Tujina

Sloveniji 12.000 evrov kazni zaradi dolgotrajnega sodnega postopka

Strasbourg, 19. 07. 2012 14.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenija je znova dobila kazen zaradi sodnih zaostankov, tokrat zaradi primera, ki se vleče več deset let. Sodišča namreč še vedno niso odločila o višini odškodnine zaradi leta 1970 nacionalizirane hiše.

Sodni postopki v Sloveniji se vlečejo, kazni, ki jih naši državi nalaga Strasbourg, pa se kopičijo.
Sodni postopki v Sloveniji se vlečejo, kazni, ki jih naši državi nalaga Strasbourg, pa se kopičijo. FOTO: Thinkstock

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je zaradi sodnih zaostankov v novem primeru razsodilo proti Sloveniji. V tožbi, ker slovenska sodišča desetletja niso odločila o višini odškodnine za leta 1970 nacionalizirano hišo, je sodišče Sloveniji naložilo plačilo 12.000 evrov, piše na spletni strani sodišča.

Sodišče je razsodilo, da je Slovenija kršila 6. in 13. člen evropske konvencije o zaščiti človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Šesti člen določa pravico do poštenega sojenja v razumnem roku, 13. člen pa pravico do učinkovitega pravnega varstva na domačih sodiščih.

Sodišče je zavrnilo argument Slovenije, da tožnica v Sloveniji ni izkoristila vseh pravnih sredstev. Tožnica je primer prevzela, potem ko je prvotni tožnik, njen oče, leta 2008 umrl, ne da bi po 37 letih doživel, da bi slovenska sodišča odločila o odškodnini.

Sodišče v Strasbourgu je ob tem izrazilo presenečenja nad dejstvom, da čeprav je leta 2007 v Sloveniji stopil v veljavo zakon o varstvu pravice do sojenja brez nepotrebnega odlašanja, v postopku ni prišlo do bistvenega napredka in je še vedno na prvi stopnji.

Zaradi določila v zakonu, da je zahtevo za odškodnino zaradi sodnih zaostankov mogoče zahtevati šele po koncu sodnih postopkov, pa tožnik in njegova naslednica nista mogla vložiti niti zahteve za pravično zadoščenje, sodišče med drugim navaja v razsodbi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

WikiX
20. 07. 2012 20.55
Sploh obstaja kako Evropsko sodišče, ki ni gladko razveljavilo zudi democidne odločitve naših najvišjih nedotakljivih sodnikov, na dosmrtnih položajih za oligarhijo? Prosim nehajte soditi v imenu ljudstva, ker me je pred tujino sram, da nas zmerjajo s fašisti.
odpisan2x
19. 07. 2012 17.55
+7
koliko bo šele stalo ko bo nekdo podal ovadbo zaradi lopovskih dejanj in genocida nad lastnim narodom.politiki ekonomisti,pravniki,itd ali mislite oz veste da je to nemogoče da se vam to lahko zgodi
WikiX
20. 07. 2012 21.39
Ko bo nekdo podal ovadbo na Evropska sodišča proti vsem, od čistilke, navadnih javnih uslužbencev do predsednikov vlade in države, takrat se bomo začeli resno meniti. Me res zanima, katere simbole bodo potem hoteli ukiniti, mogoče tisti starohrvaški rdeč U na grbu in rumene davidove zvezde, na modrem nebu, pardon podlagi.
jpavli19
19. 07. 2012 16.38
+7
No ta znesek bi lepo razdelil med sodnike,ki so to mleli...pa še kakšno kazen zraven.
antonino
19. 07. 2012 15.53
+5
pa dajte že enkrat plačat spdnike po njihovem delu - normi, ne pa da je pol države pravnikov in sodnikov, rešijo pa samo primere tatov žemljic
Explainator
19. 07. 2012 15.20
+11
ANKETA: Ali bi morali poslanci, ki jih ujamejo pri prepisovanju, odstopiti s funkcije? morali bi tudi tisti, ki jih ne ujamejo, pa sami vedo , da so prepisovali