Tujina

'Slovenija se zateka k metodi političnega pritiska'

Zagreb, 27. 06. 2009 14.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenija hoče s političnim pritiskom in uporabo članstva v EU rešiti spor tako, da dobi teritorialni stik z odprtim morjem, je prepričan hrvaški zunanji minister.

Gordan Jandroković
Gordan Jandroković FOTO: Reuters

"Slovenija se je od začetka pogajala brez resnične želje, da se doseže za obe strani sprejemljiv dogovor. Njihova osnovna ideja je, da s političnim pritiskom in uporabo članstva v EU rešijo vprašanje tako, da Slovenija dobi teritorialni stik z odprtim morjem," je v pogovoru za hrvaški Vjesnik izjavil hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković.

Slovenija se po njegovem mnenju pravni rešitvi spora o meji izogiba, ker verjetno predvideva, da sodišče ob spoštovanju mednarodnega prava ne bo odločilo v njeno korist, zato se zateka k metodi političnega pritiska.

Ključna sprememba člena 3

Jandroković je med drugim pojasnil, da je bila ključna sprememba v zadnjem predlogu evropskega komisarja Ollija Rehna, ki je bila za Hrvaško nesprejemljiva, v členu 3, v katerem se je odredba, ki je bila definirana kot točka B (režim uporabe relevantnih morskih prostorov in stika Slovenije z odprtim morjem), razdelila na B in C (spoj Slovenije z odprtim morjem in režim, ki se nanaša samo na relevantni morski prostor).

Dva dodatna predloga

Na vprašanje, kako sedaj naprej, ko so propadla Rehnova prizadevanja, je Jandroković spomnil, da je hrvaški premier Ivo Sanader javnosti predstavil dva dodatna predloga, ker, kot je dodal, je hrvaška stran dojela, da bo Slovenija zavrnila Rehnov predlog.

Po prvem predlogu bi državi sprejeli skupno izjavo, da ne ena ne druga stran s svojimi dokumenti ne prejudicirata meje. Po drugem pa bi državi skupaj zaprosili za mnenje pravnih služb Evropskega sveta in Evropske komisije, ali lahko dokumenti v pogajalskem procesu prejudicirajo mejo. S tema predlogoma bi bil povsem odpravljen strah Slovenije glede prejudiciranja meje v hrvaških pristopnih dokumentih, je zatrdil Jandroković.

Moč Carla Bildta

Vodja hrvaške diplomacije je glede pričakovanj do bodočega švedskega predsedstva EU in njenega zunanjega ministra Carla Bildta glede reševanja vprašanja hrvaškega zastoja pri približevanju EU poudaril, da je zelo pomembno, da "imamo osebo, ki razume Hrvaško in podpira njena prizadevanja, da postane 28. članica EU". "Prav v tem realizmu in izkušnjah je moč Carla Bildta," je Jandroković še dejal v pogovoru, objavljenem na spletni strani Vjesnika.

KOMENTARJI (512)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MICLA
29. 07. 2009 13.57
SLOVENIJABI MORALA IZSTOPITI IZ EU.KER SO TAM SAMA BANDA KI DELAJO SAMO ZA SVOJE ŽEPE IN SVOJE INTERESE IN KDO PREVI DA SMO TAM ENAKOPRAVNI..........
unja1m
29. 06. 2009 11.00
lepo ime...samuel
tirnanog1
29. 06. 2009 10.28
ociada, zlobni ste hrvati, poleg tega ste pa še lažnivci in zahrbtneži, ampak taki pač ste.. Nihče vas ne mara, vsem ste trn v peti... Kar se pa Bildta tiče, jasno da razume hrvate, če je pa dobu vilo v istri...
djdj
29. 06. 2009 01.03
Še enkrat napišem potem se ne bom več dajal z adminom(ker rad briše): ić in sanader ne vesta kaj govorita.
ociada
28. 06. 2009 16.54
ne mogu vjerovati svojim ocima.da li je moguce danas zivjeti u tako dalekoj proslosti.cijeli se svijet promijenio a kamo ne sl.i hr.to je realnost. zivim na kvarneru,moja prabaka je bila slovenka.umrla je u 78.god. 1955.jos danas susjedi nisu zaboravili koliko je bila zlocesta tj.prava slovenka !!za nasu srecu imala je samo jednu kcer (tj.moju baku) pa se njena zlocestoca nije uspjela rasiriti na ostale u porodice.
Uporabnik113189
28. 06. 2009 14.52
KOPIRAN ODSTAVEK v originalu. *************** U međuvremenu, od pisanja njemačkog Focusa do danas, pokazalo se da je sadašnji režim u Hrvatskoj bitno različit od sustava u drugim tranzicijskim zemljama, da je potpuno "okamenjen" i savršeno rezistentan na bilo kakve reforme i vanjske utjecaje, ali da je istovremeno i potpuno neprihvatljiv za svijet. Stoga danas prevladava konsenzus da se ovakav sustav u Hrvatskoj, neovisno o posljedicama, mora slomiti, i to zato jer je temeljen na kriminalu, i vođen od kriminalaca, i to u svim institucijama bez izuzetka i po svim nivoima bez izuzetka. ************* Slovenija mora danes resno razmisliti, ali je ta vlada na hrvaškem sploh ustrezen partner za pogovore. Če pomislim še enkrat, ali ni bolj pametno da se osredotočimo na notranje in gospodarske težave, ter naredimo notranje trdno državo. Zunanja politika pa ima med tem časom samo to nalogo, da svet v prvem koraku seznani s pravim stanjem stvari na balkanu in da začnemo priprave na konferenco o sukcesiji, ki bo izjemno koristna ne samo za Slovenijo ampak za mir na celotnem področju balkana. Kot članica EU smo mogoče edini, ki res poznamo sosede in smo znotraj EU kompetentni za dobre predloge. Možnosti so velike da dosežemo pravične rešitve, posebej če si to zadamo kot dolgoročno nalogo in se s posvetovanjem v bivših republikah v nekaj letih ali desetletju dokopljemo do rešitev, ki bodo sprejemljive za vse. Hrvaško pa lahko vsi skupaj tudi prisilimo, da se odpove mafiji in velikohrvaški obsedenosti.
vetlan
28. 06. 2009 14.44
In še, sine30, če se spustuščamo na nivo primitivizma, oko za oko ipd., nismo nič boljši. Popuščati in se poniževati ni potrebe, ampak žaljivk se lahko izognjete. Nismo v kameni dobi in obstajajo drugi "vzvodi".
vetlan
28. 06. 2009 14.35
sine30 28.06.2009, 13:22 Vetlan oprosti ampak zaradi takega razmišljanja kot ga imaš ti smo slovenci še vedno kratko potegnili ker slovenci razmisljamo tako kot si napisal ostali pa nam med tem odvzamejo del ozemlja, kot so nam na podoben način kot ti praviš odvzeli tudi istro, ker se pač nihče od slovencom ni pritožil, ali pa se ni upal pritožit zaradi odvzema istre slovencem leta 1945. Upam da ne bodo naši politiki tudi tokrat ako razmišljali kot ti vetlan.Sem pa tudi jaz proti nacionalizmu in agresiji, sem pa patriot to pa je drugače.LP Mislim, da me niste prav razumeli. Vesel sem, da je končno ta vlada resno pristupila k reševanju vprašanja meje, kar bi že zdavnaj morali. Vedno me je motilo hlapčevsko obnašanje Slovencev na vseh področjih. Upam, da se bodo Slovenci končno zavedali svojega nacionalnega ponosa in tudi v obmejnih conah bodo najprej pozdravili tujca v svojem jeziku, nato šele v tujem. Vendar nacionalni ponos in nacionalizem sta dve različni stvari. Normalni, inteligentni človek dokaže svoj prav tudi brez primitivnega pljuvanja po kakšrnemkoli narodu, ki ga vidim na tem forumu.
sine30
28. 06. 2009 14.25
abc je s svojimi komentarji dokazal , da je samo se eden od provokatorjev, ki ne ve kaksna je zgodovina njihove lepe.Ampak pride sem samo zato da provocira.
frako
28. 06. 2009 14.16
tko čist za informacijo to kar sedaj vi delate sz hrvaščino da jo čistite uveljavljate nova pravila v pisavi in podobno smo mi že naredl pred 500 leti ozirom je trubar naredu. lahko pa rečete nam hvala da smo vas pustil da se tu naselte ko ste bežali pred turki, dal so vam zemljo in orožje da bote branili pred njihovimi upadi pa vam tud to ni šlo je mogu grof turjaški jih pregnat.
A.L.O.
28. 06. 2009 14.15
heheheh ko vas kupimo abc tebe bomo zadolžili za pucanje sekretov
abcdefgi
28. 06. 2009 14.13
Tako ste bili veliki da vas nigdje nema, strašno.
A.L.O.
28. 06. 2009 14.13
frako pri njih je vse lažno, vse so izmislili razen jezika,govorijo in pišejo srbsko
frako
28. 06. 2009 14.09
abcdefgi 28.06.2009, 13:58 0 pa lohka poveste tud kdaj mate prvo napisano knjigo
sine30
28. 06. 2009 14.09
abcdefgi in kaj je bilo problem enemu hrvatu sprogramirat po svoje kot mu paše tale filmčk a zdej je pa ta filmčk kr točn, je pa res da tud na enem zemljevidu ni istra hrvaška razn na zadnjem, ko ste jo kr prklopl hrvaški. Lopovi ste ja. to je pokazal meni ta posnetek in pa da res slovenci nismo imel nikol svoje države do sedaj, mogoče pa ste nam zato hrvatje lažje kradl zemljo.
A.L.O.
28. 06. 2009 14.08
A.L.O.
28. 06. 2009 14.07
sine30
28. 06. 2009 13.58
grom1 nisem na pamet našteval poglej kaj sem napisal spodaj, da sem brskal po netu in iskal zemljevide pred 2 sv. vojno o isti in sem našel tisto kar sem spodaj napisal, saj lahko tud ti mal pogooglaš pa boš videl podobno sliko, tko da kar izvoji nič nism govoril napamet.vidim da tud ti ne veš čist dobr kaj se je dogajalo z istro.LP.
sine3028.06.2009, 13:220 zgodovino Istre je treba poznati ,na pamet ne gre nekaj naštevat in govorit o argumentih kateri niso nikoli obstajali. Ne SLO ne RH niso niti obstajale leta 1910 pa tudi ne 1945. Edino kar šteje so takratšnji malo številni prebivalci ,sodeč po jeziku v glavnem uporabljali hrvaško pogovorno narečje. Nikakor pa ne smemo pozabiti na dejstvo ,da so se naši policisti 1991 samovoljno umaknili iz dela teritorija kateri je bil pdo jurizdikcijo naših varnostnih organov in ga velikodušno prepustili Hrvatom. Kar se pa tiče velikosti Hrvaškega ozemlja ,imaš prav,ker po razpadu Avstrijske monarhije so si hrvati na nek način prilastili celotno ozemlje današnje Hrvaške(slavonija,dalmacija ,istra...)
sine30
28. 06. 2009 13.46
zupancicevajama vesel sem za tvoje veselje, upam da sva še komu tko polepšala dan kot tebi.LP.