Tujina

Smrt gasilcev na Kornatih: 'Kriva je Natova bomba, ne pa požar'

Split, 30. 08. 2011 09.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Štiri leta po tragediji na Kornatih edini preživeli gasilec pravi, da še vedno čaka na prava pojasnila pristojnih. Prepričan je, da 12 njegovih kolegov ni umrlo zaradi samega požara, pač pa zaradi eksplozije Natove bombe.

Požar na Kornatih
Požar na Kornatih FOTO: dnevnik.hr

Od požara na Kornatih, v katerem je umrlo 12 gasilcev, so minila štiri leta, podrobnosti tragedije pa še vedno niso povsem razjasnjene. Edini preživeli gasilec, 26-letni Frane Lučić, pravi, da se sodni proces spreminja v farso. "Na sodišču želijo pokazati, kot da smo se mi sami zažgali, ker smo bili nesposobni, in da nihče drug ni kriv,“ je dejal Lučić.

Za zamudo pomoči kot tudi za vrsto napak je obtožen le nekdanji gasilski poveljnik Dražen Slavica. Paško Petrina je obtožen, da je s cigaretnim ogorkom povzročil požar. A Lučić meni, da v takšnem primeru ne obstaja le peščica krivcev. "Krivi so vsi od vrha do dna, cel sistem je razpadel,“ je prepričan. Ob tem dodaja, da ne išče maščevanja, a da želi, da mu povedo, kaj je pravi razlog za njegove poškodbe in za smrt njegovih kolegov. 

Tako Lučić kot tudi družine umrlih ne verjamejo uradni razlagi dogodkov. Kot je za hrvaške medije povedal Lučić, so prepričani, da obrambno ministrstvo skriva pravi vzrok nesreče. 

Sam najbolj verjame razlagi, ki jo je javnosti predstavil upokojeni poveljnik hrvaške vojske Nediljko Pušić. Ta namreč meni, da je na Kornatih eksplodirala Natova bomba, ki jo je pilot zveze tja odvrgel med bombardiranjem Beograda leta 1999, ko ni mogel zadeti tarče. Šlo naj bi za bombo CBU-87, Lučić pa je primerjal svoje poškodbe in poškodbe umrlih kolegov z ranami vojakov v Afganistanu. Pravi, da so identične, in tako ne verjame, da bi poškodbe lahko povzročil le požar. "Ni skrivnost, da so bombe metali v Jadransko morje. Tako mislim, da podobnosti niso naključne,“ pravi Lučić. Sam se sicer kakršne koli eksplozije ne spominja, a pravi, da bi to lahko bila posledica velikega šok. 

Tisti, ki ne verjamejo v uradno razlago dogodkov, pravijo, da je zelo čudno tudi to, da je po požaru na Kornate odšlo na stotine specialcev. To je le še potrdilo sum, da obrambno ministrstvo nekaj skriva. 

Inšpektor za požare Branko Šimara pa zagotavlja, da bi bilo povsem nemogoče, da bi na Kornatih res eksplodirala Natova bomba. Razlaga, da se je vojska odpravila na Kornate zato, ker je morala preiskati teren, to pa je del protipožarne zaščite. Ob tem Šimara izpostavlja, da razlaga, da so gasilci umrli zaradi požara, družinam ne ugaja zaradi odškodnin.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mb128
31. 08. 2011 14.32
-1
Ha, ha Nato bomba, pa kaj še?! Nisem veliki Nato fan še manj sem Ameriški fan, bolje rečeno kako ZDA vodijo svojo zun. politiko. A vendar dejstva so pa dejstva. Če sem zagovornik česa sem zagovornik dejstev, nikakor laži, manipulacij. A je kdo že slišal, da če se letalo vrne iz bojne misije oboroženo MORA, po PREDPISIH MORA ODVREČI NEUPORABLJENO EKSPLOZIVNO SREDSTVO NAD ODPRTIM MORJEM. Odprto morje pa se nikakor ne nahaja v bližini kakšnega otoka. Torej, domišljija hrvaških oblasti je prav neverjetna. Ja počasi se bliža čas izplačila odškodnin in tako so hrvaške oblasti podkupile tega Luciča in nastala je ta nebuloza o Nato bombi. S tem v bistvu hrvaške oblasti posredno sporočajo oškodovancem, zahtevajte odškodnino od Nata, Amerike in ne od nas, Hrvaške države. Kdo pa je poslal tja 16. letnike na izredno zahtevno nalogo pa ni važno. Važna je samo ta fantomska Nato bomba in da v hrvaški drž. blagajni ostanejo vse kune na broju. Mb
fakof_bolan
31. 08. 2011 08.18
prehitri&hitri dokler take pišeš na bilo katerem forumu se nemorš skrit
SBP
31. 08. 2011 00.54
Mirko Švajger: in kaj naj bi po tvojem raztrosilo vse male bombice iz kanistra na tako razdaljo?
Darch Lp
31. 08. 2011 00.13
am kot gasilec me zanima par stvari ki bi vprašal vodjo intervencije. -kaj so delali gasilci brez zaščitne opreme -zakaj niso opoštevali smer vetra -zakaj se niso izmenjavali na vsako uro -zakaj je poslal samo en helikopter -zakaj je v ogenj poslal 16 letnika in še zadnje vprašanje am ZAKAJ JIH JE POSAL V SMRT ČE NISO BILA OGROŽENA ŽIVLJENJA LOKALNIH PRIBIVALCEV. bil sem na kornatih kjer so umrli fantje pa lahka rečem da so umrli zastonj pa še obrambno ministrstvo ne bo nikoli priznalo
Hiti.Pocasi
30. 08. 2011 20.01
komentar1... žaljenje drugih je posledica lastnega neuspeha...
Hiti.Pocasi
30. 08. 2011 19.35
-2
zakaj moremo v razvitih državah EU brati novice iz tretjega sveta ?
mahr
30. 08. 2011 17.51
Nevem zakaj noben ni omenil zastrupitve z dimom, skor pri vsakem požaru se kakšen od gasilcev zastrupi. mogoče je fante res ujel požar in so se med begom, oziroma med reševanjem iz ognja zastrupili z dimom, kar je tudi lahko posledica slabšega spomina edinega priževelega. Vsaj po slikah sodeč nihče od pokojnih ni nosil dihalne maske
Mirko Švajger
30. 08. 2011 16.53
mth ,da ne boš umrl od krohota ,ker CBU konternerjev je več vrst nisem pa omenil tega ,ker nekateri tega orožja očitno ne poznate
tali?ni tom
30. 08. 2011 16.52
+1
izredno verjetno je to natovo maslo , razen tega pa so natove bombe pobile že tolk civilistov(libija,irak,afganistan ,bosna,srbija,kosovo) da je natu varovanje civilistov španska vas !
playback
30. 08. 2011 16.52
Čudno je, da je umrlo toliko izkušenih gasilcev. Možno je, da imata smolo eden ali pa dva, ne pa toliko ??!!! Pa kaj so samo čakali in gledali, kao bodo zgoreli??? Saj to ni bil zaprt prostor, kjer ne bi mogli pobegniti. Niti ni bil gozd z visokimi drevesi, pač pa samo neka suha podrast!!! Čudno, res čudno!!
m_t_h
30. 08. 2011 16.32
ahahhahahahahahahahhahahahahahahahahahahahahahhaha...
Mirko Švajger
30. 08. 2011 16.23
Vsem ,ki pametujete CBU 87 ni klasična bomba ampak praktično rezervoar v obliki bombe ,ki pa v sebi nima exploziva ampak zažigalno snov tako ,da ni imelo kaj počit
neziie
30. 08. 2011 16.04
Veliko bo treba še pojasnit u tem primeru.Kar neki jih je ki zagovarjajo in tudi potrjujejo da je šlo za bombo.Baje da jih je nekje še 13istih.Prej al slej bo še kakšna počla.Če so pa res prikril vse da se nebi zamerli Natu je pa to velika sramota ker niso ovce v igri ampak ljudje.
Brabus
30. 08. 2011 15.54
Na žalost gre vedno samo za denar.Nekaj morajo iztržit, pa čeprav bi tožili amer.pilote.
byteME
30. 08. 2011 15.13
se vidi da je naša vlada bila na obisku na Hrvaškem... že veselo pod preprogo pometajo svoje grehe na neumen način.
Prekmurje Slovenija
30. 08. 2011 15.06
Denar denar denar. Umrli so in sedaj se prepirajo samo zaradi tega KAKO ker bodo več iztržili.
tomazkljun
30. 08. 2011 14.45
administrator a zbrišeš prosim nacionalistično u.staški komentar osebka po imenu sajn.frane mislim ob taki temi vi v uredništvu puščate da se širi ideologija pavelića SRAMOTA
Tito_Partija
30. 08. 2011 14.41
Bombe brez slišne eksplozije ne obstajajo, tako da 100% ni bla bomba. Bila je malomarnost s kantico goriva po možnosti plastično 10 litrco ali pa res eruptivni požar...
povemvsem
30. 08. 2011 14.13
kajkoda. tvoja kmečka logika je pač napačna tako kot vedno!Udarni val se giblje s hitrostjo okoli 30 km/s,torej znatno hitreje od zvoka!Preden ga je zvok dosegel ,je že lahko bil v nezavesti in potem je logično,da ga ni slišal.In kdo še marsikdo drug,da bi slišal?Je edini preživeli gasilec,torej?Koliko daleč pa misliš,da se sliši eksplozija na tleh,posebno pa tam kjer je polno naravnih ovir in zelo važen faktor pri tem je tudi smer vetra oziroma gibanje zraka?Bo treba še malo v šolo!
kajkoda
30. 08. 2011 13.22
Pravi da je bila bomba,sam eksplozije pa ni slišal. Po moje,če bi bombo raznesel,bi to prav dobro slišal.Pa ne samo on,še marsikdo drug.