnih interesov obeh strani: pristop Hrvaške k Evropski uniji, kar je po uveljavitvi Arbitražnega sporazuma tudi dosegla, in določitev slovenskega "stika z odprtim morjem" z arbitražo, kar še ni uresničeno".

Ob tem so na ministrstvu znova izrazili pričakovanje, "da bo arbitražno sodišče o meji Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško odločilo v skladu z arbitražnim sporazumom in mednarodnim pravom".

Hrvaško zunanje ministrstvo: Arbitražno sodišče naj takoj konča delo

Pričakujemo, da bo arbitražno sodišče brez odlašanja končalo svoje delo, je v sporočilu za javnost po današnji objavi arbitražnega sodišča, da bo preučilo posledice hrvaške odločitve za izstop iz arbitraže, danes zapisalo hrvaško zunanje ministrstvo.

Glede na to, da je Slovenija s svojim ravnanjem zadala nepopravljivo škodo arbitražnemu postopku ter verodostojnosti arbitražnega sodišča, njegovega predmeta in namena ni mogoče uresničiti, so še zapisali ter dodali, da je Hrvaška pripravljena v duhu dobrososedskih odnosov in v skladu z mednarodnim pravom spor o meji rešiti z dvostranskimi pogovori.

Morje
Morje FOTO: Mateja Klavs

Cerar: Normalno je, da si je arbitražno sodišče vzelo čas za presojo

Povsem normalno je, da si je arbitražno sodišče vzelo nekaj časa za presojo, je premier Miro Cerar poudaril danes v Bruslju v odzivu na današnje sporočilo sodišča, da bo preučilo pravne posledice lanske odločitve Hrvaške, da izstopi iz arbitražnega procesa in da bo v vmesnem času odločanje o ozemeljskem sporu med državama ostalo prekinjeno.

V povezavi s prekinitvijo odločanja se po premierjevih besedah pojavlja tudi napačno razumevanje. "Verjemite mi, da kot pravnik zelo dobro vem, za kaj gre," je poudaril. Gre pa po njegovih besedah enostavno za to, da je delo arbitraže zastalo zaradi znane afere. Potem ko se je arbitraža pred nekaj meseci na novo organizirala in zahtevala, da ji slovenska in hrvaška stran predstavita argumente, je zdaj nastopil čas, ko mora te argumente, predvsem slovenske, preučiti, je pojasnil.

"Ne gre za noben poseben zastoj v postopku. Postopek je zastal zaradi tiste afere in spremembe v sestavi arbitraže," je poudaril premier. Slovenija tako zdaj po Cerarjevih besedah po izčrpni predstavitvi argumentacije v četrtek v Haagu čaka na odločitev o tem, ali in kako se bo postopek nadaljeval. Pri tem je predsednik vlade ponovil, da verjame, da bo arbitražno sodišče nadaljevalo delo ter da bo neodvisno in nepristransko sprejelo odločitev, ki bo zavezujoča za obe strani.

O tem, kdaj lahko Slovenija pričakuje odločitev o tem, ali bo sodišče nadaljevalo delo, premier ni želel ugibati. "To je popolnoma v avtonomni presoji arbitražnega sodišča. Prepustimo to arbitrom in jim zaupajmo," je dejal. "To so vrhunski pravniki z izkušnjami. Zagotovo se bodo potrudili, da v primernem času in na najboljši način sprejmejo to odločitev," je še dodal.

"Verjemite mi, da kot pravnik zelo dobro vem, za kaj gre," pravi premier Cerar.
"Verjemite mi, da kot pravnik zelo dobro vem, za kaj gre," pravi premier Cerar. FOTO: AP

Pahor ob današnjem sporočilu arbitražnega sodišča ni presenečen

Arbitražno sodišče še zmeraj dela, od 31. julija lani pa ni sprejelo nobene nove odločitve, saj preučuje okoliščine, na osnovi katerih bo lahko sprejemalo nadaljnje odločitve o predmetu spora, se je slovenski premier Borut Pahor ob koncu srečanja s predsednikoma Hrvaške in Avstrije odzval na današnje sporočilo iz Haaga. Pahor je obenem izpostavil pričakovanje, da bo arbitražno sodišče končalo svoje delo in sprejelo pravnomočno odločitev o poteku meje med Hrvaško in Slovenijo. Spomnil je tudi, da so slovenski državljani na referendumu sprejeli odločitev za vstop Hrvaške v EU, potem ko sta se državi dogovorili, da bosta spor o meji uredili na arbitražnem sodišču.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je na novinarski konferenci po srečanju treh predsednikov v Varaždinu ponovila stališče Hrvaške, da je arbitražni postopek nepovratno kompromitiran ter da se mora arbitražno sodišče razpustiti. Kot je dodala, nihče ne trdi, da problem meje ne obstaja, a rešitev zanj je treba poiskati v dvostranskih pogajanjih. Prepričana je, da bosta prijateljski in sosednji državi našli rešitev, ki bo v dobro njunih prebivalcev. Obenem je opozorila, da bi enostranska odločitev arbitražnega sodišča lahko pripeljala do novih incidentov v Piranskem zalivu.

'Slovenija s svojimi dejanji povzročila nepopravljivo škodo arbitražnemu postopku'

Hrvaška misija pri Združenih narodih je medtem na predstavništva članic ZN v New Yorku poslala pismo zunanjega ministrstva s hudimi obtožbami na račun Slovenije glede arbitražnega postopka o meji. Hrvaška Slovenijo obtožuje, da je s svojimi dejanji povzročila nepopravljivo škodo postopku. Vendar pa Zagreb ostaja pripravljen rešiti problem dvostransko.

"Kot je dobro znano, je Slovenija s svojimi dejanji povzročila nepopravljivo škodo arbitražnemu postopku ter kredibilnosti in neodvisnosti arbitražnega sodišča. Kršila je dogovor o arbitraži, katere cilja in namena več ni mogoče doseči," trdi Hrvaška, ki zaradi tega pričakuje, da bo arbitražno sodišče brez odlašanja končalo svoje delo.

Hrvaška poudarja, da je sodišču dala na voljo več kot dovolj informacij nemudoma po razkritju nezakonitih in neetičnih dejanj Slovenije. Ne glede na to pa je Hrvaška pripravljena rešiti mejni spor z dvostranskimi pogajanji v duhu dobrih sosedskih odnosov in v skladu z mednarodnim pravom.

Hrvaška se sicer v četrtek ni udeležila ustne obravnave v Haagu, ki jo je sklicalo arbitražno sodišče, ki odloča o meji med Slovenijo in Hrvaško. V Haagu so želeli slišati tudi pojasnila Zagreba, zakaj naj bi prekinili arbitražni postopek.

Slovenija se je zaslišanja udeležila in zunanji minister Karl Erjavec je v Haagu utemeljeval stališče Ljubljane, da se mora proces nadaljevati. Hrvaško zunanje ministrstvo je pa je v četrtek vnovič izrazilo pričakovanje, da bo sodišče zaradi "nepopravljive kompromitiranosti in skorumpiranosti" arbitražnega postopka brez odlašanja sklenilo svoje delo.

Predsednik OZP Erjavcu predlaga preložitev obiska hrvaškega ministra

Poslanec NSi Jožef Horvat je kot predsednik odbora DZ za zunanjo politiko (OZP) zunanjemu ministru Karlu Erjavcu danes predlagal, da naj do nadaljnjega preloži za torek napovedani uradni obisk zunanjega ministra Hrvaške Mira Kovača v Ljubljani. Obenem mu je predlagal v razmislek, da o aktivnostih hrvaške misije pri ZN obvesti arbitražno sodišče.

Kot je v izjavi za javnost spomnil Horvat, je hrvaška misija pri Združenih narodih na predstavništva članic ZN v New Yorku poslala pismo hrvaškega zunanjega ministrstva z obtožbami na račun Slovenije glede arbitražnega postopka o meji med državama.

"Ta poteza, ki jo je sosednja Hrvaška zoper Slovenijo izvedla tik pred uradnim obiskom zunanjega ministra Mira Kovača v Ljubljani, postavlja Slovenijo pred izvršeno dejstvo, je neprimerna in ni v prid izboljšanju odnosov med državama. Se pa žal to ne dogaja prvič v zgodovini naših diplomatskih odnosov," je zapisal Horvat.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (693)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DavidxXx
20. 03. 2016 17.55
+2
Nebi jim dovolil v EU, bojkotiral turistično sezono na hrvaškem, slovencem in slovenkam velik popust na slovenskih obalah, in zahteval nazaj kar nam zgodovinsko pripada in pri tem vztrajat do konca, ... po vsem tem šele pride diplomacija!
Sirius.2
20. 03. 2016 10.48
+6
Kdor gubi vedno išče opravičila.
Morana7
20. 03. 2016 09.22
+3
Ni pa normalno, da sta glavna akterja Sekolc in Drnikova zgolj ponudila odstop in je za njiju zadeva zaključena... Za to svoje neprofesionalno početje bi moral odgovarjat z vsem svojim premoženjem..zaradi njiju lahko izgubimo veliko..Sekolc in Drenikova, pa v tem članku nista niti več omenjena....ker vse to se dogaja iz povsem drugih razlogov in nikakor ne zaradi njune malomarnosti kao!!??
Skunk Works
19. 03. 2016 22.12
+8
Bodo še malo preučili zadevo, naj prosim samo sporočijo, če vPiran še lahko pridemo brez dokumetnov, da ne bi imeli težav s hrvaškimi cariniki....
glava2
19. 03. 2016 21.06
+9
res imamo eno veliko smetišče od politikov, vsi so ena velika nesposobna lažnjiva banda
tali?ni tom
19. 03. 2016 20.41
-4
bi pa morala po moje sedaj odstopit erjavec,cerar pa še kdo! res se ne da popravljat starih grehov ,da se zafura pa še dokončno je pa od sile! in nikol več v politiko,kaj šele na kako resno delovno mesto!
krmeki
19. 03. 2016 21.28
+9
Zakaj pa ravno sedaj? Saj se ni od lani nič spremenilo. Zdaj mi pa ni jasno ali ste nepismeni ali pa res samo škodoželjni.
Finfer
19. 03. 2016 20.34
+8
KOLIKO DENARJA BOMO PORABILI ZA TE NESPOSOBNE ODVETNIKE KI VODIJO TA ARBITRAŽNI POSTOPEK DA BI RAJE S TEM DENARJEM ZGRADILI ŠE DVE AVTOCESTI SKOZI SLOVENIJO IN ZGRADILI ŠE DVA TIRA IZ LUKE !!!
kokošnjak
19. 03. 2016 20.41
+9
Kaj tiri kaj ceste važno da odvetniki pobirajo mastne pare za svoje riti
Štefan Sobo?an
19. 03. 2016 19.56
+6
HVALJEN ISUS! - Hrvatom se "klanjamo", namesto, da držali hrbtenico pokonci. Ali lahko verjameš nekomu, ki ti prisluškuje, nekomu, ki te s pismimiv v OZN "blati"....potem pa se "najavi" na obisk. Podpiram poslanca Jožet Horvata, sicer člana komisije za mednarodne odnose (?), da se hrvaškemu ministru - Erjavčevemu kolegu po funckiji, vnaprej zahvalimo za obisk. Zdaj, ko nas "blatijo" - ne more biti dobrodošel.
krmeki
19. 03. 2016 20.05
+5
Horvat nima pojma kaj se dogaja. Spet samo zgago dela.
tali?ni tom
19. 03. 2016 20.40
-3
ma glih tolk pameti da ve da ne moreš nekoga ki ti dela zgago,te blati,krade jemat resno in ga spoštovartt ter vabit na obisk!
staridida
19. 03. 2016 19.34
+11
Ne pozabit, da je glede arbitraže prevzel Pahor vso odgovornost nase.....
kokošnjak
19. 03. 2016 20.42
-6
Revež razneslo ga bo. Nazadnje bo tako kriv kot janša za patrio. Vse niti in umazane prste pa ima v obeh primerih erjavc
staridida
19. 03. 2016 19.24
+0
Cmerko vsako stvar preuči-vi vrag, da nebi tudi preučilo arbitražno sodišče....
staridida
19. 03. 2016 19.21
-2
Še dobro, da mamo NOVO 24 TV-da zvemo resnico....
Kollerik
19. 03. 2016 19.28
+4
da, vaša "resnica" na NORA TV dobro deluje proti zaprtju
krmeki
19. 03. 2016 19.19
+15
Postopek je prekinjen že od julija lani. Vse kar je arbitražno sodišče danes napisalo je le, da bo tako ostalo do odločitve o nadaljevanju postopka. Nekateri bedaki tukaj pa res nimate pojma kaj se dogaja.
krmeki
19. 03. 2016 19.20
+9
Je pa zelo žalostno, da polovica forumašev tu raje vidi da Hrvatje dobijo naše ozemlje samo da bi to pomenilo padec vlade.
staridida
19. 03. 2016 19.30
+1
kokošnjak
19. 03. 2016 20.44
+1
zaradi meje je padlo že veliko slovenskih vlad.
johanca123
19. 03. 2016 19.14
+3
Še pomnite tovariši - Pahor in njegovi semaforji!
PadliAngel
19. 03. 2016 15.45
+10
Evo že spet tožarijo američanom. Me zanima kere otoke so sedaj dali v zameno za njihovo ugoditev. Ne moreš verjet kaj je to za enga folka grdega. So oni že dobro vedli, da bodo zgubli del morja pred haškim sodiščem zato so vse to sami zakuhali in odstopili. Zaj pa takoj jokat dobri stari tetki amerikanki.
LLLEPI
19. 03. 2016 19.03
+7
Jap hrvati so pravi politiki,kar se za nase ki se imajo za to ne more reci.Znajo udarit samo po malem domacem cloveku
Silvey
19. 03. 2016 15.23
+1
Arbitražno sodišče si ni vzelo časa za presojo to je le na lepši način povedano,da so ugodili hrvatom,da bodo naši neumneži še vedno mislili,da imajo z zavajanjem prav.
LLLEPI
19. 03. 2016 19.05
+1
Zavajanje do zadnje sekunde pa se potem bojo iskali krivca nekje drugje
scernig
19. 03. 2016 15.06
+2
amaterji nesposobni
EMINENT
19. 03. 2016 15.20
+2
LLLEPI
19. 03. 2016 14.38
+16
Hrvati so malo preucili kako delujejo Slo sodisca.Kjer vsi vejo za kazniva dejanja poimensko vendar odvetnik najde napako v postopku in ni vec pomebno ce si pokradel miljarde te lepo oprostijo miljarde pa ostanejo.Sedaj so pa se Hrvati udarili isto taktiko napaka v postopku in adijo morje. Krivi so pa nasi politiki ki so najbolse placani v drzavi za svoje nesposobnosti in lopovske podvige
LLLEPI
19. 03. 2016 15.06
+4
Oziroma da delajo napake z katerimi sluzijo postrani in se izgovarjajo na zakon,ki so ga sami napisali
t555
19. 03. 2016 14.20
+2
Tisoč let potem, ko je Bog ustvaril človeka, se je odločil preveriti ka je z njim. Ugotovil je, da so določeni ljudje pokvarili, postali hinavski, pohlepni itd. To ga je razžalostilo, še posebno ko je videl, da ne more ničesar popraviti. Razmišljal je, kako bi lahko ljudi vsaj opozoril na pokvarjence in rešitev tudi našel: IZUMIL JE MEHKI Ć!
žlikrofi
19. 03. 2016 17.59
+5
IZUMIL JE TUD SDS INSI NAJ POKVARJENE NA OBLI
LLLEPI
19. 03. 2016 14.19
+13
Cerar: Normalno je, da si je arbitražno sodišče vzelo čas za presojo. Ko je Slo vstopala v unijo je morala izpolnit vse zahteve Italije Avstrije cerkve itd.Ko pa je SLO stopila v EU ni hotela ali pa ni znala izkoristiti svoje pozicije da uredi zadeve z hrvasko S icer me ne cudi da je tako kaksni loleki nas pa vodijo po glavi jim gre samo kje bi kaj ukradi pobrali kaksno podkupnino in podobno;Kaj so se sploh tako ponizali da mora odlocat neko sodisce o tem kar je bilo vedno nase.Drugace pa Hrvati nas bojo ponovno prepeljali zejne preko vode saj nas nima kdo zastopat poglejte si te nase politike sami rozleti
LLLEPI
19. 03. 2016 14.22
+5
Pa se ene par vikendov jim potalajo pa bo hrvaska do LJUBLJANE
srebrnibreg
19. 03. 2016 13.39
+3
So eni že ugotovili od kje njihov ljubljeni koruptivni idol prejema plačo? Namreč zelo pljuvajo po državnih službah in kolikor vem so državne službe ravno njegov dajalec njegove nezaslužene plače že celo večnost.
EMINENT
19. 03. 2016 14.09
-10
Na druge prst uperjaj, da nebi kdo tebe kaj vpašal?
Rde?aLaž
19. 03. 2016 15.04
-6
Koruptivni idol ? To verjetno misliš na Cerarja, ki je s pomočjo korupcije prišel do poslov z državo ?
?rnogled
20. 03. 2016 17.40
+1
A sem prav nekje prečital,da je cerarjevo kampanjo financiral nek hrvaški milijonar?