Slovenija, Srbija, Hrvaška, BiH in Makedonija v New Yorku prodajajo dve prestižni nepremičnini, zanimanje vse večje

Naslednice nekdanje SFRJ v skladu z dogovorom prodajajo dve newyorški nepremičnini, za vzdrževanje katerih nobena nima zares dovolj denarja, obenem pa gre za dovolj prestižna in dragocena objekta za razdelitev. Za poslopje misije pri ZN na 5. aveniji naj bi se že našlo šest možnih kupcev.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Poslopje bivše SFRJ na elitni lokaciji sredi New Yorka

Poslopje nekdanje SFRJ na 5. aveniji sredi New Yorka (Foto: Google Maps)

Države nekdanje SFRJ v skladu z dogovorom prodajajo dve newyorški nepremičnini. Nepremičninsko podjetje Douglas Elliman, ki prodaja poslopji za Slovenijo, Srbijo, Hrvaško, Bosno in Hercegovino ter Makedonijo, je časopisu New York Post povedalo, da gre za resne kupce z dovolj denarja, identiteta pa ostaja skrita.

Diplomatski viri sicer pravijo, da ni jasno, ali je res toliko resnih kupcev, zanesljivo pa ni res, da bi se za nekdanjo rezidenco veleposlanika SFRJ pri ZN na aveniji Park zanimali slavni, kot je na primer Robert De Niro.

Cena za poslopje neposredno ob Centralnem parku je 46 milijonov evrov

Cena za poslopje misije na 5. aveniji ob Centralnem parku na 66. ulici naj bi bila 50 milijonov dolarjev (46 milijonov evrov), omenja pa se tudi cena 40 milijonov dolarjev (37 milijonov evrov). Nekoč je bila v lasti članice znamenite družine Vanderbilt.

Zgradba ima 1500 kvadratnih metrov, skupaj s podstrešjem šest nadstropij, premore 26 sob, sedem kopalnic in vinsko klet. Od razpada nekdanje Jugoslavije jo uporabljajo srbski diplomati pri ZN, v lasti Jugoslavije pa je bila od leta 1947. Tedanja SFRJ je zanjo odštela 300.000 dolarjev oziroma slabih 280.000 evrov.

Kdo je plačal, je sicer še vedno predmet spora, saj naj bi denar zbral Jugoslovanski odbor izseljencev pod vodstvom Louisa Adamiča, kjer je bilo največ Hrvatov in Slovencev. Vendar pa je takrat šlo za skupno državo.

Objekt spomeniško zaščiten

Mesto New York je leta 1905 zgrajeno zgradbo leta 1969 spomeniško zaščitilo, kar pomeni, da je kupci ne bodo smeli preveč spreminjati, vendar gre za najbolj prestižno lokacijo v mestu in veliko zanimanje ni presenečenje.

Cena rezidence veleposlanika SFRJ znaša 15 milijonov dolarjev

Rezidenco veleposlanika pri ZN na aveniji Park je SFRJ kupila leta 1975, ima pa šest sob na skupno 400 kvadratnih metrih. Prodaja se za najmanj 15 milijonov dolarjev. Srbija želi od te pogače malce več denarja, saj je od razpada SFRJ poravnavala visoke stroške vzdrževanja.

Ob razpadu SFRJ so stroški vzdrževanja znašali več kot 5000 dolarjev na mesec, zdaj pa so že nad 15.000 dolarji. Srbija je stroške plačevala, stanovanja pa ni mogla izkoristiti.

Do leta 2001 so bila vhodna vrata stanovanja praktično odprta za vse osebje poslopja, in tisti, ki so ga videli, pravijo, da je skoraj povsem uničeno, izginilo pa je tudi nekaj dragocenih umetnin.

Douglas Elliman za naslednice prodaja tudi poslopja veleposlaništev v Bonnu, Tokiu in Bernu. Dogovor med naslednicami o prodaji petih objektov je bil sprejet lansko pomlad v Skopju.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 31
 
Jožajoža 20.04.2017 20:50:31
čudno, na koncu bodo pa ugotovili, da tam stanuje hči od rjavca.
luzarf@arcor.de 21.04.2017 07:59:03
dajte ze enkrat tega rjavca poslat v pokojnino! naj gre v naklo k Marinsku vodit politiko med kranjsimi brezposelnimi.
Več komentarjev